Slovenija

FOTO in VIDEO: Manjši potoki so prestopili bregove, zalivalo je kleti, prožijo se plazovi

Ljubljana, 14. 08. 2014 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vreme znova povzroča preglavice. Meteorna voda je zalila več hiš praktično po vsej Sloveniji, poročajo tudi o udarih strel in podrtih drevesih. Najhuje je bilo na jugovzhodu in severovzhodu Slovenije. Prožijo se tudi zemeljski plazovi, poplavila naj bi tudi Krka.

Zaradi obilnih padavin, nalivov in neurij so danes težave nastajale po večjem delu države. Po podatkih Arsa je od 20. ure v sredo do četrtka do 6. ure največ dežja padlo na območju Dolenjske in Posavja, lokalno tudi do 90 litrov na kvadratni meter. Skupno je do danes zvečer ponekod na Dolenjskem padlo celo 120 litrov dežja na kvadratni meter.

Danes popoldne so se po državi še pojavljale krajevne plohe. V zahodni Sloveniji pa lahko še v prvi polovici noči pričakujemo krajevne nevihte, nekatere z močnejšimi nalivi. Na jugozahodu je možna tudi toča.

Uprava za zaščito in reševanje je na podlagi napovedi hidrologov danes ob 18. uri izdala nov izredni bilten, v katerem ugotavlja, da se pretoki velikih rek v Pomurju, Podravju, Posotelju, Posavju, Beli Krajini in na Dolenjskem počasi umirjajo. Naraščata pa še pretoka Ledave in Ščavnice. Opozorilni pretoki so tako preseženi na vodomernih postajah Dravinja Loče, Rogatnica Podlehnik in Velika Krka Hodoš.

Ob močnejših nalivih in nevihtah lahko tako hitro narastejo manjše reke in hudourniki na zahodu države, razlivanje pa bi lahko povzročila zajezitev pretokov s plavjem.

Ponoči bo poplavljala Krka

Hidrolog Janez Polajnar je za oddajo SVET dejal, da je letošnje poletje precej deževno, to pa dokazujejo tudi veliki in visoki pretoki rek po državi. Na vprašanje, kaj nas lahko čaka to noč, je odgovoril, da je glavnina padavin že prešla Slovenijo, bo pa danes ponoči po njegovih besedah naraščala predvsem reka Krka, ki naj bi na območjih pogostih poplav začela poplavljati sredi noči. Njen pretok se bo ustalil šele jutri čez dan.

Tudi vodotoki, ki še vedno naraščajo na vzhodu države, se bodo ustalili šele jutri zjutraj ali dopoldne. Zato bodo na teh območjih preko noči še težave, opozarja.

Opozorilo pred plazovi

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je zaradi velike količine dežja na območju severozahodne Slovenije in na vzhodnem delu osrednje in južne Slovenije povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Ti se lahko pojavijo tudi v drugih predelih osrednje in severovzhodne Slovenije, a je tam verjetnost nekoliko manjša, so sporočili.

''Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih,'' svetujejo na zavodu.

Udari strel, zalite kleti in zemeljski plazovi

Uprava za zaščito in reševanje je dopoldan poročala o udarih strel. Ta je udarila v hišo v naselju Radehova, občina Lenart v Slovenskih goricah. Zagorelo k sreči ni, poškodovana pa je bila električna napeljava. Že v noči na četrtek je strela udarila tudi v hišo na Muljavi v občini Ivančna Gorica. Gasilci so pomagali pri prekrivanju in zaščiti ostrešja.

Poplave v občini Sveti Tomaž
Poplave v občini Sveti Tomaž FOTO: Gregor Cvetko

V Boginji vasi v občini Metlika se je zjutraj sprožil plaz, meteorna voda je zalila objekt v Slamni vasi, protipoplavne vreče pa so namestili tudi v kampu Podzemelj. O vdorih meteorne vode v objekte so poročali tudi iz občin Krško, Brežice in Novo mesto. Poplavljen je tudi večji del cestišča v Gornjem Brezovem, občina Sevnica.

