Slovenija

Če bi imeli vizijo za razvoj, bi imeli tudi gospodarsko rast

Ljubljana, 24. 03. 2012 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik sindikata Pergam Posedi meni, da s predlaganimi ukrepi vlade ne bomo dosegli ponovnega zagona gospodarstva. Prvi mož GZS Samo Hribar Milič pa se boji, da ob napovedanem znižanju sredstev za investicije ne bo gospodarske rasti.

Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov. Med ukrepe sodi tudi zmanjševanje investicij in znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij.

S predlaganimi ukrepi vlade ne bomo dosegli želenega cilja, torej ponovnega zagona gospodarstva, je dejal predsednik sindikata Pergam Janez Posedi. Po njegovem problem ni v deficitu, temveč v tem, da ni vizije za razvoj gospodarstva. Vse pametne države to rešujejo skozi inflacijo in ne z ukrepi, ki najbolj prizadenejo revne sloje, meni.

Ukrep znižanja višine nadomestila za brezposelne je po mnenju Posedija "skrajno neprimeren, v kolikor vlada ne pride z resnim gospodarskim programom", ki bo ljudem, ki ostajajo brez služb, omogočil ponovno zaposlitev. S tem ukrepom pa vlada vali krivdo za posledice neučinkovite gospodarske politike zadnjih let nad ljudi, ki ostajajo brez službe, pojasnjuje.

Eden od predlogov vlade je tudi izločitev nadomestila za zadržanost od dela v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne. Posedi sicer pravi, da te problematike ne pozna tako natančno, a po njegovih podatkih "zadeva meri na kronične bolnike" in zna biti zahtevna za usklajevanje.

Letos naj bi javni uslužbenci ostali brez regresa

Vlada med drugim za letos predvideva tudi neizplačilo regresa javnim uslužbencem, drugo leto pa bi regres izplačali polovično. Po ocenah Posedija gre za prenagljen ukrep, saj je bil regres že zadnji dve leti znižan pod zakonsko določeno mejo. Tovrstni ukrepi so lahko zgolj začasni, zato je vprašanje, ali je v tem segmentu možno še naprej varčevati, pravi Posedi in ob tem dvomi, da bo v primeru spora na sodišču ta ukrep možno uveljaviti.

Na udaru tudi upokojenci

Posedi je o ukrepu znižanja letnega dodatka za upokojence, ki bi sicer za pokojnine do 414 evrov ostal enak, za pokojnine nad 622 evrov pa bi ga vlada ukinila, dejal, da bi se ga dalo razumeti, če bi bila meja za ukinitev letnega dodatka višja, denimo 1500 evrov. Upokojenci s 600 evri pokojnine pa so za vlado "že neki bogataši", a po mnenju Posedija že ta znesek pokojnin sploh ni tako visok.

Kaj bodo spreminjali pri zdravstvenih storitvah?

Prenos dela kritja zdravstvenih storitev na dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa se Posediju zdi "nekoliko nerazumljiv" ukrep. Glede na napovedano zdravstveno reformo naj bi se namreč dodatno zdravstveno zavarovanje vključilo v osnovnega, zato gre po njegovih ocenah pri tem ukrepu za "neko bolj navidezno, začasno pretakanje". To pa po njegovem "ne pomeni nič dobrega", ker če bi se v prihodnje reforma na tem področju res zgodila, bi zavarovanci ostali na nižji košarici, slovenska zdravstvena košarica pa "ni tako bogata, kot nam razlagajo", je povedal Posedi.

"Brez dodatnih virov reševanje ni možno, ker se bo začela vrteti negativna spirala in bo šlo navzdol," je še dejal Posedi. Če bi imeli vizijo za razvoj gospodarstva, bi po njegovem imeli tudi gospodarsko rast.

GZS: Zniževanje investicij je kot Damoklejev meč

Skeptični Samo Hribar Milič
Skeptični Samo Hribar Milič FOTO: Miro Majcen

Po ostrih odzivih sindikatov na predlagane varčevalne ukrepe vlade je pomisleke izrazil tudi prvi mož Gospodarske zbornice Slovenija (GZS) Samo Hribar Milič. Dotaknil se je predvsem predloga o zmanjševanjem investicij, subvencij in drugih programov gospodarskim družbam v težavah, s katerim bi vlada v dveh letih prihranila 270 milijonov evrov.

Če bo prišlo do tako drastičnega zniževanja sredstev za investicije, potem je to kot Demoklejev meč, ker ne bo gospodarske rasti oziroma zagona, meni Hribar Milič, ki se sicer zaveda, da je treba varčevati tudi na tem področju, a si želi, da bi ta sredstva uspeli nadomestiti s kakšnimi drugimi viri.

