Slovenija

Življenje na Madagaskarju: zaslužijo 1,40 evra na dan, do večje bolnišnice je 13 ur

Antananarivo, 11. 04. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Golub Ferenčak
Komentarji
65

Ko govorimo o misijonarjih in o njihovem delu, najprej pomislimo na Pedra Opeko. A po vsem svetu je razpršenih več kot 40 slovenskih misijonarjev in na Madagaskarju jih je poleg Opeke še pet. Na skrajnem jugovzhodu otoka, tam, kjer je zaradi tolp najbolj nevarno in zaradi ciklonov najbolj neprijetno, deluje duhovnik, ki prihaja iz Polhovega Gradca, Janez Krmelj.

V rubriki Vaš svet v oddaji Svet na Kanalu A vas bomo danes popeljali v Afriko. A ne v prelepo turistično destinacijo, pač pa v enega najbolj odročnih in revnih predelov sveta, na skrajni jugovzhod Madagaskarja, kamor ne letijo letala, ne vozijo vlaki, avtomobili, ki se do tja prebijejo, pa so najbolj zmogljivi in vzdržljivi primerki svoje vrste, saj so tamkajšnje ceste komaj kaj več kot blatni kolovozi.  

"Pred manj kot enim tednom so peljali nosečnico v bolnišnico na kirurgijo, 60 kilometrov je od nas. In so vozili nazaj grede, potem ko je celo noč deževalo, 13 ur. 13 ur za 60 kilometrov," nazorno pripoveduje Janez Krmelj. Na tem območju uradno živi 70 tisoč ljudi, a ker številni domačini nimajo rojstnih listov, jih je v resnici precej več. Zaradi tatov in napadov tolp je to eno najnevarnejših območij na Madagaskarju, zaradi številnih ciklonov je podnebje neizprosno. Domačini v povprečju zaslužijo manj kot evro in pol na dan, večino svojega življenja so lačni, ko udari ciklon, kar se včasih zgodi celo večkrat na leto, pa je revščina tako velika, da si ne morejo privoščiti niti soli. 

A tu je doma tudi upanje. Sem so ga naselili Slovenci, ki so pod mentorstvom Pedra Opeke in pod Krmeljevim vodstvom pred 17 leti ustanovili misijon. "Sredi ničesar je zdaj naša šola. To je res čudež za te kraje. Nikjer nobene zidane hiše razen našega centra. To je bolnišnica, porodnišnica, osnovna in srednja šola, pa še ena cerkvica," našteva Krmelj. 

Kot deček ni sanjal o tem, da bo duhovnik, pač pa veterinar. Dokončal je srednjo veterinarsko šolo, se kot veterinarski tehnik zaposlil v Farmah Ihan, nato pa začel razmišljati, komu bi lahko pomagal s svojo izobrazbo. Prvi načrt, ki ga je sestavil v glavi, je bil, da bi šel za tri leta v Zambijo kot laični misijonar za pomoč živinozdravstvu. Nato pa ga je na služenju vojaškega roka poklical duhovniški poklic. Končal je fakulteto in leta 1988 prvič prišel na Madagaskar, takrat je bil star 33 let. "Prva stvar, ki se je spominjam, je, kako presunjen sem bil, ko sem videl preprostost teh ljudi. Takoj sem začutil, da sem na pravem kraju, da bom lahko pomagal," pravi Krmelj. 

Od takrat je pomagal že mnogim. Z zdravstveno oskrbo, hrano, predvsem pa s predajo znanja. Prepričan je, da je šolstvo nosilni steber in odskočna deska za napredek tamkajšnje družbe. "Ljudstvo mora sodelovati z našim programom, potem lahko mi nadaljujemo. Običajno gre za blage pogoje, ki ljudi pripravijo, da se zavzamejo, da res vidijo, da jim program koristi. Prvi del osnovne šole, petletke, podpremo mi. Potem pa mora poleg darov iz tujine pomagati tudi tamkajšnje prebivalstvo. Vsaka krajevna skupnost na tem območju v šolski sklad vplača prispevek, gre za okoli sto evrov na leto, tako lahko gradimo naprej," pojasnjuje način delovanja. Gre za utečen mehanizem, ki vključuje 11 zaposlenih zdravstvenih delavcev, 38 učiteljev, dva šoferja in varnostnika. Slednji je eden ključnih kadrov, saj so tolpe v teh predelih včasih tako drzne, da poskušajo sabotirati delo misijona – takrat lahko prav varnostnik, ki je nujno domačin – ki torej pozna navade in jezik prebivalcev – pogasi razgrete strasti in prepreči napade.

