Slovenija

'Na sum zlorabe smo opozarjali'

Ljubljana, 11. 02. 2010 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./B.G./V.L./B.K./STA
Komentarji
1234

Sum spolne zlorabe bulmastifov bodo potrdile ali ovrgle toksikološke preiskave, ki jih je sedaj mimo Vursa naročila tudi policija. A izsledki sekcijskega izvida, ki smo ga dobili, kažejo na zlorabo.

O primeru Baričevič je spregovoril tudi vrh policije.
O primeru Baričevič je spregovoril tudi vrh policije. FOTO: Blaž Garbajs

Policija se je odzvala na navedbe medijev, da naj ne bi od Vursa zahtevali preiskave o morebitnih zlorabah psov, ki so pretekli teden do smrti zgrizli svojega lastnika Saša Baričeviča.

Na tiskovni konferenci je direktor policije Janko Goršek poudaril, da je na kraju dogodka veterinarski inšpektor odkril sledi, ki bi lahko bile v vzročni zvezi z najdenimi predmeti na kraju dogodka. "To so razlogi za sum mučenja živali. Policija je naročila pomoč veterinarjev, zato so kriminalisti veterinarskega inšpektorja in patologa dodatno opozorili, da naj bodo pri raztelešenju pozorni na sum mučenja," je pojasnil in ugotovil, da kljub dvema opozoriloma in ugotovitvam inšpektorja Inštitut za patologijo sodno in upravno veterinarstvo po izjavah Vursa tega ni opravil.

Toksikološke preiskave, ki bodo potrdile ali ovrgle sum spolne zlorabe, bo sedaj naročila policija sama, na lastne stroške. Na vprašanje, ali to pomeni, da policija inštitutu ne zaupa, je direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič za 24UR ZVEČER dejala, da si javnost zasluži izvedeti resnico čim prej. Policijo pa poziva k sodelovanju. "Da skupaj damo čim prej odgovor javnosti in predstavimo končno poročilo in izsledke naših skupnih preiskav."

Prelaganje odgovornosti na policijo je, kot pravi Goršek, nesprejemljivo, zaradi česar zahteva tudi opravičilo Vursa. "Užaljen sem zaradi izjav. Gre za žalitve stroke, gre za omaleževanje dela kriminalistov. Zanikam vplivanje na preiskavo s strani mene in direktorja, zanikam tudi, da je ministrstvo pritiskalo name," pa je o primeru dejal vodja kriminalistične službe Aleksander Jevšek. "Glede na to, da smo dvakrat opozorili na ta vidik, so takšne izjave izmikanje in zavajanje javnosti. Zahtevam opravičilo Vursa!" je bil oster Goršek.

"Rada pa bi rekla, da ni prav, da zaradi neke užaljenosti sejejo dvom v korektno delo veterinarske uprave in nacionalnega veterinarskega inštituta. Vsi dokazi s trupli vred in z organi vred se hranijo na Nacionalnem veterinarskem inštitutu in so tudi njim dostopni vedno, kadar bodo to zahtevali,“ je v odgovoru dejala Čadonič Špeličeva.

Hkrati se je Jevšek dotaknil tudi fotografij, ki so se pojavile v javnosti, in poudaril, da je objava nedostojna in da policija že vodi preiskavo glede tega, kako so fotografije prišle v javnost. Po njegovih besedah ni potrjenega suma, da naj bi to storila uradna oseba, če pa se bo izkazalo, da se je to zgodilo, bo primer predan vrhovnemu državnemu tožilstvu. Po navedbah Gorška je bilo na kraju dogodka več kot 20 ljudi – kriminalisti, veterinarji, patologi in delavci s podjetja Žale.

Na vprašanje, kaj bo z dokazi, če Vurs pse kremira, pa Jevšek odgovarja: "Dokazi so bili zavarovani z ogledom kraja, s sekcijo teh psov, obstajajo fotografije in drugi zbrani dokazi. Tudi pri umorih, ko zavarujemo dokaze, se trupla pokopljejo in jih ne hranimo do glavne obravnave.“

Bulmastif
Bulmastif FOTO: POP TV

Psi spolno zlorabljeni?

Z Veterinarske uprave RS (Vurs) so sporočili, da bo uradni veterinar pisno zaprosil Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi živali. Tako se je odločil na podlagi poročila o obdukciji psov, ki ga je Vurs uradno prejel danes, včeraj pa v elektronski obliki.

Uradni veterinar ljubljanskega območnega urada VURS je preiskavo treh bulmastifov odredil po tragičnem dogodku, ko so 2. februarja psi napadli lastnika, ki je na kraju dogodka umrl. Hkrati je uradni veterinar obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali.

