Slovenija

Ustavna komisija podprla vnos fiskalnega pravila v ustavo

Ljubljana, 10. 04. 2012 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Člani ustavne komisije so potrdili sklep, da naj se v ustavo vnese fiskalno pravilo o uravnoteženih javnih financah. Ob tem so potrdili tudi stališče strokovne skupine, da je treba vladni predlog na določenih mestih spremeniti oziroma dopolniti.

Člani ustavne komisije so potrdili tudi stališče strokovne skupine, da je treba vladni predlog o vnosu fiskalnega pravila na določenih mestih spremeniti oziroma dopolniti.

Člani ustavne komisije so potrdili sklep, da naj se na načelni ravni v ustavo vnese fiskalno pravilo o uravnoteženih javnih financah, ki naj omeji dolgoročno zadolženost države.

DZ naj bi na podlagi odločitve predvidoma že v sredo na izredni seji z dvotretjinsko večino odločal o uradnem začetku postopka spremembe ustave z vnosom fiskalnega pravila in nato z navadno večino še o stališču ustavne komisije.

Na podlagi odločitve ustavne komisije, kjer je 18 članov glasovalo za potrditev sklepov, eden pa se je vzdržal, in dogovora predsednikov parlamentarnih strank na srečanju v Vili Podrožnik je tudi na plenarni seji DZ pričakovati dvotretjinsko večino za začetek postopka spreminjanja ustave.

Država mora na dolgi rok zniževati javni dolg

Ustavna komisija predlaga, da se ustavni člen spremeni tako, da je v njem določeno tudi to, da morajo biti vsi prejemki in izdatki za financiranje javne porabe zajeti v proračunih širše države.

Predlaga tudi, da se določi, da morajo biti javne finance uravnotežene na način, ki zagotavlja, da država za svoje delovanje ne povečuje svoje zadolženosti oziroma na dolgi rok znižuje javni dolg. To naj se uredi tudi v izvedbenem zakonu, pri čemer naj se prouči možnost odstopanja od tega načela v izjemnih okoliščinah. Pri pripravi končnega predloga spremembe ustave naj se ob tem proučijo tudi vsi ostali pomembni vidiki za ureditev fiskalnega pravila v ustavi in njegovo nadaljnje izvajanje.

Ustavna komisija je na predlog poslancev Pozitivne Slovenije sicer soglasno sprejela spremljajoči sklep, da ustavna komisija vladi predlaga, da kot delovno gradivo komisiji predloži besedilo izvedbenega zakona, ki bo natančneje opredelil izvajanje predlagane spremembe ustave.

Predsednik ustavne komisije DZ Gregor Virant je sicer opozoril, da gre za proceduralno nenavadno potezo, saj obravnava tega zakona ni možna pred spremembo ustave. To je na današnjem srečanju v Vili Podrožnik poudaril tudi premier Janez Janša.

Z vnosom zlatega pravila v ustavo bi ustavno sodišče pri vsakem referendumskem vprašanju na zahtevo državnega zbora odločalo, ali morda odločitev, ki bi jo na referendumu sprejeli ljudje, ne bi povzročila protiustavnega stanja, in posledično bi referendum lahko prepovedalo. Sindikati so zato prepričani, da se vlada boji ljudi in se bo na takšen način zaščitila pred njihovim mnenjem.

Parlamentarne stranke soglasne

Predsedniki parlamentarnih strank so se strinjali o podpori uradnemu začetku postopka spremembe ustave z vnosom fiskalnega pravila. Janša je po srečanju povedal, da je fiskalno pravilo temelj stabilnega razvoja Slovenije in pomemben signal države svetu, služi pa tudi kot dodatno sidro pri presoji o referendumih.

Člani ustavne komisije DZ naj bi tako po dogovoru vrha slovenske politike potrdili predlog sklepov strokovne skupine, ki se načeloma strinja z vladnim predlogom vnosa fiskalnega pravila v ustavo, a meni, da je ta v določenih delih neustrezen in zato potreben sprememb ter dopolnitev.

Poslanci naj bi nato najverjetneje še v sredo na plenarni seji DZ potrdili ta sklep in tako uradno začeli postopek spreminjanja 148. člena najvišjega pravnega akta v državi.

