Slovenija

Lokalne volitve bodo 5. oktobra, tudi v Ankaranu

Ljubljana, 24. 06. 2014 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
26

Predsednik DZ Janko Veber je podpisal odlok o razpisu lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra. Volitve je razpisal tudi v Ankaranu. Prvopodpisani pod deklaracijo, s katero je 21 poslancev želelo preprečiti volitve v Ankaranu, pričakuje, da koprska občina tam ne bo izvedla volitev.

Predsednik DZ Janko Veber je danes podpisal odlok o razpisu lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra. S ponedeljkom, 21. julija začnejo teči roki za volilna opravila. Veber je lokalne volitve razpisal v 212 slovenskih občinah. Volitve je razpisal tudi v Ankaranu. Kot je opozoril v izjavi za medije, je odločba ustavnega sodišča zavezujoča in če volitev v Ankaranu ne bi razpisal, bi ravnal protizakonito.

Volitve bodo tudi v Ankaranu

Vebrova odločitev, da je ravnal v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ne pa z deklaracijo, po mnenju ustavnega pravnika Ivana Kristana ni korektna. Meni, da je predsednika DZ zavedla zakonodajno-pravna služba, ki je postavila odločbo ustavnega sodišča nad voljo DZ in nad ustavo.

Po Vebrovem mnenju deklaracija o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, ki jo je DZ v petek potrdil, z njo pa je skupina 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS) želela preprečiti volitve v tej občini, ni zavezujoča in je zgrešena. Kot pravi, je bila deklaracija pritisk na predsednika DZ.

V sporočilu za javnost se je Občina Ankaran zahvalila zakonodajno pravni službi Državnega zbora, 17 poslankam in poslancem, ki so na 70. izredni seji parlamenta glasovali proti sprejemu deklaracije o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča o občini Ankaran, kot tudi vsem 30 poslankam in poslancem, ki o sporni deklaraciji na isti seji niso želeli glasovati. Prav tako se zahvaljujejo predsedniku DZ Vebru, "ki ni podlegel pritiskom nenačelnih lobističnih skupin, ki so z deklaracijo, plačano s strani Mestne občine Koper, želeli preprečiti izvedbo lokalnih volitev v organe Občine Ankaran in s tem preprečiti izvršitev odločbe ustavnega sodišča", so še zapisali v sporočilu.

Kavtičnik pričakuje, da v Kopru ne bodo izvedli volitev tudi za Ankaran

Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010.
Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010. FOTO: Aljoša Kravanja

Jožef Kavtičnik, prvopodpisani pod deklaracijo, s katero je 21 poslancev želelo preprečiti volitve v Občini Ankaran, pričakuje, da Mestna občina Koper ne bo izvedla volitev tudi v Občini Ankaran. "V tem primeru bo volitve morala izvesti državna volilna komisija," razmišlja Kavtičnik.

Kavtičnik poudarja, da sam spoštuje odločbe ustavnega sodišča, a tokratna odločba o ustanovitvi Občine Ankaran je nesprejemljiva, ker povozi zakon. Zakon namreč določa, da občine ustanovi državni zbor. "Ustavno sodišče se je postavilo nad državni zbor," je opozoril poslanec PS.

Kot pravi, predlagatelji deklaracije ne bodo naredili nič več v zvezi s tem; "kot poslanec ne bom naredil nič drugega, kar smo že naredili. Predsednika DZ smo pozvali, naj upošteva večinsko voljo v DZ. Če tega ni storil, je naredil, kar je naredil. A Veber ni storil nič drugega, kot da je razpisal volitve po zakonu o lokalni samoupravi". Kje bo Občina Koper izvedla volitve, pa je po mnenju poslanca njena volja. "V kolikor volitev ne bo izvedla v Občini Ankaran, kot predvidevam, bo to morala storiti državna volilna komisija (DVK)," meni Kavtičnik.

Kristan: sodišče je šlo preko ustave

Ustavni pravnik Ivan Kristan je ob tem spomnil, da ustava pravi, da se občina ustanovi z zakonom, torej mora biti za vsako občino sprejeti zakon: "Ko je ustavno sodišče naložilo DZ, da mora sprejeti zakon in ustanoviti Občino Ankaran, je DZ zakon pripravil, a v proceduri ni bil sprejet. Odločitev DZ, da ne ustanovi občine, ni protiustavna. Protiustavna je odločitev ustavnega sodišča, ko je Občino Ankaran ustanovilo namesto DZ."

Tu je po prepričanju Kristana sodišče šlo preko ustave in prekršilo načelo pravne države, "da je treba spoštovati ustavo, v tem primeru 139. člen. Kršeno je tudi načelo delitve oblasti," meni Kristan.

