Slovenija
Oglas

Zmanjšajte stroške ogrevanja

Ljubljana, 20. 10. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stroški ogrevanja so eni izmed večjih izdatkov vsakega gospodinjstva. S pravo izbiro energentov jih lahko znižate in hkrati ugodno vplivate na okolje.

Bliža se kurilna sezona. Čas, ko se začnemo spraševati, kolikšen bo strošek ogrevanja našega doma in kako bi ga lahko znižali. Rešitev za to je preprosta.

IZBERITE PRAVI ENERGENT

Z uporabo sodobnih ogrevalnih tehnik lahko po ocenah strokovnjakov prihranite do 50 % stroškov ogrevanja. Naložba v novo kurilno napravo se povrne hitro, saj smo pri tem deležni prihrankov zaradi nižje cene energenta in manjše porabe energije.

Cena zemeljskega plina je v primerjavi s ceno preostalih fosilnih energentov precej nižja, saj je zemeljski plin občutno cenejši od kurilnega okolja, utekočinjenega naftnega plina in električne energije.

INVESTICIJA, KI SE HITRO POVRNE

Prihranki pri zemeljskemu plinu so zelo visoki (do 50 % ali več)  in primerljivi z vsemi drugimi sodobnimi ogrevalnimi sistemi. Tehnologije na zemeljski plin omogočajo nadpovprečne izkoristke, investicija v kondenzacijsko plinsko peč pa je do trikrat nižja. Posledično ima zemeljski plin najkrajšo dobo vračanja, saj se investicija prehoda na zemeljski plin »na ključ«, tj. okrog 3.000 evrov dalje za stanovanjsko hišo, vrne v dveh do treh letih.

GIZ
GIZ FOTO: GIZ

POSKRBITE TUDI ZA OKOLJE

Zemeljski plin je fosilno gorivo z najmanjšim izpustom ogljikovega dioksida. Pri njegovi uporabi nastaja zanemarljiva količina prašnih delcev ter bistveno manj emisij kot pri kurilnem olju, bencinskem in dizelskem gorivu, naftnem plinu ali lesni biomasi. Zemeljski plin je naravni vir energije in se uvršča med okoljsko najprimernejše energente. 

VSE VEČ UPORABNIKOV ZEMELJSKEGA PLINA 

Število uporabnikov zemeljskega plina v Sloveniji narašča in šteje okrog 130.000 odjemalcev v 82-ih občinah. Na zemeljski plin se pri nas ogreva 13 % gospodinjstev, medtem ko v Nemčiji več kot 50 % oziroma kar 20,4 milijonov gospodinjstev. V Nemčiji je zemeljski plin ključni energent tako v gospodarstvu kot pri energetski oskrbi gospodinjstev – s kurilnim oljem se namreč ogreva le slabih 12 % gospodinjstev.

Več o zemeljskem plinu in dobaviteljih lahko najdete na (www.zemeljski-plin.si).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3