Slovenija

Dan po razsodbi prve napetosti, premier Cerar poziva k mirnosti

Sečovlje, 30. 06. 2017 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Piranskem zalivu so Hrvati pripluli v del voda, ki so po razsodbi arbitražnega sodišča pripadle Sloveniji, a se je vse skupaj končalo mirno. Premier Miro Cerar je obe strani pozval k treznim odločitvam. Trije zaselki na levem bregu Dragonje s približno 30 prebivalci so sicer ostali na hrvaški strani meje, med njimi tudi Joško Joras.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kje po novem poteka meja?
    01:40
    Iz SVETA: Kje po novem poteka meja?
  • Iz SVETA: Vasilka Sancin o arbitraži
    01:28
    Iz SVETA: Vasilka Sancin o arbitraži
  • Iz SVETA: Vzdušje v Dragonji dan po odločitvi
    02:38
    Iz SVETA: Vzdušje v Dragonji dan po odločitvi
  • Iz SVETA: Na Hrvaškem življenje pluje v ustaljenem ritmu
    02:03
    Iz SVETA: Na Hrvaškem življenje pluje v ustaljenem ritmu
  • Iz SVETA: Bruselj razsodbe ne komentira
    02:02
    Iz SVETA: Bruselj razsodbe ne komentira
  • Iz SVETA: S Cerarjem o izzivanju Hrvatov
    01:47
    Iz SVETA: S Cerarjem o izzivanju Hrvatov
  • Iz SVETA: Premier poziva Slovence: Treba je ohraniti mirno kri
    01:45
    Iz SVETA: Premier poziva Slovence: Treba je ohraniti mirno kri
  • Iz 24UR: Cerar poziva Slovence in Hrvate k mirnosti in treznim odločitvam
    00:42
    Iz 24UR: Cerar poziva Slovence in Hrvate k mirnosti in treznim odločitvam
  • Iz 24UR: Prvi incident na morju
    02:08
    Iz 24UR: Prvi incident na morju
  • Iz 24UR: Ribiči nočejo napetosti
    02:22
    Iz 24UR: Ribiči nočejo napetosti
  • Iz 24UR: Joško Joras razočaran nad arbitražno razsodbo
    02:16
    Iz 24UR: Joško Joras razočaran nad arbitražno razsodbo

Že dan po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško sta v Piranski zaliv, v vode, ki so po razsodbi pripadle Sloveniji, vplula dva hrvaška policijska čolna in poskrbela za prva trenja, ki pa so se končala mirno. 

Premier Miro Cerar se je že odzval na prva izzivanja hrvaških policistov, ki so pripluli v Piranski zaliv. Vse prebivalce Slovenije je prosil, da ostanejo mirni in ne nasedajo provokacijam naše sosede. 

O napovedi hrvaških ribičev, da nameravajo še vedno loviti do sredine Piranskega zaliva, je premier povedal, da bi bilo neprimerno, če bi naša ali hrvaška stran provocirala drugo stran. Vse državljane, tudi ribiče, je zato premier pozval, naj se vzdržijo tovrstnih dejanj. Vsaka provokacija bi namreč poslabšala medsebojne odnose, je ocenil premier.

"Pričakovanja so bila nekoliko večja, nekje smo razočarani, drugje zadovoljni," je premier komentiral razsodbo sodišča. "Cel svet končno ve, kje poteka meja med Slovenijo in Hrvaško in končno bomo lahko zaživeli razbremenjeni tega pričakovanja. Po 10. juliju bomo šele poznali vse parametre, ki jih prinaša pogodba. A kar se tiče plovbe, preleta naših letal in ostalega, ni dvoma, kaj lahko storimo. Slovenija bo na svojem ozemlju uresničevala svoje interese."

Z določitvijo meje na morju so zadovoljni v Piranu. Načelnik tamkajšnje upravne enote Ivan Seljak je dejal, da je takšno splošno mnenje med ribiči. 

V Piranskem zalivu je prišlo do izzivanja, ki pa se je na srečo končalo mirno.
V Piranskem zalivu je prišlo do izzivanja, ki pa se je na srečo končalo mirno. FOTO: POP TV

Prebivalci zaselkov ob Dragonji mirni

Prebivalci zaselkov ob Dragonji so razsodbo arbitražnega sodišča po navedbah predsednika krajevne skupnosti Sečovlje Denisa Fakina sicer sprejeli in jo bodo spoštovali. To pričakujejo tudi od Hrvaške. Sicer pa se danes, dan po razsodbi, po kateri so trije zaselki ostali na Hrvaškem, ne dogaja prav nič, krajani normalno živijo naprej, je dejal.

Prebivalci zaselkov na levem bregu Dragonje z razsodbo niso nezadovoljni, saj ne bodo odšli nikamor, ampak bodo živeli "v čudoviti in lepi državi v sosedstvu, s katero niso imeli nikoli nekih bistvenih problemov". "Vedno smo in bomo še naprej živeli v slogi in miru in tako bo tudi naprej, ne glede na potek meje," je dejal Fakin.