Saša Baričeviča sem pravno zastopal kot stranko v postopku. Zastopal sem ga na enak način kot v vsakem drugem primeru, ki ga jaz ali odvetniki iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki vodimo za svoje stranke. Miro Senica

V laboratoriju za patologijo in TSE Nacionalnega veterinarskega inštituta so pri vseh treh bulmastifih opravili identifikacijo živali, rentgenski pregled celotnega telesa, raztelesbo, patohistološko preiskavo in virološko preiskavo na steklino. Na podlagi ugotovitev iz teh preiskav in doslej znanih okoliščinah smrti lastnika, ki jih sicer preiskujejo drugi organi, bo uradni veterinar ljubljanskega območnega urada veterinarske uprave pisno zaprosil Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi živali.

A sekcijski izvid, ki smo ga pridobili v uredništvu, navaja: "Sluznica rektuma in anusa je močno zadebeljena. V končnem segmentu rektuma je več raztrganin in odprt anus je širok 6 cm." Kot pravi veterinar Gregor Pen, "je to lahko posledica vnetja, lahko pa predmeta". Glede na najdene predmete, ki so v varstvu policije, bi lahko isto sklenili tudi patalogi.

Interpelacija zoper ministra Pogačnika?

Trije bulmastifi so prejšnji torek napadli in ubili lastnika Saša Baričevića. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Zadnja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po torkovem napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.

Aleksander Baričevič
Aleksander Baričevič FOTO: POP TV

Ob vsem tem so se v javnosti pojavili očitki glede pristranskosti postopkov, ki so privedli do vrnitve psov, in pozivi k odstopu ministra Milana Pogačnika.

Če do jutri vlada sama ne bo od svojega ministra zahtevala odgovornosti, bodo v SLS, s podporo SDS, proti Pogačniku vložili interpelacijo.

Odstop ministra Pogačnika zdaj zahtevajo tudi v Liberalni akademiji, kjer opozarjajo tudi na pritiske iz kabineta ministra na novinarje, pravobranilstvo in politike.

"Vem, da so bili pritiski na nas, verjamem, da so bili pritiski na medije, verjamem, da so bili pritiski na državno pravobranilstvo in verjamem tudi, da so bili pritiski tudi na ministrstvo in ministrstvo je žal tem pritiskom podleglo," je dejal Radovan Žerjav iz SLS.

Senica: O intimnem življenju Baričeviča nisem vedel ničesar

"Nikoli in z ničimer nisem vplival na odločitve pristojnih organov v postopku," je o primeru, v katerem je zastopal Saša Baričeviča v zvezi z lastništvom nad bulmastifi, v današnji izjavi za javnost zapisal odvetnik pokojnega Baričeviča Miro Senica. Zagotovil je tudi, da podrobnosti o intimnem življenju svoje stranke ni poznal.

Zagotovil je, da je svoje delo opravil "dobro, strokovno in v skladu s kodeksom odvetniške etike". Nikoli ni nikogar klical ali se obračal nanj osebno, zagotavlja.

Sicer pa Senica meni, da je bil Baričevič odličen zdravnik, ki je bil v vsakem trenutku pripravljen pomagati prav vsakomur, ki je potreboval pomoč. Kot večletnega znanca ga je novica o njegovi tragični smrti pretresla. "Zaradi tega me izjemno žalosti, da se je nivo komunikacije v slovenski družbi v tem konkretnem primeru spustil pod vsako raven, ki bi bila še vredna nadaljnje razprave," je še zapisal.

 

 

