Slovenija
Oglas

Zmagovalci v nastajanju

Kranj, 02. 02. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Erazem Baškovec, 2. d
Komentarji
0

Splošno velja, da ko mladi napravijo prehod iz osnovne šole v srednjo in se želijo posvetiti izobrazbi, ker je ta zanje izrednega pomena za nadaljnji vpis na fakulteto po njihovi izbiri, nekatere prostočasne dejavnosti postavijo na stranski tir.

Jasno je, da je za šolo, še posebej če je visokega kova kot Gimnazija Kranj, potrebno žrtvovati več časa, česar nas mnogo ni bilo vajenih iz osnovne šole. Toda mi smo mladi in polni energije, zato nam nihče zares ni mogel očitati, da se, ˝ko še imamo čas˝, v preveliki meri prepuščamo užitkom športa, pa naj gre za razvedrilo, krepitev telesnih zmogljivosti ali pa tekmovanje. Radi se nadejamo takih in drugačnih športnih aktivnosti, ker so zdrave in dobro vplivajo na naše počutje, vendar se po mojem mnenju glavni razlog za to skriva v pristnem veselju, ki ga prinašajo. Izredno težko se od njih ločimo, ker se hkrati zavedamo, da si v srednji šoli podobnih reči ne bomo mogli privoščiti, ker: ˝Nimamo časa.˝ Nimamo časa, da bi v ravnovesju držali dober uspeh v šoli, hkrati pa blesteli v tem, kar najraje počnemo, in bodimo iskreni, nihče ne želi biti povprečen.

ženska odbojkarska ekipa Gimnazije Kranj uspešno zastopa šolo na vseh šolskih tekmovanjih.
ženska odbojkarska ekipa Gimnazije Kranj uspešno zastopa šolo na vseh šolskih tekmovanjih. FOTO: Gimnazija Kranj

Enega najpogostejših alibijev ali izgovorov so že mnogokrat na laž postavili uspešni športniki z Gimnazije Kranj, ki se pogosto soočajo s prenatrpanimi urniki, a zanje to ne predstavlja prevelike ovire, da ne bi bili njihovi načrti izvedljivi.

Nekateri so že zapustili šolske klopi, kot so na primer uspešni smučarski skakalec Cene Prevc, ki se je, kot je sam pravil, naučil, pa ne zgolj za oceno. Poleg njega sta tu še kolesarja Matej Mohorič in Luka Mezgec ter plezalec Anže Peharc.

Vid Eržen je član slovenske nogometne reprezentance U 18 in zelo uspešen dijak.
Vid Eržen je član slovenske nogometne reprezentance U 18 in zelo uspešen dijak. FOTO: Gimnazija Kranj

To pa je le kaplja v morje vrhunskih športnikov, ki so že prišli, še bodo prišli ali pa se prav zdaj žlahtnijo kot dijaki Gimnazije Kranj. Vsako leto se izkaže, da smo prava mala velesila, ko govorimo o igrah z žogo. Namreč kar šest dijakov s tega področja zastopa barve Slovenije v svojih starostnih kategorijah. To so košarkarice Nina Jesenšek, Lara Kozina (obe članici slovenske reprezentance do osemnajst let) in Ana Dora Jeras (članica slovenske reprezentance do šestnajst let), rokometašici Petra Fister, članica mladinske reprezentance, in Nika Ožegovič, ki zbira nastope za kadetsko izbrano vrsto, za konec pa še nogometaš Vid Eržen, član slovenske reprezentance do osemnajst let.

Petra Fister je odlična dijakinja in perspektivna rokometašica ter članica mladinske rokometne reprezentance.
Petra Fister je odlična dijakinja in perspektivna rokometašica ter članica mladinske rokometne reprezentance. FOTO: Gimnazija Kranj

V našem naboru športnikov lahko najdete tudi plavalca Mitja Beštra, večkratnega državnega prvaka v plavanju, in plavalko Tino Čelik, članico mladinske in članske reprezentance, ki ima v lasti naslov državne prvakinje in rekorderke na sto metrov prsno iz leta 2017, mladinske evropske prvakinje na petdeset metrov prsno iz leta 2016, osvojila pa je tudi prvo mesto na štafeti 4 x 100 m na Olimpijskem festivalu evropske mladine leta 2015.

