Slovenija

Žižek o aktualnem dogajanju

Ljubljana, 29. 01. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
24

Slavoj Žižek, najbolj znan slovenski filozof, je predaval o ZDA in Evropi in se vprašal, ali med njimi res vlada kulturni boj? Napovedal je, da bo Obama konzervativen predsednik.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 01. 2009 17.02
tonček kaj sta kaka žlahta
Tonček Balonček
29. 01. 2009 23.11
Žižek je nakladač!
bnam 2707
29. 01. 2009 15.50
Nič presunljivega ni povedal!
bbbzg
29. 01. 2009 15.32
OVO JE SLOVENSKI PRAČOVIJEK????
evapavlin
29. 01. 2009 14.06
Mej dunej Žižek, vedno te rada poslušam, a eno uro bode dovolj.
porka.malorka
29. 01. 2009 14.00
Sej je lepo povedal Poanta je v tem da ni ničnovga povedu vse to že vemo. Samo njega vsaj kdo posluša
Lagoya
29. 01. 2009 13.14
Pri Žižku je potrebno vedeti, da on predvsem ocenjuje in komentira. Potrebno je prebrati nekaj njegovih knjig, ne pa ga ocenjevati glede na to kje je borovničeve tortice. Marx ni pozival ljudi na ulice, le podal je svojo teorijo o ekonomiji. V mnogočem je imel prav in v marsičem ne. Ni dojel, da bomo potrošniki zadovoljevali svoje "umetne" potrebe in s tem poganjali gospodarstvo in ohranjali kapitalizem. Naloga filozofije je lansiranje novih idej, ki se nato ali izkažejo za pravilne ali pa končajo na smetišču zgodovine. ZDA ne sprejemanjo nikakršnih komunističnih ukrepov, le oddaljili so se od divjega neoliberalizma, ki nas vedno znova pripelje v kakšno krizo. Kapitalizem je le okvir v katerem lahko vodimo ali socialno politiko po zgledu skandinavcev ali pa divje bogatenje peščice po vzoru ZDA, predvsem kadar jo vodijo republikanci. Kdor vidi v programu slovenske levice bolševistične elemente, pač ni prebral nijhovega programa. Imajo pa nekateri njihovi člani zakoreninjeno sovraštvo do desnice in določeno mero nostalgije, a se vsi zavedajo, da jim to odnaša volilne glasove. Tudi SDS ima povsem sodoben program, daleč od klerikalizma in nacionalizma, a kot pri levici, so problem veliko skrajnejša prepričanja nekaterih članov.
theta
29. 01. 2009 12.57
Med programi, ki bodo verjetno preživeli nadalnje usklajevanje, pa je zanimiv: * masovne investicije v javno šolstvo - da bodo naredili nova delovna mesta bodo ogromno investicijskega denarja zmetali v šole - ta ukrep bi pa tudi naša vlada lahko premisila, dosti bolj smiseln je, kot subvencioniranje krajšanja delovnega časa in podobne smešnice.
theta
29. 01. 2009 12.36
Včeraj je za reševalni paket po predlugu Obame proti glasovalo 12 demokratov in vsi republikanci. Torej 12 demokratov in vsi republikanci so rekli, da je to preveč zapravljanja za premal učinka... Obama je pa res hotel, da bi bili ti ukrepi malo čez-strankarski...
dascic
29. 01. 2009 12.30
manjakranjc@hotmail.com
29. 01. 2009 12.10
AHA, še vedno se najdejo določeni, ki jim res ni jasno kakšne ukrepe sprejema ZDA. Resnično majhni ste videti pri svojem razmišljanju. metuljka In dokazi za to tezo!?
SPICELJ
29. 01. 2009 12.06
ZDA so stopile v komunizem in tudi priznale,da je to edini pravi način,ki lahko obdrži državo nad gladino.... zakaj pa mislite,da smo pri nas tako napredovali???? zato ker nam stalno vladajo mkomunisti,le da so se malo prelevili in nadeli modro-rumene barve.......
metuljka
29. 01. 2009 11.48
Levica v Sloveniji ima manj boljševistične teorije in prakse kakor pa slovenska desnica. Prisega na cerkev in restavracijo boljševizma. Fanatizem je značilen za Janšo in SDS. Pogrevajo položaj žrtve do onemoglosti. Levica gleda naprej, desnica pa je globoko v letu 45 in dalje. Tudi njihovo delovanje je prežeto z miselnostjo, da je svet črno bel. Blatijo socializem, a ravno on jim je glavni vir navdiha in delovanja in za mnoge tudi vir bogatenja.
Zatarra
29. 01. 2009 11.02
V bistvu Slavoj tokrat ni povedal prav nič posebnega.
Tonček Balonček
29. 01. 2009 10.58
Tega Žižka moramo osebno diskreditirati, pa akj bo on govoril o Sloveniji, če sploh ne živi tukaj! Žal se gredo restavracijo komunizma na zahodu, npr. v ZDA in Britaniji, kjer pod krinko državne varnosti in antiterorizma zbirajo podatke o državljanih v obsegu in intenzivnosti, o kateri se vsem udbašem in kosovirjem še snajalo ni, d ane govorim o talanju denarja podjetjem in bankam, saj pravim, huje kot v socializmu (tam 100 miliard, tukaj 09ol miliarde itd.), v Britaniji je že zdaj ajsno, da je prvih 600 mio EUR za ""zagon" in "sanacijo" že izpuhtelo iali poniknilo neznao kam. Smešenje komunizma je popolnoma brezplodno, ker komunistov pač ni in ni koga smešiti, še najmanj pa Žižka, od dobro živi od svojega besedičenja, na zahodni način, nima blage veze ne s komunizmom ne z jugoslavijo. Pa kdo sanja o restavraciji Jugoslavije, lepo vas prosim! Ni bila pa to nikakršna ječa narodov, kot bi enkateri radi zgradili mit o tej nesrečni tvorbi. Seveda bomo pa spet prej ali slej skupaj, bodo vsi v EU, le eš Makedonija mora spremeniti ime, pa bomo spet nakazovali za nerazvite. Pa saj smo že zdaj neto plačnik, če se bomo pa pretirano razvijali, bomo pa plačevali ustrezbno več, ne gelde na Slavoja Žižka, Golobiča ali Janeza Janšo in Jelinčiča!