Janša je pomen vnosa fiskalnega pravila v ustavo, kar bi bilo treba v DZ po njegovem mnenju potrditi čim prej, najbolje še v tem mesecu, ponazoril s tremi točkami.

Kot prvo, fiskalno pravilo na ustavni ravni po njegovih besedah predstavlja temelj za trajnostni razvoj Slovenije brez nihanj in velikih kriz. Gre za stabilno okolje, v katerem je moč dolgoročno načrtovati razvoj, je prepričan.

Kot drugo, v tem vidi signal države zunanjemu okolju, še posebej vlagateljem, da je Slovenija dolgoročno stabilno okolje. To bo po njegovih besedah znižalo ceno zadolževanja Slovenije in tako vsaj nekoliko olajšalo sprejemanje nujnih odločitev.

Kot tretje pa Janša pravi, da vnos fiskalnega pravila v ustavo sicer ne pomeni prepovedi referenduma, gre pa za dodatno sidro za presojo ustavnega sodišča glede referendumov o zakonih, ki sledijo cilju fiskalnega pravila. Vseeno pa Janša v spremembi ustave ne vidi jamstva, da se bo moč referendumom o teh temah v prihodnje izogniti.

Zlato pravilo naj bi omejilo pravico ljudi, da odločajo o pomembnih vprašanjih.
Zlato pravilo naj bi omejilo pravico ljudi, da odločajo o pomembnih vprašanjih. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor: To je politični znak, da Slovenija dozoreva

Prvak SD Borut Pahor je z dogovorom o podpori uradnemu začetku postopka spremembe ustave z vnosom fiskalnega pravila zadovoljen. Po njegovem mnenju bi bil sprejem politični znak, da Slovenija dozoreva, kot slabo lastnost tega pa vidi preveliko moč ustavnega sodišča.

Kot je po srečanju vrha slovenske politike v Ljubljani pojasnil Pahor, bo namreč ustavno sodišče presojalo o fiskalnih posledicah odločitve vlade in parlamenta. "To pomeni, da bo ustavno sodišče dobilo moč izvršne in zakonodajne veje oblasti o fiskalnih ukrepih," je dejal predsednik SD, ki to šteje za manjšo škodo od tiste, ki bi jo pomenila zavrnitev fiskalnega pravila.

"Uravnotežen proračun je nekaj, kar je bistvenega pomena za uspešen izhod Slovenije iz krize," je menil in ocenil, da je današnji dogovor o podpori spremembi ustave z vnosom fiskalnega pravila "zgodovinski znak", s katerim bodo ljudem dali sporočilo, da so sposobni "preskočiti nevarne ovire skušnjav, da bi kakšno stvar bodisi vsiljevali zaradi političnih razlogov ali ovirali zaradi pristranskih političnih razlogov na račun državnih ali nacionalnih interesov".

Vendar pa to ne pomeni, da v SD podpirajo varčevalne ukrepe te vlade ali da jih ne podpirajo. "Ekonomsko politiko vodi vlada in je za njo odgovorna, za spremembo ustave pa so odgovorne vse poslanske skupine, saj je za spremembo potrebna dvotretjinska večina," je dejal Pahor in dodal, da so to odgovornost v SD pripravljeni sprejeti in nositi.

Sprejem fiskalnega pravila je po njegovem mnenju prioriteta. "Če ga bomo pomešali z rebalansom in odnosom do varčevalnih ukrepov, če ga bomo pomešali z vprašanjem partnerstva za razvoj, če ga bomo pomešali s podporo tej vladi ali ne, potem je velika nevarnost, da ne bomo imeli odgovora na edino po mojem relevantno vprašanje – ali je umestitev fiskalnega pravila v ustavo za Slovenijo koristna ali ne. Jaz presojam, da je," je izpostavil Pahor.

"Vlada ima odgovornost, da vodi državo, če in kolikor imajo legitimno pravico ljudje, da z referendumi posegajo v ključne odločitve zlasti fiskalne narave, potem ne morete reči, da je vlada odgovorna za nekaj, kar je bilo zavrženo na referendumu," je Pahor odgovoril na vprašanje, če gre za politični pakt strank proti referendumom. "Tukaj je neka diskrepanca med močjo in odgovornostjo, ki jih skušamo zdaj na nek način premoščati," je še ocenil.

