Slovenija

'Zdaj je na potezi hrvaška stran'

Ljubljana, 23. 06. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zastoju Rehnove pobude je nastopil čas za razmislek in refleksijo, je dejal uradni govorec MZZ Balažic. Izrazil je obžalovanje, ker je Hrvaška izstopila iz Rehnovega procesa. Ta odločitev po njegovem mnenju ni dobra.

Pahor pa je danes poudaril, da ne more dati zagotovila EU in Hrvaški, da bi slovenski parlament ob nerešenem vprašanju meje ratificiral pristopno pogodbo.
Pahor pa je danes poudaril, da ne more dati zagotovila EU in Hrvaški, da bi slovenski parlament ob nerešenem vprašanju meje ratificiral pristopno pogodbo. FOTO: Dare Čekeliš

"Izkazalo se je, da Hrvaška tudi tokrat tako kot v primeru sporazuma Drnovšek-Račan tik pred ciljem ni zmogla dovolj moči za uspešen zaključek procesa in dosego kompromisne rešitve," je dejal Milan Balažic. Iz tega po njegovih besedah izhaja ocena Slovenije, da Hrvaška ni imela resnega namena pogovarjati se v dobri veri, saj je minuli teden v Bruslju "širila alternativne predloge za reševanje vprašanja meje, ki so spodkopavali Rehnovo pobudo". "V tem smislu lahko ponovno postavimo pod vprašaj kredibilnost Hrvaške," meni.

Kot je poudaril Balažic, je zdaj na potezi hrvaška stran, saj je za nastalo situacijo odgovorna sama in verjetno jo lahko najhitreje razreši sama.

Po njegovih besedah bo na neki točki potrebno preseči zastoj, ki je nastal z izstopom Hrvaške iz pogajanj, in doseči, da se Hrvaška vrne v pogajalski proces, za kar pa bo potrebno pokazati politično voljo. "Na slovenski strani ta vsekakor obstaja ... in to je tudi najboljše zagotovilo, da bo ob koncu procesa reševanja mejnega spora državni zbor ratificiral hrvaško pristopno pogodbo," je poudaril Balažic.

"Če je Hrvaška pripravljena razmišljati o tem, da dvostransko uredi to vprašanje, potem ima tudi to priložnost, da znova preuči sporazum Drnovšek-Račan iz leta 2001, ki ga je slovenska stran sprejela, hrvaška pa zavrnila," je dejal predsednik vlade. "Morda je to rešitev vprašanja. Tudi o tem naj razmislijo naši kolegi v Zagrebu," je dodal.

Slovenija za nadaljevanje procesa

Kot je po sestanku parlamentarnih strank pojasnil premier Borut Pahor, so na sestanku govorili, da je bil v šestih mesecih procesa dosežen tako velik napredek, da bi ga bilo škoda opustiti. Slovenija bo zato po besedah predsednika vlade Evropski komisiji predlagala nadaljevanje procesa, ki je zastal.

Predsedniki parlamentarnih strank – med njimi danes ni bilo predsednika SDS Janeza Janše – po besedah Pahorja predlagajo, da se vzame čas za premislek in želijo, da bi se Hrvaška vrnila v pogajalski proces. "Pri teh stvareh ne velja prehitro vreči puške v koruzo," je še dejal Pahor in dodal, da je treba pokazati politično voljo za rešitev vprašanja.

Pahor je ob tem spomnil, da bodo morali hrvaško pristopno pogodbo z EU po koncu hrvaških pristopnih pogajanj ratificirati parlamenti vseh držav članic, tudi državni zbor. Ta bi moral to odločitev sprejeti z dvotretjinsko večino, Pahor pa je poudaril, da ne more dati zagotovila EU in Hrvaški, da bi slovenski parlament ob nerešenem vprašanju meje ratificiral pristopno pogodbo.

"To je zelo pomembna okoliščina," je prepričan premier. Če bi bila namreč ratifikacija v DZ zavrnjena ali pa bi razpisali referendum, ki bi blokiral vstop Hrvaške v EU, bi namreč prišlo do še večjih zapletov, ki pa so za zdaj še rešljivi, je pojasnil. Pahor je še ponovil, da Slovenija ni povzročila zapletov, ampak jih je Hrvaška, ki je v pristopni dokumentaciji prejudicirala mejo.

