Slovenija

Zlato pravilo: Eni mu ploskajo, drugi ga kritizirajo

Ljubljana, 18. 01. 2012 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko GZS pozdravlja dogovor o vnosu zlatega pravila v ustavo in še predlaga omejitev javne porabe, so nekateri pravniki v dvomih. Nekdanji ustavni sodnik Ribičič meni, da je poteza nedomišljena, pravnik Teršek pa opozarja, da zapis zlatega pravila v ustavo "ne prinaša državljanom nobene otipljive koristi".

V GZS že dlje časa opozarjajo, da javna poraba narašča prehitro in zato predlagajo, da se ta tudi z ustavno normo omeji. Zbornica predlaga mejo pri 42 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP), s postopnim nižanjem za dve odstotni točki letno.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo torkov dogovor predsednikov parlamentarnih strank o podpori začetku postopka za spremembo ustave, s katero bi vanjo zapisali zlato pravilo omejitve zadolževanja. Ob tem opozarjajo, da za znižanje javnega dolga ne zadošča le njegova omejitev, ampak je treba nujno ob tem določiti še zgornjo mejo dopustne javne porabe.

Prepričani so, da omejitev javnega dolga sama po sebi ne bo avtomatično zagotovila nižje javne porabe, saj se ta lahko financira tudi skozi višje davke in s pomočjo drugih virov, ki močno vplivajo na gospodarstvo.

Ali to pomeni zmanjševanje socialnih pravic?

Glede pomislekov o učinku nižje javne porabe na socialne pravice na zbornici pojasnjujejo, da sama omejitev javne porabe ne pomeni zmanjševanja socialnih pravic. Prepričani so, da se lahko učinkovito zniževanje javne porabe zagotovi tudi in predvsem s kakovostnim upravljanjem z javnimi financami in boljšim nadzorom nad porabo v celotnem javnem sektorju.

Menijo, da je dogovor o vnosu zlatega pravila v ustavo pomemben dosežek in dobra novica. "Toda pot od določitve tega odstotka in spremembe ustave do tega, kako po novih merilih deliti proračun, je dolga in naporna," opozarjajo na zbornici.

Nižja, a učinkovita javna poraba

Po oceni GZS se je treba dogovoriti še o celi vrsti ukrepov, ki bi zagotavljali nižjo, a učinkovito javno porabo. Pri tem zatrjujejo, da ti ne smejo dodatno slabšati konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. GZS tako predlaga ustavno določeno ustrezno kombinacijo omejitve javnega dolga in omejitve javne porabe.

Kot so prepričani, bi vzpostavitev sistema vzdržnih javnih financ in učinkovitega javnega sektorja zagotovila, da se država ne bo več nesorazmerno zadolževala, hkrati pa bi se z vzdržnim davčnim bremenom izboljšala tudi konkurenčnost pogojev poslovanja.

Kako bodo zlato pravilo čutili državljani?
Kako bodo zlato pravilo čutili državljani? FOTO: Thinkstock

Pravniki v dvomih

Med pravniki pa se porajajo dvomi glede dogovora političnega vrha o podpori začetku postopka za spremembo ustave.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič tako pravi, da je odločitev sicer razumljiva, tako v luči zahtev v procesu stabilizacije razmer v območju evra kot glede na notranje razmere. Strinja se s pripombami, da je vsaj zaenkrat odločitev precej nedomišljena, ne samo glede višine dolga, ki bi veljala za omejitev, ampak tudi glede sankcij v primeru kršitve ustave.

Sankcija z odstopom vlade je po njegovih besedah upravičeno problematizirana, saj se postavlja vprašanje, kaj se zgodi v primeru, da opozicija prek referendumov vladi onemogoči odločitve, ki bi preprečile kršitev tega ustavnega določila. Ribičič namreč opozarja, da sama omejitev zadolževanja še ne izključuje možnosti referendumov o zakonih, katerih zavrnitev bi lahko pripeljala do njene kršitve. Po njegovem mnenju bi bilo treba tudi izrecno določilo, da so referendumi v takih primerih prepovedani, ali pa tudi v splošnem ustavno omejiti pravico do referenduma, saj drugače ustavno sodišče referendumskega odločanja ne bi onemogočalo.

V komentarju za časnik Delo je Ribičič zatrdil, da bi moralo ustavno določilo na določen način zavezovati tudi opozicijo, saj bi sicer lahko bila kaznovana zgolj vlada, državljani bi bili lahko omejeni pri referendumskem odločanju, opozicija pa na koncu ne bi bila zavezana prispevati k temu, da se zlato pravilo ne krši.

Čebulj: Določba bi zavezovala tako koalicijo kot opozicijo in se je ne bi smelo zlorabljati

Nekoliko drugačne poglede ima nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj. Pravi, da je ukrep z ustavnopravnega vidika na prvi pogled sicer nekoliko nenavaden, a je očitno v funkciji stabilizacije javnofinančnih razmer. Tudi on sicer v takšni spremembi ustave vidi pozitiven signal Evropi in svetu, da se celotna politika zaveda nujnosti sanacije fiskalnega stanja.