Zadovoljen tudi prvak Pozitivne Slovenije

"Pogovor je bil dober, predlog strokovne komisije bomo podprli," pa je glede glasovanja poslancev Pozitivne Slovenije o začetku postopka za spremembo ustave pojasnil prvak stranke Zoran Janković. Ob tem je pojasnil, da je prejel gradivo za letošnji rebalans in simulacijo proračuna do vključno leta 2015. To sta bili zahtevi največje parlamentarne stranke pri odločanju o fiskalnem pravilu.

Janša meni, da je fiskalno pravilo temelj stabilnega razvoja Slovenije.
Janša meni, da je fiskalno pravilo temelj stabilnega razvoja Slovenije. FOTO: Thinkstock
Sprejeti bo treba zakon, ki bo povedal, kako naj se zlato fiskalno pravilo konkretno uporablja in izvaja. Tukaj je nejasnosti ter pomislekov stroke precej. Miro Cerar, vodja strokovne skupine, že več čas svari, da ne kaže hiteti, politika pa odgovarja, da si lahko za sprejem zakona vzame tudi pol leta ali več časa. Politiki se mudi v prvi vrsti s spremembo člena v ustavi, so poročali v 24UR.

Fiskalno pravilo bo začelo veljati šele leta 2015

Predlog spremembe 148. člena ustave, s katerim bi Slovenija v skladu z medvladno pogodbo 25 članic EU o fiskalnem paktu v ustavo vnesla fiskalno oziroma zlato pravilo, obvezuje, da morajo biti državni proračuni brez zadolževanja uravnoteženi ali v presežku, dovoljene so le redke izjeme, kadar je to potrebno za odpravo večjih posledic naravnih nesreč ali drugih izjemnih okoliščin, ki imajo pomembne finančne posledice za državo. Tako nastali primanjkljaji pa se morajo pokriti s presežki drugih let.

Fiskalno pravilo se bo v skladu s predlogom začelo uveljavljati šele za proračun 2015, vendar morajo biti že proračuni pred tem letom pripravljeni tako, da bodo omogočili začetek veljavnosti pravila.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so sicer že naredili prvi poskus ocene, kaj bi se dogajalo, če bi fiskalno pravilo že veljalo. Dovoljena meja odhodkov bi bila v zadnjih letih bistveno nižja od dejanskih odhodkov. V letu 2008 bi bila razlika 500 milijonov evrov, v letu 2011 bi dosegla 1,6 milijarde evrov, letos pa bi znašala nekaj nad milijardo evrov.

