Slovenija

Od Trifunovića davčna uprava terja več kot 10 mio evrov še od leta 1995

Ljubljana, 15. 04. 2013 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
867

Na seznamu Slovencev, ki državi dolgujejo največ, to je od 10 do 20 milijonov evrov, najdemo lastnika nekdanjega podjetja Geocom Zorana Trifunovića. V razredu od enega do 10 milijonov evrov med drugim najdemo Igorja Bavčarja, Roka Furlana, Mateja Raščana in znanega celjskega gostinca Antona Zvoneta Štormana.

Zoran Trifunović je po podatkih Dursa državi dolžan od 10 do 20 milijonov evrov.
Zoran Trifunović je po podatkih Dursa državi dolžan od 10 do 20 milijonov evrov. FOTO: Kanal A

Slovenija je danes prvič v svoji zgodovini priča javni objavi seznama največjih davčnih dolžnikov, ki naši podalpski državici skupaj dolgujejo skoraj milijardo evrov. Kdo so posamezniki, ki so dolžni največ?

Največji dolžnik državi je Trifunović

Prvi pregled Dursovega spiska, na katerem so dolžniki razvrščeni po razredih, kaže, da je v skupini Slovencev, ki kot fizične osebe državi dolgujejo največ, in sicer od 10 do 20 milijonov evrov, le ena oseba. Gre za lastnika nekdanjega podjetja Geocom Zorana Trifunovića, od katerega davčna uprava terja prek deset milijonov evrov še od leta 1995. Očitajo mu, da je brez davkov prodal kar 40 milijonov litrov goriva. Prav zato je bil celo pol leta v priporu, a ga je sodišče nato oprostilo.

V isti zadevi poteka glavna obravnava pred sodiščem, kjer branim svojo nedolžnost. Obenem pa sem v zvezi s svojim domnevnim dolgom in že plačanimi davčnimi obveznostmi vložil tožbo zoper Durs pred upravnim sodiščem. Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza

V razredu od enega do 10 milijonov evrov tudi Bavčar, Furlan, Sotošek in Štorman

V razredu od enega do 10 milijonov je navedenih 13 fizičnih oseb. Na spisku je tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar. Slednji se je že odzval na objavo. Kot pojasnjuje, v isti zadevi poteka glavna obravnava pred sodiščem, kjer brani svojo nedolžnost. "Obenem pa sem v zvezi s svojim domnevnim dolgom in že plačanimi davčnimi obveznostmi vložil tožbo zoper Durs pred upravnim sodiščem, kjer dokazujem, da je bil posel z izvedenimi finančnimi instrumenti davkov prost, kar mi je Durs tudi potrdil na izrecno vprašanje o tem poslu, preden je zoper mene Zoran Janković vložil ovadbo," je zapisal. Sodni spor z Dursom sicer še ni končan, še pravi in dodaja, da je že tretje leto finančno in premoženjsko blokiran, saj da sodišče na predlog tožilca vsakič znova potrjuje podaljšanje tega ukrepa.

Po abecednem seznamu mu sledi Ferdinand Božičnik, nekdanji uspešni mizar. Družba Mizarstvo Božičnik je šla v stečaj, zaposleni pa so ostali brez dveh plač, ki so jih Božičnikovi v zadnjem obdobju delovanja izplačevali z zamikom, niso dobili regresov in jubilejnih nagrad. Delodajalec zanje približno tri leta tudi ni plačeval prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Božičnik se je zato znašel na zatožni klopi, ker naj bi kršil temeljne pravice delavcev.

Na seznamu so tudi lastnik kamnoloma in betonarn Rok Furlan. Durs je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da njegovo premoženje krepko presega prijavljene dohodke, a naj bi mu ga uspelo še pravočasno prenesti na varno. V mesecu dni pred izdajo omenjenega sklepa naj bi namreč na nove, večinoma tuje lastnike prenesel svoje nepremičnine, vozila ter podjetji Sector Estate in Gramatek Kamnolom, ki imata skupaj v lasti za okoli 10 milijonov evrov sredstev.

Sledijo še gradbenika Besnik in Hysen Gashi, Mitja Hočevar, Urban Marovt, poslovnež Vid Pavšič, Mirko Pomberg, Matej Raščan nekdaj iz Dela Revij, z Ivanom Zidarjem povezan Drago Sotošek, Željko Stokanić in znani celjski gostinec Anton Zvone Štorman.

