Slovenija

'Zločin zoper človečnost, ki ne zastara'

Ljubljana, 25. 03. 2009 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kazniva dejanja zoper človečnost ne zastarajo. Pregon takih dejanj je mogoč, ne glede na to, kdaj so se zgodila, pravi nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm.

Lovro Šturm: Povojni poboji so bili zločin zoper človeštvo, ki ne zastara.
Lovro Šturm: Povojni poboji so bili zločin zoper človeštvo, ki ne zastara. FOTO: POP TV

Kazniva dejanja zoper človečnost ne zastarajo. Gre za uveljavljeno in priznano pravilo, ki ga poznajo vsa mednarodno uveljavljena sodišča in je uveljavljeno tudi v našem kazenskem zakoniku. To pomeni, da je pregon takih dejanj mogoč, ne glede na to, kdaj so se zgodila, je na strokovnem srečanju IUS Caffe dejal nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm.

'Zločin proti človeštvu'

Kot je na strokovnem srečanju, ki je v prvi vrsti poskušalo odgovoriti na vprašanje, kakšne (pravne) dolžnosti nam nalagajo povojni poboji in kakšne so pravne možnosti za pregon storilcev povojnih pobojev, dejal Šturm, so bili povojni poboji nedvomno zločin proti človeštvu, pri čemer priročnik mednarodne komisije pravnikov natančno navaja, katere so pravice žrtev teh zločinov in kakšne so dolžnosti države do njih.

Po omenjenem priročniku imajo žrtve pravico do poprave krivic, pravic do preiskave storjenih zločinov, pravico do resnice in pravico do odškodnine. Dolžnosti države pa so dolžnost do pregona in kaznovanja takšnih dejanj, zagotovitev postopkov, da se pride do resnice in da se to spoznanje uveljavi v širšem pomenu, je povedal.

Za profesorja na Pravni fakulteti v Ljubljani Mira Cerarja je problem povojnih pobojev problem, ki ga je danes nemogoče rešiti. Veliko storilcev namreč več ni živih, če pa so že, pa jim je zelo težko dokazati krivdo. Glede na to nam po njegovem pri tem ostane le, da iz teh grozljivih dogodkov "vsi skupaj potegnemo en velik nauk, to je, da je treba vedno spoštovati človekove pravice, pravne postopke, predvsem pa, da moramo ostati ljudje." Sicer pa je prepričan, da je treba krivce za poboje poiskati, če je to le mogoče.

Nedavno odkrito grobišče v Hudi Jami.
Nedavno odkrito grobišče v Hudi Jami. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

O pobojih se ni govorilo

Vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc je predstavil nekaj splošnih podatkov o pobojih. Kot je dejal, je zanje značilno, da se o njih v preteklosti ni govorilo, zato o njih povprečen Slovenec ne ve veliko, značilna pa je tudi velika odsotnost pravnih in zgodovinskih virov ali dokazov.

Največje doslej odkrito grobišče je v protitankovskem jarku na Teznem pri Mariboru, eno večjih pa bo na koncu verjetno tudi nedavno odkrito grobišče v Barbara rovu v Hudi Jami.

Do zdaj so, kot je povedal, pri svojem delu evidentirali okoli 600 grobišč, v njih pa po do zdaj znanih podatkih povečini ležijo pripadniki protipartizanskega gibanja in civilisti.

Vodja policijske akcije Sprava, kriminalist Pavel Jamnik je konkretno glede grobišča v Hudi Jami povedal, da so zanj izvedeli iz ustnih virov. Ker je bilo teh kar nekaj, so se lani odločili za sondažo, ki je po več mesecih dela in prebijanja čez različne prepreke, s katerimi so želeli storilci zakriti poboj, pripeljalo do odkritja več sto mumificiranih trupel.

Ob tem je Jamnik predstavil še nekaj težav, s katerimi se policija srečuje pri preiskovanju tovrstnih pobojev. Kot je dejal, veliko težavo predstavlja čas, ki je minil od takratnih dogodkov. Tako je veliko storilcev in tistih, ki bi kaj vedeli povedati o pobojih, že umrlo. Med tistimi, ki so še živi, pa je težko najti verodostojne priče, saj se bodisi ljudje še vedno bojijo bodisi so sami sodelovali pri poboju.

