Tujina

Prvič v nemški zgodovini bo na čelu obrambnega ministrstva ženska

Berlin, 15. 12. 2013 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znana so imena kandidatov za ministre nove nemške vlade konservativcev in socialdemokratov. CDU Angele Merkel bo imel poleg kanclerskega položaja še pet pomembnih ministrstev, CSU tri, socialdemokrati pa šest.

Angela Merkel, Wolfgang Schäuble, Ursula von der Leyen, Thomas de Maiziere, Johanna Wanka in Hermann Gröhe
Angela Merkel, Wolfgang Schäuble, Ursula von der Leyen, Thomas de Maiziere, Johanna Wanka in Hermann Gröhe FOTO: Reuters

Potem ko so se člani nemških socialdemokratov (SPD) s prepričljivo večino odločili za vstop v veliko koalicijo s konservativci (CDU/CSU), so stranke v soboto zvečer sporočile porazdelitev 14 ministrstev med strankami. SPD je že objavila imena ministrov iz svojih vrst, tudi CDU in CSU bosta to storili še danes.

CDU bo poleg kanclerskega položaja, ki ga bo še naprej zasedala Angela Merkel, pripadlo še pet ministrskih položajev. Ministri iz njihovih vrst bodo vodili ministrstva za notranje zadeve, finance, obrambo, zdravje ter za izobraževanje in raziskave, je po seji predsedstva stranke v Berlinu sporočila Merklova.

Finančni minister bo ostal Wolfgang Schäuble, dosedanja ministrica za delo Ursula von der Leyen (CDU) pa bo prevzela obrambni resor, s čimer bo postala prva ženska na tem položaju.

Dosedanji obrambni minister Thomas de Maiziere bo prevzel vodenje notranjega resorja, generalni sekretar CDU Hermann Gröhe bo zasedel položaj ministra za zdravje, Johanna Wanka bo še naprej ministrica za izobraževanje.

Ronalda Pofallo bo na položaju vodje kanclerkinega urada nasledil dosedanji minister za okolje Peter Altmaier, novi generalni sekretar stranke pa bo postal 39-letni poslanec v bundestagu Peter Tauber.

Dosedanja ministrica za delo bo prevzela obrambni resor.
Dosedanja ministrica za delo bo prevzela obrambni resor. FOTO: Reuters

Zaradi vohunske afere z ameriško agencijo za nacionalno varnost (NSA) bo odslej v kanclerkinem uradu poseben položaj s statusom državnega sekretarja, je sporočila Merklova. Kdo bo zasedel položaj, bo znano v kratkem.

CSU bo medtem vodila ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo, kmetijstvo ter gospodarsko sodelovanje in razvoj. Prvega bo prevzel dosedanji generalni sekretar stranke Alexander Dobrindt, drugega dosedanji notranji minister Hans-Peter Friedrich, tretjega pa Gerd Müller.

Ministri iz vrst socialdemokratov pa bodo vodili šest resorjev - zunanje ministrstvo, ministrstvo za gospodarstvo in energijo, delo in socialo, pravosodje, družino ter okolje. Po zasedanju vodstva stranke je SPD kot prva stranka vladne koalicije že tudi sporočila imena ministrov.

Steinmeier se vrača

Predsednik stranke Sigmar Gabriel bo postal novi "super minister" za gospodarstvo in energijo. Na čelo zunanjega ministrstva se vrača Frank-Walter Steinmeier, ki je položaj zasedal že v vladi Merklove med letoma 2005 in 2009. Trenutno je tudi vodja poslance skupine SPD v bundestagu.