Poročilo ministrstva za kmetijstvo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-misterij-
16. 02. 2010 08.53
naša elita je polna podobnih zgodb vendar, ker tudi en nima "čistega" imena je težko pobrati kamen in ga vreči!!! KATASTROFA za slovenski narod, da gradimo temelje na teh pacientih!! v srednjem veku so za take primere imeli grmado!!! Težko si predstavljam kdo ali kaj uživa, ko vanj prodira 43 cm dolg predmet!!! Odstopov v naši vladi očitno ne bomo dočakali saj se nihče več ne počuti odgovornega za nič drugega kot za svojo rit!! Predlagam, da ustanovimo še eno komisijo in sicer komisijo ljudstva, ki bo vse tiste, ki ne strmijo k našem skupnem dobrem, transportirala na Goli otok- primeren kraj v Sloveniji je Kočevski pragozd, kjer se bodo te "DOMA VZGOJENE ZVERI" mislim, da dobro znašle!! ZAKAJ BRIŠETE KOMENTARJE, ČE ŽIVIMO V DEMOKRACIJI!! so naše besede res tako krute ali smo premajhni, da govorimo?
roman.lovsin@gmail.com
16. 02. 2010 04.07
In cela vesoljna Slovenija se ukvarja s temi cucki pa Baričevičem pa še ostalimi potrebneži z bolno glavo. Ljudje pa še naprej izgubljajo delovna mesta, kriza se povečuje, nihče več ne govori od patrij, pa o prašičji gripi kot da ni več aktualna, pa o obtožbi Erjavca in Gutmana... za malega človeka to vlado boli k........ Sedaj je važno da se ne odkrije kdo je sexal s psi in nič drugega. Borut, nisi kos situaciji. Vsi v tej vladi upoštevajte nasvet Makarovičeve in lepše boste živeli!
Witmajer Franc
15. 02. 2010 23.19
.......noro..noro..če je glava mora,cel telo trpi..
jakac8
14. 02. 2010 02.54
donitol12.02.2010, 06:54 17 kaj rečete zakaj se je policija po enem tednu oglasila,kaj mislite ali mislimo prav,ker je dobila navodilo da se lahko oglasi,jaz jim ne verjamem popolnoma nič več,nobeni ustanovi v Sloveniji,zdi se mi da država ni več moja,da sem v tujem pokvarjenem svetu. --- Men se tudi tako čedalje večkrat zdi, da ta država ni več za normalne poštene ljudi...Lažejo vsi tisti, ki se sučejo okoli politike, sodnije, policije.... Pa berem tam nazaj da vlada ni nič kriva..Ja pa kdo pol jaz???? Vlada nastavi ministre za pravosodje, oni sprejemajo zakone, oni so mu dodelili pse nazaj...Pa butli pravijo, da so se psi samo branili..Ok, samo kaj so se leta 2006 tidi branili pred tistim nesrečnim tržičanom???...ja pa ne da je pa on kar na ulici izvajal nasilje nad psi....Jaooo, kakšne eni tolčete...kot, da ste prišli iz umobolnice ali iz otroškega vrtca stari tri leta...pa še taki z glavo bolj razmišljajo kot nekateri tukaj....to morate biti neki intelektualci..hahaha.. Haha, in kao kresalka, da se ni hotla oglasit zato, ker je čakala, da se oležejo....jaooo, kaj ta ba.ba domišljava laže...Če bi res kaki bog obstajal, jaz vem, da bi take kaznoval, a ker ga ni, vem da jih ne bo...Se popolnoma strinjam da bi morale BARIKADE dobit DRUGI DEL, kot je nekdo tam nazaj zapisal....
marsikdo
12. 02. 2010 18.28
Je torej šlo za zločin iz ljubosumja, kot je to pri nas že kar folklora?
Buena Vita
12. 02. 2010 14.25
pa saj nobenemu nič več ne verjamemo,, samo izprijeni lažnivci
Buena Vita
12. 02. 2010 14.24
jaaaaa,seveda Barosiso je ukreopal
bognarodomovina
12. 02. 2010 14.22
zdej si pa samo zamislite, da bi taki sprevrženci lahko otroke posvojil.Če se spravi na žival,...
walle-e
12. 02. 2010 13.46
Temu Goršku jaz nič kaj ne verjamem...zna zelo dobro delat tako, da se nobenmu ne zamer in da vsi razen njega zgledajo nesposobni.
walle-e
12. 02. 2010 13.40
Je bil res še kdo poleg SB udeležen tistega dne v garaži?
Felix1
12. 02. 2010 13.37
Zakaj ni še noben za mnenje vprašal Kučana in Turka? A zato, ker je to drugorazredna tema?
Brigita Bole
12. 02. 2010 13.17
kaj bi dala za komentar dr. Ruglja ...
sencasrca
12. 02. 2010 13.09
SLOVENIJA NA BARIKADE 2.DEL!!!!
senzacionalno
12. 02. 2010 12.39
Kresalka trenutno na rtv 2, neposredno iz državnega zbora
la-cucaracha
12. 02. 2010 12.09
senzacionalno
12. 02. 2010 11.55
Psi so bili zlorabljeni, ne nas vlečt za nos!!!!!!!!! Zakaj tako dolgo čakamo na besedo KRESALOVE, PAHORJA, DRUGIH POLITIKOV?????? KAKO SI UPA BITI NEKDO NA SMUČANJU OB TAKŠNI SITUACIJI????? MRŠŠŠŠ BANDA
senzacionalno
12. 02. 2010 11.50
Psi so bili zlorabljeni, ne nas vlečt za nos!!!!!!!!! Zakaj tako dolgo čakamo na besedo KRESALOVE, PAHORJA, DRUGIH POLITIKOV?????? KAKO SI UPA BITI NEKDO NA SMUČANJU OB TAKŠNI SITUACIJI????? MRŠŠŠŠ BANDA!!
R57
12. 02. 2010 11.47
Zetta si mogoče uspel videti moj četrti komentar okoli 11.40
samand000@gmail.com
12. 02. 2010 11.42
Jjanez reši nas!
draghci
12. 02. 2010 11.27
Jaz ne bom nič napisal, ker me boste itak zbrisali