Preberite še: S predlogom dokumenta Partnerstvo za izhod iz krize, ki je usklajen znotraj vladne koalicije, a je odprt za dodatne predloge opozicijskih strank, so v koaliciji ponudili roko opoziciji. Slednja se sicer o partnerstvu še ni odločila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
24. 04. 2012 10.05
Ne bluzite ,tja v TRI DNI. Kar bodo naredili,spremenili ne bo v KORIST NAM OBČANOM,SLOVENCEM,KER NA-IZ HRBTOV REVEŽEV REŽEJO JERMENA,REŠUJEJO SAMO SEBE. Dokler se bodo BOGATI REŠITELJI,MESIJE,NAŠI VRLI POLITIKI,KI IMAJO BOGASTVA IN VSEGA DOVOLJ pogovarjali,sestajali v VILAH,GRADOVIH,JE TO BLEF. Vse besede letijo v ZRAK,daleč proč. USTAVA IN SPREMINJANJE JE PA TUDI BLEF.(ZAVAJANJE) Mešajo MEGLO,bo pa tako kot BO,iz GODLJE v kateri smo ,ne moremo napraviti GOLAŽA. Za rajo bo TRAVA pa mogoče še REGRAT,za ELITO PA VEMO,KI SEDI ZA POLNO MIZO.
Ivan Bricklayer
11. 04. 2012 08.16
+7
Pri »Ustavnih spremembah«, gre predvsem za postopek demontaže države, ki traje že lep čas in ima za cilj ločiti državo od Cerkve, vse v znaku ustvarjanja možnosti za potvarjanje zgodovine, nadaljnega plenjenja ter ustoličenja lokalnega Despota JJ za »Papeža Ivan Janez I. Osvoboditelj«... Mi, preostali, pa čakamo novega Garibaldija-mar ne???
Spetsnaz
11. 04. 2012 08.43
-2
Ce je Cerkev edini problem nimamo problema.
Novorazodetje
11. 04. 2012 08.01
+7
blablablabla......S tem naj bi prepričal ljudi? Predobro ga poznamo zadnjih 20let za Slovenijo naprej. Le kako naj vodnik vodi državo? Vodnik lahko vodi oddelek vojakov.....In njegova zgodba o uspehu. Od učenca v Kumrovcu do bogataša takoj po vojni! Imamo kar nekaj vojnih dobičkarjev.
tomii83
11. 04. 2012 08.01
+9
Darth Janša že diktatira svojemu malemu Imperiju.
bnam 2707
11. 04. 2012 07.32
+10
To je navaden blef.Z to spremenbo ustave nebodo pridobili ničesar.V sami ustavi lepo piše,da nihče nesme države spraviti v podrejen položaj v kakršnem pa že je po zaslugi političnih in gospodarskih oligarhov,ki so se šli zgodbo o "uspehu".Kakšna je ta zgodba se danes več kot dobro ve.Namesto,da bi se ukvarjali z reševanjem gospodarstva se ukvarjajo z spremenbo ustave.Taka spremenba bi prinesla edino malo diktaturo,ki bi ščitila hrbet političnim in gospodarskim oligarhom.Čudi me,da se tej neumnosti ne uprejo napredni intelektualci. Bolj pomenbno bi bilo dodati člen,po katerem bi politični oligarhi odgovarjali zato kar so in kar počnejo in to z vsem svojim premoženjem med drugim. Čas je za korenite spremenbe,čas za drugo republiko!!!
Manu Cocker
11. 04. 2012 07.18
+0
No zdaj je jasno - da ce en budalasti kaplar pade na glavo.. itd
nikhrast
11. 04. 2012 02.14
+7
Ko se je zapravljalo pa vsi tihi; sindikati pa isto, stalno o tem socialnem dialogu, kot da bi živeli v socializmu.
kaktussar
10. 04. 2012 23.23
+5
mene pa zanima, kdo bo plačal ure, ki bodo porabljene med stavko..spret mi reveži iz gospodarstva, ki že tako komaj shajamo iz mesca v mesec.?..za policaje in še koga bi pa namesto da se preseravajo uvedel delovno obveznost, komu pa ne paše pa naj gre..velja tudi za vse ostale iz JU......
Aaron-Heydar
11. 04. 2012 07.06
+0
xlady
10. 04. 2012 23.10
+11
Tile njihovi ukrepi za varčevanje so totalno zgrešeni. To, da pa hočejo spremenit ustavo je pa grozljivka in tega enostavno ne smemo dopustit. EU nas bo dejansko uničila, sej Grčijo, Portugalsko, Španijo, Italijo so že. Malo posrfajte po netu, se marsikaj najde in bo marsikomu jasno, da gre pri EU za največji interes predvsem ene države, kar niso dosegli z vojno, so sedaj oz. še bodo. Včasih smo jamrali, kolko denarja dajemo v Beograd, pa je bilo tisto kaplja v morje napram temu koliko gre v EU, da se tam lahko po domače rečeno več ali manj vsi (redke izjeme so) preseravajo. Marsikomu