Slovenija

Pred referendumom: Zmagovalca ni mogoče napovedati

Ljubljana, 28. 05. 2010 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dober teden dni pred referendumom o arbitražnem sporazumu je nemogoče napovedati rezultate. Razlike med zagovorniki in nasprotniki namreč skorajda ni. Obeta se nam torej siloviti finiš kampanje.

Premier Pahor odločno zagovarja sporazum, prvi mož opozicije Janša je proti. Kateri se bo zadnji smejal?
Premier Pahor odločno zagovarja sporazum, prvi mož opozicije Janša je proti. Kateri se bo zadnji smejal? FOTO: Damjan Žibert

Zadnji teden predreferendumske kampanje bo bitka med zagovorniki in nasprotniki arbitražnega sporazuma nedvomno neizprosna. To dokazuje tudi izredno tesen izid še zadnjih javnomnenjskih anket. Za POP TV in časopis Dnevnik jo je pripravila agencija Ninamedia.

Med podporniki in nasprotniki je manj kot odstotna točka razlike, torej manj, kot znaša statistična napaka, neopredeljenih je še četrtina volivcev. Med njimi jih bo za sporazum sicer več verjetno glasovalo za. Od tod napoved rezultata: 43,3 odstotka za in 40,4 proti.

Da je še nemogoče napovedati, ali bomo volivci čez dober teden dni podprli arbitražni sporazum, kažejo tudi raziskave, ki so jih opravili za druge medije. Finance in Žurnal24 napovedujeta izjemno tesno zmago nasprotnikov sporazuma, medtem ko Večer napoveduje tesen rezultat v drugo smer. Izstopa zgolj raziskava Primorskih novic – tam napovedujejo prepričljivo podporo arbitražnemu sporazumu, a so anketo izvedli zgolj lokalno.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
03. 06. 2010 23.01
KOLIKO JE PA PROTI SI PA NE UPATE POKAZATI.
mamica55***
02. 06. 2010 15.14
@hrvaškarit zdaj ima Slovenija ves Piranski zaliv, prost dostop do mednarodnih voda, ker je pomorska država, ker pa je tvoja lipa okupirala naše ozemlje in morje pa hoče dobit še del, alpa rajš kr polovico Piranskega zaliva, hrvatek mi smo v uniji in če se ne boste umaknili v svoje loge ne bo vstopa v EU, ne bo nepovratnih miljard € ne kun evropskega denarja . . . UMIK IZ OKUPIRANE SLOVENSKE ZEMLJE IN MORJA, POL PA ČE GRESTE KAR V AMERIKO, KOT JE ŽE NEKDO NAPISAL ! ! ! PROTI SPORAZUMU ! ! !
dolzvlado115
02. 06. 2010 14.54
potem boste pa jokali.odgovor borata pa bo.SAJ STE SAMI BILI ZA ARBITRAŽO.KAJ SEDAJ JOKATE.IN SI S TEM OPRAL ROKE. ZATO PROTI....
agamemnon
02. 06. 2010 14.47
Vsakdo, ki bo glasoval proti sporazumu, je izdajalec Slovenije! Še najbolj žalostno pa je, da se imajo tisti, ki so proti sporazumu za patriote. Če bi s svojimi glavami kaj razmišljali (moč argumentov) bi uvideli, da je podpora sporazumu za Slovenijo takšna rešitev, ki bi jo podprl vsaj zaveden Slovenec. Vsi, ki ste proti sporazumu, ne razmišljate in se zgolj čustveno odzivate na domnevno krajo naše zemlje. Tudi jaz bi imel mejo do Kitajske, dragi moji, samo povejte mi, kako naj jo dosežem!
Pošten Zvezdaš
29. 05. 2010 22.12
Kateri ste proti, lahko še enkrat greste na cesto pa še zmeraj boste izgubili.Sedaj ko bo za res smo mi ZA ZA,več.Vse čestitke kateri Za,Za.
Komentator_13
29. 05. 2010 21.19
in zakaj? ... hehe ... tako pač je, anede ;)
CucurbitaPepo
29. 05. 2010 21.12
ODLOČNO PROTI !!!
Komentator_13