Kot morebitne negativne plati takšnega ukrepa pa omenja, da bo takšna omejitev, seveda v odvisnosti od končne višine zgornje meje dovoljenega javnega dolga, prihodnji vladi dovoljevala malo manevrskega prostora pri njenem ukrepanju za zagon državnega investicijskega ciklusa.

Največji pomisleki se Čebulju pojavljajo v zvezi z nadaljnjim postopkom spreminjanja ustave. Sprašuje se namreč, če bo tudi nadaljnja pot do potrditve teh sprememb tako soglasna in gladka, kot se je zdelo po torkovem srečanju predsednikov parlamentarnih strank. Kot pravi, bodo pogovori o višini omejitve zadolževanja zelo odvisni od programov strank in njihovega razumevanja vloge države, prav tako pa Čebulj ne ve, kaj dejansko so se predsedniki strank v torek uspeli dogovoriti glede natančne vsebine zlatega pravila.

Za razliko od Ribičiča Čebulj ocenjuje, da bi takšna ustavna določba zavezovala tako koalicijo kot opozicijo in se je ne bi smelo zlorabljati. Prav tako vidi možnost, da bi se ob ustavni omejitvi zadolževanja v primeru zavrnitve zakonov, ki bi preseganje meje dolga preprečevali, pojavilo neustavno stanje, kar bi pomenilo, da bi bilo zlato pravilo močno orožje v rokah DZ in ustavnega sodišča pri prepovedi referenduma. Vseeno pa bi bilo po njegovi oceni še bolj učinkovito, če bi ob zlatem pravilu v ustavo vpisali tudi prepoved referendumov v takih primerih.

Prav tako se polje možnih dodatnih spremljajočih sprememb ustave odpira pri vprašanju sankcij v primeru kršitev zlatega pravila. Možni sankciji sta, da kršitev ustave pomeni samodejen odstop vlade ali pa da se uporabi že obstoječe določilo hujše kršitve ustave, kar bi sprožilo ustavno obtožbo predsednika vlade. V primeru, da bi ji ustavno sodišče pritrdilo, bi to pomenilo razrešitev predsednika vlade in posledično vladne ekipe, pojasnjuje Čebulj.

Pred končnim dogovorom je torej po njegovih besedah odprtih še precej vprašanj, tako da ima torkovo soglasje zaenkrat lepotno napako. Čebulj dvomi, da bo spremembe moč udejanjiti hitro, več kot bo vprašanj, ki se bodo vezala na zlato pravilo, več je tudi možnosti, da projekt na koncu ne bo uspel.

Ali določba prinaša državljanom kakšno otipljivo korist?

Najbolj kritičen je bil pravnik Andraž Teršek. Ideja za zapis zgornje meje dolga v ustavo je po njegovem mnenju "dokaj tipičen odraz trenutne družbene realnosti in prevladujočega pravnega mišljenja". "Seveda zapis tega v ustavo ne prinaša državljanom nobene otipljive koristi, če sploh kakšno medlo sled kakršne koli koristi," je oster Teršek.

Kot določba v ustavi takšna zaveza ne more biti dovolj učinkovita, meni. Načeloma lahko vladno koalicijo prisili k odstopu ali olajša formalno utemeljevanje odgovornosti predsednika vlade in ministrov, če dolg naraste čez zapisano mejo. "In kaj potem? Takojšnje predčasne volitve, poravnanje računov stare vlade, sestava nove vlade in hitro znižanje tega dolga? Verjetno ni veliko ljudi, ki bi verjeli v takšno pravljično pripoved kot realen politični scenarij?" je kritičen.