manjakranjc@hotmail.com
29. 01. 2009 10.33
O poglej ga Žižka. Je to tisti gospod, ki se hvali, da mu je prišlo v hlačke, ko je v Pragi v svoje lepo rejeno telesce vnašal borovničeve tortice streljaj od »Vaclavskih namjesti«, ki so jih takrat brutalno razbili komunistični tanki, ki so pač Žižku na ljubo in v njegovo zadovoljstvo šli nekkašno t.i.»ideology enforcement«. Sedaj že vemo, da je Žižek ikona komunističnim osebkom, ampak je toliko poseben, ker se ni rodil Srbu ali Hrvatu, ampak Slovencu v ponos, bravo! Glede tega smo edinstveni, ker se taka pamet »oblikuje« na tisočletno obdobje, pa še to v Slo. ali blizu nje. Gre za tistega Žižka, ki jugonostalgikom greje srčke in daje upanje, da bodo enkrat znova ista tvorba, da se zopet spomni borovničovih tortic in od basanja, od silnega zadovoljstva med opazovanjem tankov komunističnih jurišnikov z rdečo zvezdo na oklepu, polulal hlače-od veselja. Imamo edinstveno psevdolevico, kot pravi Žižek; a dodala bi, da smo glede tega zelo podobni kakšni Kubi ali bolje, S. Koreji. Torej sestre in bratje, pojdite in delajte tako ko delajo oni - oznanjajte svetu, da ste ponosni na postkomunistično oblast in ropanje davkoplačevalskega denarja, ki se je razcvetel pod vladanjem teh mož v parlamentu. Vam rečem, kmalu dobimo romarsko pot za oboževalce dotičnega režima.
Tonček Balonček
29. 01. 2009 10.17
To pa ni res, "naši" so poštenjaki, delajo za narod in blagostanje, napredek, ne pa kot ti komunisti, Golobič, Kresalova, Pahor, Turk in podobni, ki so komaj v dveh mesecih na ceste spravili tisoče delavcev in vse pokradli. Še bivši finančni minister je delal na podlagi katoliškega etosa, zdajšnji pa sploh nič ne dela!
gizmohizmo
29. 01. 2009 09.59
Edina ideologija v katero verjame večina politikov je ideologija politične moči (egotrip) in ideologija keša-šuškov (pohlep). Vse štorije-izmi in cije (komunizem,kapitalizem,demokracija,avtokratizem in ne vem kaj še) ki nam jih servirajo skozi zgodovino pa so večinoma le neki sistemi, od katerih imajo največ koristi prav vodilni. Za ruljo je to le nateg na dolgi rok, dokler se ne prebudimo v novem izmu in nam rečejo "Danes so dovoljene sanje-jutri bomo jeb..l ježa" ali pa "Danes imamo 500€ plače jutri 1000€" ali pa čez veliko lužo "Yes we can" oz. bi se moral popraviti "Yes you can" mi bomo pa gledali. Naj bo katerikoli IZEM ,vodilni verjamejo v politično moč in denar pa naj so vaši ali pa naši. :)
Tonček Balonček
29. 01. 2009 09.08
Prejšnja sanjska ekipa se je trudila, da bi se čimprej umaknila iz gospodarstav, zdaj pa terjajo hitre in učinkovite ukrepe od države, kot kakšni komunisti! Ta tomi.passion očitno misli, da so ljudje osiroteli v dveh mesecih, v tem času so tudi podjetja bankrotirala in kar naenkrat. Prejšnja vlada je odgovorna za stanje do 21.1¸1.2008, to je dva meseca in en teden nazaj. A naslednji dan se je pa začelo odpušne, bankroti, zadolževanje, komunizem, goljufije, "odpirali so šampanjce", revščina itd. Pa človek bošji, nekater delavci še za oktober niso dobili plače. Sicer so ap "pošteni Slovenci" vedno trdili, da je dela dovolj in preveč, tako da je brezposelnost takorekoč le fiktivna, gre za lenuhe in delomrzneže, ki jim delo smrdi... Pa kako naj bo Kresalova predstavnica levice, če pa je v času, ko je bil bavčar direktor Marksističnega centra pri SZDL, Janša pa je na čelu delgacije ZSMS kot njihov partijsko ideološki vodja prvi v kolbni z zastavo romal v Jajce, srčiko in maternico nove Jugoslavije, hodila še na osnovno šolo. Lepo vas prosim, s svojim pisanjem ne smešite Janeza Janše, ker mu na tak način delate škodo!
sesqwoc
29. 01. 2009 08.54
tomi.passion ti si pa hud de...l!!! Kdo je pahnil slovenijo v krizo? a SI MOGOČE POZABIL KAKO JE NACIONALFASISTIČNA VLADA ki smo jo imeli še pred kratkim trdila da se kriza ne bo dotaknila Slovenije in da ni čas za skrajne ukrepe!? Ne prepisuj stvari ki ste jih sami naredili, drugim. Ko je šla inflacija v nebo je Vizjak (mrjasc) trdil da jo delajo mediji in da je to samo hujskaštvo proti JJ. Dej bodi saj malo resen, ker ljudje nimajo tako kratkega spomina kot si ti misliš!!!!!