Slovenija

Zloraba koncesijske pogodbe v primeru pridobivanja nafte v Prekmurju?

Lendava, 23. 12. 2012 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Obstaja sum, da je podjetje Geoenergo svoje ekskluzivne pravice za pridobivanje nafte in plina v Prekmurju odstopilo drugim podjetjem. Pravnik Miha Juhart ugotavlja, da vse kaže na zlorabo koncesijske pogodbe in na pomanjkljiv nadzor nad ravnanjem s surovinami.

V Prekmurju zgodba glede pridobivanja nafte in plina še ni končana. Posebna komisija ministrstva za prostor in infrastrukturo še vedno proučuje zakonitost ravnanja podjetja Geoenergo, ki je od države na območju Murske depresije leta 2002 dobilo ekskluzivno pravico za gospodarsko izkoriščanje nafte in zemeljskega plina ter njuno prodajo. Njegov veliki projekt je pridobivanje plina s hidravličnim lomljenjem na treh vrtinah v okolici Lendave.

Obstaja pa močan sum, da je Geoenergo svoje ekskluzivne pravice za pridobivanje nafte in plina v Prekmurju odstopilo drugim podjetjem, kar je nezakonito.

Medtem ko Geoenergo nepravilnosti zanika, je za oddajo 24UR zadevo preučil ugledni pravnik Miha Juhart. Ugotovil je, da vse kaže na zlorabo koncesijske pogodbe, pa tudi na to, da so pri nadzoru nad ravnanjem s surovinami odpovedali vsi pristojni državni organi.

V bioplinarnah bi kurili tudi živalske odpadke

Po drugi strani pa je tudi res, da je v Prekmurju bolj malo koristi od bioplinarn. Država jih je najprej na veliko spodbujala, preplačala energijo iz njih, zdaj pa bi jih najraje zaprla. Ob moralni spornosti kurjenja hrane namreč tudi zmanjkuje koruze, ki je osnovna surovina. Zato bi zdaj v njih kurili vse, tudi živalske odpadke, kar neizogibno vodi v konflikte med lastniki in okoliškimi prebivalci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illy2
24. 12. 2012 16.14
+2
bravo, bravo...... spet tolčete po ubogih prekmurcih, ki itak iz tega našega proračuna dobijo le drobtine...... prekmurci zakurblajte traktorje, kombanje in vso ostalo mehanizacijo in se nam pridružite na protestih...... čas je, da se vas začne spoštovati, kajti nahranite marsikatera slovenska usta !!!! živela prekmurska republika.......
Tintara
23. 12. 2012 21.38
+5
kar brez besed, majo strici roko nad pogačo tako da je vse pod kontrolo!!
Jeanus1
23. 12. 2012 20.55
+9
Nič čudnega, naša država ne ve, kaj dela, zato dopušča vse mogoče in nemogoče mahinacije in to s preobilnim državnim (in nesposobnim) aparatom. Drugače ne more biti. Leva roka pri njih ne ve, kaj dela desna Samo tako naprej, Slovenija! Človek bi rekel - nič novega v tej podalpski zatohli pokrajini.
dajno
23. 12. 2012 20.53
+10
"...Odpovedali vsi pristojni državni organi"... Po domače povejmo da JAVNA UPRAVA (se oproščam med. sestram, gasilcem pa še komu), pojma nima kaj dela, še manj pa ve kaj bi naj delala!
hondica
23. 12. 2012 20.48
+7
"Obstaja pa močan sum, da je Geoenergo svoje ekskluzivne pravice pridobivanja nafte in plina v Prekmurju odstopilo drugim podjetjem, kar je nezakonito." Kakšni smešni zakoni, kdo pri zdravi pameti bi še želel delati tukaj ob takih bednih birokratskih ovirah?