Slovenija

'Oblast časti tistega, ki je poboje ukazal'

Kočevje, 06. 06. 2009 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na spominski slovesnosti ob breznu Pod Krenom v Kočevskem Rogu je poslanka Eva Irgl dejala, da je oblast, ki opravičuje zločin, sprevržena oblast.

Oblast, ki priznava zločin nad človeškim življenjem kot nekaj povsem normalnega in sprejemljivega ter ga opravičuje z večno krilatico partizanstva in boja proti okupatorju, je sprevržena oblast, je na spominski slovesnosti ob breznu Pod Krenom v Kočevskem Rogu dejala poslanka SDS in predsednica komisije DZ za človekove pravice Eva Irgl.

"Če že lahko razumemo posameznike, ki morajo zaradi svojih krvavih rok ščititi idejo revolucije in njena dejanja, pa vsekakor ne morem razumeti tistih mladih, ki zaslepljeno častijo človeka, ki je dal pobiti mnoge tisoče ljudi," je dejala Irglova.
"Če že lahko razumemo posameznike, ki morajo zaradi svojih krvavih rok ščititi idejo revolucije in njena dejanja, pa vsekakor ne morem razumeti tistih mladih, ki zaslepljeno častijo človeka, ki je dal pobiti mnoge tisoče ljudi," je dejala Irglova. FOTO: POP TV

Kot piše na spletni strani SDS, je Irglova v govoru na današnji spominski slovesnosti dejala, da je zanjo posebna čast in privilegij, da "lahko danes stojim tukaj pred vami na mestu, ki je zaznamovano z bolečino, krivico, ki je bila storjena, ter neusmiljeno slo po ubijanju in s tem izničenju tistega, kar je najbolj sveto, in to je človeško življenje".

Sama, je nadaljevala, nima pobitih svojcev v Rogu in je premlada, "da bi občutila povojno grozo, preganjavico, strah, tesnobo, ki so jo doživljali ljudje zaradi krutosti in krvoločnosti takratnega režima. Hvala Bogu sem premlada, da bi lahko občutila takratni zanos povzdignjenih zmagovitih revolucionarnih parol, izrečenih ob okrutnem maščevanju". "In premlada, da bi izkusila trpljenje in sovraštvo, ki ga je v slovenskem narodu povzročala zmagovita revolucionarna oblast," je poudarila predsednica komisije za človekove pravice.


Irglova o prikrivanju resnice

Po njenih besedah mora Slovenija izvedeti resnico o medvojnem in povojnem dogajanju. "Če tega ne bo storila oziroma bo del naše družbe zavestno prikrival resnico in tako ščitil krivce za povojne poboje in politično montirane procese, se nam zna zgoditi, da se nam bodo nerazčiščene stvari vrnile kot bumerang, ne da bi sploh vedeli kdaj," je opozorila.

S priznavanjem zločina, kot nekaj dopustnega, daje oblast vedeti, da so v družbi dovoljene vsakršne anomalije, saj se z opravičevanjem in minimaliziranjem zločina, niža prag vrednot na lestvici. "Zato ni nič čudnega, da se današnja vladajoča koalicija, ki je naravna naslednica povojne revolucionarne in komunistične oblasti, tako nekritično obnaša do ravnanj nekaterih svojih ministrov," je dejala.

Kot je pojasnila, se je kot predsednica komisije za človekove pravice jasno zavedala, da se bo nanjo, ko bo začela odpirati teme iz polpretekle zgodovine in začela neobremenjeno težiti k resnici, "zgrnil ves propagandni stroj kulture smrti in me skušal ustaviti pri mojem delovanju". "Tudi z ustrahovanjem in javnimi diskreditacijami," je izpostavila in zatrdila, da je prav to dokaz, da je prav, da se bori in vztraja v priznanju zgodovinskih dejstev, "ki ne bodo več izrazito ideološko prirejena eni strani, temveč bodo dejstva in z njo resnica verodostojno in pravično prikazani". Zato je dogajanje tistega časa potrebno temeljito analizirati, je dodala.

