Slovenija

'Zločinska brezčutnost'?

Ljubljana, 30. 01. 2007 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
1

Mater z otrokoma je policija iz azilnega doma preselila v center za tujce. Gre za birokratsko brezčutnost, meni Krivic.

Matevž Krivic je prepričan, da so otrokom, ki bivajo v centru za tujce kršene pravice.
Matevž Krivic je prepričan, da so otrokom, ki bivajo v centru za tujce kršene pravice. FOTO: Jani Dolinšek
Otroci uživajo posebno varstvo in skrb. Človekove pravice in temeljne svoboščine uživajo otroci v skladu s svojo starostjo in zrelostjo.

Otrokom se zagotavlja posebno varstvo pred gospodarskim, socialnim, telesnim, duševnim ali drugim izkoriščanjem in zlorabljanjem. Takšno varstvo ureja zakon.

Otroci in mladoletniki, za katere starši ne skrbijo, ki nimajo staršev ali so brez ustrezne družinske oskrbe, uživajo posebno varstvo države. Njihov položaj ureja zakon. 56. člen Ustave Republike Slovenije (pravice otrok)

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v sredo, 24. januarja, v pismu predsednika republike Janeza Drnovška, varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, komisijo DZ za peticije in človekove pravic ter ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja opozoril na kršenje ustavnih pravic tujcev ter konvencije o otrokovih pravicah. V petek, 26. januarja, je pismo poslal še vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar kot prijavo suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in protipravnega odvzema prostosti. Danes pa je Krivic na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in Vrhovno tožilstvo poslal še prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Bivanje v Centru za tujce ni prilagojeno daljšemu bivanju, predvsem pa ne omogoča daljše nastanitve otrok, tako da bi se v največji meri upoštevale njihove koristi, je zapisal v sporočilu za javnost. Krivic je poudaril, da s prvim odstavkom 56. člena ustave otroci uživajo posebno varstvo in skrb. Tudi Konvencija o otrokovih pravicah predvideva, da morajo biti otrokove koristi glavno vodilo pri vseh dejavnosti v zvezi z otroki, je opozoril.

Ustavno sodišče je namreč odločilo, da se mladoletni pritožniki do končne odločitve Ustavnega sodišča iz centra za tujce premestijo v azilni dom. Obenem pa bi se morali z otroki na podlagi pravice do združitve in ohranitve celovitosti družine preseliti tudi njihovi starši, je sporočil Krivic.

Otroci v azilnem domu
Otroci v azilnem domu FOTO: POP TV

Krivic v pismu trdi, da je sektor za azil ministrstva za notranje zadeve v sredo, 24. januarja, vnovično prekršil svojo ustavno dolžnost. Po njihovem nalogu je namreč policija iz azilnega doma odpeljala v center za tujce Postojna, po Krivičevih besedah "pripor za tujce", mater z dvema otrokoma, čeprav je ustavno sodišče julija lani že v treh primerih odločilo, da daljše bivanje družin z otroki v centru ni primerno in ni v skladu s tretjim členom Konvencije o otrokovih pravicah.

Tako Krivic v svojem pismu obtožuje vodjo sektorja za azil Tončka Kopšeta, generalnega direktorja direktorata za upravno notranje zadeve na ministrstvu Bojana Trnovška in ministra Mateja "že skoraj zločinske birokratske brezčutnosti" in da so ravnali "zavestno protipravno".

Ministrstvo za notranje zadeve je vse očitke in obtožbe Krivica zavrnilo. Poudarjajo, da je ministrstvo v primerih, ki jih navaja Krivic, delovalo skladno z veljavno zakonodajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou