Slovenija

'Živeti! Ne zgolj preživeti!'

Ljubljana, 29. 11. 2009 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./B.K./K.Š./B.S.
Komentarji
157

Dan po množičnih protestih delavcev, ki zahtevajo, da vlada nemudoma dvigne minimalno plačo nad prag revščine, se je odzval tudi minister Svetlik. Povedal je, da vlada še ni dala zadnje besede.

Dan po delavskih demonstracijah so se odzvali tudi tisti, ki so včeraj molčali. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je tako dejal, da bodo o zvišanju minimalne plače na 600 evrov še potekala pogajanja. Njihov začetek bo sicer po njegovih besedah odvisen predvsem od sindikatov. Vendar pa bo dogovor težko doseči, saj sta strani še vedno na nasprotnih bregovih: vlada ponuja pogajanja, delavci pa višje plače zahtevajo takoj in na manj kot 600 evrov ne pristajajo.

Gospodarska zbornica je kljub zahtevam še vedno odločna: enkratno zvišanje plač na 600 evrov bi pomenilo smrt za podjetja in delavce, zato splošni dvig za vso državo ne bo možen. Popustiti bo mogoče le pri posameznih panogah.

Za nekoliko pretirano je zahtevo po dvigu minimalne plače na 600 evrov že v petek ocenil tudi predsednik vlade Borut Pahor. Njena uvedba bi po njegovem mnenju namreč čez noč pomenila resno grožnjo gospodarstvu in bi pripeljala do zapiranja delovnih mest. To pa prav gotovo ni v interesu sindikatov, je dejal.

Ob tem je treba opozoriti, da trenutno tisti, ki delajo za minimalno plačo 459 evrov živijo pod pragom revščine. Statistični urad je namreč mesečni prag revščine za enočlansko gospodinjstvo zvišal na 545 evrov.

Reven, tudi če delaš osem ur

Vlada tako ostaja med kladivom in nakovalom: delavci na ulici, podjetja pa v stiski. Kaj lahko naredi? Po mnenju ekonomista Tineta Stanovnika – nič. "Razen, seveda, vzdrževanja neke smiselne ravni zaposlenosti in čakanja na boljše čase,“ dodaja.

Revolucije in oboroženega upora sicer res ne bo, vendar pa so delavci vse bolj ogorčeni nad neenakostmi in razmerjem plač.

Vodilni v podjetjih, kjer ima odločilni vpliv država, so res morali kloniti in se zadovoljiti z največ 12.500 evrov bruto, a v zasebnih podjetij je še vedno drugače. Posebej izstopa gradbeništvo, kjer je razmerje med povprečno plačo v dejavnosti in lani najbolje plačanim slovenskim direktorjem Dušanom Črnigojem kar 1:59.

Kako je v tujini?

Za primerjavo: direktor nemškega Bayerja letno zasluži 3.600.000 evrov bruto, direktor Deutsche Telekoma 3.200.000 evrov, direktor Deutsche Bahn skoraj 2.000.000 evrov, direktor Simmensa pa skoraj 10.000.000 evrov bruto.

Razmerja v Nemčijiso tako na primer v farmaciji 1:85, v telekomunikacijah 1:57, v transportu 1:56.

Zakaj torej v Nemčiji ni množičnih delavskih demonstracij? Mininmlna plača v najslabše plačanih dejavnostih, kot je gradbeništvo, je v Nemčiji 1200 evrov bruto, kar je 118 evrov več, kot je v tej panogi v Sloveniji povprečna bruto plača. Poleg tega pa so nemški delavci tudi večinoma zmogli razvoj.

Glavna težava pa so tudi davki, priznavajo ekonomisti. Slovenija je namreč v samem vrhu po obdavčenosti plač.

Finančni minister Franc Križanič je sicer že pred časom obljubljal povišanje minimalne plače na tisoč evrov. Je to še vedno realno? "Absolutno, mi izvajamo vse ukrepe za razvojni preobrat. Ko bo ta izveden, bomo podobni razvitim evropskim državam, kjer je takšna minimalna plača.“ Vprašanje pa ostaja, kdaj.