Redne volitve občinskih svetnikov in županov ureja zakon o lokalnih volitvah, ki določa, da se opravijo najprej dva meseca in najpozneje zadnjo nedeljo ali drug dela prost dan pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev. Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010, kar pomeni, da je 5. oktober tudi zadnji možen datum.

Predvideva, da bodo "ti organi, ki bodo izvajali volitve, morali spoštovati tako ustavo kot tudi zakon o ustanovitvi občin, v katerem Občine Ankaran ni". Po njegovem mnenju tako volitev v Občino Ankaran ni mogoče razpisati. "Občine ustanavlja samo DZ, ne ustavno sodišče. In DZ je jasno izrazil, da ne želi ustanoviti Občine Ankaran. Tako iz pravnih kot iz gospodarskih ali političnih razlogov," je še poudaril Kristan.

Vučko: DVK bo spoštovala zakon

Direktor službe DVK Dušan Vučko je dejal, da bo državna volilna komisija - ko bo prišla do tega vprašanja - o tem tudi odločala, sam pa zadeve ne želi komentirati. "Zakon govori, da če se ne ustanovi občinska volilna komisija, jo mora ustanoviti državna volilna komisija. Če bomo do te situacije prišli, bo državna volilna komisija najbrž spoštovala zakon. A ko bo prišla do tega vprašanja, se bo o njem tudi odločila," še dodaja Vučko.

Prinat: volitve je treba izpeljati

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat pa je dejal, da je treba volitve v Ankaranu nedvomno izpeljati, saj to jasno določa odlok o razpisu lokalnih volitev. Onemogočiti volivcem, da ne bi volili, je kaznivo dejanja, opozarja Pirnat.

Strinja se z Vebrom, da deklaracija, s katero so v državnem zboru pred nekaj dnevi skušali preprpečiti razpis volitev v Ankaranu, ne more preseči odločbe ustanvega sodišča o ustanovitvi občine Ankaran.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