Če toleriraš uboj, potem lahko še toliko bolj toleriraš prevaro in laž, je ocenila Irglova. "Zato je potrebno vztrajati pri vprašanju resnice, ki je bila leta in leta namenoma skrivana, prekrivana in zatajevana," je povedala in dodala, da je nerazumljivo, da danes oblast in njeni najvišji predstavniki sicer obžalujejo povojne poboje, obenem pa s še večjo vnemo malikujejo in častijo tistega, ki je poboje ukazal.

"Če že lahko razumemo posameznike, ki morajo zaradi svojih krvavih rok ščititi idejo revolucije in njena dejanja, pa vsekakor ne morem razumeti tistih mladih, ki zaslepljeno častijo človeka, ki je dal pobiti mnoge tisoče ljudi," je povedala predsednica komisije. Po njeno pri teh vprašanjih ne gre za vprašanje spoštovanja boja proti okupatorju: "Nihče ne želi omalovaževati ali zmanjševati pomena nacionalnega upora proti tujemu zavojevalcu, kar nam nesramno podtikajo tisti, ki opravičujejo zločin in zločince. Vsi, ki so se pogumno uprli fašizmu, zaslužijo spoštovanje."

Zloraba ideje partizanstva

Problem, je pojasnila Irglova, je v tistem delu, ko je bilo partizanstvo zlorabljeno za ideje revolucije in za množične medvojne in povojne zločine. "Sama prihajam iz Primorske, kjer so prvi v Sloveniji doživeli grozote fašističnega terorja ter se uprli fašizmu, ki jih je želel izbrisati iz obličja. Primorska s Tigrom je bila zgled, kako narod povezovati in ne razdvajati. Tudi zato je lahko 'vstala', ko je bilo najbolj hudo. Na ta del upora gledam s spoštovanjem in ponosom."

Santos Abril y Castello
Santos Abril y Castello FOTO: Dare Čekeliš

"Ne morem pa s pozitivno naravnanostjo in odobravanjem gledati na tisti del zgodovine, ko je revolucionarna oblast, ki je bila izrazito ideološka, iz strahu pred možnostjo vzpostavitve politične opozicije likvidirala in pobila na tisoče ljudi. Med njimi tudi otroke in ženske," je poudarila. Pri tem ne gre za vprašanje spoštovanja partizanstva, ampak za vprašanje resnice in vprašanje vesti, je še dejala Irglova na spominski slovesnosti.
 

Slovesnost za žrtve pobojev  

Ob breznu Pod Krenom v Kočevskem Rogu je potekala spominska slovesnost za žrtve pobojev ob koncu druge svetovne vojne. Kot je znano, so se med sklepnimi boji ob koncu druge svetovne vojne leta 1945 pred partizani iz Slovenije na avstrijsko Koroško umaknile tudi enote slovenskih domobrancev in civilisti. Te so britanske zasedbene sile vrnile komunističnim oblastem v Slovenijo. Velika večina vrnjenih je bila pozneje pomorjenih, mnogi med njimi na območju Kočevskega Roga.

Na slovesnosti je nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello v nagovoru poudaril, da so se v Kočevskem Rogu v imenu neke ideologije zgodili zločini, ki jih nobena ideologija ne more opravičiti. Poudaril je, da je več tisoč žrtev samo v breznu Pod Krenom, "tisoči drugih ležijo v breznih v bližnji okolici, deset in deset tisoči so v drugih jamah, tankovskih grabnih, opuščenih rudnikih in drugih skrivnih krajih po vsej Sloveniji". Po njegovih besedah so bile s tem zločinom prekršene božje zapovedi, človeški zakoni in vse civilizacijske norme. "Pobijali so ujete in neoborožene vojake, druge ujetnike in tudi civiliste, žene in dekleta, in celo otroke," je poudaril. V Kočevskem Rogu, tako pravi Abril y Castello, ni zmagal čut za pošteno dobroto in za človečnost, ampak za zlo.

Spomenik v Kočevskem Rogu
Spomenik v Kočevskem Rogu FOTO: POP TV

Kot je pojasnil, svojci žrtev povojnih pobojev 45 let niso mogli obiskati krajev, kjer so bili pobiti njihovi sorodniki pobiti in še danes ne vedo, kje natančno počivajo njihovi posmrtni ostanki. Šele 8. avgusta 1990, je nadaljeval, je lahko bila "na tem svetem kraju prvič sveta maša in simbolni pokop žrtev, ki jo je opravil tedanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar". Kot meni nuncij, se je lahko tedaj tudi začela sprava slovenskega naroda.