 

Premier in ministri včeraj niso komentirali delavskih demonstracij. Izjema je bil le minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki je dejal, da deli z delavci njihov položaj. Podpira čim višje plače, hkrati pa si želi tudi čim boljšega slovenskega gospodarstva, da bi bili tudi po teh merilih med najboljšimi v Evropi.
Premier in ministri včeraj niso komentirali delavskih demonstracij. Izjema je bil le minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki je dejal, da deli z delavci njihov položaj. Podpira čim višje plače, hkrati pa si želi tudi čim boljšega slovenskega gospodarstva, da bi bili tudi po teh merilih med najboljšimi v Evropi. FOTO: Dare Čekeliš
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
01. 12. 2009 12.13
Le v kup, le v kup, uboga gmajna, heja, heja! Za staro pravdo zdaj bo drajna, heja, hejo! Zimzelen za klobuk! Punt naj reši nas tlačanskih muk! Le v kup, v poslednji boj tlačani, heja, hejo! Sedaj se kmečka gmajna brani, heja, hejo! Puško, meč, kopje v dlan! Bije za svobodo se tlačan. Iz grajskih kevdrov teče vino, heja, hejo! Zažgali grofu smo graščino, heja, hejo! Grad gori, grof beži, vino teče naj, če teče kri!
politik70
01. 12. 2009 12.03
Žal smo najmanj 3 leta prepozni! Absulutno se strijnam oziroma si želim najmanj 50 % višjo plačo! Na žalost sodim med tiste ,ki vem da so to le sanje! Vse ostale besede oziroma pisanje je brez veze..... Naj sindikalisti povejo koliko je sobotni miting stal.... Bi bilo bolj smotrno ta denar razdeliti tistim ki nimajo niti za kruh (jih je veliko in v soboto ni bilo niti enega med protestanti.... Ko bo (pa verjetno se bo to zgodilo zelo kmalu) prišlo do tapravega ŠTRAJKA brez organiziranih prevozov in delitev sendvičev bo stvar zgledala VELIKO drugače! Nebi rad klical hudiča toda takrat bo šlo bolj za res! Država je fuč!Ne rečem da ta vlada nima nič pri tem stanju toda pozabljate vsi Delavke in Delavci da je že prejšna vlada zafurala zadevo do skrajnosti! Poglejte samo številke za plače Doktorjev.... Zaradi tega se bo sesula zdravstvena blagajna! Nadaljujem z šolstvom! Sodniki oziroma celotna Javna uprava kij ijm je Božiček Virant obljubil nemogoče... Trošarine smo imeli in to v času gospodarske rasti in konjukture najnižje oziroma kar štiri Janševa leta enake) Dobre slovenske firme so vodili totalno nesposobni direktorji oziroma predsedniki uprav.... Dovolili so tajkunovanje (preprečili so edino Jankoviču da bi sprivitiziral Mercator) Zapufali so DARS Za skoraj 5 miljard €...(prejšne vlade so denar za gradnjo avtocest namenjale iz proračuna) Kam je šla razlika? Kaj nam pomeni brezplačni vrtec za drugega otroka če pa ni dovolj vrtcev? Kaj nam pomeni brezplačni drugi obrok za dijake če le ti tega koristijo 15%? Elektrika se bo podražila! Spet bo kriva ta vlada! ZAkaj se naglas ne pove da se bo elektrika podražila zarto ker so prejšni oblastniki zakupili zelo drago elektriko (danes je cena realno 50 % nižja?)? Zapomnite se vsi ki sploh tole berete da nam tudi TAKOJŠNA zamenjava oblasti ne bi ali bo prinesla čisto nič boljšega! Firme kot so Mura bi morali zapreti že zdavnaj! Zakaj je Janša ni zaprl? Ker ni imel JAJC in je računal da se bo stvar sama sanirala! Kaj nam preostane? Dve varianti sta! Na ceste in povzročiti državljansko vojno (med stavko bi se sigurno pojavila dva pola rdeč in bel ki bi se udarila med sabo ... Ali pa potrpeti stisniti zobe (če jih sploh še imamo) in trpeti v nedogled! Ljudje DRŽAVA nima več denarja! Ostali sonam samo še lastni in državni PUFI! AMEN!
gospakatja
30. 11. 2009 17.55