od nas bi že ena EU poslanska plača rešila finančni problem, dosti jih je, ki niti v enem letu ne spravijo skupaj toliko dohodka, kot ga dobi poslanec v EU za en mesec. Kar se pa naše vlade tiče, pa bi bil že čas, da narod končno neha biti hlapec, se ne razburjamo samo na raznih forumih, komentarjih pod članki ampak gremo na cesto in jim damo jasno vedeti, da naj spokajo kufre. Govorijo o varčevanju, pa naši ministri že na veliko potujejo, imajo polno rož po parlamentu - rezano cvetje za razne seje vedno sveže, kupujejo avte, računalnike, pa marsikaj bi se še našlo. Z uvedbo fiskalnega pravila v ustavo, pa nam bodo uzeli še tisto malo pravic, ki jih imamo. Tudi meni se je zdel marsikateri referendum bedarija in nepotreben, vendar konec koncev imeli smo do sedaj le možnost, da ustavimo določene bedarije naših vlad. Če bo pa ustava spremenjena, pa ne bomo imeli več nobene možnosti, ker bodo vedno našli vzrok, da bo to vplivalo na fiskalno pravilo. Res hočemo diktatorsko državo???? JJ hoče biti veliki diktator, ampak ali se zaveda, kako so končali diktatorji?
Vik Klas
11. 04. 2012 00.07
+6
Če bomo mi o vsem odločali na referendumih,na rabimo vlade.
nikhrast
11. 04. 2012 02.04
+4
Bi še kar naprej zapravljal kot pijan mornar?
mv1
11. 04. 2012 07.25
+2
xlady je čisto prav napisala, vlade pa res ne rabimo, če jo imamo že v Bruslju.
Andi-1
11. 04. 2012 07.32
+1
Kje so bile kritike,ko vam je Pahor delil nezaslužen denar?Račune bo treba plačati tako ali drugače, pa če še tako grajate Janšo???.
Homesteader
11. 04. 2012 07.41
+0
V Srbiji ima zdravnik specialist, ce zamenja denar v Evre 1000 mesecne place. Srbija hoce v Evropo. Xlady bo torej morala precej dalec. Moldavija, Ukraina, (Turcija je manj primerna , ker tudi hoce notri.) potem so se Irak, Sirija. Moznosti je sicer dovolj, samo odlociti se je tezko, ker ce ni prehladno je pa prevroce??
mv1
11. 04. 2012 08.10
+0
Kdo hoče v Evropo? Mogoče njihove vlade in bogataši.
HooplaToopla
10. 04. 2012 22.58
+12
"ustavna komisija", ki ji predseduje Virant, je podprla predlog, ki ga je dal JJ. Sedaj nam je pa res vsem jasno, da gre res za skrajno nujno in upravičeno stvar. Pahor bi pa tudi lahko razmislil, če se je res nujno ob vsakem Janševem predlogu postaviti na vse štiri in povabiti Janšo naj "vstopi".
hanoveranec
10. 04. 2012 23.30
+5
Fiskalno pravilo je predlagal Pahor novembra 2011! Zdaj bo pa sprejet......
Aaron-Heydar
11. 04. 2012 07.07
+6
@hanoveranec: predlog o fiskalni uniji je prišel iz Bruslja. Oče Sarkozy in mati Merkel. Oziroma to sploh ni bil predlog ampak kar diktat.
Andi-1
11. 04. 2012 07.34
+1
...tstim ,ki z denarjem očitno ne znajo....
TheWitch
10. 04. 2012 22.48
+27
Varčujejo pri javnih izdatkih in odpuščajo delavce, banke pa same sebi delijo nagrade namesto, da bi dale posojilo podjetjem
Vik Klas
11. 04. 2012 00.03
+7
TheWitch
10. 04. 2012 22.37
+3
Če Slo. ne bo uresničila fiskalnega pakta bo MORALA PLAČATI ODŠKODNINO (kazen), to je 0,1% BDP. oziroma 36 milijonov E odškodnine,( če imamo npr. 36 milijard BDP-ja)
dukenukem
10. 04. 2012 23.18
+7
eu je ena tiranija ,cel svet je ratal pokvarjen od politike ,oblast in denar jim je zmešala glave totalno
dukenukem
10. 04. 2012 22.35
+9
banana republika ,a se bo vlada menala na pol leta ,sami nesposobni tatovi so še v tej politiki
TheWitch
10. 04. 2012 22.32
+11
Pahor: vlada, ki ne bo obvladala javnih financ, bo morala spakirati kufre in oditi. hihi
TvojaMamica
10. 04. 2012 22.31
+11
Upam da se najde norec ki bo porihtal te ljudi!
dukenukem
10. 04. 2012 22.24
+8
se pravi, da hočejo da živimo v državi, kjer nimamo nobenih pravic in glas ljudsta pomeni nič od nič,bravo lopovi ,upam da vam ne uspe ,samo davke znajo pobirat ter krast ostalo jim je tema