29. 05. 2010 21.04
Tako je. In če razmislimo v drugi smeri, AS sploh ni tako napačen. Sloveniji omogoča, da s tehtnimi argumenti, ki mimogrede izletajo iz ust hujskačev na eni in drugi strani dokažemo kakšno je bilo stanje na 26. 6. in povrnemo vse, kar je Slovenija po tem čeasu izgubila zaradi umazanih (najverjetneje profitabilnih) igric tedanje vlade. S sporazumom bo tudi dokončno odločila o odprtem mejnem vprašanju ter lahko nadaljevala v prijateljskih odnosih krepiti sodelovanje z Balkanom. Ne vem pred čim bežimo, a nenazadnje se z bežanjem ne izognemo ničemur; res pa je, da sloviti koščki zemlje vsaj vsaka štiri leta rodovitno obrodijo na tisoče glasov na strankarskih gredicah.
thallata
29. 05. 2010 20.17
žalostno je prebirati vse mogoče žaljivke, s katerimi se obkladajo naši ljudje, V demokraciji so različna mnenja pač legitimna. Pri referendumu o AS ne gre za prestižno vprašanje te ali one politične opcije, gre za našo prihodnost in taka razdeljenost javnosti, politike in še posebej stroke ne obeta nič dobrega. Hrvati nastopajo složno, zato jih tudi drugi jemljejo resno. Kaj bo rekla EU ali ZDA pa ni pomembno, oni ne bodo ničesar izgubili, izgubili bomo mi in to za vedno. Poleg tega si bomo z odločno obrambo svojih pravic prislužili tudi spoštovanje. Predlagam, da se referenduma udeležimo, še prej pa resno premislimo, ali je AS glede na okoliščine res najboljše, kar lahko dosežemo zase in za prihodnje generacije. Jaz mislim da ni. Pametneje bi bilo glasovati proti in nato v reševanje problema vključiti vse potenciale, ki jih Slovenci ne premoremo tako malo. Nedvomno bomo našli boljšo rešitev, vendar za to potrebujemo jasen cilj in enotnost. Odločanje na osnovi pripadnosti levici ali desnici je skrajno neumno. Saaj znamo prav dobro uporabljati lastno glavo. Mimogrede, zavedni Slovenci smo tako tisti, ki bomo glasovali proti, kot tudi tisti, ki bodo glasovali za. Pač ne razmišljamo vsi enako.
Winds
29. 05. 2010 17.55
unja1.m, Tonček Balonček! Na volišča ne gredo stare mamce in tudi ne tisti, ki nimajo kaj delat. Grem, da povem svoje mnenje našim MANEKENOM V VLADI. Sicer pa podpiram postopek, kjer bi o sporazumu odločali v DZ z 2/3 večino. Seveda pa je del demokracije tudi odločitev posameznega državljana da na referendum ne gre, ker si doma praska jajca. Ali pa zato, da bo s še večjo vnemo kritiziral rezultat referenduma
unja1.m
29. 05. 2010 13.25
na referendume hodijo tisti ki nimajo pametnejšega opravka....praskanje jajc, na primer..
M-teorija
29. 05. 2010 11.09
Tonček Balonček29.05.2010, 09:45 Kaj čmo, novodobni Babilon! Še dobro, da se kdo ne spomi narediti genske raziskave za naše območje!
24Ppkur
29. 05. 2010 10.41
GLASOVAL BOM PROTI SPORAZUMU, KAKOR BO GLASOVAL TUDI VSAK ZAVEDNI SLOVENEC. V PRETEKLOSTI SMO NA RAČUN KOMUNISTOV IZGUBILI ŽE OGROMNO SLOVENSKEGA OZEMLJA - KAR SPOMNITE SE KARDELJA IN BAKARIČA TER NJUNIH DOGOVOROV. IN ZDAJ PONOVNO "TRGUJEMO" Z NAŠIM OZEMLJEM, Z NAŠIM MORJEM, KAR JE RAZUMLJIVO, SAJ SO NA OBLASTI PONOVNO "KOMUNISTI". PRAVZAPRAV NITI NE TRGUJEMO TEMVEČ POKLANJAMO NEKAJ KAR JE NAŠEGA! SLOVENCI, PAMET V ROKE IN GLASUJTE PROTI. MORDA SE BODO ČEZ LETA MENJALE POLITIČNE GARNITURE NA HRVAŠKEM IN TUDI V SLOVENIJI, PA BO MOGOČE TEDAJ PRILOŽNOST ZA DOGOVOR BREZ ARBITROV. NIKAMOR SE NAJ NE MUDI! ARBITRI NAM BODO PO MEDNARODNEM PRAVU PREJ VZELI KAKOR DALI! ODLOČNO BOM GLASOVAL PROTI SPORAZUMU!!
