Slovenija

'Žlahta' v sodnem svetu?

Ljubljana, 30. 06. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Janševi SDS opozarjajo: imenovanje in razreševanje sodnikov bo v rokah sina, tašče, notarja z visokim zaslužkom, ki so vsi močno povezani z LDS.

Na zadnji seji, ki se je končala pred nekaj dnevi, je državni zbor na predlog predsednika republike Danila Türka izvolil pet članov v najvišji kadrovski organ v sodstvu sodni svet. V največji opozicijski stranki SDS ''nismo mogli spregledati, da imajo nekateri novoizvoljeni člani močne politične in sorodstvene povezave s političnimi veljaki vladne koalicije''. ''Tako je Miro Cerar sin podpredsednice LDS Zdenke Cerar, nekdanje ministrice za pravosodje. Njegov oče Miro Cerar je vidni član Foruma 21, ki ga vodi nekdanji predsednik Milan Kučan. Odvetnica Barica Zidar je tašča Gorazda Klemenčiča, ki je državni sekretar in desna roka ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, tudi predsednice LDS.''

''Ali v takih razmerah sploh lahko pričakujemo učinkovite preiskave tajkunskih omrežij in resno sodno zaščito delavskih pravic v postopkih stečajev, odpovedi delovnih razmerij, kratenj pravic ...?'' se sprašujejo v SDS. ''Odgovor se ponuja sam po sebi,'' poudarjajo.
''Ali v takih razmerah sploh lahko pričakujemo učinkovite preiskave tajkunskih omrežij in resno sodno zaščito delavskih pravic v postopkih stečajev, odpovedi delovnih razmerij, kratenj pravic ...?'' se sprašujejo v SDS. ''Odgovor se ponuja sam po sebi,'' poudarjajo. FOTO: Dare Čekeliš
V sodni svet so bili izvoljeni Miro Cerar, Etelka Korpič Horvat, Andrej Škrk, Barica Zidar in Katarina Zajc.

''Imenovan je bil tudi notar Andrej Škrk, ki spada v skupino notarjev, ki so imeli na letni ravni (podatek za leto 2007) nadpovprečne prihodke – nad 500.000 evrov. Poznan je tudi po poslih s Stanovanjskim skladom. Do poraza LDS na volitvah 2004 je bil 'ekskluzivni' notar sklada v času Edvarda Ovna, nekdanjega podpredsednika LDS. Pomenljivo pa je tudi imenovanje Etelke Korpič Horvat. Že ob imenovanju na mesto namestnice predsednice računskega sodišča so se pojavila vprašanja o njeni apolitičnosti, saj je bila gospa članica SD. Še več. Bila je celo članica predsedstva Združene liste socialnih demokratov.''

V stranki Janeza Janše sumijo, ''da ima najmanjša parlamentarna in koalicijska stranka LDS v najpomembnejšem organu na področju sodstva vsaj tri predstavnike oziroma podpornike, kar samo potrjuje, da poteka kadrovanje na vseh nivojih, tudi sodnem, izrazito politično''. ''Predlagatelja in glasovalcev ne odvrnejo niti najbližje sorodstvene povezave.'' V SDS se sprašujejo, "ali lahko sploh še govorimo o neodvisnem sodstvu, če se predlagajo in izvolijo celo kandidati, ki so najbližja žlahta oblastne strukture''.

