Slovenija

Kam je izginilo skoraj 100 milijonov mark?

Ljubljana, 03. 03. 2011 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je prodala ročni minomet po evidentirani ceni 200, na računu hrvaškega obrambnega ministrstva pa je cena 1500 mark, razkrivajo <a href = "http://image.24ur.com/media/document//60626516.pdf" target="_blank">dokumenti</a>. Nekdanji hrvaški premier Manolić pa je najprej trdil, da se spomni podkupovanja Janše, nato pa, da se ne.

Je kdo zaslužil s prodajo orožja leta 1991? (simbolična fotografija)
Je kdo zaslužil s prodajo orožja leta 1991? (simbolična fotografija) FOTO: Reuters

Poslanec Zaresa Tadej Slapnik je predstavil nekatere dokumente, povezane s trgovanjem z orožjem med Slovenijo in Hrvaško v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Na njihovi podlagi je ugotovil, da je pri trgovanju z orožjem domnevno "zmanjkalo" 96 milijonov nemških mark.

Slapnik je opravil izračun na podlagi dokumentov o primerjavi evidentiranih cen prodanega orožja v Sloveniji in na Hrvaškem ter na podlagi dveh računov hrvaškega ministrstva za obrambo, ki so bili objavljenih v knjigi Matjaža Frangeža "Kaj nam pa morete 2". Prav tako je pri izračunu uporabil poročilo tako imenovane Mogetove parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala z orožarskimi posli.

Poslanec Zares Tadej Slapnik je pompozno predstavil nekatere dokumente, ki so javnosti že znani. Dokler vlada in ministrstvo za obrambo ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, je zato vsakršno nadaljnje polemiziranje z zlonamernimi špekulacijami poslanca Slapnika nesmiselno. Zato vnovič pozivamo vlado in obrambno ministrstvo, da umakneta oznake zaupnosti in objavita celovito poročilo, z namenom, da se vsem resnično spornim in tudi "domnevno spornim" zadevam v Sloveniji pride do dna. SDS

Komisija je namreč ugotovila, da so se evidentirane cene orožja na slovenskem ministrstvu za obrambo bistveno razlikovale od cen iz pričanj nekaterih predstavnikov Hrvaške oziroma iz uradnih hrvaških dokumentov. Po ugotovitvah komisije so bile razlike tudi desetkratne, v povprečju pa petkratne.

Tako je iz dokumentov razvidno, da je Slovenija v tistem času Hrvaški prodala ročni minomet po evidentirani ceni 200 nemških mark, medtem je na računu hrvaškega obrambnega ministrstva zabeležena cena tega eksplozivnega sredstva v višini 1500 nemških mark, trdi Slapnik. Nato je povprečno razliko cen pomnožil z zneskom obsega trgovanja z orožjem med Hrvaško in Slovenijo, kar je 24 milijonov nemških mark.

Znesek je po njegovih besedah naveden v primopredajnem poročilu predsednika SDS in nekdanjega ministra za obrambo Janeza Janše njegovemu nasledniku na ministrskem stolčku Jelku Kacinu, plačilo pa so sprocesirali s kompenzacijo v obliki dostave nafte. Tako je prišel do vsote 120 milijonov nemških mark, čemur je odštel zabeleženi znesek v primopredajnem poročilu. Razlika 96 milijonov nemških mark bi bila lahko po mnenju Slapnika sredstva, ki so bila prejeta v gotovini in tako niso bila nakazana v državni proračun ali bila evidentirana na ministrstvu za obrambo.

Lovšin delal po navodilih Janše

Nekdanji pripadnik Vojaške-obveščevalne službe (VOS), ki je hotel ostati anonimen, je za nacionalno televizijo zatrdil, da je nekdanji direktor VOS Andrej Lovšin po navodilu Janše vodil gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA, pri tem sta mu pomagala Franci Cimerman in Toni Pajnkiher.

Pojasnil je tudi, da je bila to vzporedna trgovina in ni bila vezana na trgovino z orožjem, ki jo je vodil takratni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Ludvik Zvonar. Kot pravi, so kupci prihajali iz Hrvaške, Hercegovine in pozneje tudi Bosne ter plačevali z gotovino. Del tega denarja so po njegovih navedbah kasneje odnesli v kabinet takratnega ministra Janše. Omenjene dokumente so uničevali v rezalnem stroju na hodniku VOS, kasneje pa tudi v Lovšinovi pisarni. "Janša je prišel osebno pogledat, kako poteka uničevanje dokumentov," je dejal. Nekdanji pripadnik VOS je o tem pripravljen spregovoriti tudi na sodišču.