Na spisku največjih dolžnikov se je visoko na lestvici znašel tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar.
Na spisku največjih dolžnikov se je visoko na lestvici znašel tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar. FOTO: Blaž Garbajs

V razredu od pol milijona do enega milijona evrov je več kot 30 dolžnikov. Med njimi je na primer tudi Mihael Karner, ki so mu očitali nezakonito prodajo prepovedanih anabolikov. Kot je znano, so ZDA zahtevale izročitev, a iz Avstrije še vedno ni prejel nobenega poziva. Na spisku je tudi poslovnež in nekdanji predsednik uprave Casinoja Ljubljana Matjaž Ovsenik. V isti skupini je tudi Kristijan Sušinski, nekdaj tesni sodelavec šefa Istrabenza.

Med davčnimi dolžniki je tudi davčni svetovalec Rok Snežič. Snežič je pojasnil, da se je na seznamu znašel, ker je davčni organ obdavčil promet sredstev na njegovem osebnem transakcijskem računu. "Noben zakon ne dovoljuje obdavčitve prometa na zasebnem transakcijskem računu," je povedal Snežič. Snežič je pod drobnogled Dursa prišel, ker je razpolagal z zneski, ki so bistveno presegali prijavljene prihodke. "Davčni organ je postopal nezakonito in izdal odločbo, ki je nezakonita in izpodbojna, kar bom dokazal tudi v sodnih postopnik," je še povedal Snežič.

Med posamezniki so še številna znana imena, med drugim tudi Aleš Čepin in glasbenik Matjaž Jelen. Preberite si komentar slednjega!

Na seznamu tudi 56. najbogatejši Slovenec

Znano ime s seznama dolžnikov je tudi Sergej Racman, predsednik uprave družbe Kolosej kinematografi in v preteklem letu s 15,3 milijona evrov premoženja 56. najbogatejši Slovenec. Najdemo ga v razredu od 50.000 do 100.000.

Sergej Racman
Sergej Racman FOTO: POP TV

Na seznamu najdemo tudi Evo Popovič, ženo koprskega župana Borisa Popoviča, in sicer v razredu od 50.000 do 100.000.

Na seznamu je tudi nekaj znanih odvetnikov. V razredu od 100.000 do 300.000 najdemo odvetnika Borisa Grobelnika, ki je sodeloval tudi v primeru Čista lopata. V razredu do 30.000 do 50.000 najdemo odvetnika Dušana Ambrožiča, znanega iz afere Orion. V razredu od 50.000 do 100.000 pa se je znašel odvetnika David Šega.

V skupini od 100.000 do 300.000 evrov je tudi sekretar v državnem svetu Marjan Maučec. Maučec z mesta sekretarja ne misli odstopiti, ker da ni ničesar ukradel. Na vprašanje, kakšen signal kot politik pošilja državljanom z neplačevanjem davkov, pa je dejal: "Sedaj sem v zaključnih pogajanjih za eno nepremičnino. Jo bom prodal in bom poplačal in pokazal, da politiki odplačamo davčni dolg, čeprav ga po nedolžnem dobimo."

Sledijo razredi z osebami z manjšimi dolgovi, s padanjem dolga pa se veča število dolžnikov.

Na seznamu, ki ga je istočasno objavila Carinska uprava RS, je 35 fizičnih in 56 pravnih oseb. Med fizičnimi osebami sta v istem razredu 40-letna Jani Potokar in Robert Miheu.

Na seznamu Dursa in Carinske uprave RS se skupno nahaja skoraj 16.000 dolžnikov, katerih dolg je večji od 5000 evrov in starejši od 90 dni. Gre za 4476 pravnih oseb, ki državi dolgujejo 578.069.691 evrov, ter 11.441 fizičnih oseb, ki dolgujejo 350.949.226 evrov. Gre skoraj za milijardo, ki bi državni blagajni v današnjih težkih časih gotovo prišla še kako prav, saj znesek predstavlja približno desetino pobranih letnih dajatev.

Poglejte tudi, katera podjetja državi dolgujejo največ!

V nadaljevanju bo Durs seznam objavljal mesečno, do 10. v mesecu. Seznam bo vseboval podatke na dan 25. v mesecu pred mesecem objave. Kot pojasnjujejo na Dursu, je namen zakonodajalca, da se z javno objavo davčnih neplačnikov krepi davčna kultura, izboljša plačilna disciplina ter spodbudi k prostovoljnemu, pravilnemu in pravočasnemu obračunavanju in plačevanju davčnih obveznosti. Pri Hrvatih takšna objava ni dosegla želenega učinka, bomo videli, kako bo pri nas!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (867)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ghag
17. 04. 2013 00.39
+4
nas bi zaprli ce bi spizdli kilo kruha ;S
ghag
17. 04. 2013 00.37
+2
hh pobi dajo firme v stečaj oz zaprejo pa imajo še vedno polne zepe ker drzava nic ne nardi cudno da je tok velik zaposlitve zadne cajte
cookys
16. 04. 2013 21.00
+1
mislim da vemo kje so se začeli te dolgovi ... pri državi!! in potem nastane veriga kot jo lahko vidimo danes na spisku. ... mi pa ni jasno kako so lahko nekateri tako veliko dolžni in še vedno normalno živijo, in poleg tega so si lahko narediili še kakšno firmo, ki je po možnosti tudi v dolgu, nato pa stečaj i nikom ništa
polimer
16. 04. 2013 12.01
+5
Bavčar, baraba sprevržena lopovska, kako te ni sram se kazati narodu, ki si ga pokradel. Si popolnoma brez etike in morale. Zaslužiš si najvišjo možno kazen pa še to bi bilo premalo. Ne vem zakaj mu še niso pobrali vsega pemoženja in seveda tudi njegovim svojcem.
designbiro
16. 04. 2013 10.16
+4
Najslabše je to, da ta gospod lepo fino gospodari v novem podjetju. Kot da ni bilo nič ! Samo za info, kakšno državo imamo: Pred leti sem s pložnico plačal prometni prekršek in pravi čas. Zmotil sem se pri sklicu in točno čez 2 meseca so mi hoteli odtegniti od plače. Cela štala je bila, da sem vse skupaj dokazal. Na koncu sem jih slišal, kako sem jim zaradi moje površnosti naredil odvečno delo. In imel sem celo srečo, da niso rubili. Groooza.
brank1
16. 04. 2013 10.14
+1
Ti dolžniki lahko do konca življenja delajo v korist države. Plačilo je hrana. A ja to pa ni demokratično????
spincrus
16. 04. 2013 09.51
+2
Na seznamu Slovencev, ki državi dolgujejo največ, to je od 10 do 20 milijonov evrov...... mene pa terjajo za 10 in pošiljajo grožnje .. toliko o pravni državi
Von_Clausewitz
16. 04. 2013 09.43
+4
vidim enega pacienta na seznamu med 10 tisoč-30tisoč eur. On vozi Jaguarja...pa DURS naj se slika !
acimam50
16. 04. 2013 09.40
+1
Kaj ni to tudi JAVNA UPRAVA s PRENIZKIMI plačami ?
denden
16. 04. 2013 10.14
Razmišljaš kot naša vlada - kolektivna krivda. Ker je nekdo podkupljen,da ne izterja davčnih dolgov, ne nadzira določenih črnih gradenj, zaposluje strankarske kolege in svojce itd. je potrebno kar pa vseh udarit od čistilke dalje.
chucknorris
16. 04. 2013 09.27
+6
Zaradi skorumpirane države in nesposobne davčne službe, so ti lopovi v žep pospravili vsaj polovico tega dolga, ki ga bomo tako ali drugače odplačali pošteni slovenčki.
JApajaDAja
16. 04. 2013 09.29
+1
Mi preostali smo jim kupili ves luksuz! Smo njihovi delničarji?
PujsTekaTeka
16. 04. 2013 09.25
+3
Vse naj dajo v zapor za vsakih 10 eur dolga 1 dan zapora. Bi hitro vsi plačali.
nokian77
05. 05. 2013 15.45
gama1
16. 04. 2013 09.10
+8