da?a
25. 06. 2014 13.46
Volitev svetnikov v svoj občinski so Ankarančani vsekaor veseli, saj upajo, da bodo s tem imeli več možnosti vplivati kako se bo razvijal kraj, kakšna bo cestna povezava. Res je, da morajo imeti enaka merila za vse občine. Dokler ne bo pri vseh upoštevan cenzus 5000 občanov, do takrat imajo pravico biti samostojni. Ko bodo ta cenzus upoštevali drugod, poten se bo Ankaran priključil tja, kjer bodo občani pričakovali več pšosluha.
FoglofTunek
25. 06. 2014 08.13
Breakind news: "Zapornik koristi samo tekoče milo (poroča Černac)... Najbrž iz preventivnih razlogov, ha,ha,ha...
iGURT
25. 06. 2014 08.03
+2
SDS ne spoštuje države in ne državnega praznika .... to so -spet- jasno pokazali.
FoglofTunek
25. 06. 2014 07.59
+2
Ekskluzivni posnetki Janeza Janše na Dobu??? EKSKLUZIVNI???? Čujte POPTV-jefci, nehajte mu delat reklamo...saj ni George Clooney!!!
iGURT
25. 06. 2014 08.01
FoglofTunek
25. 06. 2014 08.08
terra luna
25. 06. 2014 06.05
+0
kako patetično in hkrati žaljivo do Slovencev je da skoraj četrt stoletja po prehodu iz totalitarizma v navidezno demokracijo na Dan državnosti se kot častni gost po rdeči preprogi ali bolje rečeno tepihu sprehodi nekdo ki ga je za predsednika vrhovnega sodišča postavila politika in je natanko pred 23 leti srćno želel da bi Yugo armija tepihovala Slovenijo
Ali63
24. 06. 2014 22.32
+3
Referendum je bil in prebivalci Ankarana so bili ZA svojo občino. Kje je tu problem? Verjetno v denarju Luke Koper, ker ne bo vsega dobila in porabila Mestna občina Koper. Če bi bilo drugače, se ne bi branili ustanovitvi Občine Ankaran. Sicer pa, če je bila na referendumu večina ZA občino, ne vem zakaj v parlamentu glasujejo proti volji občanov. To je bilo tudi prvič, da so tako glasovali. Sramota za poslance!
PIERREBRICE
24. 06. 2014 21.43
+7
Luka Koper bo po novem torej v dveh občinah?
RožLee
24. 06. 2014 21.43
-7
ZMAGA SDS....pa tut ..če zaprete povsod komentiraje....
iGURT
25. 06. 2014 07.22
Proslava ob Dnevu državnosti. Nanjo so prinesli prapore bojnih enot slovenskih vojakov in vojakinj. Nosili so jih teritorialci in policisti, partizani, Tigrovci, pripadniki Slovenske vojske in tokrat celo Morisovci. Normalno, kajne? Gre za resne bojne enote, ki so se borile za državljane in domovino. Ampak komentatorju (RTV Janševizije) se je, ob vseh praporih pogumnih bork in borcev, zdelo pomembno omeniti zgolj to, da ni zraven nekega janšističnega društva.
iGURT
25. 06. 2014 07.22
Nekega privatnega združenja za "vrednote" slovenske osamosvojitve, ustanovljenega lani. Češ, da so zavrnili sodelovanje, ker jim ni všeč zvezda na odlikovanjih za hrabrost, kapah in praporih bork ter borcev NOB. Pa se človek vpraša, kakšen prapor pa bi ti sploh lahko prispevali k proslavi. Zastavo katere bojne enote in kje se je ta borila? Borci NOB lahko prinesejo prapore slavnih XIV. in XV. divizije ter 9. korpusa NOV in POS.
iGURT
25. 06. 2014 07.22
Tale revščina iz vaške gostilne pa lahko razobesi zgolj svoje posrane gate iz bunkerja. In "takmašni firtuh" svoje žene ter bele "zokne" svojega moža, če jim ju je bog naklonil in jim jih hočeta posoditi. Dragi moji, po logiki Janševizije bi na državno proslavo enako sodila, ob posranih gatah njihovih delodajalcev, tudi zastava gostilne, kjer so se ustanovili, civilne iniciative za zaščito koloradskega hrošča in Mesarstva Jože, s.p..
iGURT
25. 06. 2014 07.23
Seveda je Pahor to takoj opazil in obljubil, da jih bo pričel "spravljati". Žal se on še ne misli nikamor spraviti. Vsaj dokler ne odplača dolgov. Za tiste, ki ne vedo, kaj je to društvo, zgolj informacija: Predsednik: Aleš Hojs Generalni sekretar: Božo Predalič Člani predsedstva: Igor Bavčar, Janez Janša, Slavko Kmetič, Roman Končar, Anton Krkovič, Alojz Peterle, dr. Dimitrij Rupel,... Glavni odbor: Stane Granda, Milan Zver, Tone Jerovšek, Tone Kuntner, Jožef Lajevec (predsednik društva Heraldica Slovenica), Sonja Ramšak, Primož Rode, Lovro Šturm, Franci Žnidaršič, ...
mbslo
24. 06. 2014 21.37
+6
Čas je za novo državo Slovenijo brez dosedanjih nesposobnih, pokvarjenih in koruptivnih politikov. Maneken pa si naj spusti salvo iz Pahorjeve garde za slovo.
RožLee
24. 06. 2014 21.34
+4
A je že predvolilni molk.....sam zarad Janeza...sam vprašam...?
iGURT
25. 06. 2014 07.23
+1
Zadnjič ste zmagali pred desetimi (10) leti, leta 2004 ..........
Ramzess
24. 06. 2014 12.54
-4
Ankaran je spet neka izjema, za nekaj.
Verbena
24. 06. 2014 12.43
+5
Pa bomo spet zapravljal za nekaj brez veze, da bo lahko par posameznikov lepo živelo!!!.....ljudje tako čedalje manj dobivamo od teh občin, ker je izgovor vedno enak...ni denarja!!!..pol pa ukinmo že 1x vseskupaj , pa bo denarja zadost !!!
kika80
24. 06. 2014 12.35
+2
katastrofa, a se ne trudijo za zmanjšat število javnih uslužbencev??? Občino Ankaran ne bi smeli pod nobenim pogojem sprejet in konec!!! Kdo jih bo še njih futral, zakaj ne ustanovijo fabriko, kjer bi se nekaj proizvajalo in bi ljudje delali
Amritaya
24. 06. 2014 12.57
+8
Ankaran bo futrala Luka Koper in je prav, da se odcepijo od Kopra! Popo trosi milijone za palme in promenade, okolica Kopra pa propada
kika80
24. 06. 2014 13.20
+3
vse te male občine bi morali ukinit,ker od njih ni nič, samo dnar cuzajo. Bit bi moralo tako kot 20 let nazaj, samo velike občine
BANDA UŠIVA
24. 06. 2014 12.10
+23
Upam, da bodo zadnje s tako nenormalnim številom občin. Pol pa pravijo, da ni dnarja. 200 županov, 200 tajnic, 200 strokovnih sodelavcev, 200 prostorov občin, 200 fikusov, 600 službenih vozil,... Kot v Emiratih se razmetava denar. BANDA UŠIVA!
Amritaya
24. 06. 2014 12.59
+2
Kako to, da do par let nazaj se je denar za vse našu, zdaj pa zmanjkuje? Folk na položajih bi manj kradu, manj metanja denarja skozi oknaz nepotrebnimi projekti pa bo!
Shark50
24. 06. 2014 11.28
+8
pravijo, da ni denarja
I G N O R A N T
24. 06. 2014 11.25
+19
Nekam prevec volitev za taksno malo drzavo