Vlada naj umakne oznako zaupnosti

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Blaž Garbajs

Zato bo poslanec Zaresa na ministrstvo za obrambo naslovil poslansko vprašanje oziroma poziv k obrazložitvi, kje so sredstva in za kaj so se porabila ali pa naj ministrstvo predloži dokaze, da so bila podarjena Hrvaški. Pripravil je poslansko pobudo, v kateri vlado poziva, naj umakne oznako zaupnosti z vseh ključnih dokumentov med letoma 1990 in 2010, ki zadevajo trgovino z orožjem. Zaradi obsega dokumentov Slapnik poziva, naj vlada najprej umakne oznako zaupnosti s primopredajnega poročila med Janšo in Kacinom ter vseh dokumentov, ki so jih vlada oziroma ministrstva predala preiskovalnim komisijam, ki so se ukvarjale z orožarskimi posli.

Prav tako poziva k razčiščevanju informacij glede orožarskih poslov vse takratne in sedanje nosilce javnih funkcij s področja zagotavljanja nacionalne varnosti, začenši s takratnim ministrom za obrambo Jelkom Kacinom, notranjim ministrom Igorjem Bavčarjem in predsednikom države Milanom Kučanom.

Verjetno bo obvestil hrvaške poslance

Poslanec Zares dopušča možnost, da so tudi na hrvaški strani prirejali številke in cene orožja, zato razmišlja, da bi o teh dokumentih obvestil nekatere hrvaške poslance. Sicer pa priznava, da je večina teh postopkov zastaranih in se jih ne da več voditi na sodišču. Vendar pa je prepričan, da bodo posledice za vpletene politične in moralne. "Predvsem pa je interes javnosti, da izve resnico," je dejal.

Se nekdanji premier spomni pogovorov o podkupovanju ali ne?

Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom. Za orožarske posle so bili odgovorni nekateri ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa neposredno tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten. Josip Manolić za Mladino

Nekdanji hrvaški premier Josip Manolić, ki je funkcijo opravljal do leta 1991, trdi, da sicer ni bil priča dogodkom se pa spomni pogovorov, da naj bi Janša prejemal podkupnino, piše spletna Mladina. Tako naj bi potrdil izjave Marina Tomulića, ki je bil pristojen za nadzor nad logistiko na Hrvaškem, da je tedanji obrambni minister Janša prejemal podkupnino.

Vendar pa je Manolić nato v pogovoru z novinarko 24UR Bojano Ksela to zanikal. "Ničesar nisem slišal o podkupovanju," je odgovoril na njeno vprašanje. "Slišal sem, da se je naročalo orožje in da so bili za to pooblaščeni posamezniki, ne pa inštitucije, saj je za Hrvaško tedaj veljal embargo na orožje.

Del orožja je prihajal preko Slovenije, je dejal Manolić, ki se mu zato zdi  zato se mu zdi "normalno, da so morale stvari potekati preko njega (Janeza Janše, op. a.), saj je bil takrat minister za obrambo". Je pa na vprašanje: "Kaj ste slišali v zvezi z Janšo?" odgovoril: "O Janši nisem slišal ničesar."

Nasprotujoče izjave

Nekdanji vodja Tuđmanovega kabineta Ivan Čermak, ki je zaprt v Haagu, pa je v sredo za TV Slovenija prek odvetnika zanikal, da naj bi Janši v začetku devetdesetih predajal torbe s podkupnino pri trgovini z orožjem. Manolić po poročanju Mladine sumi, da Čermak "ne govori resnice. Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati. Tomulić gotovo ni bil sam v Kopru pri teh prevzemih."

V SDS so Manolićeve navedbe za Mladino komentirali kot "tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi" ter dodali, da so "očitno vzpodbujene iz Slovenije in še bolj očitno politično motivirane".