Zaradi tatov in napadov tolp je to eno najnevarnejših območij na Madagaskarju, zaradi številnih ciklonov je podnebje neizprosno.
Zaradi tatov in napadov tolp je to eno najnevarnejših območij na Madagaskarju, zaradi številnih ciklonov je podnebje neizprosno. FOTO: Marko Vrabec

Domačini se ukvarjajo skoraj izključno s poljedeljstvom, gojijo riž, manioko in sladek krompir. Razlika med spoloma je ogromna in se jo v Krmeljevem misijonu trudijo vsaj ublažiti: "Mi umetno ustvarjamo dnine, to so dela za žene. Ker najbolj so udarjene žene, ker dostikrat jih moški pustijo v nemilosti. Z otrokom ali pa celo z več otroki." Takim ženskam v sklopu misijona pomagajo z zagonskim skladom – vsaki dodelijo določeno količino denarja in jo učijo, kako naj z njim rokuje in kako naj ga oplemeniti. Krmelj domačine uči čebelarstva, njegov veliki projekt, s katerim bi omilil lakoto, je ribogojništvo. "Želim si vzpostaviti sistem družinskih ribogojnic, nič velikega. Zato da bi družina imela dovolj hrane, bogate z beljakovinami, ker te primanjkuje," pojasnjuje Krmelj. 