Po podatkih zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca je med drugo svetovno vojno in zaradi nje do konca leta 1945 umrlo okrog 80 tisoč Slovencev, po končani vojni pa 14 tisoč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
10. 06. 2013 11.33
+3
Gospej Evi pa le to: Kdo ima krvave roke? Kodo se je njej in njej enakim dolžan opravičevati? Kdo si punca misli, da je? Kaj je v življenju z njenim dolgim jezikom že pametnega naredila? Je ni sram, ko tako govori?
Terezinka
10. 06. 2013 11.29
+3
V Kočevskem rogu so se zgodili zločini v imenu dveh skreganih ideologij. Pravi spor in osnova vsega tega kar je sledilo pa se je zgodilo takrat, ko je RKC pozvala v boj proti partizanom in povezala narod, ki ji je zaupal v domobranske enote. Tedaj jim ni bil cilj združit narod v boj k skupnemu sovražniku, to so nacisti. Zavezniki združeni (tudi s partizani) so se borili proti nacistom. Predstavniki obeh vodij izpred 70 let so "neko" opravičilo dali, ne pričakujte, da se vam bomo večno opravičevali, ker mi, naši otroci in naši vnuki nismo nič zagrešili. Čas bi bil za pošten jutri. Naj bo vse kar se je zgodilo nekoč v spomin in opomin in ne v večno gorje naroda
illuminati
08. 06. 2009 11.55
+2
....vedno se gre in se je šlo le za moč,oblast,denar in kontrolo nad rajo,..... ....in tisti , ki se prebija proti vrhu nikoli ne izbira sredstev ali gleda na žrtve - taki smo pač ljudje,...
zupancicevajama@email.si
08. 06. 2009 11.54
+3
Tezko jim bos razlozil, da je Jezus preziral duhovne.Nikoli ni ucul, da naj zidajo gradove (cerkve) in naj kipe oblacijo v zlato. Apak, dragi goreci zagovorniki cerkev..saj ne gre za vero..a ne? Gre za moc, vpliv...vedno..a ne? kovinp 07.06.2009, 14:50 3 RKC je najbolj izkoroščevalska, sprenevedajoča, priliznjena, nesmiselna (sama sebi namenjena), skratka nebodigatreba institucija v Evropi, ki jo narod zelo bogato plačuje, država pa ji gleda skozi prste glede plačevanja davkov in ji daje del proračuna. Ne pozabite, narod za vsak kos kruha plača državi davek, katerega del država šenka tudi RKC-ju! Enako velja za druge verske ustanove ampak tu govorimo o katoliški, ki je v Evropi najbolj razširjena. Naj mi prosim nekdo od vas zagrizenih vernikov RKC-ja (baje se vam reče ''laiki'') razloži, kakšnih koristi oz. dobrote ste v bili v življenju deležni od nje? Ali drugače, je vaša vera v ljudi res nemogoča brez župnika, ki vam licemersko pridiga o človeški dobroti v življenju, spoštovanju do očeta in mame itd.? Ti ljudje o realnem življenju nimajo pojma, saj morajo zafrustrirano živeti in pridigati strogo po pravilih vatikanskega papeža. Ker od vas zagrizenih vernikov in zagovornikov RKC-ja ne pričakujem realnega odgovora na zgornji vprašanji, vam sporočam naslednje. Imejte svojo RKC ali druge verske ustanove, VANDAR JIH PLAČUJTE SAMI S SVOJIM DENARJEM, tako kot ostali plačujemo članarine razno raznim klubom in društvom. Ne pa da se trudite na vse kriplje, da vam drugi vzdržujemo vašega papeža in njegove podložnike.
illuminati
08. 06. 2009 11.51
-1