Prikrajšani nismo niti za hokejista – vsaj za izvrstnega ne. Jakob Jugovic je član hokejske reprezentance do osemnajst let, skupaj z reprezentanco do dvajset let pa je na svetovnem prvenstvu osvojil tretje mesto. Maša Štucin, plesalka hiphopa, se lahko pohvali s titulo državne članske prvakinje in svetovne članske podprvakinje, ki si jo je prislužila leta 2016. Izvrsten rezultat iz leta 2016 je dosegla tudi atletinja Monika Podlogar, ki je v skoku v višino osvojila tretje mesto na članskem državnem prvenstvu, za nameček pa še izpolnila normo za evropsko mladinsko prvenstvo.

Maša Štucin je svetovna članska podprvakinja in državna prvakinja v hiphopu.
Maša Štucin je svetovna članska podprvakinja in državna prvakinja v hiphopu. FOTO: Gimnazija Kranj

Ne manjka predstavnikov oziroma predstavnic borilnih veščin. Kikbokserka Taja Hafner je bila v letu 2015 meddržavna prvakinja, leta 2016 pa svetovna prvakinja, medtem ko je karateistka, Lana Grbič osvojila drugo mesto v disciplini kate na evropskem prvenstvu 2016, drugo mesto v ko-go kumite in tretje mesto, tokrat ponovno v disciplini kate, na odprtem pokalnem prvenstvu 2016. Druga karateistka, ki poleg Lane Grbič zastopa Gimnazijo Kranj, Karin Pazlar ter je stopila na najvišjo stopničko na odprtem turnirju 2016 v diciplini kate, si priborila drugo mesto v disciplini kate skupinsko in tretje v ko-go kumite na evropskem prvenstvu 2016.

Karin Pazlar redno stopa na zmagovalni oder na državnem in evropskem nivoju.
Karin Pazlar redno stopa na zmagovalni oder na državnem in evropskem nivoju. FOTO: Gimnazija Kranj

Našo šolo zastopata še prespektivni plezalec Aleš Peharc in plezalka Mia Krampl, svetovna prvakinja iz let 2015 in 2016 ter evropska mladinska prvakinja iz leta 2015.

Mia Krampl je svetovna podprvakinja in evropska mladinska prvakinja v plezanju.
Mia Krampl je svetovna podprvakinja in evropska mladinska prvakinja v plezanju. FOTO: Gimnazija Kranj

Vsekakor je potrebno zapisati še Matijo Peneša, člana slovenske smučarske reprezentance v starostni kategoriji U 16, izvrstno šahistko Moniko Rozman, ki si je v svojem športu priigrala naslov državne prvakinje do dvajset let, in še za konec Kajo Šmid, državno prvakinjo v rock'n'rollu iz leta 2016. Istega leta se je na svetovnem pokalu uvrstila tik pod zmagovalni oder, na svetovnem prvenstvu pa je osvojila sedmo mesto.

Monika Rozman je državna prvakinja v šahu.
Monika Rozman je državna prvakinja v šahu. FOTO: Gimnazija Kranj

Moramo se zavedati, da pri teh dijakih ne gre zgolj za fenomenalne športnike, marveč tudi na splošno uspešne dijake. In ko ti dve dejstvi združimo, dobimo v nebo vpijoče rezultate, ki zase povedo dovolj, primer ˝Nimam časa˝ pa je s tem razrešen. Trdno sem prepričan, da tako imenovani ˝Kremšniti˝ dolgo časa ne bo zmanjkalo mladih upov z vseh področij, in srčno upam, da je ta članek predvsem za dvomljivce dovolj dober dokaz, kako zelo veliko se da doseči, če so v igri poglavitne vrline kot temelj za doseganje uspehov: predanost, disciplina, trdo delo in ščepec pozitivne nonšalantnosti.

Alpinistka prof. Marija Štremfelj s svojo šolsko plezalno ekipo.
Alpinistka prof. Marija Štremfelj s svojo šolsko plezalno ekipo. FOTO: Gimnazija Kranj

 

Naročnik oglasa GIMAZIJA KRANJ

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3