Slovenija

'Zniževanja plač se dogajajo na protizakonit način'

Ljubljana, 07. 02. 2013 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zakaj so zaposleni na Filozofski fakulteti prejeli nižja izplačila? Na podlagi katerega dokumenta oziroma zakona? Iz kadrovske službe fakultete so zaposlenim kot odgovor na ta vprašanja poslali zapisnik nekega sestanka tajnikov ljubljanske univerze. Tam pa pojasnjujejo, da gre za interni dokument, ki "ne predstavlja niti stališč niti navodil ali kakršnih koli dokončnih ugotovitev".

Najprej je odjeknila novica, da so zaposleni na ljubljanski Filozofski fakulteti (FF) prejeli manjše plače (tako osnovne kot tiste, ki jih dobijo na podlagi dopolnilnih pogodb), nato pa je pravo vznemirjenje povzročil zapisnik sestanka delovne skupine tajnikov za kadrovske zadeve Univerze v Ljubljani (UL). Omenjeni zapisnik so kot odgovor dobili predstavniki zaposlenih, ko so od kadrovske službe zahtevali pojasnila, zakaj so prejeli manjša izplačila.

Ko smo od UL zahtevali odgovore, za kakšen dokument sploh gre, so nam odgovorili, da je dokument interne narave in je zapis sestanka odgovornih oseb v okviru notranjih delovnih procesov in ne predstavlja niti stališč niti navodil ali kakršnih koli dokončnih ugotovitev. Glavna tajnica UL Andreja Kert je za 24ur.com dejala, da zapis predstavlja identifikacijo odprtih vprašanj in težav, ki so ali bodo nastale v zaostrenih pogojih delovanja. "Pomeni torej identifikacijo odprtih vprašanj, s katerimi se moramo v nadaljevanju strokovno in pretehtano ukvarjati in jih po potrebi obravnavati tudi na ustreznih organih. Zato je preuranjeno kakršno koli analiziranje oziroma pojasnjevanje v zapisu zapisanih odprtih vprašanj. Ob koncu bi rada še enkrat poudarila, da gre za interno gradivo, ki ni bilo obravnavano na nobenem organu odločanja na UL," je razložila Kertova.

Kako je torej možno, da na podlagi tega dokumenta zaposlenim na Filozofski fakulteti zmanjšujejo izplačila?

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Thinkstock

Dekan vztraja, da je vse po zakonu

Dekan FF Andrej Černe nam je na znižavanje plač zaposlenim odgovoril sledeče: "V zvezi z vašimi vprašanji o pogodbah za dopolnilno delo vam sporočamo, da so pogodbe za dopolnilno delo, ki smo jih posredovali zaposlenim, pripravljene v skladu z 9. odstavkom 63. člena Zakona o visokem šolstvu in internimi navodili Univerze v Ljubljani. Podpisnik pogodb za pedagoške delavce je rektor, pogodbe za dopolnilno delo pa so bile pripravljene na tipiziranih vzorcih pogodb Univerze v Ljubljani."

Sindikalist: Dekan ravna samovoljno

Ker več ni jasno, zakaj so zaposlenim iz kadrovske službe FF kot pravno referenco za zniževanje plač posredovali zapisnik nekega sestanka, za katerega na UL zatrjujejo, da ne predstavlja niti stališč niti navodil ali kakršnih koli dokončnih ugotovitev, smo za pojasnila prosili tudi predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije Marka Marinčiča. Ta je za 24ur.com dejal, da je povsem jasno, da dekan FF "znova ravna samovoljno, netransparentno in v nasprotju s sklepi senata FF, predvsem pa nezakonito. Dvomim, da ima pri tem podporo rektorja." Opozarja pa tudi, da je "odgovor dekana nepopoln, saj zadeva samo dopolnilno delo. Zamolčal je, da je samovoljno določil tudi višino osnovnih plač, in to na podlagi kriterijev, ki niso znani".

Sam meni, da se vodstva univerz in zaposleni premalo odločno borijo za interese javnega visokošolskega izobraževanja. "Univerza svoje avtonomije ne jemlje dovolj resno. Dokaz za to je, da univerzi v Ljubljani in Mariboru sprejemata Boruta Rončevića in Dušana Lesjaka kot člana upravnih odborov. Rončevića, ki kot direktor direktorata neprestano nastopa na političnih shodih in si odkrito prizadeva za interese samostojnih fakultet, je upravni odbor UL celo soglasno izvolil za podpredsednika. To kaže na incestno prepletenost univerze s politiko," je bil za 24ur.com kritičen Marinčič.