"Se pravi, Hrvaška mora, če želi nadaljevati pogajanja, urediti vprašanje spornih dokumentov, ki so vneseni v pogajalski proces," je v Bruslju poudaril Pahor.
"Se pravi, Hrvaška mora, če želi nadaljevati pogajanja, urediti vprašanje spornih dokumentov, ki so vneseni v pogajalski proces," je v Bruslju poudaril Pahor. FOTO: Damjan Žibert

Zahteva za sklic mirovne konference

Poslanec SNS Bogdan Barovič, ki se je srečanja udeležil namesto predsednika stranke Zmaga Jelinčiča, je po pogovorih ponovil, da SNS zahteva sklic mirovne konference o nekdanji Jugoslaviji in da ne bo pristala na nič drugega, dokler ne bo urejeno vprašanje meje. Mirovna konferenca naj bi obravnavala mejna vprašanja znotraj nekdanje Jugoslavije in vprašanja nasledstva Jadranskega morja.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je med drugim pozval Hrvaško, naj poleg dokumentov, ki v njenih pristopnih pogajanjih prejudicirajo mejo, čim prej umakne tudi vse objekte, ki jih je postavila na spornih ozemljih. Sicer pa se bodo v SLS po besedah Žerjava še naprej zavzemali za to, da Slovenija ostane pomorska država. Predsedniki drugih parlamentarnih strank po okoli dveurnem srečanju niso dajali izjav. 

"Veselim se dne, ko Zagreb ne bo le mesto, vredno takšne razstave, ampak tudi glavno mesto države članice EU," je še dejal Rehn.
"Veselim se dne, ko Zagreb ne bo le mesto, vredno takšne razstave, ampak tudi glavno mesto države članice EU," je še dejal Rehn. FOTO: Reuters

Rehn: Sedaj je čas, da Hrvaška in Slovenija najdeta rešitev

Po šestih mesecih intenzivnih prizadevanj Evropske komisije in potem ko smo izčrpali tudi čas "podaljškov", je sedaj čas, da sosednji državi Hrvaška in Slovenija govorita druga z drugo in najdeta rešitev, je v prvem osebnem odzivu po neuspehu pogovorov minuli četrtek dejal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

 "Veselim se dne, ko Zagreb ne bo le mesto, vredno takšne razstave, ampak tudi glavno mesto države članice EU," je še dejal Rehn. "Žal, spor glede meje s Slovenijo še vedno zavira pogajanja Hrvaške," je menil komisar. Evropska komisija je po njegovih besedah dala na voljo svoje storitve za pomoč pri rešitvi 18 let starega problema.

Komisar, kot omenjeno, dodatnih izjav danes ni želel dajati. Viri pri EU so ob tem pojasnili, da ni kaj za dodati. "Obe državi dobro vesta, kaj je tisti zadnji centimeter, ki bi ga morali premagati. Rehn na tej točki zagotovo ne bo prevzel nikakršne pobude," so povedali. Ob tem so sicer nakazali, da bi se verjetno bil pripravljen pogovarjati še naprej, če bi državi skupaj prišli z nekim predlogom.

Danes Slovenija vse bolj postaja problem Unije, saj če bo Evropska unija promovirala takšno vedenje, bo imela v prihodnje neverjetne probleme, vprašanje pa je tudi, ali se bo sploh širila. Tega se mora Bruselj zavedati, ker časa res ni več, piše Vjesnik na svoji spletni strani.

Bildt: EU ne bo storila nič

Sedaj je čas za premislek na Hrvaškem in v Sloveniji, je v Bruslju v imenu prihodnjega, švedskega predsedstva EU poudaril švedski zunanji minister Carl Bildt. "Ali nameravamo kar koli storiti? Odgovor je 'ne'," je bil kratek in jasen Bildt.

"Kot razumem, je minister Bildt rekel to, kar tudi sami mislimo – da si je treba sedaj vzeti določen čas za razmislek, tudi zato da se zadeve malo umirijo, in potem ponovno razmisliti, katera je prava pot naprej," se je na Bildtove besede odzval zunanji minister Samuel Žbogar.