Slovenijo tudi po dolgih letih življenja v tujini imenuje domovina, pri čemer besedo iz spoštovanja vselej zapiše z veliko začetnico. Domov se vrača za nekaj tednov vsako drugo leto in takrat tudi osebno zbira darove za delovanje misijona. Pogovarjali smo se tik pred njegovim povratkom nazaj na Madagaskar in pravi, da se bo vračal, dokler mu bo zdravje to dopuščalo, kajti vidi toliko ljudi, ki jim še lahko pomaga. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zanesenjak
12. 04. 2024 11.24
+2
Jaz pa mislim, da bi morali imeti v Sloveniji misionarje. Take, ki bi pomagali spremeniti zavest mladih in povečati nataliteto pri nas. Pomagati tam, kjer imajo na tone otrok je sicer humano, ampak nam pač nič ne pomaga s tem, nahajamo pa se v časih, ko je nataliteta kritična.
First Last
12. 04. 2024 09.32
-4
Eden varnih krajev, če udari rus, boste želel tja, vrjamite da ne boste vsklikal too moj putin ko boste meli ruske metke v fasadi, loleki
poper00
12. 04. 2024 10.16
+3
JanezAn
12. 04. 2024 09.24
+8
Naše Gipsyje bi bilo dobro za kakšno leto izvoziti tja, da bi bolj cenili vse, kar prejemajo za nedelo, da bi začeli ceniti delo in bili primorani kaj delati.
Slavko Badič
12. 04. 2024 08.45
+3
…kakor sem na teh forumih že velikokrat zapisal, potujte in boste znali ceniti, kar imate doma. Sam sem prepotoval že ves svet, službeno in zasebno, 51 držav. Težko nekdo komentira, kako se pri nas živi, če je že vožnja do Ljubljane zanj podvig.
optimist11
11. 04. 2024 14.40
+5
Kaj nam hočete povedati? Da nam gre predobro?
scipio
11. 04. 2024 20.52
+9
...kar je tudi prekleto res, po vseh svetovnih kazalcih. V zgornjih 10% svetovne tile populacije smo po kvaliteti življenja! A ker je tukajšnji folk toliko zagaman, se ne bi počutil nič bolje, in bi jamral in šimfal dalje, pa če bi bili vsi naenkrat doma na Beverly Hillsu ali na Floridi koj zraven ob Melanijini haciendi Mar-A-Lago. Vmes pa desettisoči prišlekov kupujejo hiše in zemljo po slovenskih vaseh. Nekdo jim to prodaja. Kdo drug kot slovenc. Ste res vsi že pijani od pohlepa in samozagledanosti?
brezcasni
11. 04. 2024 21.31
+3
odlicno napisano in edina resnica.......ko je slovenec v druzbi slovencev pljuva po vseh ki so prisli od leta 1991 naprej v SLO ,ko pa je v mesani druzbi se prilagaja prislekom ,jim leze v rit in jim proda vse kar ima za 10 centov vecji dobicek......
Kitamita
12. 04. 2024 08.11
+3
Slavko Badič
12. 04. 2024 08.42
+1
Ker je ljudem prelepo, se pritožujejo zaradi neumnosti. Ko vidiš, s čim vse se pri nas ljudje obremenjujejo, je to jasen znak, da nam gre odlično.
Natoforever
11. 04. 2024 14.06
+0
Ja pa naj se preselijo blizje bolnisnici.
Gorka
11. 04. 2024 13.45
+2
Hvala za misionarje, ki delajo samo dobro za ljudstvo...
viking76
11. 04. 2024 13.56
-4
Ja sploh ko vsiljujejo krščanstvo, kot nekaj resničnega, je pa navaden bull sh..
Natoforever
11. 04. 2024 14.06
+3
Ja sploh ko pol beres kaj so poceli z otroci dol..pa to.
patogen
11. 04. 2024 13.39
+9
Mungo, glede na stopnjo njihove rodnosti, razviti svet preprosto ne more izobraziti in poslati dovolj učiteljev tja...
2mt8
11. 04. 2024 12.38
+3
Kako bi jim šele bilo, če bi bil tam Golob PV. Imeli bi 0,2€ na dan in enormne davke
Jernej Sekirnik
11. 04. 2024 14.34
+3
pa obvezno SE na streho preko njegove firme
kiropraktik
11. 04. 2024 12.37
+6
Naj pridejo v Slovenijo! Tu je za migrante dobro poskrbljeno!
Hugh_Mungus
11. 04. 2024 12.11
-6
Če bi želeli ljudem v tej daljni deželi dobro, bi jim poslali učitelje, ki bi jim nudili izobrazbo. S pošiljanjem krščanskih predstavnikov, ki jim perejo mozak z vero samo zagotavljamo, da se njihov položaj ne bo izboljšal, ampak se bo kvečjemu poslabšal
Gutenberg
11. 04. 2024 12.33
+15
Saj islam tudi pošilja 'misijonarje' v zahodni svet in posledica je enaka - slabše živimo.
Perivnik
11. 04. 2024 12.34
+7
Hugh_mungus - Gospod, dajte se vprašat, kdo, razen krščanskih duhovnikov, bi tja sploh šel. GRESTE VI? Komentirate zelo žaljivo??? Zagotovo ste "pogumni učitelj"??? In še en nasvet, dajte prej pogledat nekaj oddaj g. Krmelja in g. Opeke, potem pa, če vam srce da, le kritizirajte!
Perivnik
11. 04. 2024 12.58
+10
Gutenberg - Islam med drugim pošilja "teroristične misijonarje". Ljudi, ki izvajajo teroristične napade, ki pobijajo Evropejce na najbolj grozljiv in sprevržen način. "Islamski misijonarji" posiljujejo Evropejke,... In nenazadnje, večina "islamskih misijonarjev" ne dela čisto nič, živijo jih Evropejci. Pa poglejte g. Krmelja kako je zgaran.