Danes zgodaj zjutraj je nekaj preglavic bilo tudi v naselju Vrh pri Šentjerneju, občina Šentjernej, kjer je klet zalila meteorna voda. V naselju Čadraže v isti občini pa je v stanovanjsko hišo vdrla voda iz naraslega potoka. Voda je kleti zalila tudi na Mariborski cesti v Radljah ob Dravi in na Kajuhovi ulici v Slovenskih Konjicah. V Muti je zamakalo tudi občinsko stavbo, na kateri obnavljajo streho. Voda je proti jutru zalila tudi prostore Srednje šole za oblikovanje v Mariboru.

Veliko težav so imeli tudi na območju Ormoža, kjer je zalilo kar nekaj objektov. Meteorna voda preglavice povzroča tudi v Slovenski Bistrici in v okolici Maribora, iz Središča ob Dravi poročajo, da nevarno naraščata tamkajšnja potoka. V Zavrču je voda zalila farmo piščancev. V Juršincih je poplavilo gasilski dom. Meteorna voda je zalila skladišče trgovine Mercator v Ljutomeru. Poplavljeni so tudi prostori podjetja Paradajz v Renkovcih.

Po 14. uri je zalilo klet v Ormožu, voda je prodrla v Leskovcu pri Krškem, v Genterovcih v Pomurju pa je zamašilo obcestni propust, zaradi česar je voda ogrožala stanovanjsko hišo. V Litiji je ob 14.30 drevo padlo na cesto Pustov mlin—Preska, v Kungoti je zaradi zamašene kanalizacije meteorna voda ogrožala dovozno cesto do objektov.

V Škalah v občini Velenje se je po 15. uri sprožil zemeljski plaz, na kraj so odšli lokalni gasilci. Že prej se je plaz sprožil v Mariboru in v kraju Brezovica pri Podbočju v občini Krško. Ob 13. uri sta se dva plaza sprožila v občini Zavrč. V občinah Krško in Metlika se je danes sicer sprožilo še več plazov.

V naselju Dobrovnik potok Bukovnica ogroža več hiš v naselju Dobrovnik.

Okoli 18. ure pa so gasilci pričeli s prečrpavanjem meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Šalovcih. Prečrpanih je bilo koli štirideset kubičnih metrov vode. V Metliki pa je meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega objekta.

Posredovali že včeraj

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje so morali gasilci zaradi zalitih kleti in stanovanj včeraj posredovati v več krajih na Gorenjskem. Zapisali so, da je meteorna voda zalila jamo v podjetju na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela v občini Jesenice.

Gasilci so vodo črpali iz zalitih objektov tudi v naselju Podbrezje, občina Naklo in v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko. V Kropi v občini Radovljica so po ulici namestili protipoplavne vreče in tako so zaščitili več stanovanjskih objektov pred vdorom meteorne vode. V naselju Blejska Dobrava v občini Jesenice pa je meteorna voda zlivala glavno cesto.

Zaradi neurja ostali brez elektrike

Gasilci so morali posredovati tudi v Domžalah, in sicer na Rovski cesti so razrezali in odstranili večje drevo, ki je ogrožalo parkirišče. Zaradi neurja v Pristavi pri Polhovem Gradcu so tamkajšnji gasilci občanu dostavili in napolnili protipoplavne vreče ter jih postavili, da bi preprečili vdor meteorne vode v stanovanjsko hišo.

Zaradi neurja je na območju občine Ig prišlo do izpada elektrike. Brez nje je ostalo okoli 1000 gospodinjstev, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Močan veter je na cesto Idrija–Idrijska Bela v občini Idrija podrl nekaj dreves, ki so jih občani sami razžagali in odstranili.