...in tale nuncij Santos Abril y Castello bo sedaj obsojal poboje - koliko pobojev je pa v imenu vere uprizorila cerkev ??? ...in od vseh teh institucij in ideologij sta največ pobojev uprizorila cerkev in komunizem !!!!....lahko si podajo roke.....
zupancicevajama@email.si
08. 06. 2009 11.51
+2
Nisem za crne in ne za rdece..AMPAK..lepo te prosim da ne pises komentarjev.Ze v dveh tvojih stavkih je dijagnoza GLUP! Tonček Balonček 07.06.2009, 18:17 -2 JKožef, nič jih ne bomo ppobili, mi bomo samo sestavili sezname, ne mažemo si rok z eksekuciajmi, kot so počeli komunsiti. Tudi Cerkev ni ubijala, celo v časih inkvizicije so le pokazali na čarovnice, sežigali so jih pa civilisti, kajti za RKC je življenje svetinja!
illuminati
08. 06. 2009 11.48
+1
....ni važno ali gre za rdečkarje ali desničarje , partizane , naciste , socialiste,domobrance, cerkev ,marsovce,....v vseh primerih gre le za ZASLUŽEK !!!......vse ostalo je samo krinka za zaslepljene......
stafford
08. 06. 2009 11.38
+0
Vsak kateri obtožuje povojne poboje in redno obiskuje cerkev, naj se naslednjič spomni, ko stopi v " božji hram" koliko nedolžnih ampak resnično nedolžnih ljudi je pobila cerkev. Pa cerkve noben ne obtožuje, zakaj le? Ker so vam oprali možgane in to globinsko ter zelo uspešno.
politik70
08. 06. 2009 10.53
+0
qp- A ko so pa Domobranci z noži po vasi šli so se pa ljudje sami na njih natikali kajneda.... In ko so izdajali položaje Nemcem se jim je zgodila samo neljuba napaka vkomunikaciji......
-qp-
08. 06. 2009 10.48
+3
Pa to je čisto noro, kar se piše pod temi komentarji! Pa saj niste normalni! Kako lahko opravičujete množične poboje? Tam v teh jamah so trupla otrok! S kom so pa oni sodelovali, to mi povejte? Očitno so si že zaslužili, da se jih pobije ko žvali, al kaj?!
politik70
08. 06. 2009 10.43
-3
Belouške bele sram nas vaj bo! Po žilah vam teče rdeča kri vi pa še kar čez tardeče udrihate... Pfuj in pfej...Belouške jedne.... Pantakan pomaga!
No_pasaran
08. 06. 2009 09.44
Eva, kaj več ne zmoreš ?
Buena Vita
07. 06. 2009 21.56
+1
JEAH ZATO SO BILI PA V SIBIRIJI---TUKAJ JE PA STALIN BIL POŠTEN--IZDAJALCE LASTNEGA NARODA JE SPOKAL V SIBIRIJO---TAM PA SO BILI KOMUNISTI---ČISTO ČUDNA NAKLJUČJA,MAR NE
Buena Vita
07. 06. 2009 21.54
+1
PHIKOS TI SI NAVADNO TELE RDEČA REVOLUCIJA JE BILA Z LENINOM, ALI SO LENINOVI PRIVRŽENCI UBIJALI SAMO GOSPOSKO,,,,,,SE MOTIŠ.POBIJALI SO REVEŽE GOSPOSKA JE IMELA DENAR KI JE DIŠAL TEM PAJZLOM -REVOLUCIONARJEM DEJ SE MALO NAUČI IN POUČI O ZGODOVINI PREDVEM,KDO SO BILI IZDAJALCI KOMUNISTI SO NAREDILI SPISKE ŠVABOM,IN KOMUNISTI SO IZLOČILI KOGA MORAJO ODPELJAT IN KAM ZAKAJ NI BILO V TABORIŠČIH SMRTI KOMUNISTOV IN NJIHOVIH DRUŽIN---PA ZA BOGA,SEJ SO DOKUMENTI....KJE SO BILI,KAJ SO PRED VOJNO POČELI,S KOM SO SE PEČALI TA NAVADNI SMRTNIKI NISO BILI Z NIKOMER V NOBENI CELICI,ŠE PISAT NISO VEDELI
Ulikses
07. 06. 2009 21.02
-1
ne enačit jugosocializma s fašizmom in nacizmom...to je krivica in neumno poenostavljanje. jugosocializem je naredu veliko dobrega, meddrugim je pomagal pri ohranitvi slovencev in našega naroda; če bi zmagal fašizem in nacizem, nas ne bi bilo že 50let.
PORTOS13
07. 06. 2009 18.40