Tudi zato ima, kot je povedal, delo policije na tem področju relativno slabe rezultate. Do zdaj jim je namreč uspelo vložiti ovadbe le zoper dve osebi. V enem primeru je bila tožilčeva pobuda za uvedbo preiskave zavržena, v drugem primeru pa se preiskovalni sodnik odloča že od leta 2007, vendar odločitve za zdaj še ni, je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mina.si
27. 03. 2009 18.57
Poboji so problem ,ki ga je nemogoče rešiti !Zaradi pomanjkanja dokazov !Tako trdi tov. Cerar .Njegova sorodnica je izjavila,da so strankarski vzorniki pobijali bežeče množice samo zato , ker so domnevali da je velika verjetnost , da se med bežečimi skrivajo tudi zločinci !Zakaj tega pravila ne uporabijo , še danes ?
samo56789
26. 03. 2009 15.44
Potem pa naj naša država da na sodišče v HAAG vse poboje in zločine med II.svetovno vojno in po njej za katere ima materialne dokaze, zaradi etničnega čiščenja ozemlj in drugačnega političnega prepričanja. ( do Hrvatov, Italijanov,... )
Jože Pernek
26. 03. 2009 15.26
+1
CKKPJ_Milko 26.03.2009, 10:31 5 Pobijanje ujetnikov ne more imeti opravičila....niti v najbolj smotani glavi.... zakaj pa ne hrane je primanjkovalo celo tistim ki so bili na prostosti
Ranunculus
26. 03. 2009 13.01
CKKPJ_Milko Ja, ne more ga imeti. Ampak zanj ne morejo biti obtoženi kar vsi po vrsti.
kapitalist
26. 03. 2009 10.41
šturm - bolje bi blo ko bi se ukvarjali z vsakdanjimi bolj perečimi problemi kot z zgodovino kar je blo je blo - kaj bo pa bomo šele vidli - misli pa na ta ŽIVE ne na ta mrtve kr jih prou nč vč na briga
CKKPJ_Milko
26. 03. 2009 10.31
Pobijanje ujetnikov ne more imeti opravičila....niti v najbolj smotani glavi....
Ranunculus
26. 03. 2009 09.39
Tako je, taki zločini ne zastarajo. In žrtve imajo pravico do resnice - tudi to se strinjam. Ampak po drugi strani pa imajo tudi zločinci pravico do resnice. In tako, kot je bilo na partizanski strani veliko idealistov, ki se niso borili za revolucijo temveč proti okupatorju, je bilo na strani okupacijskih kolaborantov veliko takih, ki so verjeli v Tretji Reich - tastar Rupnik je že bil en tak antisemit. Morda bi Lovro napisal sestavek, ki bi ga po njegovem morali vključiti v zgodovinski učbenik za osnovno šolo in ga dal v recenzijo celi Sloveniji, da se malo nasmejemo, potem naj se pa Stanovnik in Dežman za kako leto umakneta na sestanek in se glede teksta uskladita. Če ne bo šlo, naj se zgodovino naslednjih 50 let poučuje samo do leta 1939 in od 1987 naprej, vmes pa nič.
vetlan
26. 03. 2009 08.14
Foen
26. 03. 2009 07.55
HAHAHA - LOVRO. IN TA JE BIL NAŠ MINISTER, KI JE SKOR PRAVNO DRŽAVO UKINIL. IN ON BO O PRAVU... SRAM GA JE LAHKO, NE PA DA SE POJAVLJA V MEDIJIH.
HAMILTON_SP-09
26. 03. 2009 02.58
sturm ja pol pa kr povej gdo so bili saj si bil zraven!!!!
123_Zoke_vec_ni
26. 03. 2009 00.39
vetlan, upam da stojiš za svojimi besedami in te nikdar ne bomo videli ne na Dražgošah, ne Osankarici, ne Jančah, ne na Urhu,... kjer imamo tudi opravka z mrtvimi. Če res stojiš za svojimi besedami in se ukvarjaš z današnjimi problemi....
benjamin.hopec@gmail.com
25. 03. 2009 22.41
vn900
25. 03. 2009 22.27
SPICELJ
25. 03. 2009 22.22
joj,se kar zgrozim,ko vidim kdo nam je vladal..... ni čudno da propadamo...
Logic Popeye
25. 03. 2009 21.30
Logic Popeye
25. 03. 2009 21.30
ja za cerarja je ta problem nemogoče rešiti. že vemo zakaj. pa kaj se tega cerarja sprašuje kot nekega neodvisnega strokovnjaka, če je pa njegova stara radikalna levičarka? dajte že enkrat kakšnega drugega najti.
zakretene
25. 03. 2009 20.46
Ej, kaj pa vi cenzurirate? Vas je mal zaneslo?
zakretene
25. 03. 2009 20.43
Sprejeti bi bilo treba zakon, ki bi kot sostorilce po isti zakonodaji obravnaval vse tiste, ki bi te zločince morali iskati po uradni dolžnosti, pa so dejanja opustili.
Prvo Borec
25. 03. 2009 20.41
Zakaj pa bi zapravljali denar za ljudi, ki so bili na drugi strani in ne mešaj staro zgodovino 1000 let nazaj in to kar se je zgodilo pred 60 leti. Za te vemo zakaj so umrli, za mumijo pa ne !!
speady
25. 03. 2009 20.40
+1
Tale Cerar je pa pravi mamin sin.Ve se kdo mu diktira !!!