V Postojni je meteorna in kanalizacijska voda zalila kletno stanovanje v večstanovanjskem bloku na Stjenkovi ulici. Nastalo je nekaj materialne škode, so zapisali na upravi. V Rakeku v občini Cerknica je poplavilo kleti treh hiš, klet gasilskega doma in igrišče. V Podgradu v občini Ilirska Bistrica je bila prekinjena električna oskrba, brez elektrike je bilo celo naselje Podgrad. Klet je zalilo tudi v hiši v Kamni gorici v občini Cerknica. Meteorna voda s cestišča pa je vdrla v kletne prostore hiše na Prešernovi ulici v Postojni.

Večinoma so napake na električnem omrežju, ki so nastale zaradi nočnega neurja, že odpravili, so sporočili iz podjetja Elektro Primorske, težave so še vedno pri 429 odjemalcih v naseljih Rečica, Zarečje, Brce, Topolec, Smrje, Bridovec, Gornja Bitnja, Dolnja Bitnja in Prem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
15. 08. 2014 06.59
-1
In mi spet brez elektrike, predel nad Bresternico, kaj bi sele bilo ob kaki hujsi ujmi?!? No, saj ob zledu smo bili brez kar 4 dni... Pa jih nic ni izucilo, nic niso naredili, da bi bilo boljse...
Philips Peja
14. 08. 2014 17.10
+3
obcine so krive za to, drzavo sploh raje ne omenim, pomaga vedno vecjim drzavnim podjetjim, kateri se delajo norca politiki, da pol mi navadni drzavljani imamo politike za bedake! ce bi politika pomagala najprej svojim drzavljanom, kateri bi dobili zaupanje v njih, nebi bilo taksnih kriticnih razmer v sloveniji! Zal proti moci narave, nemores nic, ce nimas denarja! to je sele zacetek taksnih objav, ki se je Sep, okto., nove., december :/ ???!
Našvasan_zob
14. 08. 2014 17.05
+4
Letošnje leto bodo uvrstili kot ponder pri izračunu davka na meteorno vodo.. naslednja leta pa bodo z davki klofali po nas !...
jouža
14. 08. 2014 16.48
+5
v veliko naseljih so ostali brez elektrike samo zaradi slabe in zastarele infrastrukture in ne zaradi neurja, ki ga v večini teh naselij razen malo močnejšega vetra, ki na električno omrežje ne bi smel vplivati, sploh ni bilo. Torej so brez elektrike ostali zaradi elektra oz. območnih sodo, ki kot 90% slovenskih firm že dolgo ne vlagajo v infrastrukturo oz. nikamor, pač pa samo gledajo na dobiček. če bo šlo tako naprej, bo kmalu tako kot s slovenskimi železnicami in kar naenkrat bo vse breme obnove omrežja padlo na eno izmed generacij v prihodnosti. od kod bodo pa vzeli, pitaj boga...
snupy1
14. 08. 2014 15.37
+1
Kratka navihta pa smo bili brez elektrike. Tko kt vedno.
XmassivX
14. 08. 2014 15.26
-5
Vse napovedi so kazale da bodo na zahodu nalivi in nevihte, toče itd, na koncu je bilo vse skupaj 3 ure normalnega dežja.
anabojc
14. 08. 2014 16.06
+2
Še dobro. Meni se zdi, da pri nas in drugod so v glavnem neurja in ujme. Neviht kot bi ne bilo.
SeVednoSemDevica
14. 08. 2014 15.20
+7
po vsakem dezju posije sonce :)
flojdi
14. 08. 2014 18.20
+2
Opazujemvas
14. 08. 2014 14.29
-7
Moja napoved glede vremena je naslednja. Vreme vsekakor bo in to je dejstvo. :)
yaks
14. 08. 2014 14.55
+3
SDS_je_poden
14. 08. 2014 13.28
-3
Vsem tistim, ki ste verni in se v molitvi pogovarjate z vašim bogom, ga vprašajte še kakšno bo vreme. Pa prosim delite to informacijo z nami, pa bomo primerjal, katera napoved bo bolj točna, vaša ali od ARSO.
