Slovenija

Ne samo za nas, vroči dnevi bodo naporni tudi za živali

Ljubljana, 17. 07. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred nami so dnevi, ko se bodo temperature dvignile nad 30 stopinj, in če bo vroče nam, bo zagotovo vroče tudi našim hišnim ljubljenčkom. Poskrbite zanje. Skoraj vsako poletje poročamo tudi o žalostnih usodah živali, ki jih brezvestni lastniki pustijo v razgretih avtomobilih. Naj letos ne bo tako!

Poletje je v polnem teku in v prihodnjih dneh se bodo temperature spet dvignile nad 30 stopinj Celzija. Ker bo vroče nam, bo zagotovo vroče tudi našim hišnim ljubljenčkom. Različna društva za zaščito živali zato lastnike pozivajo, naj v teh vročih dneh ne pozabijo nanje.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin svetujejo, da pasje sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure. Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

Če je pes v pesjaku zunaj, glejte, da bo imel vedno na voljo dovolj pitne vode in senco, v katero se lahko umakne.

Če opazite psa v razgretem avtu, pokličite policijo! Tudi če ima odprto okno, to ni dovolj!
Če opazite psa v razgretem avtu, pokličite policijo! Tudi če ima odprto okno, to ni dovolj! FOTO: Thinkstock

Kako ravnati, če v razgretem avtomobilu zagledate žival?

Skoraj vsako poletje poročamo o žalostnih usodah živali, ki jih brezvestni lastniki pustijo v vročih avtomobilih. Če opazite kaj takega, je treba to takoj prijaviti veterinarski inšpekciji ali policiji, da bodo lahko inšpektorji ali policisti ukrepali v skladu s svojimi pooblastili in predpisano zakonodajo, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Policisti bodo nato zbirali obvestila in glede na vse okoliščine, ravnanje kršitelja (prekrška) oziroma storilca kaznivega dejanja in posledice ustrezno ukrepali.

V primeru, da je v razgretem vozilu puščena žival, gre lahko za kršitev po zakonu o zaščiti živali ali za kaznivo dejanje mučenje živali, kar je odvisno od okoliščin in posledic konkretnega primera. Če gre za kršitev zakona o zaščiti živali, lahko kršitelja doleti globa v višini 800 evrov. Če pa gre za kaznivo dejanje mučenje živali, pa lahko posameznika doleti tudi zaporna kazen do enega leta, so pojasnili na policiji.

Pri toplotnem udaru žival ohlajamo z vodo

Če pride do najhujšega, je dobro, da znate prepoznati znake toplotnega udara: prekomerno sopenje, prekomerno slinjenje, pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste (cianotične) vidne sluznice, povišana telesna temperatura (41–43 stopinj Celzija), dezorientacija, nemir, živo rdeč jezik, lepljiva slina, sivkaste dlesni, drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest, v končni fazi celo pogin.

Če do tega pride, na Veterinarski upravi svetujejo, da moramo žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo po vratu, prsih in trebuhu, glavo naj ima dvignjeno. Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt. Ko žival ohladimo, pa poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Na dopust s psom ali brez njega?

Če se odločite, da boste dopust preživeli skupaj s psom, Zakon o zaščiti živali določa posebne pogoje za njihov prevoz. Psom je treba omogočiti udobno in predvsem varno vožnjo z uporabo transportnih boksov, med potovanjem se je treba večkrat ustaviti, da se lahko vaš ljubljenček pretegne, osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Če se odpravljate na daljšo pot, načrtujte vožnjo tako, da se izognete potovanju v najbolj vročem delu dneva. Žival, ki potuje z vami, naj bo deležna posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine zraka, vode.

Pred potovanjem v druge države preverite, kakšne dokumente potrebujete pri prestopu meje, pa tudi, kakšne so nevarnosti kužnih in drugih bolezni na tistem območju. Psa na javnih krajih ne pozabite pripeti na povodec. Lastniki oz. skrbniki nevarnega psa morajo psu poleg povodca namestiti tudi nagobčnik.

pes v kovčku
pes v kovčku FOTO: Thinkstock

Če se odločite, da boste svojega ljubljenčka pustili doma in ga v času vaše odsotnosti namestili v hotelu, se cene gibljejo nekako med 15 in 20 evrov na dan. V ceno so običajno zajeti namestitev, hrana in sprehodi, ponekod tudi krtačenje. Precej pasjih hotelov kot ugodnost ponuja vsak sedmi dan brezplačen, dodatne ugodnosti dobite tudi, če psu pustite svojo hrano. Nekoliko več vam bodo zaračunali za varstvo mladičkov ali velikih pasem. Da ga sprejmejo v svojo oskrbo, mora biti pes zdrav in cepljen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jan Pušnik 1
17. 07. 2014 22.47
-2
Kaj pa Janša? :D
FIGEC
18. 07. 2014 09.38
+1
On ne spada med hišne ljubljenčke. Morda ima sedaj status kopalniškega ljubljenčka...
Nina Nubia 1
17. 07. 2014 17.27
+0
Vikend bo lep,potem pa spet polom,se nasi delniski trgi so bolj stabilni....
dragulj4
17. 07. 2014 12.26
+8
NI PROBLEM VROČINA PROBLEM SO LJ BARIČEVIČI
BobbyP
17. 07. 2014 10.04
+4
Hladnokrvni hišni ljubljenčki se prav nič ne pritožujejo.
FIGEC
17. 07. 2014 09.56
+8
Če imamo žival, potem je to obveza za celoten njen življenjski ciklus. O tem temeljito razmislimo, preden se zaletimo. Nikoli ne kupujmo mucka ali psa nekomu za darilo. V 99% smo živalco tako obsodili na zapostavljenost, primanjkljaj ljubezni in morda celo trpljenje. Če ne premoremo temeljne odgovornosti v zvezi s tem, potem živali raje ne imejmo, nič pa ne bo narobe, če bomo stopili do najbližjega azila za živali in tam donirali po svoji zmožnosti za hrano živalim. Vsak cent je tam dobrodošel, še posebej ob času potovanj na morje, ko nekateri brezobrazneži živalco enostavno odvržejo z avtomobila in potem, če ima srečo, konča v azilu. Tistim ljudem, ki s srcem delajo po azilih pa vsaka čast.
?omop
17. 07. 2014 12.15
+8
VSA ČAST ! res vsa čast ! :) če so nam oni lahko najboljši prijatelji, bodimo tudi mi njim.
flojdi
17. 07. 2014 17.30
-4
.?? Prijateljni ?? komim pa .. skrb.. večjo.. skrbiteljem ali odvržiteljem