Slovenija

Zlorabam z davčnimi oazami se lahko izognemo le z globalnimi rešitvami

Ljubljana, 05. 04. 2016 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Panamski dokumenti so po opozorilih strokovnjakov razkrili poslovanje offshore podjetij v zadnjih 40 letih, vsi posli prek njih pa niso nujno nezakoniti. "Danes so povsem drugi časi," sta zagotovila Peter Jenko s Fursa in davčni svetovalec Ivan Simič, izigravanje sistema pa je treba reševati z globalnimi rešitvami.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Žrtve Panamskih podjetij
    02:53
    Iz SVETA: Žrtve Panamskih podjetij
  • Iz 24UR: Koliko denarja odteče iz Slovenije?
    04:57
    Iz 24UR: Koliko denarja odteče iz Slovenije?
  • Iz 24UR: Selitve zaradi davčnih ugodnosti
    02:57
    Iz 24UR: Selitve zaradi davčnih ugodnosti
Gre za globalni problem, ki ga moramo reševati z globalnimi rešitvami.
Gre za globalni problem, ki ga moramo reševati z globalnimi rešitvami. FOTO: Thinkstock
Offshore podjetja so, kot kaže, najbolj mamljiva v letih pred izbruhom svetovne krize. Podatki Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki so v ponedeljek po svetu objavili izsledke iz projekta #PanamaPapers, kažejo, da se je število takšnih podjetij v 90. letih povečevalo, doseglo vrh v letih 2005 in 2007, nato pa je do lani precej upadlo. Od leta 2000 bolj ali manj narašča njihovo zapiranje.

Ljudje se za ustanovitev t. i. offshore podjetij ali podjetij, registriranih v davčni oazi, odločijo iz različnih razlogov, skupno pa jim je po definiciji to, da uporabniku z ustrezno zakonodajo omogočajo privilegiran davčni položaj. V Sloveniji se je to praviloma uporabilo, ko je nekdo prodal delež slovenskega podjetja, je dejal davčni svetovalec Ivan Simič. "Najbolj zanimivo je bilo to od leta 2004, ko so se te prodaje najbolj razširile, val je ostal še nekaj časa," je dejal.

"Prav je, da pride do takšnih razkritij, toda hkrati ne smemo stigmatizirati podjetij, ki poslujejo v davčnih oazah na povsem legitimen način," je za Dnevnik opozoril davčni svetovalec Darko Končan. Po njegovem je treba razlikovati tudi med davčnimi rezidenti in državljani Slovenije. "Med 74 primeri, ki se navezujejo na Slovenijo, so zagotovo vsi naši državljani, verjetno pa niso vsi tudi davčni rezidenti, kar pomeni, da vsem ni treba plačevati davkov v Sloveniji," je še poudaril za časnik.

Davčne oaze - 2
Davčne oaze - 2 FOTO: Thinkstock

Več regulacije in nadzora, a še vedno tolerirani možni obvodi

A na tem področju se je v zadnjem času precej spremenilo. Danes je precej več nadzora, vsako takšno transakcijo nadzirajo denimo Banka Slovenije, Urad RS za preprečevanje pranja denarja in Furs. "V evropskih bankah v zadnjem letu, letu in pol skorajda ne morete več odpreti računa za ustanovitev offshore podjetja. To se tako sedaj zmanjšuje," je ponazoril Simič.

Pritrdil mu je namestnik generalne direktorice Finančne uprave RS (Furs) Peter Jenko, ki je dejal, da bi bilo napačno, če bi na podlagi tega razkritja sodili o današnjem stanju. V zadnjih desetih letih je po njegovem prišlo do velikega preskoka, tako na širšem mednarodnem področju kot na področju EU. A je opozoril, da gre za "globalen problem, ki ga je treba reševati z globalnimi rešitvami".

Tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič je ocenil, da Slovenija sama tega področja ne more občutno spremeniti. "Zadnje razkritje kaže natančno na jedro problema: večina ljudi, ki so na ta način prikrivali ali 'davčno optimizirali' premoženje, prihaja iz držav, ki imajo močnejše institucije in nadzorne organe kot Slovenija, pa se je to kljub temu razkrilo šele prek novinarjev," je povedal za Delo.

Dokler bodo ključne svetovne ekonomije to tolerirale, toliko časa bomo po njegovih besedah imeli tovrstne davčne utaje, korupcije, avtokratske voditelje, polne denarja na tujih računih. "Ko bi na primer EU in OECD skupaj sprejela predpise, po katerih banke ne bi smele poslovati z bankami v državah, ki ne zadoščajo pogojem transparentnosti, bi bilo zgodbe konec. Če se vprašamo, zakaj to že ni narejeno, pa poglejmo seznam imen, ki so bili kot lastniki računov v teh državah objavljeni," je izpostavi za časnik.

Legalno – nelegalno izogibanje zapovedanim obveznostim in nadzor

Veliko podjetij, ki poslujejo prek davčnih oaz, počne to povsem legitimno.
Veliko podjetij, ki poslujejo prek davčnih oaz, počne to povsem legitimno. FOTO: Thinkstock/24UR
Furs takšne povezave spremlja. V njem pridobiva podatke o transakcijah z določenimi državami z davčno ugodnejšim okoljem. Podatki se nanašajo na transakcije pravnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov in fizičnih oseb. V njih ugotavlja različne sheme uporab podjetij v davčnih oazah. Ena od njih je za mnoge sporno izogibanje plačilu davka na kapitalske dobičke, spet druga skrivanje identitete lastnikov, tretji skrivanje denarja. Pri slednji po Jenkovih besedah redno sodelujejo s policijo in tožilstvom.

Kot so za razumevanje problematike dodatno pojasnili v Fursu, se lahko plačilu davkov izogiba na zakonit in na nezakonit način. O nezakonitem ali davčni utaji govorimo, kadar gre za t. i. nezakonito izogibanje davkom oz. kadar gre za zlorabo predpisov, s čimer bi se na nezakonit način zmanjšala davčna obveznost.

Zakonito izogibanje plačilu ali zmanjševanju davčnega bremena pa je t. i. davčno načrtovanje z uporabo zakonitih metod in sredstev. "To pomeni, da se z davčnim načrtovanjem zniža davčna obveznost ob upoštevanju domačih zakonskih predpisov in mednarodnih pravil obdavčitve v primeru, da govorimo o subjektu, ki posluje mednarodno," so nanizali.

Z odlivi sredstev v davčne oaze sta s Fursovim delom povezana dva projekta nadzora: davčne oaze in ciljno usmerjeni nadzori prijave premoženja. V prvem primeru je Furs med letoma 2011 do 2015 opravil 942 nadzorov in dodatno odmeril za 24 milijonov evrov dodatnih obveznosti, v primeru prijav premoženja pa je bilo v obdobju od 2009 do 2015 opravljenih 377 nadzorov in odmerjenih za 62,4 milijona evrov dodatnih obveznosti.