Po Manolićevih besedah, ki jih navaja Mladina, uradno o trgovini z orožjem na sejah vlade niso razpravljali. "Za Hrvaško je tedaj veljal embargo in tega nikakor nismo mogli niti uvrstiti na seje. Trgovina je potekala na štiri oči. Ampak menim, da lahko verjamete ljudem, ki so bili pri teh poslih prisotni," pravi nekdanji hrvaški premier, ki je tudi zanikal, da naj bi bil Tomulić "kriminalec". Kot pravi, ga ima v spominu kot domoljuba, ki so ga v začetku devetdesetih let prosili, naj Hrvaški pomaga iz Pariza.

Dokumenti, ki jih je predstavil poslanec Tadej Slapnik
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (613)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 03. 2011 14.57
-1
A se ej kdo kdaj vprašaj, kajje sploh počel bivši generalni državni tožilec Anton Drobnič! Nič!! Bil je karikatura aparatčika!
drago štubljar
05. 03. 2011 14.56
+1
JANSA VSE KAJ JE NAREDO ZA SLO DAJU JE OKRADO IN PRIPELJA BELOGARDISTRE V SLO RES LJUBI SLO
drago štubljar
05. 03. 2011 14.52
+0
VERJETNO SU MILIONI V AUSTRALIJI KER JE JANSIN BRAT ZE DOGO HVALI DA JE JANSA NAJBOGATEJI CLOVEK V SLO
saintjozef
04. 03. 2011 21.46
Zakaj ni rubrike kako rožice sadit?
saintjozef
04. 03. 2011 21.43
Oh, kako smo veseli, da nas tako lepo obirajo.
krizanecn
04. 03. 2011 21.29
ma tile * ,,, GOLOBIČI... bi pa najraje celi Sloveniji poveljevali..... Dej si člove nekaj z delom zasluži....
buksl12
04. 03. 2011 16.39
+1
Vsake toliko časa se najdejo nekoga ki blati opozicijo.Naj že enkrat pridejo z dokazi ne pa reklaq kazala ve pa nihče nič.Samo da sedijo v parlamentu in mlatijo prazno slamo.Slapnik je pa takrat ko se je to dogajalo hodil v osnovno šolo in bi se rad sedaj učil zgodovino.Briga njega za gospodarstvo saj verjetno neve kaj je to.Je pač učenec Golobiča.Takšnih pa sploh ne rabimo,zato se ne sprenevedajte več ker nismo tako naivni da bi vam še kaj verjeli.preveč zdrah je v tem našem parlamentu
Pancho57
04. 03. 2011 12.52
LXG04.03.2011, 09:50 Spraševati Cerarjevo je bretpredmetno. Njen odgovor:"Tožilci so pri svojem delu samostojni"
playback
04. 03. 2011 12.16
+1
"Dobra dela" presvetlega ministra g. Kacina: 1. pijan vozil in razbil službeni avto - nikomu ništa !! 2. nabavil staro orožje, ki je pobijalo slovenske vojake - nikomu ništa !! 3. kot "demokrat" udaril v parlamentu s časopisom g.parlamentarnega kolego Hvalico - nikomu ništa !!! 4. kraja ograje pri vojašnici - nikomu ništa !!!! 5. kot evropski poslanec blebetal, kakšne pogoje mora vse Hrvaška še izpolniti - pa smo popušili !!!! 6. zasral se je Srbiji s svojimi izjavami in postal "persona non grata" za njih - bo popušil !!!! 7. LDS ga je zamenjal kot zanič predsednika - popušil LDS, ker je izbral Kresalovo, ki je še slabša !!! Prosim vas, dovolj je vaših blebetanj in "pametnih" govoranc, ki jih poslušajo le še pijančki. Pustite vse in odidite !!!
tilus@email.si
04. 03. 2011 11.50
Čudno, da je Janša odgovoren za vse kraje, pa je bil nekako dve leti minister. Kacin je pa čist kot solza. pri njemu je bilo pa vse transparentno, tudi kraja ograje pri vojašnici. Tudi pod njegovim ministrovanjem je za vse kriv Janša in Janša se je pijan zaletel s službenim avtomobilom, nato pa je Kacina porinil v tisti avto. V oddaji je ta slinavec uporabil vsako drugo besedo Janša. Še zmešalo se vam bo zaradi Janše, ki je od vseh še najbolj pošten.
gregorjanc
04. 03. 2011 10.50
+1
Vse tajne dokumente zažgat pa bo mir, ne pa da se skoz neki bockajo. Zadnje čase vse preveč kaže na vpliv VOLITEV drugo leto.