Ob tem je spomnil, da Slovenci na Hrvaškem kupujemo vikende, hodimo na dopuste, navsezadnje je bilo v zadnjih letih veliko stanovanj prodanih Slovencem, ki dejansko živijo tam, tako da Fakin "ne razume, v čem je problem".

Je pa izpostavil, da so krajani zdaj zadovoljni, ker končno vedo, kje je meja in kam spadajo. Sicer pa je pričakoval takšno odločitev arbitražnega sodišča glede na zgodovinska dejstva.

Poudaril je, da v četrtek in danes ni bilo nobenih incidentov, in izrazil upanje, da sta državi zdaj dokončno rešili spor okoli meje. A hkrati se mu zdi žalostno, da Slovenija in Hrvaška v 26 letih nista stopili skupaj in potek meje rešili brez tretjega in toliko denarja. "Glede na to, da smo stoletja živeli v sožitju, bi se lahko dogovorili tudi o poteku meje, najbrž bi obe državi privarčevali par milijonov evrov," je dodal.

Fakin pričakuje, da bo vlada tistim, ki bi želeli ostati v Sloveniji, ponudila alternativo, da se jim ponudi parcela, hiša. A to bo dolgotrajen proces, je dejal in dodal, da se krajani za kakršne koli informacije v zvezi z državno pomočjo oz. sodbo lahko obrnejo na upravno enoto v Piranu oz. v Luciji.

Arbitražno sodišče je v razsodbi o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško med drugim odločilo, da gre meja v Istri po reki Dragonji in se konča na sredini kanala Sv. Odorika, kar pomeni, da so trije zaselki na levem bregu Dragonje - Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje - ostali na Hrvaškem. Skupaj naj bi v treh spornih zaselkih živelo kakih 30 ljudi. Na hrvaškem bregu je ostal tudi Joško Joras.

Ribiči so z mejo v Piranskem zalivu zadovoljni.
Ribiči so z mejo v Piranskem zalivu zadovoljni. FOTO: POP TV

V Mirišču se bojijo, kako bo z nasipom

Čeprav je naselje Mirišče ostalo na slovenski strani, pa je manj zadovoljstva v upravni enoti Lendava. Katastrska meja zajema tudi visok obrambni nasip ob reki Muri, za katerega je po besedah načelnika lendavske upravne enote Štefana Gjerkeša jasno, da ga Hrvaška ne bo redno vzdrževala. Obenem je opozoril, da v naselju Hotiza katastrska meja sega do samih hiš, v nekaterih primerih zajema celo ohišnice in vrtove.