Ponudniki plačilnih storitev v Sloveniji so ob tem od jeseni 2011 dolžni posredovati uradu za preprečevanje pranja denarja podatke o vseh nakazilih v vrednosti nad 30.000 evrov, ki so šla na račune pri bankah v državah, za katere obstaja večja verjetnost za pojav pranja denarja in financiranja terorizma, ali na račune družb s sedežem v teh državah. Urad objavlja tudi seznam omenjenih držav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
06. 04. 2016 12.19
Ja, tudi vreme in onesnaženost Zemlje sta globalni problem - pa tega nikakor ne moremo rešiti, kajti vsak dela samo zase!
Uporabnik113189
06. 04. 2016 10.19
Ste že pozabili vsa ta potovanja v tujino, eksotične kraje, zapravljanje težko prisluženega denarja delavcev za izvoz, ki so si ga razdelile elite pri državnih jaslih. Pa razne jahte, nepremičnine v drugih državah, vse financiranje in iznos kapitala tujcem, v našo državo naj pa vlagajo pravne osebe s poštnega predala? Vse to dogajanje ni normalno in vsak ki je svoje premoženje ustvaril z delom in trudom krepko razmišlja kako naj se otrese zapravljivih nesposobnežev. Račun za vse to početje je prišel.
Uporabnik113189
06. 04. 2016 10.00
Kot sem že velikokrat napisal, kdor svojega ne ceni, zasluži da ga okradejo. To pa se je dogajalo mnogim v naši državi. S tem mislim zemljo, gozd, hišo, podjetje, obrt..Denar je samo papir..Čez noč ga lahko v trenutku požre inflacija, to pa so svetovni finančniki sposobni narediti zelo hitro. Primerov brezvestnega dela je pri nas nešteto, posebej pri vodenju države, delitve državnega denarja..
Uporabnik113189
06. 04. 2016 10.09
Sicer pa, se kdo čudi če naši ljudje poskušajo vse da bi odpeljali kapital na varno? Poglejte okrog sebe, kaj počne oblast? Plače mnogih znašajo do 5-10.000 EUR mesečno ker gredo na račun davkoplačevalcev in prodaje našega državnega premoženja pod ceno. Menda je to neoliberalna ekonomija. Vsi so prepričani da jim takšen zaslužek pripada, ker nikoli niso delali v industriji. Tisti ki delajo v realnem sektorju pa poznajo natančno kako težko zaslužiš z izvozom nekaj sto EUR, kaj šele desettisoč. Vsem je jasno da to ne more trajati in nihče ni pripravljen financirati tako brezvestnega zapravljanja. Vendar te države ničesar ne strezni, ne beg kapitala ne beg mladine.
plotter123
05. 04. 2016 19.54
+13
A od naših domoljubnih prevarantov pa nobenega glasu ? A ne upate a ne ? Ljubčki moji gre za 75 miljard evrov pokradenih od leta 1991. S tem denarjem bi lahko delavce plačevali 2000 € bruto, naredili brez kreditov avtoceste , tretjo razvojno os , drugi blok jedrske elektrarne , TEŽ 6 in še bi ostalo za dvotirno hitro železnico tipa TGV oz MAGLEV od Kopra do Maribora , s tem pokradenim denarjem , za kar je dal žegen Lojza Petrle , Janez Janša , Ivan Oman , Igor Bavčar , Dušan Šešok , Izidor Rejc oz na kratko DEMOS-ova vlada 91 , bi bila danes Slovenija res druga če ne celo prva ŠVICA... Tako pa eni švicamo zaradi dela ene par KRIMINALCEV z podporo teh zgoraj opisanih pa švica v davčnih oazah zaradi preveč martinija in sonca..
korintos23
06. 04. 2016 08.49
+1
Zakaj se je pa Demosu tako mudilo, zaradi naju ali zaradi njih kateri so si ga izmislili?
OsvobodimoSlovenijo
06. 04. 2016 13.35
flojdi
05. 04. 2016 19.22
+2
. ja. ena Zemlja . ena država. enak davek. enako plačilo za enako delo. etc.
LLLEPI
05. 04. 2016 19.16
+9
