Gospodarstvo

'Zmanjšali vpliv na okolje'

Trbovlje, 23. 11. 2010 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Termoelektrarna Trbovlje izpolnjuje vse zakonske zahteve, ki se nanašajo na emisije snovi v zraku, zatrjuje direktor Teta Marko Agrež. Od leta 2003 pa poslujejo skladno z okoljskim certifikatom ISO 14001.

termoelektrarna Trbovlje
termoelektrarna Trbovlje FOTO: POP TV

Direktor Termoelektrarne Trbovlje (Tet) Marko Agrež je še zatrdil, da od leta 2003 poslujejo skladno z okoljskim certifikatom ISO 14001, od lani pa tudi s pridobljenim integriranim okoljevarstvenim dovoljenjem.

Količina emisij žveplovih oksidov se je po besedah Agreža v obdobju od 2004 do 2009 zmanjšala z 31.055 ton na manj kot 2000 ton. "Tet se zavzema za transparentnost in dostopnost javnosti do okoljskih dejavnikov poslovanja tudi s pomočjo ekološkega informacijskega sistema, ki ga je vzpostavil Institut Jožefa Stefana v Ljubljani. Podatki o emisijah v letu 2009 kažejo, da so bile količine žveplovih oksidov, dušikovih oksidov in skupnega prahu manjše od določenih mejnih emisijskih vrednosti in tudi manjše kot v preteklih letih," je pojasnil Agrež.

Tet je sprejela politiko kakovosti in varstva okolja, s katero se je zavezala za zagotavljanje stalnega izboljševanja kakovosti in okoljske učinkovitosti ter za dosledno upoštevanje zahtev zakonskih dokumentov, standardov kakovosti ter ravnanja z okoljem, ki temelji na preprečevanju škodljivih vplivov delovanja Tet na okolje. Marko Agrež

Konec leta 2009 je Tet kot prva družba v skupini Holding Slovenskih elektrarn pridobila celovito okoljevarstveno dovoljenje za emisije v zrak, vodo in zemljo. Predpogoj za oddajo vloge za pridobitev okoljskega dovoljenja je bil obsežen sanacijski program za dosego skladnosti obratovanja s slovensko in evropsko okoljsko zakonodajo.

Sanacijski program je bil zaključen pred petimi leti, s prigradnjo naprave za razžveplanje dimnih plinov, ki je prispevala k občutnemu zmanjšanju emisij žveplovih oksidov, hkrati so se zmanjšale tudi emisijske koncentracije skupnega prahu. Stopnja razžveplanja je v Tet večja od 94 odstotkov in ustreza kriterijem najboljših razpoložljivih tehnik, t. i. BAT kriterijev za zmanjševanje žveplovih oksidov.

V preteklih letih so v Tet precej zmanjšali tudi vplive na okolje na področju odlaganja odpadkov iz proizvodnje, kot so: elektrofiltrski pepel, sadra in žlindra. "Obstoječi sistem odlaganja odpadkov smo nadgradili s tehnično dopolnjenimi in okolju prijaznimi postopki. Gre za način odlaganja s sočasnim vlaženjem, ki preprečuje širjenje emisij prašnih delcev v okolje, naknadno pa tudi rekultivacija oblikovanega telesa odlagališča z zatravitvijo in zasaditvijo grmovnic," pa je poudaril Ervin Renko, ki je v Tet zadolžen za okoljske vidike delovanja.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

star1
24. 11. 2010 23.19
Za to imajo zasluge sindikati,ker niso grozili z isklopom bloka.Takoj naj se isplača božičnica in trinajsta plača!
davkoplacevalka
23. 11. 2010 19.15
Roko na srce,moram priznati,da se je stanje resnično izboljšalo vsaj za 80 %.želimo si da takšno stanje tudi ostane oz. se še izboljša. Kapo dol Agi !
isys_sm
23. 11. 2010 18.36
Vsaj nekdo v tej državi se trudi da bi delal na način ki ne zasvinja vsega okoli sebe... Bravo. Ko bi si jih le več vzelo zgled po TET!
alterego
23. 11. 2010 18.02
TET je z okoljskega pogleda čisto v redu elektrarna, rabi še nov kotel in bo lahko še kar nekaj časa delala. če je Kopač in Golobič ne bosta ukazala prej zapreti...
lesnikovsok
23. 11. 2010 17.55
poj pa svizec zavije čokolado v folijo