Uporabnik113189
29. 05. 2010 10.40
jonas6929.05.2010, 09:28 Ko si se že tako potrudil in v Sloveniji poiskal rodovnike, mi poišči še na hrvaškem enega samega ORIGINALNEGA hrvata, ki vsaj 100 let nima enega prednika druge narodnosti. Če ni na pol srb, je črnogorec ali bosane, najbolj verjetno na pol slovenec ali delno italijan.
mark50
29. 05. 2010 10.22
SAMO NEKAJ ŠE VAM POVEM : Nikoli več v nobenem sporazumu ( če ta propade seveda ) s hrvaško ne bomo imeli določbe da morajo določiti stik ( niti paj ugodnejšega - preho , izhod ali slično ) NIKOLI. Janša je reko da bo on napravil 3 verzije sporazumov. ON je svoje napisal na BLEDU !!! Jas jih napišem 10. Samo en problem je pri vseh verzijah. HRVAŠKA. Brez njihovega pristanka ne moremo sprejeti nobenega sporazuma. TOLIKO g. JANŠA! Idite ZDAJ pa dobite anex k tem sporazumu kjer bodo hrvati pristali na vaše želje in predloge. Verjetno Pahor nebo imel nič proti če vam uspe kaj dobrega dodati. Lahko bi s prijateljem sanaderjem kaj rodila pa nista. zdaj pa si uželjen. Ker nisi TI uspel Pahor pa je ! Prav smiliš se mi ! Se bom kar zjpkal.
mark50
29. 05. 2010 10.15
Dajmo še kak zemljevidek narisat otroci. Tak lep občutek je ko lahko narišeš vse svoje želje in slovenija ima ne samo dostop do odprtega morja , tudi pol sredozelja je naše. Pa še malo črnega morja....
Peter Kralj 1
29. 05. 2010 10.15
Noxie 28.05.2010, 22:13 TO ŠE POSEBEJ VELJA ZA VELIKO VEČINO POLITIKOV VSEH VRST
mark50
29. 05. 2010 10.12
pa ne brište mi komentarjev. To da sem napisal da je jonas 69 hrvat ( ker je potomec KRAPINSKEGA pračloveka ! ker je res. Tudi jas sem verjetno hahaha !
Tonček Balonček
29. 05. 2010 10.10
Rezultat je predvidljiv, nekaj tveganja je le v tem da če bo lepo vreme, pametni ljudje ne bodo obiskovali volišč. tam se bo trlo raznih mamc, ki (ne vem v čem je štos?)c, ki bodo glasovale za AAKristusa v Janševi podobi, kar pomeni le to, da je ta narod bolan. Ne vem pa, ali gre za propad ali rak Končno tudi rakave celice propadejo hkrati s svojo žrtvijo, tako pač je v biologiji, politika pa itak ni racionalna! Boga ni, sicer nam ne bi poslal Janeza Ivana Janše, gre za Stananovo zaroto! Ali pa nas Bog skuša?
mark50
29. 05. 2010 10.09
Seveda je risanje zeljevidov le špekulacija. Nihče ne ve točno kaj bodo arbitri narisali. Vendar moramo vedeti da bo tako v vsakem primeru. Če nebi bilo tako pol nebi rabili nobene arbitraže. Mam občutek da eni ne vejo za kaj gre pravzaprav. Da arbitri razdeljujejo ( recimo ) morje med našimi željami in željami hrvatov. Ker kot pravi predsednik sls je naš celotni zaliv in na savudrijskem rtu se črta lomi in je vse naše do točke T 6 ! Super če je to naše. Zakaj pa pol sploh spor ? Arbitraža ? sodišče ? Tožimo hrvate da nam ne dajo kar je naše. AMPAK žal ni tako. Mi ne vemo kaj je naše hrvati pa ne kar je njihovo. Oboji samo rišemo naše želje. ARBITRI pa morajo na osnovi sporazuma in prava in pravičnosti določiti kaj naj kera država v resnici dobi.