Zakaj pa bi jaz moral oziroma moram placevat davek od mojega dela in to 50% politikom ki so si prisvojili pravico da ta denar zapravljajo po mili zelji.ZA TA DENAR PA NE DOBIM NIC NAZAJ;Torej v cem je bistvo placevanja davkov ,da smo lepo zasuznjeni.A ni ze cas da se postavimo zase in ne placujemo za nekaj kar nam pripada ze po naravi.Ne pa da so se nekateri vsedli na vodo ,zeljo vse sorte energije.S e malo pa nam namontirajo stevce za zrrak ce ne placas pa ne bos dihal
Ramzess
05. 04. 2016 20.01
+3
Nadzor preko davkov, ... zakaj sistem dolgov, da nadzorujejo celo prihodnost ljudi, zadolženih.
katka1960
05. 04. 2016 18.38
+6
Tudi če bi naša država pobrala več davkov, ljudje najbrž od tega ne bi imeli nič, ker bi naše državne ustanove in elita samo še bolj brezskrbno metale denar skozi okno. Če pa bi bili davki malo nižji, bi mogoče tisti, ki so zaslužili na pošten način, manj skrivali denar po davčnih oazah. Saj najbrž to tudi ni tako enostavno.
HorstWiesel
05. 04. 2016 21.07
+2
Danica Krajnc
05. 04. 2016 18.19
Škoda, da meni ni na teh seznamih, ha, ha,......ja pa še veliko državljanov te lepe države in sveta. Vidim, da nisem več kos sodobnim trendom ali pa so ti ljudje za časom. No priporočam pa nove modernejše poti do bogastva /potrebno je viliko računalniškega, matematičnega ....ekonomskega znanja pa seveda brez sreče tudi ne gre......pridobivanje nove računalniške valute - bicoine......1 BK = 363,88 E........ Poti je več,........
CIGU MIGU
05. 04. 2016 18.15
+1
edini problem nas je da se vsi poznamo in da nismo bili in nikoli ne bomo sposobni živeti brez nekoga ki nam vlada-vem da je žalostno ampak tako je in pika
proletarec1
05. 04. 2016 18.02
+12
ISLANDEC JE ŽE MORAL ODITI.NAŠI PA LOPOVOV,KI SO OKRADLI DRŽAVLJANE, ŠE OBJAVIT POIMENSKO NEUPAJO, KER IMA KAR VELIKO NAŠIH OBLASTNIKOV, ROKE V MARMELADI.ZATO PA PRI NAS 50%UPOKOJENCEV, ŽIVI NA ROBU OBUPA.
Ricketts
05. 04. 2016 18.04
+8
Ja, točno, zaradi takšnih pestaklov živimo slabo, zanič!
LLLEPI
05. 04. 2016 19.19
+5
Tudi ce jih nastejejo poimesko se pri nas ne bo spremenilo nic le da bojo zahtevali se odskodnino.Ker je vse po zakonu bi izjavil nas Mramor
Ricketts
05. 04. 2016 17.48
+7
Takoj je vlada padla ----------- na ISLANDIJI
Ricketts
05. 04. 2016 17.38
+7
Najnovejše------ Mramor je nedolžen, Cerar mu zaupa. Ministerstvo za finance in ekonomska fakulteta sta garant za Mramorjevo nedolžnost.
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.39
+10
DIKTATURA KAPITALA NAS JE PRIPELJALA SEM KJER DANES SMO.
aristotel
05. 04. 2016 16.31
+19
Naj bo jasno denar nima niti levice niti desnice pa sredine tudi ne je brez vonja in barve je samo denar - kapital,ki omogoča moč in oblast nad vsem in moč da neti nemire,vojne,katastrofe,lakoto,bolezni in nesreče na drugi strani pa neko drugo drugačno življenje kjer je dovoljeno vse in še in še več skratka pohlep,ki je neskončen se ne ozira na žrtve in škodo ki jo povzroča...
slayer2
05. 04. 2016 17.11
+4
Skunk Works
05. 04. 2016 16.19
-1
aaa, samo tole, hecno je slišati takšne kritike iz ene dežele, ki se redno mesečno zadolžuje za vzdrževanje na desettisočev izmišljenih delovnih mest, oz. volilno bazo levice, ...in ko tone v težave krivi vse okoli sebe......Če bi bili vsaj nekaj takega kot Avstrija, potem da, se strinjam, svetovni finančni sistem in tudi kapitalizem imata veliko napak....Tole je pa tako kot če bi konstruktor inženir yugota iz Zastave kritiziral proizvodni trak in izdelavo Bentleya ter se delal pametnega zraven......smešno je, če že ne kaj drugega....