yarrick
10. 04. 2012 20.12
+29
"Z vnosom zlatega pravila v ustavo bi ustavno sodišče pri vsakem referendumskem vprašanju na zahtevo državnega zbora odločalo, ali morda odločitev, ki bi jo na referendumu sprejeli ljudje, ne bi povzročila protiustavnega stanja, in posledično bi referendum lahko prepovedalo. Sindikati so zato prepričani, da se vlada boji ljudi in se bo na takšen način zaščitila pred njihovim mnenjem." mhm.Dobrodošli v novodobni fašizem, kjer ima beseda volilcev NIČEN pomen.
Mrho
11. 04. 2012 08.13
eh daj če pa gremo na volišča za vsaki drek že, ali ste za ali proti da Janša gre lahko domov naslednji referendum...
titovka
10. 04. 2012 19.41
+31
To fiskalno pravilo je samo nateg…ker janša hoče samo pridobiti, da ne bo referendumov…hoče si za garantirati vladavino do koca življenja!!! Janković in pahor sta tako naivna da ne vidijo, da se mu samo gre kako bo izpeljal vse svoje varčevalne načrte.obremenil bo samo revne…bogatuni, lopovi in mafija ostaja pa nedotakljiva!!!to je to fiskalno pravilo.
Vik Klas
10. 04. 2012 20.21
+6
Jankovič in Pahor sta že naivna,ampak strici iz ozadja pa ne
punca08
10. 04. 2012 20.39
+5
joj, jaz sem pa tako rada zalužila 500 eurov na referendumu
titovka
10. 04. 2012 21.25
+2
lej zato navijam za referendum...da vsaj nekaj dobiš od tega!!!
hrast66
10. 04. 2012 22.11
+8
Pravilno razmišljaš, ampak zakaj ni tu tudi predloga za ukinitev Državnega sveta? Kje se je tu in zakaj zalomilo če že spreminjamo ustavo? Zmanjšat bi bilo treba tudi število poslancev. Masimalno en poslanec na stranko, ker glasujejo po strankarski disciplini. Glas poslanca bi imel težo, koliko volivcev je glasovalo za to stranko. To so varčavalni ukrepi. Ne pa porodniške ???
elPac
10. 04. 2012 19.32
+9
Zdi se mi, da tole zlato pravilo ni ravno pametna poteza, vsaj zdaj ne, ko je Slovenija v krizi. Vsak ekonomist ve, da ko je država v krizi, mora prav sama prva začeti trošiti - dvigne povpraševanje kot narekuje ekspanzivna fiskalna politika - zmanjša davke in poveča javne izdatke. Posledica tega je, da bodo ljudje več kupovali. Primanjkljaj pa bo seveda znašal več kot le 3% BDP-ja. Je pa to prava pot za izhod iz krize (2-3 leta).
hanoveranec
10. 04. 2012 19.40
+5
trošiti ja, ampak ne z zadolževanjem.....
titovka
10. 04. 2012 19.41
+1
pa kaj nas je janša ZADOLŽIL...to njem povej!!!!
elPac
10. 04. 2012 19.51
+11
Treba je nekje začeti. Če država nima, ne more trošiti. Se je pa treba vprašati kdo bo nosil posledice, če se bo fiskalno pravilo prekršilo. Morda Janša? Naša preplačana vlada? Se mi zdi da ne, da bo zopet vse na davkoplačevalce padlo.
titovka
10. 04. 2012 19.59
+7
seveda, prvo je moral uničiti državo, da bo postal rešitelj...joooj kako ste naivni!!!!
odprioci
10. 04. 2012 19.59
+9
Država dobi denar od ljudi sama ne proizvede nobene vrednosti in če hoče država več denarja to pomeni da ga bo vzela ljudem in vsi dobro vemo da država zapravlja za neumnosti in še zelo neunčikovito, med tem ko vsak ve kaj bo s svojim denarjem
Vik Klas
10. 04. 2012 20.19
-8
Titovka, pišeš same neumnosti.Če je Janša uničil državo,pomeni da so vsi ostali politiki (z vsemi nami) bedaki,ker so mu to dovolili , to pomeni da je najbolj sposoben politik, če pa je najbolj sposoben pa mu pustimo naj opravi svoje delo.
punca08
10. 04. 2012 20.40
-4
titovka, zakaj te niso pokopali že v drugi svetovni vojni
Angela Franko
11. 04. 2012 08.34
-2
No verniki SDS spet mahate vprazno ,še vedno ste vkomi!!!!
hanoveranec
10. 04. 2012 19.27
+6
Pametna poteza slovenske politike... končno se bodo začele ukinjati borčevske pokojnine?
punca08
10. 04. 2012 20.40
+0
bravo ja,,,,,in titovka bo ob pokojnino ;)
titovka
10. 04. 2012 21.25
-1
hanoveranec
10. 04. 2012 23.36
+2