''Nekaj takega je značilno za sodobne komunistične (socialistične) režime v Severni Koreji, Latinski Ameriki, Centralni Aziji in Zimbabveju, ki si vsi po vrsti prizadevajo, da bi njihova totalitarna oblast postala dedna. Če ob tem dodamo še sivo eminenco Ustavnega sodišča Cirila Ribičiča, ki je bil pred izvolitvijo na položaj med drugim tudi predsednik naslednice Komunistične partije Jugoslavije in Komunistične partije Slovenije ter predhodnice Pahorjeve SD, potem je jasno, kam plovemo – v totalitarizem, ki ne priznava drugače mislečih in ki ga poznamo iz naše polpretekle zgodovine, danes pa ga v praksi udejanjajo nekatere manj razvite države,'' so še zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
05. 09. 2009 09.10
Kako že ? Pravna država? Daleč od tega.Zelo daleč!
Buena Vita
30. 06. 2009 18.56
-1
Buena Vita
30. 06. 2009 18.56
-1
urška je bojda pediatrinja,,in zasgurno ni na nbenem ministrstvu tudi na kitajsko si je pupca sama plačala potovanje KAKO PA POČNEJO RDEČI,VEMO CELO DRUŽINO NA GRBO DRŽAVLJANOV,PA ZRAVEN MATRESE,VRTNARJE ,VARUŠKE,GOSPODINJSKE POMOČNICE IN PIJAČO PA ŠE ZA KADIT KAJ MOČNEGA,MAR NE??????
Buena Vita
30. 06. 2009 18.50
-1
uf,samo žlahta je strgana plahta in take naveze vodijo v spopad in propad
zahod.west
30. 06. 2009 18.47
-1
'Nekaj takega je značilno za sodobne komunistične (socialistične) režime v Severni Koreji, Latinski Ameriki, Centralni Aziji in Zimbabveju, ki si vsi po vrsti prizadevajo, da bi njihova totalitarna oblast postala dedna. Če ob tem dodamo še sivo eminenco Ustavnega sodišča Cirila Ribičiča, ki je bil pred izvolitvijo na položaj med drugim tudi predsednik naslednice Komunistične partije Jugoslavije in Komunistične partije Slovenije ter predhodnice Pahorjeve SD, potem je jasno, kam plovemo – v totalitarizem, ki ne priznava drugače mislečih in ki ga poznamo iz naše polpretekle zgodovine, danes pa ga v praksi udejanjajo nekatere manj razvite države,'' ZARES zaskrbljujoče.
User71754
30. 06. 2009 18.44
TineB ni nič spremenil imena. A misliš, da če pljuvam po opciji A, da sem potem avtomatično za opcijo B? Ne obvladaš osnov logike! Biti proti A še hkrati tudi ne pomeni biti za B. Pri meni ni nič črno-belo. Je pa veliko sivih odtenkov. Na nekem področju mi je bolj všeč svetlejši, na drugem temnejši. Tako to gre. Ja, res je. Veliko ljudi me ne prenaša. Me pa večina spoštuje. Ker ve, da imam prav, hehe. ;-)
User71754
30. 06. 2009 18.40
Jaz komunist??? Hhahahahaah, ta je pa dobra.
komentarus
30. 06. 2009 18.39
kje pa je Urška zaposlena?
rahlo_nepristranski
30. 06. 2009 18.37
očitno sta norca spremenila svoja imana den je TINEB - PREJ TONČEK BALONČEK DRUGI JE PA JE, JOŠKO 82 - PREJ SPICELJ
zahod.west
30. 06. 2009 18.29
TineB, a tudi nostalgični komunajzer? v stilu; vsi , ki ne mislijo kakor jaz so naciji, fašisti, ksenofobi, itd.itd.itd.
indiana
30. 06. 2009 18.29
NEKAJ MU NI PO GODU IN MEDIJI TO TAKOJ OBJAVIJO. Zadeva je skladna Ustavi RS in področnim zakonom. Torej, gre za osebno nevoščljivost. A je to privatni portal JJ?
stope
30. 06. 2009 18.18
A ni bivša ministrica Zofija Mazej Kukovič teta od Urške? Toliko o pometanju pred svojim pragom...
Jules_Verne
30. 06. 2009 18.14
Najbolje, da na ta mesta postavimo marsovce, menda niso tudi oni v žlahti s komunisti. Če pa so bo pa treba iskadi dalje po osončju. hočemo predčasne volitve! Dol s bando, kar ste volili to imate.....heh
User71754
30. 06. 2009 18.00
@zahod Ko pa neonaciju omeniš JJ, mu pa pride. Kak od njih ob tem tudi zacvili, ja. Ne, nisem bil fizično na paradi. Sem bil pa z mislimi. In sem užival. Jaz vedno uživam. Za razliko od nekaterih, ki tega zaradi tone frustracij in kompleksov niso zmožni.
Milan Koleznik
30. 06. 2009 17.58
Sigurno ne bodo poštene preiskave in poštna sodba to je enkrat ena,pa naj bo to tako ali tako,kar je pa je.Tako ali tako ne zaupamo našemu sodstvu anako ne Brezigarjevi,preveč je sodstvo pod vplivom politike.
zahod.west
30. 06. 2009 17.58
TineB, in ZARES ne govori o Evropi, ker nimaš pojma kaj je....., tam komunistov ne prenašajo, prav tako kot fašistov. in vemo kdo zagovarja prve in trdi, da vsi ostali zagovarjajo druge....... stara rdeč propaganda pač lahko zaleže le še v LJ kar se tiče Evrope.....
zahod.west
30. 06. 2009 17.56
TineB, ko mački stopiš na rep, zacvili! :)... kaj te žuli, da tako agresivno odgovarjaš, sem samo vprašal, če si bil (-a) na paradi ponosa? In če si užival (-a)?
plutto
30. 06. 2009 17.55
A se vam svita tale Pregovor: KJER JE BOTER,JE TUDI KOLAČ...
User71754
30. 06. 2009 17.54
Me prav zanima, kaj bi se zgodilo, če se ugotovi, da je vlada v času JJ subvencionirala društva, ki temeljijo na neonacističnih temeljih. Verjetno ga kolega evropska Angela in Nicholas ne bi več tako prijateljsko po rami trepljala.
User71754
30. 06. 2009 17.50
Še nekaj: zadnje čase se glasno šepeta, da je kulturno ministrsvo v času Janševe vlade (minister je bil Simoniti) pod pretvezo "subvencioniranja kulturnih vsebin" financiralo tudi razna "domoljubna" društva ... Me prav zanima za kake "kulturne" namene se je ta denar v teh društvih porabil. Upam da ne za nabavo črnih majic s panterjem, ki jih člani tako ponosno nosijo naokrog in paradirajo v njih kot kaki črnosrajčniki izpred desetletij. Bi bilo vredno preveriti. Novinarji, kje ste?