"Obstajajo možnosti, da bi ta sredstva nadomestili s kakšnimi drugimi viri – s koncesijami, z vstopom v kakšen investicijski projekt tujega partnerja, mislim, da bi del teh investicijskih sredstev lahko dobili tudi od Evropske investicijske banke, na primer za energetsko prenovo stavb," je povedal Hribar Milič v odzivu na izhodišča za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada v petek poslala socialnim partnerjem.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maancy
25. 03. 2012 16.19
+5
Toliko škode kot jo je naredil Milič in njegova druščina v Sloveniji jo je naredila le še Kuga v Evropi v 16. Stoletju..
Flenca
25. 03. 2012 16.01
+2
TO PA JE ENA BANDA ,SAMO SEBI NE BOJO NIČ JEMALI,ŠE MALICE PRAVIJO DA SO STROŠEK,JA KAKO BO PA POL NAROD BOLJ PRODUKTIVEN,A SAMO MOLZ BI NAS.
Maancy
25. 03. 2012 13.04
+7
Če bi Milič in njegovi paraziti v zbornicah vrnili kar so z izsiljevanjem nakradli delavskemu razredu v 40 letih.. bi lahko imelo 300 000 delavcev 3000 ojrov plače naslednjih 40 let.. Fuj...
bnam 2707
25. 03. 2012 12.39
+5
Ne gre za varčevanje ampak za jemanjeTo je bistvena razlika.
MENS
25. 03. 2012 12.07
+10
Zategovanje pasu, (pravzaprav zamke okrog vratu) že itak socialno najbolj šibkim, proletariatu,študentom, upokojencem, porodnicam, je vse kar nam je ponudi mesija s svojo neoliberalno ekipo! Tajkunski roparji pa mirno spijo! Nič, o odpiranju novih delovnih mest, nič o pridobivanju novih trgov, nič o razvoju! Zmanjševanje kupne moči je njihov recept za izhod iz recesije! Kot v butalah! Manjša kupna moč = manjša prodaja = manjša proizvodnja = manj delovnih mest = je več nezaposlenih = je več socialnih nemirov, je več socialnih transferov = je skratka pot ki pelje v katastrofo! Kje so programi za oživitev gospodarstva ki so jih v predvolilni kampanji tako vehementno napovedovali! Ablast na hrbtu sociale je vedno kratkoročna!
Maancy
25. 03. 2012 12.03
+5
Teško Tistemu narodu kjer jim Milič in gospodarska zbornica razlagajo kaj je potrebno storiti.. Vmes so jim pa v 30 letih pokradli milijarde evrov članarine..
Maancy
25. 03. 2012 12.04
+6
IN 30 LET SO KOT VAMPIRJI PILI KRI IN JO ŠE PIJEJO VSEM GOSPODARSKIM SUBJEKTOM..V DRŽAVI
bnam 2707
25. 03. 2012 12.29
+6
Tako kot obrtno podjetniška združba,ki to počne še kar naprej.pokajo meglo in cuzajo podjetja,se redijo in pasejo na tujih hrbtih.Za njih ni nobene recesije,saj dobijo vsak mesec enako količino denarja iz naslova prisilnih članarin.Zahvaljujem se Janši in Virantu za nateg o ukinitvi prisilne članarine.
prašek
25. 03. 2012 11.37
+5
Za naš parlament predlagam ; akutno zastrupitev s svincem, za katerega vemo, da je precej toksičen pri velikih hitrostih.
misholin
25. 03. 2012 11.27
+9
Tako, tega sranja imam počasi dost. Res sem javni uslužbenec, pa ne pisarniški molj in tudi moja plača je vse prej kot bajna (večina žal sploh ne ve, kdo vse so javni uslužbenci). Kljub temu se strinjam, če bo to rešilo državo, da mi makar za 15% zmanjšajo plačo. AMPAK POZOR!!! Šele, ko bodo dodatno obdavčili tiste z vikendi, vilami nad 500.000 eurov, stanovanji, ki jih oddajajo študentom za mastne denarje (vsaj 5% vrednosti letno)! Sicer nam res ne preostane drugega kot nova revolucija, čeprav si tega nihče ne želi. Vsi ostali ukrepi, ki jih sedaj predlaga vlada namreč vodijo le še v večjo revščino in propad države. Zavedati bi se morali, da so tudi javni uslužbenci v marsikateri družini edini vir preživetja, pa čeprav le s plačo 700 ali pa 800 eurov. VLADA ZBUDI SE, PREDEN BO PREPOZNO!!!
Maancy
25. 03. 2012 11.26
+7
Na rodovitni zemlji kjer je polno Podgan, Miši, Voluharjev, Koloradskih hroščev, Kobilic, ( Zborničarjev in Družđboslovcev ) nič ne zraste.. Saj že seme požrejo..
tron3
25. 03. 2012 11.18
+5
Rebolj je že prevečkat dokazal, da mu je čisto vseeno za njegovo članstvo, Milič, pa ne razume, da razvoja v gospodarstvu ne bo, ker članstvo GZS zanimajo samo plače, palače, jahte...
Frane Šajn
25. 03. 2012 11.16