minimalne plače za 30% gor, pomeni vse plače 30% gor (ali je mišljeno, da bo nekdo , ki sedaj zasluži 600€, medtem, ko njegov sodelavec nižje na lestvici zasluži 459€ molče požrl dejstvo, da bosta oba zaslužila 600€, neglede na del. mesto?). tega pa slovensko gospodarstvo ne bi preneslo. poleg tega pa, koliko časa bi trajalo, da bi se vse blago podražilo za 30%? trenutek?dva trenutka? skratka, to bi sprožilo vrtoglavo hitro inflacijo, če bi bilo dovolj na cesti malo pomahati z zastavami, pa bi bilo vsem ugodeno. ko tudi 600€ neto ne bi bilo dovolj za preživetje, hop na cesto in zahtevati 800€, ko tudi to ne bi bilo dovolj spet na cesto in zahtevati 1000€. kdaj bo postalo jasno, da cifra ni pomembna, vedno se bodo našli tisti, ki jim minimalka ne bo dovolj. na svetu so vedno bile in še bodo tudi minimalne plače za najmanj zahtevna dela. problem je v tem, da se z dvigom minimalne plače poruši razmerje in pade stimulacija. tistim posameznikom, ki z minimalko ne morejo preživeti, naj država pomaga s plačevanjem obveznosti do višine, ki je deklarirana kot prag revščine. v državah, ki nočejo priznati, da je del ljudi, pač, revnih (kuba, severna koreja,..), so reveži vsi!!
pikanet
30. 11. 2009 13.26
Edina rešitev vsega skupaj je pa,da odpremo kovnico denarja in začnemo tiskat.Druge rešitve v tem evropskem sistemu ni.Je že vse tako zavoženo ,da ni rešitve.
pikanet
30. 11. 2009 13.21
Zahtevat je treba nižje davke za četrtino.Znižat plačo v javni upravi,in jim ne plačevat nadur za razne seminarje in setanke,ker se s tem delajo še dodatni stroški požrtij,ki jih imajo ob vsakem takem končanem strašnem delu.V dobi računalništva se da takšne stvari vse zrihtat prek računalnika.Ministrstva bodo ponucala dosti manj denarja za vse te kolobocije,ki jih izvajajo na račun davkoplačevalskega denarja.Zmanjšat javno upravo,to je največji požrtnež denarja.Združit občine ,ker je že na vsakem ovinku svoja uprava in trošenje denarja....Za napisat še pa še....V glavnem,če bi sam polovico naredil,bi blo dovolj denarja za vse.Dokler bo vrednost dela razvrednotena bo pa kot je.Žalostno je samo to,da tisti,ki sedi na stolu dobi več ,kot nekdo ,ki ustvarja produkt in od katerega živi država. Bo treba spet odpet eno...Nabrusimo kose....
mentos12
30. 11. 2009 10.29
Ne se mi vedno zgovarjat ste hotli imet kapitalizem,zato je zdaj tako. Imajo kapitalizem tudi druge države v EU dlje kot mi,pa ni tako kot je pri nas.To je samo izgovor te nesposobne vlade in ljudi na oblasti,ker ne znajo ali nočejo naredit določene korake,da se potegne voz iz blata. Najprej naj vlada naredi red pri sebi in naj začne delat tisto za kar je poklicana,ne pa da se ukvarja sama s sabo. Poskrbi naj za šibkejše v tej državi,minimalno plačo naj dvigne na 800 evrov,tako da se bo dalo vsaj dostojno živet,ne pa životarit. Do sedaj pa vlada dela ravno nasprotno,ščiti nasposobneže,razne bogatune,tajkune,navsezadnje tudi kriminalce itd. Če pa že naši oblastniki nimajo kakšne pametne ideje kako rešiti nastale probleme in krizo,naj se malo ozrejo naokol k sosednim državam,kako imajo.Predvsem pa tistim ki so nam lahko za zgled. Kakorkoli že, itak ne bodo odkrili tople vode.
SherlockH
30. 11. 2009 10.20
Ja otroci božji! Resnično je dvig minimalne plače za marsikatero podjetje usoden, to zna izračunati vsak povprečen ekonomist, ali celo lajik tipa Križanič. Krivica in postano stanje je vsekakor na narodu, ki je po črednem nagonu, nezavedajoč se podzavestnega sledenja memotom, vedno znova glasoval za trenutno stanje. In sedaj s prstom kažete na druge!? A prej pa niste vedeli, da so vsakokratne podražitve in razni davki, akti, uradniški spisi itd itd, le na novo postavljena limita rent, ki določeni skupini omogoča lažje preživetje!? Ne me hecat, prosim!