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.24
+2
jst smesen, ti pa bolana s tek socializmom, ki ga ze dolno ni nikjer vec. aja sej res raja je kriva za 5 milijard ki so izginile iz nasih bank, ne ve, lopovske elite, ampak raja si je sposojala denar na lepe oci, navadni drzavljani samo poklicemo v nlb pa dobimo milijonske kredite, ajo bolano, ti nisi samo smesna, o tvojih komentarjih jokamo,ker ne dojamemo kako je lahko normalen clovek tako pokvarjen in neumen.
Skunk Works
05. 04. 2016 16.26
+1
raja je volila te, ki so kradli in jih še voli...
Morana7
05. 04. 2016 16.27
-2
A Avstrija, ki se je več let borila, da davčna uprava ne bi mogla sledit finančnim tokovom njenih državljanov, ker so vsi avstrijci pošteni pa to?
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.29
+3
ja sej drugega nimajo na izbiro, politika se ze dolgo ne deli na leve in desne, samo se ve ofce ste, oblastnikom pa pase, ko ste ofce razdeljene, ta cas vas lahko ropajo eni in drugi. Ze pred 100 leti je eden najvecjih politikov, izjavil, VOLITVE BI BILE PREPOVEDANE CE BI LAHKO KAJ SPREMENILE, kapital je ze dolgo nazaj ugrabil obe strani politike, ce tega niste dojel do danes, pac zal nikoli ne boste, je pa v preteklosti dovolj dokazov.
Skunk Works
05. 04. 2016 16.31
+2
V sloveniji bi seveda lahko imeli veliko višji standard, če ljudje (večina) ne bi prisegali na jugotradicijo in volili isto že 70 let z malimi prekinitvami, kar so pa ti, ki imajo vse v rokah tudi medije, lahko sanirali, ter potolkli edino opozicijo, ker je folk butast, in se vam smejejo naprej....Kaj pa je narobe z dobrim standardom?.....že v Alan Fordu so napisali bolje živeti 100 let kot bogataš. kot pa en teden kot revež....hehe..
Skunk Works
05. 04. 2016 16.35
+4
Ljudi so tako nafarbali, da si izven okvira jugolevice sploh ne znajo ničesar predstavljati, se takoj začnejo nekaj spontano upirati in bati....kot v 80 letih juge, v tisti krizi in brezupu, politiki so delali in govorili vse živo, ampak strogo v okviru dogovorne ekonomije in socijalizma...seveda ni moglo drugače, kot da je crknilo vse skupaj, tako kot sedaj tudi ne more nič napredovati......sprijaznite se s plačami 500-600 eur ter penzijami 400 eur, pod jugolevico ne more bit več, kvečjemu bo še manj........ali pa v tujino.....
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.38
+1
kdaj so labko volili postene ljudi, nikoli, ker ce si posten, pa nimas za sabo kapitala, noben tudi slisu ne bo zate. Ves za temi nasimi ljudmi, ki so nas okradli stojijo tuje organizacije, predvsem zahodne, ala Bilderbergi in podobno, kdor jih ne uboga, ga jutri ni v slovenski politiki. mi smo se ze davno odrekli vsej suverenosti, kdor stopi na politicno sceno, je ze okrnjen ali pa ga tam ni, ker ce danes nadzorujes medije, lahko unicis vsakogar v petih minutah. nekoc najvecji medijski mogotec murdoch je nekoc obvladoval 1400 medijev od jeruzalem do washington posta, malo se poglobi v svet, kaksen je v resnici, in ne samo kot zgleda.
Skunk Works
05. 04. 2016 16.47
+1
Svet je kakršen je, in najbolje kar bi lahko naredlili je pozitivna selekcija, in bi kandidirali recimo sposobni podjetniki, ki vedo kaj je to realno življenje, seveda pa moraš za to imeti zdravo kapitalistično okolje....pošten in reven, in ne vem kaj še vse, to je pa bolj za pravljice in ne za v realen svet..