Kandidati stranke SPD. Zgoraj so Sigmar Gabriel, Frank-Walter Steinmeier in Andrea Nahles, spodaj pa Manuela Schweisig, Heiko Maas in Barbara Hendricks.
Kandidati stranke SPD. Zgoraj so Sigmar Gabriel, Frank-Walter Steinmeier in Andrea Nahles, spodaj pa Manuela Schweisig, Heiko Maas in Barbara Hendricks. FOTO: Reuters

V skladu z napovedmi bo računovodja SPD Barbara Hendricks vodila ministrstvo za okolje, generalna sekretarka socialdemokratov Andrea Nahles bo prevzela ministrstvo za delo in socialne zadeve, podpredsednica SPD Manuela Schwesig bo zadolžena za ministrstvo za družino, dosedanji gospodarski minister zvezne dežele Posarje Heiko Mass pa bo vodil pravosodno ministrstvo.

V kabinetu kanclerke bo za področje migracij, beguncev in integracije pristojna Aydan Özoguz, ki jo je Gabriel ob predstavitvi ministrskih imen hvalil kot prvo žensko s turškimi koreninami za vladno mizo.

Nove ministre naj bi na položaje imenovali in zaprisegli v torek, ko je v bundestagu predvidena tudi vnovična potrditev Merklove na kanclerski položaj. Nemčija bo tako že naslednji teden dobila novo črno-rdečo vlado. Stranki sta pred tem v vladni koaliciji Nemčijo vodili že dvakrat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
16. 12. 2013 07.29
+2
... to se bo nas karelcek rad slikal pa se kaj drugega .... z njo ... he he he ...
hrast66
16. 12. 2013 02.29
+1
Če imaš za sabo dobre strokovne službe ni težko biti minister. Pri nas je stroka zelo vprašljiva posebno v financah in zdravstvu. Zakaj noče dr. Kuštrin postati minister za zdravstvo in g. Semolič za gospodarstvo?
Kajetan
16. 12. 2013 08.50
+1
Zaradi tega ker sta oba nesposobna in lahko tekmujeta sa,o v tem kateri v eni minuti spravi več megle in neumnosti na plano. Da so dobri strokovnjaki okoli ministra je zadolžen za to minister, ne pa kar ti misliš da pride minister med strokovnjake in samo igra figuro.
MaunelNeuer
15. 12. 2013 23.20
+1
Manuela Schwesig je pa luštna
Kajetan
16. 12. 2013 08.51
+1
ONniON
15. 12. 2013 21.42
+6
mimogrede . brezposelnost mladih je v nemčiji in avstriji NAJNIŽJA v evropski uniji znašata 8 %, , V Sloveniji je bila 23 % in se lahko skrije
DeBill
16. 12. 2013 00.44
+1
Avstrija je urejena, v nemčiji pa dela 40% ljudi praktično mezdno, so brez stalne zaposlitve. Po naši zakonodaji po 1.1.2014 gredo lahko ali v redno ali na borzo.
DeBill
15. 12. 2013 21.26
+4
V DEMOKRACIJI so leve ali desne vlade v bistvu NEUSPEH. Uspeh za volilce je levo-desna vlada, kjer pazijo en na drugaga in se je treba vse zmenit. Šele zdaj bo Nemčija potegnila. Ampak tam je politična kultura visoka, ko enkrat zgubiš volitve ali pa si česa obtožen (ne obsojen) si ven!!!
Bojan-F
15. 12. 2013 21.00
+5
Admin, zakaj je bila moja misel, da smo daleč prišli, ko je ta vest v rubriki "Slovenija", izbrisana?
Verbena
15. 12. 2013 20.55
+4
Tako nekako pa se sestavi vlado, kot se jo v Nemčiji !!! Daljši dogovori, razdelitev ministrstev, upam, da ste pogledali, da nima kdo za sabo kaj neetičnega !!!
ONniON
15. 12. 2013 18.53
+16
čestitke uspešni politiki nemčije! nemčiji gre dobro, prag revščine je postavljen pri 900€ na mesec , v Sloveniji pa pri 600€ mesečno,, bravo nemčija !
Vabis
15. 12. 2013 17.41
+20
Ni kaj! Merklova Angelca ja sposobna gospa. Vsaka ji čast...