Predlagam, da gredo tisti, ki imajo dolg nad 10.000 eur in ga ne morejo odplačati, v zapor. Še posebaj lastniki propadlih podjetij. Malim ljudem zaradi nekaj evrov domove jemljejo, priviligirancem pa nič ne naredijo!!!!!
BrainDance
16. 04. 2013 09.17
+5
Kak zapor, da bojo spet na plečih davkoplačevalčev?! ...naj jim poberejo vse kar imajo, oni pa naj gredo zaradi mene na cesto!
Von_Clausewitz
16. 04. 2013 09.45
+2
vidim enega pacienta na seznamu med 10 tisoč-30tisoč eur. On vozi Jaguarja...pa DURS naj se slika !
BrainDance
16. 04. 2013 09.08
+8
Jaz pa 50€ dohodnine ne bom plačal, pa mi bojo po 2-3 mesecih avto vzeli :D
gama1
16. 04. 2013 09.11
+2
brank1
16. 04. 2013 09.02
+6
Predvidevam da ta Trifunovič živi v šotoru in da mu ni kaj vzet, Kot tudi ne Bavčarju in podobnim. Sramota za dacarje kažejo svojo nesposobnost.
Tonček Balonček
16. 04. 2013 09.02
+2
Za davčne terjatve se upoštevajo zastaralni roki v skladu s 125. in 126. členom Zakona o davčnem postopku. Obveznost plačila zastara v petih letih od dneva valute za plačilo, vendar le v kolikor DURS v tem času ne izda odločbe o obveznosti plačila. Pravica do izterjave zastara v petih letih od dne, ko je odločba o obveznosti plačila postala izvršljiva. Tek zastaranja pravice do izterjave pretrga vsako uradno dejanje DURSA z namenom davčne izvršbe in o katerem je bil dolžnik obveščen. Absolutni zastaralni rok je vsekakor 10 let in ne smešite se z izterjavami dolgov iz leta 1995!!
batom@pinkponk.com
16. 04. 2013 09.00
+11
IN ZDAJ ULTIMATIVNA NALOGA ZA DURS: POVEJTE DRŽAVLJANOM SLOVENIJE: KAKO JE TO MOŽNO??? ZAKAJ NISTE PRI VSEH TEH REAGIRALI TAKOJ KO SE JE POJAVIL PRVI NAJMANJŠI DOLG, TAKO KOT NAM NAVADNIM IZTERJATE VSAK TOLAR? TERJAMO ODGOVORNOST!
Tonček Balonček
16. 04. 2013 09.04
+5
To je kot pri črnih gradjah. tebi ali meni bodo podrli garažo, Rajkotu, AJkliču, Vitomirju itd. pa nikoli. Spomnim s epodiranja tiste hiše an Dobrči od Stroja. Na Hrvaškem je podobno, kar naenkrat s espomnijo in podirajo neke bajte, potem pa spet nič. Od kod Bavčarju kot fizični osebi takšni dohodki, da je toliko dolžan, zdaj pa nima ničesar?!
mark54
16. 04. 2013 08.59
+10
Gnila je država ki ne zna niti davkov pobrat ! In s tem so naredili največ skode v slovenskem gospodarstvu saj so s tem dajali slab vzgled in postavljali kriterije poslovanja z velikimi gradbinci, ki so pa uničili na tisoče nas malih . In zdaj ti država (davčna itd ) pravi ja zakaj si pa delal za njih brez garancij. Pa so tile nasamarili državo a kako nebi nas male igralce ki se borimo za vsak posel . O kakih garancijah pa nisi smel niti črhniti sicer posla nebi dobil. GNILO DO NEBA. Strelsske vode pripravte da postrelamo vse barabe v sloveniji.
BrainDance
16. 04. 2013 09.11
+6
Točno tako, nobena recesija ni kriva za to! Tile kradljivci so glavni povzročitelji tega obupnega stanja v Sloveniji...
1907955
16. 04. 2013 08.54
+11
RKC pa ni na seznamu, ker pač niso davčni zavezanec...
BrainDance
16. 04. 2013 09.12
+5
Oni "pošteno" kradejo, ker jim to dopušča neko nevidno bitje, ki se skriva nad oblaki....
nokian77
05. 05. 2013 15.46
+1
povanpireni
16. 04. 2013 08.51
+8
Na kocu bo ispadlo tresla se gora, rodila se miš. V Banana državi nikoli ne bo drugač, to so dejstva !!!!!!
jmartin
16. 04. 2013 08.49
+3
brišejo, brišejo vse tiste komentarje, ki bi bili najbolj pošteno povedo, kaj si ti ljudje zaslužijo.........