Teršek zaključuje, da ustvarjanje javnega vtisa, da se s takšnimi dopolnitvami ustave rešujejo pomembni družbeni problemi, morda postaja dnevna strategija organiziranega populizma evropske politike. "Zelo nedostojno," je prepričan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
19. 01. 2012 11.49
+1
Kadar je država tako zadolžena je velika verjetnost,da se bo zadolžila še bolj,saj ni zmožna odplačevati svojih dolgov brez dodatnih zadolžitev in pade v začaran krog brez izhoda.
Roman Hren
18. 01. 2012 22.27
+11
V ustavo bi morali zapisati, da poslanci lahko imajo le dva mandata, da so odgovorni za slabe zakone, da referendume, ki so namenjeni politični propagandi, plačajo predlagatelji in izvajalci in še mnogo stvari, ki bi preprečili blokado delovanja države in zapravljanje denarja za neumnosti. Ta predlog pa vanjo ne sodi,ker je nesmiselen.
Krimsky
18. 01. 2012 20.15
+12
Izgleda, kot da pravniki razmišljajo takole: »Zmerno zadolževanje je dobro, prekomerno zadolževanje ni dobro.« To je seveda tako, kot da bi dejali: »Zmerna kraja je dobra, prekomerna kraja ni dobra!« Pravno namreč ni mogoče zagovarjati, da je dolg 30 % BDP sprejemljiv, 60 % BDP pa ne. Ker je to seveda spet tako, kot bi dejali, da ima posameznik lahko 3 sužnje več pa ne ... Dolgovi so moderna oblika zasužnjevanja držav, celih področij in/ali celih generacij. Nekoč, ko bomo res imeli korajžo za PRAVNO mišljenje, bomo prišli do naslednjega spoznanja: »Ker smo enakopravni se nima nihče pravice zadolževati v imenu drugega.«
choco_muffin
18. 01. 2012 20.33
+3
Nisi razumel bistva. Vse kar je on povedal je, da nobeno ustavno določilo ne more spremeniti ekonomskega položaja države. Zakaj ne? Zato, ker če ti zapišeš v ustavo, da naslednji teden ne boš zapravil 200€ še ne pomeni, da tega res ne boš storil. Kakšne pa bi bile sankcije, če tega pravila ne bi upoštevali? A bi sami sebi naložili denarno kazen? Poleg tega je to programska norma, ki pa v ustavi niso zaželjene, ker so v večji meri neuresničljive in slabijo načelo zaupanja v pravo. Skratka to je ena velika neumnost.
Marinaconti
19. 01. 2012 08.39
+1
Ena velika neumnost so ta rdeči politiki, ki so nas pripeljali na beraško palico ter s krajo oz. ropanjem premoženja osiromašili že tako siromašno deželo. Žalostno pa je, da omejevanje zadolževanja morajo vpisati ali v ustavo ali v kakšnemkoli zakonu, ker se "vladajoči", očitno, obnašajo kot neumen gospodar, ki se noče zavedati, da se zadolževanje (predvsem na račun ljudi - drugih, medtem ko se oni na vrhu nikoli ne omejujo in si privoščijo razkošje - razmetavanje z našim denarjem, delajo nasploh proti pravni državi) ne spodobi za poštenega človeka in ni moralno. Sicer pa, smo lahko priča samo dejanjem rdečih obupancev, ko nimajo več kje ropati, ter so se spravili na najnižje - poštene sloje, ki so kaznovani že zaradi njihovega ropanja in so ostali brez službe ali je še sploh niso dobili, in ta klika jim milostno odobri "socialno pomoč", na račun njih samih (to je kraja premoženja), ki jim ga bodo kasneje odvzeli . To sploh ni pravna država in nevem kaj ljudje razmišljajo oz. če sploh, da ne vidijo s kom imamo opravka ter da jih nebi vedno znova "volili" na mesta - vodenja države (ki pa ni od njih ampak od nas vseh).
tali?ni tom
18. 01. 2012 19.38
+12
glih pravi so predlagatelji ! gospodarstveniki v sloveniji in politika so krive da smo kjer smo ! in sedaj krivci predlagajo neke rešitve ki so spet njim v korist ! gospodarstveniki delavcem ne plačujejo prispevkov za pokojnino in zdravstvo , kar jim dovoli politika in kar je v nemčiji s katero se vsi tako radi primerjajo popolnoma nemogoče , da si dajejo v stroške tudi dopuste po eksotih in kosila z družino ter nakup gat in modrcev , parfunmov in podobnih nesmislov ne omenjam ! in to vem ko mam soseda privatnika ki živi na veliki nogi , na poslovnem izidu je pa pr 1.3 miljona evra prometa nekje prikazal par evrov dobička , jaz z minimalno plačo sem mel več dohodka kot on ! in meni bojo verjetno zmanjšal otroški dodatek , njemu pa dali več olajšav ! bedno in patetično in še kar upogibamo hrbet ! neverjetno !
Marinaconti
19. 01. 2012 08.47
+0
Waco, oni so pač "naši gospodarji" in delajo z nami kot s sužnji (to je nadaljevanje rdeče politike, ki smo jo imeli pred 20 leti, ko pisnit nisi smel, medtem ko so se eni kopali v bogastvu - to sedaj nadaljujejo, smo drugi morali gagati iz meseca v mesec ter si "pustiti" na vse načine pomagati od starševa, da smo lahko životarili z družinico. Dokler bo ta ban da imela vajeti v rokah, ni pričakovati drugega kot suženjstvo in propad (moralni se je že zgodil), nažalost pa pri nas narod ni zrel oz. se še ni zbudil iz "socialistične kome", da bi razumel, kdo je kompetenten oz. sposoben in tudi moralno pristojen za "reševanje" našega naroda oz. dežele. Ti rdečuhi, ki so čez noč postali bogatuni (niti tisti, ki so to že prej bili), pravgotovo ne, ker so sami roparji in zasužnjevalci.