artus
14. 08. 2014 13.26
+13
Ja, ja, se bog se je razjokal nad Slovenijo.
tilkomamilko
14. 08. 2014 18.54
+1
Nyokiy
14. 08. 2014 13.25
+10
Slovenija je ena najbogatejšh držav po količinah pitne vode, samo Primorci tega ne vedo.
Ponosni Na Hrvatsku!
14. 08. 2014 15.07
+1
V kateri gostilni si to slisal (o kolicini pitne vode)?
Novorazodetje
14. 08. 2014 13.11
-2
Pri verouku nas je župnik učil, da bog stoji za vsem dogajanjem na tej naši zemlji in, da se vse zgodi po njegovi volji. Torej tudi za temi obilnimi padavinami, ki povzročajo škodo, je bog. Torej je on kriv.....
Novorazodetje
14. 08. 2014 13.14
+11
Morda je krivo, da cerkev dela proti njegovim naukom in je ne upošteva več.....
Mamicadveh
14. 08. 2014 13.17
-2
sss10
14. 08. 2014 13.30
+9
Uporabnik463696
14. 08. 2014 13.05
+4
škoda bo največja v goricah... letina fuč
Muscular
14. 08. 2014 13.03
+0
Omg to je pa res šokantno.
macek_garfield
14. 08. 2014 12.57
+1
... nic se nam ni treba bat ... bo Pahor, ki rad pomaga ljudem ... priskocil na pomoc ...
asdfghjklqwertz
14. 08. 2014 12.53
+3
Res je ... v prlekiji celo noč dežuje. Enkrat fejst, drugič malo ... do 12h nekje je tu deževalo. Ampak tako hudo pa ni, kot pred leti, ko je v dobri uri napolnilo vse mogoče jarke, da je povsod teklo čez.
Juzni
14. 08. 2014 12.35
+8
Glede na to,da nismo imeli prave zime (zled je bil ni pa bilo nevem kako mrzlo) zdaj pa nimamo pravega polteja me prav zanima kaksna bo prihajajoca zima. Eni pravijo,da bi se znalo zgoditi to,da bomo imeli rekordno niske temperature pozimi in rekordno visoke poleti 2015. Bomo videli saj smo popolnoma nemocni.
Verbena
14. 08. 2014 12.40
+9
Vreme se ne ozira na želje....je tako kot je!!....velik pišejo o raznem segrevanju ozračja, krivec človek.....ampak poznamo malo zgodovino naše Zemlje, vseh klimatskih sprememb....takrat se je človek kaj malo vmešaval in spremembe so se vseeno dogajale!!!......
Nauders
14. 08. 2014 13.33
+0
Verbena
14. 08. 2014 14.20
+2
...pa dobr no, človek najbolj škoduje s svojimi deli sočloveku.....z masko na obrazu si res ne predstavljam hodit okrog !!!.....na splošno sem govorila o nekih procesih, ki se pač dogajajo, danes človek pač bolj vpliva, včasih ni, spremembe so se kljub temu dogajale...
yaks
14. 08. 2014 14.57
+1
Tudi za to poletje so napovedovali rekordno visoke temperature, a ni nič iz tega.
flojdi
14. 08. 2014 18.18
. kaj niso ? rekordno visoke ? ...samo ne glih pr ns..
Bu?ko Štru?ko
14. 08. 2014 12.05
+0
globalno segrevanje pa to...
Novorazodetje
14. 08. 2014 13.13
+4
Strokovnjaki pravijo (ne vsi), da smo tik pred naslednjo ledeno dobo.
sss10
14. 08. 2014 13.31
+0
binmister
14. 08. 2014 11.57
+9
A bo sedaj tudi takšna velika aktivnost potekla za pomoč kot je potekala za Srbijo ?dvomim da se bo delalo tako aktivno za domačega človeka .
mita1
14. 08. 2014 12.01
+11
Praškovarit
14. 08. 2014 12.06
+0
binmister
14. 08. 2014 14.48
+1
mita------ čeprav nisem bogatun in nikoli nisem bil sem dal nekaj € ,če te zanima .Tudi v trgovinah ko kupujem vedno dam kaj v tam stoječi voziček .
?okolino-mafijc
14. 08. 2014 11.56
+12
šokantnooo, dež! omg