Arbitražno sodišče je namreč s četrtkovo sodbo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Presodilo je, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok pas, ki predstavlja območje stika Slovenije z odprtim morjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazSmeško
01. 07. 2017 16.56
+1
V piranski zaliv na mejo poslati nekaj potapljačev z ročnimi vrtalniki v rakah in vsak HR čoln ki pripluje v naše vode nelegalno ali pride izzivat mu treba takoj navrtati dno na čolnu. To bo zanimivo gledati ko se bodo počasi potapljali. ☺
korintos23
01. 07. 2017 18.36
+2
FlatyEric
01. 07. 2017 15.05
+2
Vojaško ladjo tja poslati. Moramo se boriti za tisto, kar je naše.
glavonja12jnn
02. 07. 2017 15.03
Vojasko ladjo smo vrjern prodal,tko k vse firme v Sloveniji,hehe
Transformerji
01. 07. 2017 14.09
+5
Tokrat se s Cerarjevim mnenjem popolnoma strinja, če si slišal izjave Sandarja, ima tudi on čisto prav; smo v poziciji, ki je razdelila meje in Hrvati so v poziciji, da morajo to sprejeti. Drugače bodo sledile posledice - saj ne more biti arogantna hrvaška politika del EU. Je pa tudi res, da je naša politika vedno bila manj napadalna do vseh sosedov, kajti že volilci so vedno poskrbeli za njihov blagor. Zato se je približno 60 Slovencev po arbitraži zjutraj zbudilo na Hrvaškem, pa samo ena hiša Hrvatov se je zbudila v Sloveniji. Hrvati so dejansko v škripcih; če ne bodo delovali v skladu z arbitražno rešitvijo, pa kot primitivci razmišljajo o tem, kako bi se maščevali vsaj slovenskim turistom, bodo izgubili tudi severne turiste. Trenutno stanje v EU pozicije je naklonjeno nam, ne glede na to, da bi morali dobiti več.
vstajnik1941
01. 07. 2017 14.16
+0
Vsak svojega konja hval. Prvič pa slišim da se hvali kljuse
Transformerji
01. 07. 2017 14.22
+2
Ne se sekirat, Hrvati so že v startu dokazali, kaj si mislijo o arbitraži, prepričan sem, da ne bom razočaran po kakšnih 14 dneh! Tako nizko pa tudi Cerar ne more pasti! Vse bo tako, kot mora biti - upam......
1airbus
02. 07. 2017 11.10
Tako,kot mora biti bi bilo,če bi Janez in sds vladal,in to se bo sigurno zgodilo
orel?ek
01. 07. 2017 13.26
-2
Spet neumnosti. Verjetno so tudi naši vokaki šli naslednji dan na HRVAŠKI TRDINOV VRH. Zaradi izzivanja vojaškega spopada??
vstajnik1941
01. 07. 2017 14.17
V najljepšhem jjestu na svijetu imajo pa partizani zbor, namesto na Trdinovem vrhu
Špartanec
01. 07. 2017 13.08
+2
Haha, sem prehitro prebral naslov. Cerar poziva k milosti :-)
mikitr
01. 07. 2017 12.56
+5
Veliko bolje se bi zmenili ljudje ,tisti z ne preveč šole,sami.Vasiljka,Sokolc in Drenikova in podobni so pakasirali velike dnarje,za veliko dre.....
Puppupapa
01. 07. 2017 12.49
+4
gremo še dlje? istra je šele 80 let hrvaška pokrajina....
mrfairplay
01. 07. 2017 12.01
+0
Uf , zdaj so pa pravi džeki , ko so šli malo prek provocirat... Kot da to kaj spremeni...
mikitr
01. 07. 2017 12.57
+4
Ne nasedat,rabijo afere kot pri nas.Kaj pa če bi se začelo govoriti o stiskah domačih ljudi,ki so vse večje na obeh straneh meje.
ivanblagi
01. 07. 2017 11.46
+4
Kmalu bodo polni Slovenski zapori, Hrvašmih ribičev, zaradi ilegalnegi prestopa naše meje na morju.Kazen za prekršek je 400€. To bo polna Slovenska blagajna.....
LORDslo
01. 07. 2017 12.41
+6
haha...you wish. Protesna nota, na drugo protestno noto itd... Rep med noge, tako kot vedno, vendar srčno upam da se motim in bo za spremembo drugače
RdečiKarton
01. 07. 2017 11.35
+0
Kot sem napovedal. Cmerar nis sposobed biti toliko dedca da bi zaščitil slovensko ozemlje in sprejel protiukrepe. Zopet preučuje in poziva k pogovorom.
Karantanija
01. 07. 2017 11.26
+4
Tako kot smo napovedali. Nagajanje Hrvatov. Kaj nam pomaga, če je arbitraža razsodila v našo prid, če si pa nihče ne upa preko dosedanje črte. In mislim, da bo tako še dolgo.
1airbus
02. 07. 2017 11.22
gripson
01. 07. 2017 10.42
+12
Največ je izgubil JJ - temo za volitve.
resslovenka
01. 07. 2017 10.30
+24
Grčija je blizu, ostale turistične destinacije tudi dosegljive...torej? Jaz ne rabim lepe njihove. Pa saj ljudje niso krivi, politika pač. Mi gre na živce ko smo tako kleceplazni.
resslovenka
01. 07. 2017 10.25
+16
Očitno bopotrebno dati lekcijo Hrvaški s strani EU. Dokler so še člani. Naj bodo zakoni za vse enaki. Drugače pa....zaprimo meje s Hrvaško. Pa amen.
RdečiKarton
01. 07. 2017 11.35
+3
To bi bil konec HR. 70% proračuna je iz naslova turizma.
Gedolf
01. 07. 2017 09.50
+22
Na svetu ni šlabšega naroda od brata Hrvata
RdečiKarton
01. 07. 2017 11.36
+5
Dobro no, vsaj nimamo Izraela za soseda. Mogoče bi morala pa SLO nastopiti tako kot deljujejo židje.
hotchilipoper
01. 07. 2017 09.15
+20
Danes bi pa lahko naši policaji šli na novo mejo,da hr-čkom pokažejo,da se jih ne bojimo
RdečiKarton
01. 07. 2017 11.37
+4
cool1
01. 07. 2017 09.03
+25
Hrvaška ima pa praktično celo obalo, pa še pol tega zaliva bi hoteli imeti, sramota. Pa da bomo dobri sosedje, pa prijatelji, ja bomo ja , to bi jaz rad videl. Poglejte si samo , kako poteka obala in meja Hrvaške z Bosno......Vse hrvaško, samo tam pri Neumu so bošnjaki odbranili tisto malo morja , kolikor ga imajo, vse ostalo so pograbili naši prijatelji Hrvati !
cool1
01. 07. 2017 08.57
+27
Lahko je reči.....ostanite mirni , ne provocirajte, medtem pa ti druga ( hrvaška, nasprotna) hodi do polovice tvojega dvorišča (beri zaliva) in ti lovi ribe na tvojem. No pa bodimo mirni. Na morju bodo lovili do Trsta, na Štajerskem pa bodo imeli trgatev do Šentilja !
RdečiKarton
01. 07. 2017 11.37
+3
kaslc 1
30. 06. 2017 23.25
+27
ta je dobra,zdej bodo pa noto poslal,haaa
kaslc 1
30. 06. 2017 23.13
+2
al pa kesne stare bane,pa zracnice,pa napihljiv bazencek pa gremo