Opozoril je tudi, da se zniževanja plač na fakultetah že dogajajo, in sicer po njegovih besedah na protizakonit način. Tu je izpostavil vodstvo ljubljanske Filozofske fakultete, ki po njegovem mnenju deluje izrazito netransparentno in celo v nasprotju s sklepi senata. "Na površje prihajajo interesi posameznikov in skupin, ki s poslanstvom univerze nimajo nobene zveze," opozarja naš sogovornik, ki dodaja, da so nad krčenjem programov z manjšim številom študentov najbolj navdušene tiste discipline, ki menijo, da se bodo lahko preživljale s šolninami.

Ko smo vprašali, kako se bo sindikat odzval na nove razmere na terenu, je Marinčič dejal, da bodo v sindikatu uporabili ustrezna pravna sredstva, in sicer v smislu individualnih in kolektivnih delovnih sporov. "Zahtevali bomo vsa zapadla plačila. Zaposleni za položaj nismo odgovorni; naša naloga je izvajanje javne službe v korist prebivalcem. Če zahtevamo, kar nam pripada, s tem visoko šolstvo branimo pred privatizacijo," je bil še odločen predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, ki dodaja, da zaposleni na Univerzi v Mariboru že za tri mesece lanskega leta niso dobili 20 odstotkov plačila, ki jim pripada po zakonu in po pogodbah.

Kaj še piše v zapisniku sestanka?

Skrb vzbujajoč je tudi zapis, ki je naveden pod četrto točko omenjenega zapisnika: "Zaradi finančne situacije in drugih objektivnih razlogov (kot je npr. manjše število vpisanih študentov …) prihaja na nekaterih članicah do odpuščanja delavcev." Ali se množična odpuščanja na fakultetah že dogajajo? Ali jih lahko pričakujemo? V zapisniku piše tudi, na katere zakone se morajo pristojne službe sklicevati, če bodo odpuščale več zaposlenih hkrati.

Sicer pa je zanimivo, da je v zapisniku le pri eni točki z rdečo barvo zapisano opozorilo, da se je "o tem vprašanju potrebno še pogovoriti in doseči skupni dogovor". Gre za vprašanje delovanja asistentov, ki "ne smejo predavati oziroma opravljati nalog, ki sodijo med naloge učiteljskih delovnih mest, in sicer ne glede na habilitacijski naziv, ki ga ima, ker delovno mesto oziroma pogodba o zaposlitvi tega ne dopušča". Ali to pomeni, da lahko druge točke dojemamo kot nekaj, kar je že usklajeno in dogovorjeno? Iz odgovora glavne tajnice UL Kertove je sicer sklepati, da ni tako, v praksi pa se očitno zapleta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimic
08. 02. 2013 08.38
-5
vsem ki delajo v NE-GOSPODARSTVU, takoj znižat plače na 600e neto ( tu noter je že všteta delovna doba, uspešnost, stalnost(jst imam takšno z 20 let delovne dobe)), pa poglejmo kako boste preživeli mesec.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Huey
08. 02. 2013 07.18
+3
Parazitom iz JU sporočam da vas kot dolgoletni davkoplačevalec ne rabim več in vam dajem odpoved!
DonLuigi72
08. 02. 2013 03.52
+6
Sej bo kmalu prispela trojka in bo uredila zadeve, grški stajl.
kesneberg
08. 02. 2013 00.07
+15
Oh kako smo Slovenski. Privošmo da drugemu krava crkne. Ni fora v tem da se je plača znižala, ne rečem da ni potrebno, način je znižanja je vrašanje. Glede na spodnje poste se vsi strinjajo da je dovolj da se enemeu čefne pa napiše nek kvazi dogovor in evo nižja plača. No če je pa temu tako, pa sklicujem Facebook sejo in predlagam da se kompletnemu parlamentu zniža plača za 50%. In kdo sem jaz da to lahko, Sem delodajalec. Kako. Dajem jim plačo - plačujem davke, zaposlil sem jih - volitve. Zapisnik facebook seje: 1) Na seji smo sklenili nas X krat 10na 3 da se znižanje plač izvede per takoj, in sicer tako da se od plače odvede le 50% predvidenih akontacij davka, obračun ddv se zniža za 50%. Če komu od zaposlenih kaj ni prav(poslancem ministrom....) naj si poišče drugo zaposlitev. 2) V kolikor se poslanci ne udeležijo 3 sej, ali sklicanih oz pozvanih obravnav se smatra da si naredili 3plave- avtomatska odpustitev.
mimic
08. 02. 2013 08.35
+3
luciluk
07. 02. 2013 20.43
+7
Najbolj se bunujo tisit s polnimi trebuhi !!! Zakaj so vam znižal, ker se je plača znižala celotnemu realnemu sektorju in ni več €€€????? Še kakšno filozofsko vprašanje?
Butalci2013
07. 02. 2013 19.48
+4
To pa res ni pravica da so jim znižali plačo za 100€ in sedaj prejemajo samo 3600€ neto plače
covjek_
07. 02. 2013 18.30
+10
ma daj sramota za profesorje!!! itak dobijo blizu 2000€ al pa se cez za nedelo,pol se pa bunijo ko jim vzamejo 200-300€... ce bi jaz bil na oblasti,bi defenitivno letelo blizu 50000 javnih usluzbencev pa penzionistov ki se kar naprej delajo pa zasedajo delovna mesta...tolk je tega da se mi neda pisati
Butalci2013
07. 02. 2013 19.48
+0
2000 dobijo na višji šoli, medtem ko na fakulteti okrog 3000 in več
doncesar
07. 02. 2013 18.20
+7
PRAVILNO. KONČNO
HooplaToopla
07. 02. 2013 18.15
+12
'Zniževanja plač se dogajajo na protizakonit način'" -- Večina stvari v Deželi se dogaja na protizakonit način. Počasi se bomo pač tudi državljani morali temu privaditi in delovati podobno. Če bomo hoteli preživeti.
AndrejPaTo
07. 02. 2013 18.08
+14
Nižje plače? Šokantno! V gospodarstvu se to ne bi nikoli zgodilo.
noire
07. 02. 2013 17.46
+11
Nič ne bi bilo narobe, če bi polovico filo faksa kar ukinili. Prav tako ostalih družboslovnih čudes. A je kdo vedel, da na filo obstaja tudi študij bohemistike???
ssecnik
07. 02. 2013 17.50
+7
Mini As
07. 02. 2013 18.08
+11
in kaj je narobe če obstaja študij češkega jezika?
hellcat_666
08. 02. 2013 13.51
+1
bohemistika je studium českého jazyka. a je kej narobe s tem da se učim češčino? češčina, poljščina in slovaščina so trenutno eni bolj perspektivnih jezikov za učit se...
terra luna
07. 02. 2013 17.44
+8
ne samo to, začnite z odpuščanjem
transs
07. 02. 2013 17.43
+20