+2
LJUDJE NE SE SEKIRAT V ZAGREB PRIHAJA MUSLIMANSKA BANKA KI TEMELJI NA BREZOBRESTNEM DELOVANJU. NAJ JO PRPELJEJO K NAM V PETIH DNEH JE PO NJEJ. VERJEMITE DA VSTRAJANJE NA TEJ POTI KI SI JO JE ZAČRTALA EVROPA IN NAŠA NOVA VLADA JE KOT PRISTANEK NA ELEKTIČNEM DALJNOVODU Z OBEMA NOGAMA NARAZEN! NI KAPITALIZMU POMOČI ČIM PREJ SE BO S TEM SPRIJAZNIL TEM BOLJE ZA LJUDI.
njofra47
25. 03. 2012 10.43
+4
Ko poslušaš naše modre politike in novodobne ekonomiste, ki se jim po bradi še cedi mleko, se nehote spomniš na našega Franeta Milčinskega. Toliko materiala za knjigo o slavnih Butalcih bi imel da si tega ni mogoče zamisliti. Tudi butalski kovač se je z vnemo spravil h kovanju, samo vedel ni kaj bo iz tistega nastalo. Zato so ga pa tudi nagnali.................
Frane Šajn
25. 03. 2012 11.18
+2
KungFuPanda
25. 03. 2012 10.20
+4
Nas držijo nazaj tudi zaposlovanje sorodnikov in poznancev ter posli povezani s firmami poznancev. Ne samo na državni ravni ampak tudi v privatnem sektorju. Poznam veliko primerov, ko ima velika firma podpisano pogodbo z npr. firmo, katere lastnik je sorodnik nekega zaposlenega (na položaju, se razumemo).
Frane Šajn
25. 03. 2012 11.21
-1
STALNA PRAKSA. ZA OŽJE SICER KRATKOTRAJNO POZITIVNA NE ZAVEDAJO PA SE KRATKE SAPE IN REZANJA VEJE NA KATERI SEDIJO. POPOLNEGA ZLOČINA NI UPAJMA VSAJ NA TO.
hint
25. 03. 2012 09.57
+2
Predlagam, da na naslednjih volitvah kandidirajo tudi sindikati in rešijo Slovenijo s svojo "VRLO" vizijo. Sem prepričan, da noben sindikalist nima ja.jc za kaj takega. Sindikalisti raje pluvajo po vladi in delajo zdraho kot pa, da ...
Frane Šajn
25. 03. 2012 11.22
-1
japk
25. 03. 2012 09.36
+10
janša hvala, da si nam znizal standart...
b77
25. 03. 2012 10.19
-7
znižali so ti ga levaki ki so samo obljubljalim in delili nezasluženo! zdaj pa boš vrnil z obrestmi in parv je tako, lahko pa ostaneš brez vsega in plače.! Vaš pahor
Frane Šajn
25. 03. 2012 11.23
+0
A GA MAŠ NA SLIKI DOMA TVOJEGA IDOLA JJ GA GLEDATE NAMESTO POROČIL, MA KJE STE SE NAJDLI!
InterReflections
25. 03. 2012 08.51
+10
Do leta 2006 so najbogatejši plačevali 50% davek, po letu 2006 pa najbogatejši plačujejo 41% davek. To sta naredila super Bajuk in JJ. Tako Davčno stopnjo imajo poleg Slovenije še Ukrajina, Belorisija, Rusija in Moldavija.
Maancy
25. 03. 2012 08.44
+10
Za državo ki ima Občino, zbornico, Fakulteto, vladno službo, vladno agencijo, Konzulat ter sodišče pri vsakem pasjem dreku ter delavcem tiščijo deset družboslovcev na en delavski pukelj ni rešitve..
?urožalisebogu
25. 03. 2012 09.15
+3
bravo mancy tako je očitno to nihče nevidi
b77
25. 03. 2012 11.04
+0
in le ti še kar sanjanjo da bo po starem-malo morgen!
InterReflections
25. 03. 2012 08.11
+12
LEVI pravijo: dajmo višat davke DESNI pravijo: dajmo nižat davke Vsi se ubadajo okrog davkov, a nihče z razvojem. Nehajte se že kregati okrog davkov in začine vlafati v razvoj. Dobra tehnologija viša dodano vrednost in s tem gospodarsko rast, pa konec filozofije!
simevlado
25. 03. 2012 14.54
+2
problem je ker ni vizije in ni tujih investitorjem kar je pa najvecji problem je pa da v slo vlada fouserija in kjer vlada fouserija tukaj ni prihodnosti...
Jože Šadl
25. 03. 2012 07.58
+15
Dnar naj stran vzamejo tistim ki so si preveč nagrabli prej, zdaj se pa delajo reveža vsi!!!!!!! Pa poslanec ne rabi več kot 1000€, saj pa v bistvu nič ne dela samo roko dviguje, zato ne rabi več.
b77
25. 03. 2012 11.06
+1
res je poslanec ne rabi več , zidar pa 5000 eur na roke, frizer brez računa, klapar, vodovodar.......neplačevanje prispevkov na koncu pa država pomagaj-marš
Jože Šadl
25. 03. 2012 07.54
+7
Kako naj gospodarstvo za laufa če ste pa prej ko je bilo gospodarstvo vse pokradli, zdaj pa bi svoj slovenski proizvod duplo zaračunali. Pri nas je preveč posrednikov, zato pa so slovenski izdelki dragi v naši državi. Jaz ne kupim izdelka slovenskega porekla, če je ta dražji od tujega. Tudi tuji izdelki so kvalitetni .