si domobranci oziroma njihovi potomci sprijaznite se že enkrat, da so ste izdajalci, ki ste stopili v pakt z okupatorjem, da ste sejali mržnjo med slovenci in pobijali svoj narod. Ta narod se je uprl, ker drugače ni šlo če so hoteli preživeti, ker ste ga z okupatorjem vred sistematično poskušali iztrebiti, ko so jih pobijali, vozili v taborišča in preseljevali. Vaši so bili nagrajeni tako, da so dobili premoženje teh ljudi. Na srečo je zmagala pravica. Pa še vprašanje kaj bi naredili vi, če bi dobili v roke izdajalca, ki je kriv za pomor vseh vaših ljubljenih po vojni ali bi rekli vojne je konec zdaj pa pozabimo kaj je bili. Ne to ni bilo mogoče, ker je v človeški naravi maščevanje. Še hujše pa je bilo to,da so domobranci počeli vse z blagoslovom cerkve. To vse je bilo pred leti in največja norija je to, da se kregamo zaradi teh stvari, ki lahko v prihodnosti zopet prinesejo gorje, Ve se gdo so bili poraženci in izdajalci in ve se kdo so bili zmagovalci in ker so bili zmagovalci tako dobri, da so poražence sprejeli medse le ti zopet mešajo štrene in širijo nestrpnost.
Tonček Balonček
07. 06. 2009 18.17
JKožef, nič jih ne bomo ppobili, mi bomo samo sestavili sezname, ne mažemo si rok z eksekuciajmi, kot so počeli komunsiti. Tudi Cerkev ni ubijala, celo v časih inkvizicije so le pokazali na čarovnice, sežigali so jih pa civilisti, kajti za RKC je življenje svetinja!
kovinp
07. 06. 2009 14.50
RKC je najbolj izkoroščevalska, sprenevedajoča, priliznjena, nesmiselna (sama sebi namenjena), skratka nebodigatreba institucija v Evropi, ki jo narod zelo bogato plačuje, država pa ji gleda skozi prste glede plačevanja davkov in ji daje del proračuna. Ne pozabite, narod za vsak kos kruha plača državi davek, katerega del država šenka tudi RKC-ju! Enako velja za druge verske ustanove ampak tu govorimo o katoliški, ki je v Evropi najbolj razširjena. Naj mi prosim nekdo od vas zagrizenih vernikov RKC-ja (baje se vam reče ''laiki'') razloži, kakšnih koristi oz. dobrote ste v bili v življenju deležni od nje? Ali drugače, je vaša vera v ljudi res nemogoča brez župnika, ki vam licemersko pridiga o človeški dobroti v življenju, spoštovanju do očeta in mame itd.? Ti ljudje o realnem življenju nimajo pojma, saj morajo zafrustrirano živeti in pridigati strogo po pravilih vatikanskega papeža. Ker od vas zagrizenih vernikov in zagovornikov RKC-ja ne pričakujem realnega odgovora na zgornji vprašanji, vam sporočam naslednje. Imejte svojo RKC ali druge verske ustanove, VANDAR JIH PLAČUJTE SAMI S SVOJIM DENARJEM, tako kot ostali plačujemo članarine razno raznim klubom in društvom. Ne pa da se trudite na vse kriplje, da vam drugi vzdržujemo vašega papeža in njegove podložnike.
Piko Boss
07. 06. 2009 14.44
sedaj antikomunisti hvalijo kapitalizem, ker skrbi za kapitaliste, da imajo vedno več
vikica11
07. 06. 2009 14.25
-1
Moja mama je bila viničarska hči, nato služkinja pri tovarnarju. Vendar je pri 86. letih vedno bila hvaležna za socializem, ker je bila le v tem obdobju enakovreden človek, ne glede na socialni položaj. Tita je vedno hvalila, ker je skrbel predvsem za "malega" človeka.