SherlockH
30. 11. 2009 10.13
Ureditev, kakršno poznamo danes, ni od včeraj, ampak od socilističnih parolnih časov. Vsekakor je evolucija močno zavila iz neke logične poti, to kar čutimo in vidimo danes, pa je le efekt memotov in "zafuranih"genov, ki so jih zapustili old boysi-tako imenovani vetrogončiči. Vsekakor so pojavi, ki niso v skladu z nekimi logičnimi poteki, apriorij označeni kot zgrešeni, pa so res!? V ciklusu razvoja se to vedno kaže kot edina prava pot. Dileme- ki močno presegajo povprečni um slovenceljna- pa tehtajo med slabim in dobrim, kar rezultira šele na dolgi rok in nič prej. Večina je brez predznanja posrečeno dejala::"Usodo si piše narod sam", in niso se motili! Na generični osnovi je to že zdavnaj dokazano, in brez pravega vpliva človeškega faktorja!
Ulikses
30. 11. 2009 10.12
earl ti morda nsi jamral glede stroškov z otroki, ampak pojdi malo čez poste na tem forumu....marsikateri tarna, da ma minimalca pa otrok ne more nafutrat....žal, a je to odgovorno?! zame ne...
Ulikses
30. 11. 2009 10.11
earl 29.11.2009, 23:00 0 Ulikses Govoriš o stvareh o katerih nimaš pojma niti izkušenj. Kako le ker si verjetno eden tistih pri katerem je "gumica počila" že strašem. Za moje otroke zagotovo ne skrbiš ti. Tudi nisem opazil, da bi jaz kje jamral glede stroškov. Boš pa verjetno ti tudi najbolj glasen glede penzije kako si si jo zaslužil. Zato pravim. Naj takrat tvoja gumica dela zate. Ko boš sam na stara leta naj ti dela družbo in naj te zagovarja tako kot ti zagovarjaš danes njo. Otrok je velika odgovornost. Tega se zaveda vsak zrel starš. So pa tudi tisti o katerih beremo na 24ur, ki so tvojega kova. Njim se vsa odgovornost zgodi po nesreči ker "gumica" ni zdržala. in vsak zrel človek bi se moral zavedati, da če otroka ne moreš vzdrževat, ga pač ne spočneš...kaj tu ni jasno? a je odgovorno to, da maš 430eur plače, pa se greš še razmnoževat, četudi veš že vnaprej, da sinu/hčerki ne boš mogel nuditi niti najosnovnejših zadev?! ste pa res odgovorni eni...otrok vam je samo sredstvo družbenega dokazovanja, statusni simbol. zato pa mamo tako štalo na svetu...
juhuhu_bruhuhu
30. 11. 2009 09.27
pa kaj se bunite, to je KAPITALIZEM....sej ste ga hotl met, ne mi rečt da niste vedl kako bo
pegaz
30. 11. 2009 09.15
Kar se potomstva tiče, sem že povedala svoje in ponavljam: Vse vladne garniture in gospodarstvenike zadnjih 20 let je treba ovaditi na haaško sodišče za zločin genocida nad lastnim narodom. Če bi bila sedaj v letih, ko bi razmišljala o otrocih, jih sigurno ne bi imela. Prvega sem imela malo pred osamosvojitvijo, ko smo upali na lepšo prihodnost. Škoda, da se že takrat nisem bolj poglobila v zgodovino. Saj veste zakaj je Karantanija propadla. Nesposobne in pohlepne vojvode in knezi so jo prodali cerkvi in Nemcem. Zgodovina se ponavlja. Po izračunih se bo zadnji Slovenec verjetno rodil čez 50-60 let. Adijo Slovenija. Večja rodnost, s katero se tako radi hvalijo, pa gre na račun priseljencev. Kar se sindikatov tiče, pa tale misel. Treba jim je izreč nezaupnico. Če se že zgledujemo po tujini, bi bilo bolje, če bi imel vsak zaposleni svojega zagovornika. Ker sem invalid že od rojstva, so me po 21-letih rednega dela upokojili za polovičen delovni čas (mimogrede, ni več pol plače, pol penzije, ampak sem vsak mesec prikrajšana za dobrih 350 EU), z lažjim in predvsem sedečim delom. A glej ga zlomka, prestavili so me na težje delovno mesto. Sindikat pa nič. Denarja za odvetnika nimam, za brezplačno pravno varstvo pa imam "predobre prihodke".
snip24
30. 11. 2009 08.49
