Slovenija

Znova okuženo območje

Ljubljana/Bruselj, 30. 03. 2006 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Kokoši v Hotinji vasi so poginile zaradi zastrupitve, najdeni labod v Dravi pa je bil okužen z virusom ptičje gripe.

Pri kokoših v Hotinji vasi so izključili posebno nevarne bolezni kot so aviarna influenca, atipična kokošja kuga in kolera perutnine
Pri kokoših v Hotinji vasi so izključili posebno nevarne bolezni kot so aviarna influenca, atipična kokošja kuga in kolera perutnine FOTO: Reuters

Nacionalni veterinarski inštitut je seznanil veterinarsko upravo o opravljenih laboratorijskih preiskavah poginulih kokoši v Hotinji vasi. Na podlagi rezultatov laboratorijskih preiskav in anamestičnih podatkov inštitut meni, da so živali poginile zaradi zastrupitve. Zastrupitev bi lahko povzročila koncentrirana dopolnilna krmna mešanica, ki sama vsebuje visoke količine mineralov, med njimi tudi natrijev klorid. Prav tako pa so v golšah in mlinčku kokoši ugotovili velike količine trave, kamenja, koruze in druge nedefinirane vsebine, kar kaže ne možnost vnosa toksičnih substanc tudi iz okolja.

Labod je bil okužen z virusom

Labod v Dravi je bil okužen z virusom ptičje gripe
Labod v Dravi je bil okužen z virusom ptičje gripe FOTO: Reuters

Prav tako je inštitut obvestil VURS o rezultatih laboratorijskih preiskav laboda, ki so ga našli v soboto, 25. marca, v reki Dravi, v bližini jezu Melje. Laboratorijske analize so pokazale, da je bil labod okužen z virusom aviarne influence.

Po prejetju rezultatov se je sestalo ožje Državno središče za nadzor bolezni in vnovič vzpostavilo okuženo območje Maribor, ki je bilo tega dne ukinjeno in se stika s okuženim območjem Koblerjev zaliv.

Rezultati vseh vzorcev, ki so bili doslej poslani v referenčni laboratorij Evropske unije v Weybridge, so bili enaki tistim, ki nam jih je posredoval Nacionalni veterinarski inštitut.

EU: Uspešna simulacija

Od prvega potrjenega primera ptičje gripe v Sloveniji pri divjih pticah v začetku februarja so proizvajalci perutninskega mesa zabeležili v februarju za 20 odstotkov nižjo prodajo piščančjega mesa, v marcu pa je bila po doslej znanih podatkih prodaja nižja za 15 odstotkov. Proizvajalci perutninskega mesa in izdelkov se odzivu domačih potrošnikov na pojav ptičje gripe skušajo prilagoditi z zmanjšanjem proizvodnje in tudi števila zaposlenih.

Simulacijska vaja za primer izbruha pandemije gripe v Evropski uniji, ki jo je Evropska komisija v sodelovanju s pristojnimi oblastmi držav članic, ustreznimi agencijami in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) izvedla novembra lani, je bila "uspešen dogodek", je pokazalo poročilo na to temo.

"Po mojih podatkih je šlo za vajo brez primerjave, glavni razlog zanjo pa je dobiti izkušnje in preveriti, kaj v praksi res deluje. Poročilo o vaji prinaša pomembna priporočila za prihodnost in razkriva pomanjkljivosti, odpravljanje katerih se je že začelo," je sporočil komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Markos Kiprianu.

Med priporočili komisija izpostavlja potrebo po nadaljnjem izboljšanju koordinacije, okrepitvi sistema zgodnjega obveščanja, nadgradnji komuniciranja, podobnih vajah v prihodnosti, predvsem pa razmislek o razvoju generičnega načrta za upoštevanje mednarodnih dimenzij, tudi v nacionalnih planih.

Prav mednarodnih vidikov nekateri nacionalni plani niso upoštevali v zadostni meri, izhaja iz poročila. Okrepiti je treba tudi koordinacijo medijskih sporočil in mreže kontaktov za medije na nacionalnih ministrstvih. Nadalje, navaja komisija, je potrebe nadaljnji premislek o temah, kot so protivirusna zdravila, cepivo, omejitve potovanj, karantena in zaprtje meja.

Novembrska vaja je bila del okrepljenih priprav na izbruh pandemije, ki jih je EU sprožila zaradi nevarnosti ptičje gripe. Slednja bi namreč po mutaciji s človeško gripo lahko sprožila pandemijo, ocenjujejo zdravstveni strokovnjaki. Virus primere ptičje gripe najnevarnejše vrste H5N1 med divjimi pticami je zabeležila že polovica članic EU.


SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.