Slovenija

Veste, kako pravilno uporabiti agregat?

Ljubljana, 04. 12. 2014 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Žled je znova okoval nekatere dele države. Ali veste, kako ravnati, saj gre za izredno nevaren pojav, ki zahteva veliko previdnost? Znate prepoznati sume zastrupitve z ogljikovim monoksidom pri uporabi agregata? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.

Na upravi za zaščito in reševanje so pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati ob pojavu žleda. Gre za izredno nevaren pojav, ki zahteva veliko previdnost.

Preberite tudi: Padavine slabijo, zmanjšuje se tudi nevarnost nastanka žleda in poledice. Postopno se bodo ledene obloge pričele taliti. Elektro Primorska obvešča o izpadu električne energije. Ker gre za podrt daljnovod in je na tleh deset drogov, bo sanacija trajala predvidoma teden dni.

Pravijo, naj boste pozorni na pokanje vej, da se izogibate hoje pod drevesi in da pod njimi ne parkirate vozil. Previdno hodite po zaledenelih površinah, saj se ob padcu lahko hudo poškodujete. Nikar ne hodite v parke in gozdove.

Nikar se ne dotikajte pretrganih električni kablov, saj so lahko pod napetostjo. Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, saj obstaja nevarnost trganja električnih kablov ter porušitve drogov in stebrov.

Ali veste, kako pravilno uporabiti agregat?

Pri uporabi agregata bodite posebno previdni.
Pri uporabi agregata bodite posebno previdni. FOTO: Bralec Primož

Bodite izredno pazljivi ob uporabi agregatov, saj obstaja nevarnost zastrupitve z ogljikovim dioksidom. Pazite na naslednje: generatorja nikoli ne nameščajte v prostor, zavedajte se, da odprta vrata in okna ne zagotavljajo ustreznega zračenja. Generatorja ne postavljajte v poglobitve, kot so jašek, vrtača, klet in podobno. Od objekta naj bo oddaljen vsaj sedem metrov, izpušna cev pa mora biti usmerjena proč od objekta. Pri tem morate spremljati smer vetra in generator prilagajati smeri vetra.

Več o varni uporabi agregatov.

Ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom morajo ljudje takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa ter pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ljudje ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo ljudje neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris.

Pri hujši in dlje časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi.

Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitve povzročijo trajne okvare možganov.

Na kaj še ne smete pozabiti?

Nikar se ne dotikajte pretrganih električni kablov, saj so lahko pod napetostjo. Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, saj obstaja nevarnost trganja električnih kablov ter porušitve drogov in stebrov.
Nikar se ne dotikajte pretrganih električni kablov, saj so lahko pod napetostjo. Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, saj obstaja nevarnost trganja električnih kablov ter porušitve drogov in stebrov. FOTO: Bralec Primož

Predstavniki uprave pozivajo, da upoštevate tudi naslednje nasvete:

Tam kjer je to mogoče, otresite žled z drevja in grmičevja, televizijskih anten, streh in nadstreškov ter drugih površin, ki se pod težo lahko poškodujejo ali zlomijo.

Bodite pripravljeni tudi na to, da lahko pride do daljših prekinitev oskrbe z električno energijo in da je zaradi tega lahko motena ali prekinjena tudi oskrba s tekočo vodo in ogrevanje, onemogočeno je kuhanje, razsvetljava, priprava tople vode. Uporabljajte baterijske svetilke ali sveče, a pri tem ne pozabite na varnost. Na požarno varnost ne pozabite tudi pri alternativnih načinih ogrevanja.

Kako je s hrano v hladilniku in zamrzovalniku, ko zmanjka elektrike? Med izpadom električne energije hladilnikov in zamrzovalnikov ne odpiramo, če to ni nujno potrebno. Živila v hladilnikih in zamrzovalnikih so varna v primeru izpada elektrike, ki traja manj kot dve uri. Med tem časom naj bodo vrata hladilnih naprav zaprta oziroma naj se odpirajo čim manj.

Kaj pa takrat, ko elektrike ni nekaj dni? V primeru izpada elektrike, ki traja več kot 2 uri, pa se je potrebno zavedati, da bodo v primeru, če hladilnika ne odpiramo, živila v njem ohranila ustrezno temperaturo približno 4 ure. V zamrzovalniku, ki je napolnjen z živili do polovice, bodo živila varna do 24 ur. V zamrzovalniku, ki je z živili popolnoma napolnjen, bodo živila varna do 48 ur. Vrat zamrzovalnika ne odpiramo, če ni nujno potrebno.

Po vrnitvi električne energije moramo preveriti ustreznost živil. Nikoli ne ocenjujemo živil samo po videzu in vonju, preverite vsako živilo posebej. "Če so v živilu še prisotni ledeni kristali, je živilo varno in ga ponovno zamrznemo. Delno odtajana in ponovno zamrznjena živila so lahko slabše kakovosti. Če je živilo odtajano, ga ponovno ne zamrzujemo, ampak ga takoj porabimo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carlos Satanas
04. 12. 2014 19.15
in zakaj bi se brigal kako uporabljati agregat saj imamo kompetentne v vladi kateri use znajo in imajo pod kontrolo iz aresta. zaupam državi saj bo ona poskrbela za to, kako se pravilno uporabla agregat . saj juh bojo Mađari poslal pa to
Carlos Satanas
04. 12. 2014 18.49
+0
sj k bo Slovenija rabla , kadar bo žled,dobila agregate iz ex juge ni navodil, prej bojo poslal agregate iz Somalije,Etiopije Sudana z navodilami kako to sploh na ŠTROM priklopit
motorka57
04. 12. 2014 19.13
Carlos,pr mesarju jih majo kolkr češ,sam gnarja ne pozab ....!
Carlos Satanas
04. 12. 2014 19.26
motorka če imate use zakaj slovenci kradejo ??
mak0521
04. 12. 2014 17.18
+6
Samo en komentar na včerajšnje poročanje vaše tv... da ne delajmo panike, ker bo žled samo nad 600m nadmorske višine... a vi res mislite, da tam ljudje ne živijo? Da so vsi do ... recimo 300 m???? Februarja niso bili prizadeti samo v Postojni, ampak je bilo območje veeelikoo večje...
yokerxdinterfan
04. 12. 2014 17.25
+5
teli novinarji delajo v močvirju tko da za njih je visokogorje že nad 800 metri
rezervni
04. 12. 2014 17.07
-1
vi to sprašujete slovence?? najpametnejši narod na svetu?? pa da si upate no...
1xy
04. 12. 2014 17.00
+13
najprej moraš na črpalko, natočit najdražje gorivo v regiji, pol pa ga zakurblat.......agregati v Sloveniji delajo z duplo močjo, vsaj glede na ceno pogonskega goriva, bi lahko to pričakovali........a mogoče vete kdo sprejema reklamacije, če temu ni tako???........ZGODOVINSKI padci cen nafte, pri nas pa lupaj, lupaj, guli, guli..........
Carlos Satanas
04. 12. 2014 19.06
od bosancov ni agregatov ampak iz Somalije, Kurdistana,