Slovenija

Znižanje izdatkov do 300 milijonov

Ljubljana, 22. 04. 2009 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada želi z novim sklopom varčevalnih ukrepov v javnem sektorju privarčevati do 300 milijonov evrov. Varčevali naj bi pri investicijah, materialnih stroških in javnih naročilih.

Predstavnikom sindikatov javnega sektorja na popoldanskem srečanju skupina ministrov predstavlja izhodišča za dodatno znižanje javno-finančnih izdatkov v javnem sektorju. Kot je pred sestankom povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je ambicija zmanjšati javno-finančne odhodke v vseh blagajnah do 300 milijonov evrov. Po besedah ministrice so v tem sklopu ukrepi prioritetno vezani na stroške investicij, materialne stroške ter stroške vseh nabav na podlagi javnih naročil. Izvajati jih želijo bistveno bolj pregledno in optimalno kot v preteklosti, je poudarila.

Glede morebitnih odpuščanj v javnem sektorju je ministrica zagotovila, da odpuščanj v smislu ugotavljanja presežkov delovne sile v javnem sektorju ne bo.
Glede morebitnih odpuščanj v javnem sektorju je ministrica zagotovila, da odpuščanj v smislu ugotavljanja presežkov delovne sile v javnem sektorju ne bo. FOTO: 24ur.com

Na sestanku naj bi tako po njenih besedah govorili o obsegu zmanjševanja na teh postavkah – po oceni ministrstva za finance naj bi šlo za 20 odstotkov – in kot je ugotavljala ministrica, takšnega znižanja ne bo enostavno doseči. Pri tem bodo sodelovali z managerji v javnem sektorju, s katerimi se posamezni ministri že sestajajo, s posameznimi pa se še bodo, je dejala Pavlinič Krebsova. Danes pa jih bodo predstavili tudi socialnim partnerjem.

Drugi del ukrepov, ki je bolj srednjeročno naravnan, je po njenih besedah zmanjševanje stroškov na področju plač v javnem sektorju. Gre za odpravljanje nepravilnosti, do katerih je prišlo pri implementaciji plačnega sistema v javnem sektorju. S tem so, je dodala ministrica, sindikati seznanjeni, dobili so tudi obširno gradivo.

Odpuščanj v javnem sektorju ne bo

Ukrepi segajo tudi na področje racionalizacije in optimizacije sistemov, procesov dela. Tu bodo, vsaj kar zadeva državno upravo, spremenili uredbo, ki določa notranje organizacijske enote. Ocenjujejo, da je preveč vodstvenih delovnih mest zaradi neracionalne organiziranosti posameznih podsistemov.

Glede morebitnih odpuščanj v javnem sektorju je ministrica zagotovila, da odpuščanj v smislu ugotavljanja presežkov delovne sile v javnem sektorju ne bo. Tega ukrepa si ob velikem številu nezaposlenih v realnem sektorju in pritiskih na zavod za zaposlovanje iz realnega sektorja enostavno ne morejo privoščiti. Povedali pa so, je dodala Pavlinič Krebsova, da bodo zaustavili rast zaposlenih v javnem sektorju; kjer je mogoče, ne bodo nadomeščali ljudi, ki bodo šli v pokoj ali si bodo poiskali zaposlitev drugje.

Dolgoročno z racionalizacijo služb in notranje-organizacijskimi spremembami predvidevajo zmanjšanje potrebnega števila javnih uslužbencev. Statistika kaže na dvoodstotni naravni odliv zaposlenih; toliko manj bo javnih uslužbencev ter bodo "druge v okviru internega trga dela zaposlili in usposobili za opravljanje teh del in nalog", je pred srečanjem s sindikati še navedla ministrica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Apšner
23. 04. 2009 23.11
eh javni srotiji kaj pa mi delavci ki jim evre filamo
bron
23. 04. 2009 17.57
Ma kaj boste šparal čim prejše to zagonte.
KomentarDOO
23. 04. 2009 10.58
Zdravnikom se je njihova že tako visoka plača dvignila tudi za 37%!!! Njihove plače niso primerljive z ostalim javnim sektorjem. Ni je lestvice, da bi kar vsem znižali plačo!!!
alonsodeportes
23. 04. 2009 08.31
Pridružujem se metronomu. Vsaka dva tedna vlada preko medijev predstavlja neke varčevalne ukrepe. Konkretni varčevalni ukrepi pa so po njihovem očitno dvigovanje trošarin za gorivo, alkohol in cigarete. To so varčevalni ukrepi za državljane - moramo šparati, da lahko filamo njihove r**i. Zdaj je že jasno, da smo pljunili sebi v skledo na zadnjih volitvah.
delavec99
22. 04. 2009 22.53
hehe tale teta ministrica Krebs-ova ,je tud zlata vredna ,v petih poskusih ni uspela izdaviti eno in isto tujko...lol de dol padeš..tudi to je ogledalo neše vlade...
proofreader
22. 04. 2009 22.29
10% zaposlenih v javni upravi bi lahko odpustili, pa nihče ne bi opazil.
tyby
22. 04. 2009 21.48
Meni se zdi, da bi lahko veliko prihranili, če bi se začeli obnašati kot podjetja. Malo naj pogledajo, kakšne plače in katera nadomestila izplačujejo svojim zaposlenim. Kolikor vem, bi bila potrebna ena revizija glede višine plač javnih uslužbencev. Poznam ljudi, ki dobivajo velika nadomestila za prevoze, čeprav bi lahko prišli skoraj peš v službo. Pa kako je lahko ena vzgojiteljica s srednjo šolo uvrščena v 39. plačni razred? In zakaj
metronom
22. 04. 2009 21.18
ta vlada je dotalno nesposobna ampak dotalno kake badarije dela.razne titove ulice ustanavljajo da bi resile slovenska podjetja to pa ne da bi davke znizal da bi lah se kak dev dobil iz tujine to pa ne
clemeza
22. 04. 2009 20.15
Kaj mogoče bo znižala plačo moji ženi, ki v javni upravi pokriva šest ukrepov, enaka delavka v Ljubljani pa za isti denar le dva?!!
manco-capac
22. 04. 2009 19.47
Pa skenslat vse zunanje pijavke in naterat zaposlene, da sami delajo za kar so zadolženi. Bo denar še ostajal!
KomentarDOO
22. 04. 2009 19.43
"Varčevalni" ukrepi naše vlade: -Zviševanje trošarin na goriva (imamo izjemno drag bencin, na korilno olje pa ne morejo več zviševati trošarin, ker je ta na najvišji stopnji), dvig trošarin na tobak in dvig trošarin na alkohol. -Varčevanje pri javnih naročilih -Zvišanje DDVja za 1% Najslabše možne poteze vlade: -neupoštevanje pravila, da vsako podjetje, ki dobi državno pomoč ne sme odpuščati -spreminjanje zakonodaje glede javnih uslužbencev in reorganizacije, ki nas bodo stale dodatnik nekaj milijonov -zavlačevanje pri stečajnih postopkih za podjetja -izdajanje odločb izbrisanim
est
22. 04. 2009 19.32
Dviganje cen bencina ! Dvig DDV-ja za 1% ! To so vaše rdečkarske reforme ! Še nikoli niste znali šparat in tudi sedaj ne boste!
odbogaposlan
22. 04. 2009 19.22
Bravo, Komentar DOO: skaslajte patrie kto prvi korak! Derugi
KomentarDOO
22. 04. 2009 19.05
Odpovejte posel s Patrijami in ste rešili problem! In neverjeno ga. Krebs, ni pogajanj s socialnimi partnerji!!!