Skunk Works
05. 04. 2016 16.48
+2
Saj tudi za avstralijo stojijo "bildenbergi" pa tam ljudje dosti bolje živijo....
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.52
+0
aja to pa prvic slisim v 10 letih da se avstralci udelezujejo konference skupine Bilderberg, ime bi prosil, dko je to, pa katero podjetje je zastopal:)
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.54
+3
posten politik ne bo zmagal na volitvah, ker za zmago na volitvah potrebujes medije, ti so pa v vecini v lasti teh lopovov. Dejstvo je dq vecino zahodnih medijev obvladuje 6 korporacij na celu katerih je manj kot 6 ljudi:) tudi ce si gres preverit lastnistvo proplusa lahko veliko zves, tocno to kar trdim zgoraj.
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.13
+2
Toda, in tukaj je catch, problem kapitalizma, kadar ga nič ne moti, je njegova velika inherentna nestabilnost in nagnjenost k pogostim krizam. Tako je povečanje koncentracije bogastva in ekstremno povečanje neenakosti v ZDA nujno privedlo tudi do povečane nestabilnosti agregatnega povpraševanja. Spodnjih 50 odstotkov prebivalstva v ZDA, ki nima neto premoženja, je lahko trošilo le na podlagi pospešenega zadolževanja, s katerim pa je služil zgornji odstotke in si pri tem izmišljeval nove in nove finančne produkte, da bi prikril, da je osnova gnila, saj večina prebivalstva nima premoženja, s katerim bi lahko pokrila dolgove. Logična posledica so bili nepremičninski in finančni baloni, ki so počili in okužili preostali svet. 
aaaaaa122121
05. 04. 2016 16.09
+2
Realnega bogastva je bilo pred krizo, kakor trdijo nekateri ekonomisti, tretjino ali celo šestino manj od tistega, kar je bilo predstavljeno kot nekaj s finančno vrednostjo. Primerjajte to z otroško igro s kartami Črni Peter. V rokah držite šest kart, pet od tega je črnih Petrov, ena karta ni. Večina soigralcev bo na koncu imela v roki samo črnega Petra, realno karto, realno bogastvo bo dobil le eden. Kriza ni posledica izrednih okoliščin, počil je balon finančnih produktov, balon umetne megle, vse, kar se dogaja danes, je le boj za realno bogastvo, ki je še ostalo. A mi smo med tistimi, ki bomo v rokah držali črne Petre, zlasti mladi, ki bodo še dolgo »uživali« plodove novega prerazdeljevanja.
Morana7
05. 04. 2016 16.19
+0
Edini misterij tega sistema kjer smo lahko vsi direktorji je zakaj nekateri želijo na vse pretege delat za tekočim trakom? Verjetno so njihove otroške sanje, ki jih v tem prečudovitem sistemu lahko dejansko živijo, ko se po čudežu prebijejo skozi mesec....
mallonge
05. 04. 2016 16.04
+3
Po analogiji z Islandijo bomo dons zvečer gledali režimske novinarje, ki bodo rinili v Cerarja in Mramorja in zahtevali odstope.
proofreader
05. 04. 2016 15.56
+12
Pri velikih zneskih nadzor odpove. Vse transakcije spremlja urad za preprečevanje pranja denarja, ampak ni bilo nobenih težav pokrasti denarja iz države.
aaaaaa122121
05. 04. 2016 15.55
+5
V teh panamskih xokumentih je razkrito se veliko vec kot se pise pri nam. V teh dokumentih so tudi velike zahodne banke, ki so zahodnim veljakom pomagale pri necednih poslih. omenjeni so tudi banka hscb rotschildi,.... ampak v zahodnih, proameriskih medijih, ala proplus tega seveda ne boste zasledili.