Bildt je sicer izpostavil, da je spor zdaj dvostransko vprašanje in "za reševanje dvostranskih vprašanj so odgovorne vpletene države. Ta vprašanja sicer po našem mnenju ne bi smela ovirati pristopnih pogajanj, vendar kot vemo, jih," je dejal Bildt. "To bosta morali rešiti predvsem državi sami," je poudaril minister. "Upam, da bosta premislili. Če bosta imeli kaj povedati, jima bom zelo rad prisluhnil," je dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
24. 06. 2009 12.07
Sporazum Drnovšek - Račan,nam ne daje suverenosti nad piranskim zalivom in levim bregom. S tem si Hrvatje še vedno lastijo polovico zaliva,nam bi pa začasno " posodili dimnik ",ki bi nas popeljal v mednarodne vode. To ne spremeni ničesar. Stvari so jasno začrtane,drugače pa referendum.
vinadap
24. 06. 2009 11.46
Kaj je,Hrvatje,zopet zobate kislo jabolko,ko nam dajete minuse?
cekson
24. 06. 2009 11.25
PAHOR EU TI JE ZE POKAZALA HRBET, KER VE KAKO UDBO-MAFIJSKO-KOALICIJO IMAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UPAM IN TI ZELIM, DA TE SE HRVATI IGNOIRAJO, CEPRAV NISEM NJIM NAKLONJENA, SAMO SO SE PA VEDNO MANJ KOMUNISTICNI, KOT SI TI IN TVOJA "DRHAL"..... !!!!!!!!!!!!!!!!!
grizli
24. 06. 2009 11.19
Kdor zavrže prijatelja, bo sam zavržen! Mene bolj zanima, kdaj bo slovenska vlada ali kdo drug sprožil tožbo proti Srbiji? Zaradi ukradenega denarja (cca 9 mrd deviz, ki sta jih v bivši jugi v 90% prispevali Slovenija in Hrvaška) v letih 1990- 1991, zaradi ubijanja ljudi, razbijanja in povzročanja velikanske materialne škode širom po Sloveniji, zaradi skoraj suženjskega izkoriščanja ljudskih in naravnih potencialov vse od leta 1918 - 1991, zaradi t.i. izbrisanih, zaradi prihodnosti, --- To so relevantna vprašanja.
vinadap
24. 06. 2009 11.11
Domagoj - ne serji klanf. Hrvaško je treba spraviti na kolena. Če tega ne verjameš,da se bo zgodilo,potem si zelo naiven. Praviš veliko Slovencev,da je pri vas na morju. Ja,vaših Hrvatov,ki imajo slovensko državljanstvo in EU tablice,pa seveda nekaj izdajalskih Slovencev,ki bi prodal tudi lastno mater.
petdan
24. 06. 2009 10.35
Komentator iz Vjesnika se naj raje vpraša kaj je naredila Hrvaška za dosego kompromisne rešitve s Slovenijo v celotnem pogajalskem procesu. Naj se spomni, kdo je Hrvatom edini pomagal v časih ko so nujno potrebovali orožje za obrambo pred agresorjem. Slovenija vsekakor ni in ne bo "problem EU", kot to navaja. Grčija že leta ne pusti Makedonije v EU zgolj zaradi imena "Makedonija" pa nihče v EU do danes ni dejal, da je Grčija "problem EU". Slovenija pa brani svoje nacionalne interese. Hrvaški mediji so odsev hrvaške politike, zato je tudi njihovo poročanje enostransko in neobjektivno.
najram
24. 06. 2009 10.31
kakrsna koli ze je danasnja vlada,enim po godu drugim ne, je pa edina do sedaj, ki je hrvatom odlocno rekla ne, posteno priznajmo neglede na to ali smo za leve ali desne
laksi
24. 06. 2009 10.02
naša vlada je tako debilna da te glava boli!
FrankCostello
24. 06. 2009 10.01
"Kdaj si Hrvat umiva roke. Pred ali po lulanju?" "Med lulanjem!"
Prophet
24. 06. 2009 09.37
Včeraj je Slovenija dodala še eno blokado iz poglavja statistika!
sottozero
24. 06. 2009 09.24