v nemčiji ma gradbinec 1200€ bruto minimalne plače ja. Finta med Nemčijo pa nami je pa v tem da tam noben delodajalec NEDA minimalne plače. Minimalko dobi oni ko neve kaj je cigu, beton, mord itd itd. Oni ko talige vozi. Tisti dobi 1200€ bruto, mogoče! Prnas pa 1200€ povprečna plača? to je 800€ neto plače (pr nas!!) Zaj še pa napište kolko dobi Harzt-IV Empfänger. (z zavoda) sem že enkrat napiso. Mogoče je res minimalna za gradbince 1200€ bruto samo nebo nihče delal za tolko, če dobi socialne 350€ pa vse stroške bivanja mu država krije. Tepa si lahko srečen. Zato pa je tolko brezposelnih tam. Če jim država šopa dnarja. Če maš omare zanič ti še celo to novo kupijo!!!! Dobro še je omenit to da, če se že tak radi primerjamo z Nemci, oni dobijo razne božičnice, 13. plače, stimulacije itd Tak da ne delat vtisa da tukaj ni tak slabo, ker je. Idi v Nemčiji v Lidl po kruh, sadje, zelenjavo....večina stvari je istih cen al pa še cenejše ko tu. Kaj pa to? Koncu koncev pa baje v Nemčiji več ni tak rožnato kot je bilo, no pol pa se dajmo primerjat z Švico! Že bi moral parlament goret zdavnaj!! Pa vaši bmwji pa merđoji, banda!
Protizujfom
30. 11. 2009 08.29
Kako bomo živeli v Sloveniji ko pa namesto v gospodarstvo vlagamo v turizem,nove stadione in v popravilo starih cest?
malena__79@hotmail.com
30. 11. 2009 07.32
Zakaj bi nekateri živeli v razkošju in bogatstvu,izkoriščali in živeli na visoki nogi ,na račun delavcev?ja,res je,.da je delavski narod na pragu revščine!!...puca vladi in ostalim k.,če delavec nima kaj dati otroku za jest,če nima za položnice,če nima lastnega stanovanja in se preživlja iz meseca v mesec!.,..gremo -bodimo enotni, množični protesti ,ne pustimo se več izkoriščat ,!skupaj lahko vse dosežemo!,.MOČNEJŠE JE LJUDSTVO KOT VLADA!!!!BODIMO ENOTNI!!..še 1.000 EUR JE PREMALO,za današnje čase.!!,sramota,da zahtevamo le 600 eur,???pa še to nam ne ugodijo!.Zahtevajmo več!!!!!.1.000 eur!
zovec123
30. 11. 2009 05.19
earl tako se govori!
AlternativeFacts
29. 11. 2009 23.50
Otroci so samo zato, da jih bomo iskoriščali na stara leta.Zakaj pa mislite, da imamo otroške doklade, razne davčne razbremenitve, količinski popusti pri vrtcih itd.Zato, ker je vaša penzija odvisna od njih in ne od vaših dohodkov.To, da bodo otroci sužnji lastnim staršem in delodajalcem pa nikogar ne zanima.Ah lepota kapitalističnega sistema, ki temelji na človekovih pravicah močnejšega.
itevs
29. 11. 2009 23.25
Protest je bil zato da se delavci malo razvedrijo, jutri pa veselo na delo za iste pare. Kapitalisti in njihov hlapec Semolič že vedo kako je treba postopati z ljudmi, da ne začnejo razmišljati s svojo pametjo.
Prassek
29. 11. 2009 23.00
Ulikses Govoriš o stvareh o katerih nimaš pojma niti izkušenj. Kako le ker si verjetno eden tistih pri katerem je "gumica počila" že strašem. Za moje otroke zagotovo ne skrbiš ti. Tudi nisem opazil, da bi jaz kje jamral glede stroškov. Boš pa verjetno ti tudi najbolj glasen glede penzije kako si si jo zaslužil. Zato pravim. Naj takrat tvoja gumica dela zate. Ko boš sam na stara leta naj ti dela družbo in naj te zagovarja tako kot ti zagovarjaš danes njo. Otrok je velika odgovornost. Tega se zaveda vsak zrel starš. So pa tudi tisti o katerih beremo na 24ur, ki so tvojega kova. Njim se vsa odgovornost zgodi po nesreči ker "gumica" ni zdržala.
luciferiium
29. 11. 2009 22.56
Ob podatkih o plačah iz Nemčije mi gre na bruhanje.Ni mi jasno kako lahko en človek "zasluži" 300.000€ na mesec? Kdo diktira razmerja? A se vam zdi normalno,da zasluži človek 300.00€ na mesec? Tale Evropa nima več zdravega razuma upam,da bo res konec sveta 2012.