Gutenberg
11. 04. 2024 14.06
+2
Zato sem pa dal besedo misijonarje v narekovaj. In ja, poznam g. Krmelja in njegovo delo, precej dobro ...
Jon Bacek
11. 04. 2024 11.58
+20
Slovenija bi največ naredila za Madagaskar, če bi v Madagskar poslala naše najboljše ministrice: 1. Tanjo, ki bi urejala dostop do zdravstva in specialistov v 30 dneh, 2. Dominiko za nakupe državnih palač, 3. Alenko za gradnjo cest in železniških postaj z dodatnimi aneksi, 4. Emilijo Stojmenovo za nakup velikega števila računalnikov za revne na Madagaskarju. Sloveniji bi šlo veliko bolje, ko bi ministrice začele delovati izven Slovenije.
123soba
11. 04. 2024 11.47
+9
In ljudje so tam srečni, družabni, delajo in ne štrajkajo. Drugače kot pri nas, kjer imajo vsega preveč in štrajkajo...
patogen
11. 04. 2024 11.59
+14
Zadovoljni so, ker so vsi revni in ni razloga za zavist. Kot je bilo pri nas v socializmu.
Hugh_Mungus
11. 04. 2024 12.06
+4
Soba a že pakiraš kufre, da se jim pridružiš v raju?
Perivnik
11. 04. 2024 13.24
+7
123soba - pri nas npr. zdravniki štrajkajo zato, ker jim Golob ne da tistega, kar so se dogovorili, za kar imajo zdravniki podpisano pogodbo z Golobom, ... Pri nas štrajkajo ljudje zato, ker Golob ne izpolnjuje obljub. Še tistih konkretnih ne, kaj šele tisto "abstraktno", da bomo državljani pod njegovo vlado bolje živeli. Pa ne pozabit, nismo v Afriki, ampak v razviti Evropi.
kyngston
11. 04. 2024 11.41
-6
za te živali je edina rešitev steriliacija
Roadkill
11. 04. 2024 11.56
+2
Perivnik
11. 04. 2024 13.26
+10
kyngstton - kdor ima sočloveka za žival, je sam žival. Sicer pa poglejte migrante, ki "prijazno", beri "hinavsko" prihajajo v Evropo. Oni imajo tudi veliko otrok, vse ženske jih rodijo več kot 4. Vprašajmo se zakaj???
muceli
11. 04. 2024 10.43
+13
To je res vpogled v svet, ki ga mi niti ne zmoremo doumet in razumet. Edini način, da se ti ljudje rešijo tega začaranega kroga je izobrazba. V tamkajšnjih razmerah lahko to traja desetletja. Morda še malce neokusna šala za konec ... glede na katastrofalno stanje njihovih cest .. a jim ne bi poslali Bratovšek Alenke, menda je strokovnjak za infrastrukturo ..
exnigma
11. 04. 2024 11.34
+11
Tam je podnebje neizprosno. Za primer, 4.8.2023 ko smo imeli pri nas 500-letne poplave je padlo v enem dnevu cca 200mm dežja. Tam so pod vplivi tropskih ciklonov in 200mm dežja je za njih ploha, saj ko začne "scat" ga pade tudi preko 1000mm v 24h. In tam ceste itd. dobesedno odnese. Poleg tega se je potrebno zavedati, da je Madagaskar velik kot Francija in da so razdalje malce večje, kot jih je tipični slovenec navajen.
followme
11. 04. 2024 10.37
+17
13h do bolnišnice. Pri nas pa 1 leto za EMG (karpalni kanal )
Duh8
11. 04. 2024 11.16
-8
Za EMG karpalni kanal se čaka 14 dni. Iz lastnih izkušenj
PomisliNaSonce
11. 04. 2024 10.15
+5
Igra denarja in sistema jih ne bo rešila. Zgodilo se bo ravno obratno, če zlaufa
patogen
11. 04. 2024 10.02
+14
Člank ne pove, da je bilo pred 70 leti prebivalcev še enkrat več kot Slovenija, danes jih je 10x več. Predstavljajte si, da bi prebivalstvo Slovenije vsako leto narastlo za 150.000 ljudi, pol Ljubljane, zadnjih 70 let. Dohodek na prebivalca ne bi bil potem dosti večji od tistega na Madagaskarju. Da se srečo povezuje z revščino, kot članek namiguje, je skregano z logiko.
Perivnik
11. 04. 2024 13.47
+6
patogen - pa saj gremo v naši Sloveniji točno v to smer, ki jo opisujete. Vsak dan "nas" je več. Kmalu nas bo 10 x več. Pa ti "več" večinoma nič ne delajo, tako, da se bo dohodek na prebivalca kmalu drastično znižal??? Verjetno se je že, vendar vlada to prikriva???
Toti glih
11. 04. 2024 10.02
+20
13ur do prve bolnišnice, pa še vseeno pridejo prej do zdravnika kot pri nas.
Jon Bacek
11. 04. 2024 12.11
+7
Naša Tanja bi jim čakanje na zdravnika podaljšala za vsaj mesec dni.
Amenhotep
11. 04. 2024 09.53
+10
In potem taki priplavajo v EU in se pritožujejo nad hrano, nastanitvijo, človekovimi pravicami...
Bonsa
11. 04. 2024 09.57
+3
In taki bogataši kot si ti ne dajo enega evra, doma pa 5 avtov in jahta na morju.
LuxVeritas
11. 04. 2024 11.57
+6
bonsa sem dajal dokler so bili dol, sedaj denarja dol ne rabijo ker so thkaj in za njih posmrbi drzava, tudi z nasim denarjem.