Slovenija

Znanilci upanja 2015: Ko človek zboli, se ne zdravi le z zdravili, temveč tudi s smehom in dobro voljo

Ljubljana, 18. 06. 2015 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Erik Brecelj, Jernej Benedik, Nedeljko Grgić in Bernard Šutić so tisti onkološki zdravstveni delavci, ki so jih bolniki z rakom in njihovi svojci izbrali za najbolj razumevajoče, sočutne in srčne. "Zdravnik, ki ne le s strokovnostjo, ampak tudi s človečnostjo, sočutjem in humorjem najbolj težke trenutke v življenju naredi znosne," je ob oddaji nominacije zapisal eden izmed bolnikov.

Poleg dobre zdravniške oskrbe je izjemno pomembna pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem bolniki dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo.
Poleg dobre zdravniške oskrbe je izjemno pomembna pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem bolniki dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo. FOTO: Thinkstock

Pri najhujših boleznih je potrebnega veliko več kot le strokovno zdravljenje. V težkih trenutkih pogosto več pomeni pogovor, razumevajoč odnos, pozitivno bodrenje. V akciji Znanilci upanja bolniki z rakom in njihovi svojci izbirajo najbolj srčne zdravstvene delavce.

Znanilci upanja 2015

Danes so na večerni prireditvi podelili priznanja tistim onkološkim zdravstvenim delavcem, ki so prejeli največ nominacij kot najbolj srčni sopotniki na težki poti boja z rakom.

V kategoriji zdravnik/zdravnica sta Znanilca upanja postala dr. Erik Brecelj in dr. Jernej Benedik, v kategoriji medicinska sestra/tehnik je največ nominacij prejel Nedeljko Grgić, v kategoriji drugi zdravstveni delavci pa informator na Onkološkem inštitutu Bernard Šutić.

Akcija je letos potekala drugič in še bolj uspešno kot lani, saj je z vseh koncev Slovenije prispelo več kot devetsto nominacij. Utemeljitve, ki so jih ob nominacijah zapisali bolniki in njihovi svojci, kažejo, kako pomembno je bolnikom tisto, kar seže preko gole strokovnosti.

"Izstopa z izjemno energijo, toplino, človečnostjo, je prijazen in razumevajoč. Dragocen kot zdravnik in človek," je ob oddaji svoje nominacije za dr. Erika Breclja zapisal eden od sodelujočih v akciji. "Zdravnik, ki ne le s strokovnostjo, ampak tudi s človečnostjo, sočutjem in humorjem najbolj težke trenutke v življenju naredi znosne. Z največjo hvaležnostjo se ga spominjamo," pa je svojo izkušnjo z dr. Jernejem Benedikom opisal eden njegovih bolnikov, ki je zanj oddal svojo nominacijo.

V utemeljitvah ob nominacijah za Nedeljka Grgića skoraj nihče ni mogel mimo njegovega nasmeha in sposobnosti, da jih nasmeji, tudi ko jim sploh ni do smeha. O pomenu in zdravilni moči nasmeha je eden od sodelujočih napisal takole: "Ko človek zboli, je še kako pomembno, da se ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo. Bolezen pogosto naredi svet okoli nas siv in zdi se, kot da ni več veselja, za kar so najboljše zdravilo dobri ljudje. Nedeljko je prav gotovo eden izmed tistih, ki se z boleznijo iz dneva v dan srečujejo iz oči v oči in vejo, da bolniku najbolj pomagajo dobra volja, pogovor in čas, ki si ga vzamemo zanj. Skozi leta si je nabral veliko znanja in izkušenj in še vedno ostaja to, kar je – najbolj nasmejana oseba na planetu!"

Da je ob tako težki bolezni pomemben prav vsak zdravstveni delavec, s katerim imajo stik bolniki in svojci, dokazuje tudi zmaga informatorja na Onkološkem inštitutu, mladega Bernarda Šutića, ki predstavlja prvi stik ob vsakem obisku. Najpogostejša beseda ob utemeljitvah nominacij zanj je bila "naš sonček", eden od sodelujočih pa je zanj zapisal takole: "Je zelo prijazen, vedno nasmejan, poln življenja ter vsakič poln vzpodbudnih, hudomušnih besed. Pacientu veliko pomeni, da te na začetku zdravljenja, pa tudi kasneje, ko prihajaš na kemoterapije ali kontrole, pričaka taka oseba."

Ideja je prišla s strani bolnikov in svojcev

Sama ideja se je porodila na strani bolnikov in njihovih svojcev, saj so se želeli nekako zahvaliti tistim zdravstvenim delavcem, ki se na različne načine, predvsem pa s človečnostjo in sočutjem trudijo olajšati njihove tegobe. Pobudo za akcijo so prevzeli Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaColon Slovenija, častni pokrovitelj pa je predsednik države Borut Pahor.

Za bolnike in njihove svojce je namreč izredno pomembno, da "poleg dobre zdravniške oskrbe prejmejo tudi pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem lažje dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo," je pojasnila Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije. "Z akcijo zato iščemo tiste posameznike, ki pri svojem delu izstopajo in s svojo energijo, razumevanjem in toplino za bolnike postajajo Znanilci upanja – postajajo tisti ključni element, ki bolnike vzdigne iz bolečine, in tista spodbuda, ki vliva moč za boj in zalet za naprej," je dodala.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.