Nehajte že enkrat stokat.....pravice,pravice,pravice....mi že najedate z tem!Država je totalno v podnu vi pa furate kot da je vse v najlepšem redu!Tudi jaz se bom čez kak mesec pridružil brezposelnim...dela ni,plač pa še manj,in se zavem da pač tako je!Dela ni in enostavno bo treba zapret firmo!In komu naj se pritožim???????Bom srečen če bom lahko vse dajatve odplačal državi,da ne bom rubljen?
luciluk
07. 02. 2013 20.47
+1
Ti profesorji živijo v paralelnem svetu. Želijo plačo 3000€, želijo komunizem, vendar ne želijo prejeti temu primerne nižje plače kot je bilo po uravnilovki v komunizmu. Oni želijo zase Mercedesa in luksuz, za delavca je javni prevoz. Oni so kaviar komunisti!!! In te plače so dokaz.
hellcat_666
08. 02. 2013 13.50
+1
marcomarco...pojdi na kako predavanje iz sociologije...še posebno toplo ti priporočam rastka močnika...če pa pogledaš globus dne 22.1. lahko dobiš neki malga vpogleda kako deluje kapitalizem in zakaj javni sektor ni parazit.
498983
07. 02. 2013 17.30
+15
kolk pa so pa dobil izplačila?? a bo objavljena kakšna plačilna lista?
5ra04
07. 02. 2013 17.36
+13
luciluk
07. 02. 2013 20.50
-3
odpisan2x
07. 02. 2013 16.57
+21
ko so delavce metali na cesto niste nič protestiral
muci00
07. 02. 2013 21.43
+4
Zato ker gospodarstvo in JS nista združena. JS ima sindikat, ki ga uslužbenec plačuje, tudi čistilka, pa medicinska sestra, pomočnica kuharja.... Bi bila pa vesela če bi se združili, bi si med sabo pomagali, ne pa nagajali v obiki JJ
muci00
07. 02. 2013 21.44
-3
Pa ne zagovarjam njihovih plač, da ne bo pomote.
biggbrader
07. 02. 2013 16.51
+16
Koliko ste do sedaj zaslužili in za koliko so se Vam plače znižale in koliko delovnih mest ste na filofaxu izgubili zadnjih 5 let ?
super_man
07. 02. 2013 17.46
+8
mala_zaba
07. 02. 2013 23.20
-1
zakaj pa pol majo plače po 3jurje,če niso namenjene služenju.pol pa naj delajo za 134eurov,več pa tko niso vredn da dobijo,itak sam luft mešajo
5ra04
07. 02. 2013 16.49
+26
Kaj zniževanje plač v gospodarstvu pa je zakonito??????In mali človek prej razume zakaj dobi manjšo plačo,plača več vrtca in dobi manj otroških...Seveda....Dajte že malo tudi vi v javni upravi potrpet...Vse se da...verjamite...Treba je včasih tud kaj dat...ne samo jemat....Vzemejo naj tistim, ki imajo več...ne pa tistim, ki imajo manj...
dr.dare
07. 02. 2013 17.14
-14
Če vi v gospodarstvu ne morete riti zmigat da vam ne bi plače manjšai še ne pomeni da je drugi ne smejo!
5ra04
07. 02. 2013 17.34
+20
mogoče,ker smo tupi in se zavedamo , da je kriza...drugače pa firma v kateri sem zaposlena kr pošteno dviga riri...tak da se borimo za 600€ mesečno...medtem, ko je enim 2000€ premalo.......v gospodarstvu nismo do konca življenja zavarovani, da bomo obdržali službo...če si pa v javni upravi pa ti ne more nič do živega...hočem samo povedat, da je treba tudi kaj dat...in ne samo jemat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!IN ŠE NEKAJ!!!GOSPODARSTVO VAM DAJE PLAČE!!!!!
luciluk
07. 02. 2013 20.52
+4
dr.dare ti živiš v paralelnem svetu, ker ti ne rabiš skrbet za svojo plačo, ki je vezana na proračun.
muci00
07. 02. 2013 21.37
-2
Mene pa zanima, zakaj vseskozi stočete. Dejte se zužit, toliko kolikor ste tu gor glasni, če bi se skupaj dali bi kaj dosegli. To delamo mi, pa nisem z univerze.
luciluk
07. 02. 2013 21.52
+3
Brez veze, ker ne razumeš ničesar. Mogoče ti bo pomagalo da se vprašaš kdo ti da plačp (trg ali proračun) potem pa malo tuhtaš dalje in boš mogpče prišla do bistva. Ker sicer je brez veze kazati sliko slepcu. Nikoli ne bo videl slike!
Huey
08. 02. 2013 07.17
+2
Dare, take kot si ti je včasih noč vzela!
Leonardo09
07. 02. 2013 16.48
-1
če samo filozofiraš ni nobene dodane vrednosti tak to je,zakaj bi moral jaz financirati filozofe?
super_man
07. 02. 2013 17.47
+10
na filofaksu imaš mnogo študijev, ne samo filozofije.
luciluk
07. 02. 2013 20.53
-9
na filo faksu samo filozofirajo, ne nakladaj
muci00
07. 02. 2013 21.41
+6
Ko boš imel otroke in se ti bodo vpisali na katerikoli faks boš razumel. Prej ne.
luciluk
07. 02. 2013 21.52
-1
hellcat_666
08. 02. 2013 13.48
+4
marcomarco, a pa si kdaj mogoče pomolil nos v prostore filozofske fakuletete? a si že kdaj obiskal kako predavanja? če nisi - potem bodi tiho ker nimaš pojma!