Vsi vemo, kaj Hrvaška ne izpolnjuje in kje so katastrske meje. V EX. YU je bilo katastersko ločeno prav VSE. Do zadnje njive. Hrvatje vedo, kaj jim je storiti. In iz tehničnega nivoja, stalno podžigati na mednacionalno tekmovanje iz katerega se rodi sovraštvo ?
sottozero
24. 06. 2009 09.21
Bojim se, da se naša vlada ukvarja samo še s tem. Ok smo pač dali blokado. Kje so protikrizni ukrepi? Kje so ideje za prestrukturiranje gospodarstva? Kje so kakeršnekoli pozitivne smernice za rešitev iz krize? Ali rabimo zunanjega sovražnika (tudi Pahorju hrvaška sede v času njegove zmanjšane priljubljenosti). Ali pa si SD najde notranjega sovražnika...v tem primeru LDS "lovi" Janeza Janšo?
Gregor Sušnik
24. 06. 2009 09.17
Da se pravilno izrazim, nekateri od politikov...
Gregor Sušnik
24. 06. 2009 09.16
Še enkrat poudarjam dejstvo, da so Hrvati v Istri pobili Slovence in požgali dokumente o njihovem obstoju, potem pa ni čudno, da govorijo, da je Istra hrvaška... Vsakič, ko grem v Istro me srce zaboli, para se mi, ko pomislim, koliko zlobe so naši politiki prezrli. Kljub konfrontiranju pa slovenska politika, katerih ljudje so imeli prste vmes pri prilaščanju Istre Hrvatov, še vedno ne upa EU pokazati dejstev o velikem zločinu. Ne vem kakšen je lahko katerikoli človek, ki mu je mar za tisoče življenj.
Gregor Sušnik
24. 06. 2009 09.08
Očitno sem pisal preveliko resnice, da so mi morali brisati komentar. Vsaj vem, da resnici ne bomo prišli do dna.
spektator213
24. 06. 2009 08.57
slovenija je problem ne samo EU temveč celega sveta...
HoS
24. 06. 2009 08.54
A mi lahko kdo odgovori na tole vprašanje: Zakaj pa Slovenija ni z takimi principi nastopila ko je Slovenija pristopala v EU ?!
tupsy
24. 06. 2009 08.36
ma boli vas briga za druge probleme, zabavljajte se vi sa hrvatskom najvažnije je da mi ne uđemo u EU
rahlo_nepristranski
24. 06. 2009 08.35
pozivam Pahorja in zunanjega ministra in vse ki se tajno pogovarjate in sklepate o meji z hrvati, da brez upoštevanja mirovne konference, ki je zakonito veljavno, da je celotna CONA B Slovenska in kdor bo to zanemaril in neupošteval, kazensko preganjan, kot izdajalec in bo izgubil državljanstvo republike slovenije.Zato pa hrvati taktično to počno, kar počno, kjer hočejo z to taktiko slovenijo omehčati, da bi popustila hrvatom, CONO B IN BI DELNO PRISTALA DA BI SAMO DOBILI IZHOD NA ODPRTO MORJE, NAMESTO DA BI SLOVENIJA TAKOJ ZAČELA POLAGATI ZGODOVINSKO DEJSTVO IN MIROVNO KONFERENCO, KJER BI MORALI V SLOVENIJI ORGANIZIRATI IN ZAHTEVATI UPRAVIČENO VSO ISTRO IN CONO B NAZAJ, KOT TO PIŠE V TEJ MIROVNIO POGODBI.
kmetavzar001
24. 06. 2009 07.57
Očitno ne Pahor ne mediji ne razumejo, kaj je v SLO trenutno največji problem....BDP strmoglavil...Križaničeve napovedi o padcu BDP-ja so se še za enkrat povečale...namesto, da bi pazili na javni primanklajj Križanič zaposluje frenda Isajloviča za svetovalca...sicer ne vem česa...GG kljub temu, da je goljuf še vedno vodi ministrstvo...tretjega ukrepa pomoči pa ni od nikoder....ljudje dejmo se malo zamislit, kaj so trenutno največji problemi v Sloveniji...očitno hoče Pahor s Hrvaško preusmeriti dogajanje od dejanskih problemov...