Phantomart
04. 03. 2011 10.37
+1
Kaj pa če bi sedaj ,ko bomo prjemali zapornike iz Guantama še kakšno našo perlo poslali na aktivne počitnice. Baje so kar učinkoviti, kljub metodam.Saj veste usluga dela dolg...pa bi bil pol mir?
paintboy
04. 03. 2011 10.30
foccus "Preljubi politiki. Levi in desni prosim vas na kolenih nehajte s temi aferami izpred 20 let in narediti nekaj da bo jutri vsaj malo lepši. Sit sem vas bolj kot se vam sanja." Saj za jutri - torej našo prihodnost- je še kako pomembno da vemo ali bomo volili orožarskega lopovo ali odrešenika ki nas bo potegnil iz krize. Dokler so akterji vseh teh afer še vedno dejavni v politiki in imajo možnost vpliva na naše življenje je nujno raziskati vsakršno, politično, moralno in kazensko odgovornost.
Tomi Pucihar
04. 03. 2011 10.26
a nobeden ne dojame, da imamo vojno od zidov/nato/illuminati, samo slabotne mucijo, Slovenija=kot Vietnam slow fox/ekonomska vojna kaksne kazni/v Nemciji 10 krat manjse in 5 krat boljsi standard kaj narediti? lp
elephantus
04. 03. 2011 10.20
+1
Janša je bil obrambni minister in on je bil odgovoren za orožje poleg notranjega ministra. Za orožje Kučan ni bil pristojen.Če se je pa tudi on okoristil pa naj ga tudi zaprejo.
botjabotja
04. 03. 2011 10.17
z1v2e3z4dica 04.03.2011, 08:38 1 Janševci, kdaj si boste umili oči napolnjene s šodrom??? A vi res mislite, da je vsega stanja kriva trenutna vlada?? NIsem niti za njih - da ne bo pomote. Ampak ves pohod je začel Janša ( ki je žal v naši državi za enkrat še nedotakljiv - vse enkrat mine, tudi to bo)!! Dajte se končno spravit k sebi in poglejte stvari pobliže in realno - čas je, skrajni čas! Sem pa prepričana, da če bi v tem trenutku bil on na stolčku, bi bilo stanje še slabše!! Slab človek je slab – to dokazuje neprestano ( prvič ko je pred celo Slovenijo Drnovšku očital karto za 1000 eur – predsedniku države- halooo????,) Zdaj pa dajmo, hitr minuseeeee ;) Sicer pa; povej mi kje si, ali s kom se družiš, pa ti povem kdo si ;) Družim se z Simono Dimic,Denisom Sarkićem ...povej mi, kdo sem,prosim.
šibaresnice
04. 03. 2011 10.13
Preljubi politiki. Levi in desni prosim vas na kolenih nehajte s temi aferami izpred 20 let in narediti nekaj da bo jutri vsaj malo lepši. Sit sem vas bolj kot se vam sanja.
kiss_my_ass.
04. 03. 2011 09.59
Spet licemerje! Če so moji kradli, potem je to politična gonja, ni niti kraja ampak iznajdljivost...itd... Lepo vas prosim!! Če si lopov si lopov neglede na barvo. Ljudje so umirali v boju za neodvisnost Slovenije. Očitno so pa že v tistem trenutku nekateri na visokih položajih snovali načrte kako iz tega potegniti dobiček! To je bistvo! Dejmo umaknit VSE oznake ZAUPNO itd in enkrat za vselej razčistimo afero. Posebej zato, ker so takrat V MIRU ljudje umirali zaradi pohlepa nekaterih... Krkovič je celo imel jajca to javno povedat v oddaji ki je bila na sporedu RTV SLO...
pika poka ježek
04. 03. 2011 09.57
Slepilni manever, medtem ko lobiji s pomočjo kvazi leve politike izčrpavajo podjetja in narod, denar pa kanalizirajo na tajne račune v tujino, pridejo stare afere še kako prav.
LXG
04. 03. 2011 09.50
+1
Pancho57 04.03.2011, 09:43 Imam jaz predlog. Vprašati bi morali Cerarjevo. Ona je bila tudi državna tožilka. Pa spet nič. Da ne bo nejastnosti. Če vse to drži bi JJ moral sedet. Ampak še vedno me moti ,da se to ni razčistilo po 17 letih in ,da se ta tema pojavlja v intervalih.