Slovenija

'Živali v potoku še leta ne bo'

Ljubljana/Vrhnika, 09. 06. 2017 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhniški ribiči še vedno čakajo na rezultate analiz o morebitni prisotnosti strupov v ribah iz onesnaženih delov Tojnice in Ljubljanice po požaru v Kemisu. Kar šest ur so okoljski nesreči v Kemisu namenili tudi poslanci.

Sanacija po požaru v Kemisu - 13
Sanacija po požaru v Kemisu - 13 FOTO: Miro Majcen

Skoraj mesec dni po požaru v Kemisu ribiči še vedno čakajo na rezultate analiz o morebitni prisotnosti strupov v ribah iz onesnaženih delov Tojnice in Ljubljanice. Upravni odbor ribiške družine Vrhnika je sklenil, da dokler ne dobijo primernih podatkov, ribe niso primerne za uživanje, je pojasnil predsednik ribiške družine Vladimir Mikec.

"Povedali so nam, da so forenzične preiskave precej zapletene, posebej pri ribah, in da nam bodo javili, če bodo kaj ugotovili," je povedal Mikec.

Na Policijski upravi Ljubljana so sicer o morebitnih rezultatih analiz poginulih rib pojasnili, da so kriminalisti opravili ogled onesnaženja potoka Tojnica ter zavarovali vzorce. Preiskava, ki je obsežna in zahtevna, še vedno poteka, zato posameznih delov te preiskave ne morejo komentirati.

Po mnenju vrhniškega ribiča Mikca bi morali vzorce rib jemati na daljši rok in spremljati, kaj se dogaja na onesnaženem območju. "Že zdaj je prihajalo do določenih motenj pri ribjem življu, samci so spreminjali spol," je pojasnil. Kot je pojasnil, naj bi Zavod za ribištvo Slovenije v prihodnje spremljal dogajanje in odvzemal vzorce rib.

V potoku Tojnica, ki je bil ob požaru močno onesnažen z vodo iz gašenja, je za razliko od Ljubljanice na 1,5-kilometrskem odseku od Kemisa do Ljubljanice pomrlo vse. Voda je po besedah Mikca tudi skoraj mesec dni po požaru v tem predelu "mrtva".

Ribice so bile iz zgornjega toka 

Mlade ribice so na območje onesnaženja priplavale iz zgornjega dela Tojnice.
Mlade ribice so na območje onesnaženja priplavale iz zgornjega dela Tojnice. FOTO: Miro Majcen

Nekateri so v tednu po požaru zatrjevali, da je v Tojnici že videti mlade ribe, a je Mikec danes pojasnil, da je to zato, ker zgornji tok potoka ni bil prizadet. "V zgornjem toku je veliko majhnih ribic, ki so bile pravkar izležene. Toku se ne zmorejo upirati, zato jih odnese nižje. Drugih živali pa v potoku še leta ne bo," je opisal.

Sanacija Tojnice bi morala biti ključna prioriteta po požaru v Kemisu, je prepričan Mikec. "Odstraniti bi morali čisto vso zemljino, ki je napojena s strupi, in preusmeriti potok," je še pojasnil predsednik vrhniške ribiške družine. Še mesece bo namreč ob vsakem dežju in povišanem vodostaju potoka onesnaženo zemljino spiralo v Tojnico in posledično v Ljubljanico.

Potok bi bilo po prepričanju Mikca mogoče preusmeriti v zgornjem delu preko rezervnega jarka, ki je že tam. Potok bi tako odtekal v drugo smer. Spodnji del potoka bi lahko izsušili, da bi z njegovega dna pobrali sediment in ga zamenjali. "Tam se je usedlo čuda stvari," opozarja. Kot je pojasnil, so svoj predlog pisno posredovali na Agencijo RS za okolje, na Ribiško zvezo Slovenije, na Zavod za ribištvo Slovenije in na policijo.

"Odzivov ni, razen tega, da nam je zavod za ribištvo sporočil, da bodo začeli izvajati ukrepe, torej odvzem rib, da se preišče vsebnost strupov," je razložil Mikec. Dodal je tudi, da so bile povišane vrednosti nekaterih strupov izmerjene celo v reki Savi na Hrvaškem.

O Kemisu burno tudi v DZ 

Kar šest ur so okoljski nesreči v Kemisu namenili tudi poslanci. V razpravi so večinoma kritizirali slabo obveščanje lokalnih prebivalcev v dnevih po požaru o stanju okolja, morebitnih nevarnostih za zdravje in odsotnosti ustreznih navodil o previdnostnem ravnanju. Kritični so tudi do ministrice za okolje Irene Majcen, ki da več dni ni prišla na Vrhniko, slišati pa je bilo tudi več očitkov oz. izpraševanj, ali so v Kemisu sploh delali vse po pravilih.

Ob koncu so potrdili štiri od petih priporočil, ki so jih predlagali predlagatelji današnje seje, poslanci SDS, skupine nepovezanih poslancev, nepovezani poslanec Andrej Čuš in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli

Podpore ni dobilo le predlagano priporočilo, naj ministrica prouči ustreznost sedanje okoljske zakonodaje.

DZ tako vladi priporoča, naj v najkrajšem možnem času javnosti predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda ustrezno razlago ugotovljenih podatkov, ki so pomembni za zdravje in varnost prebivalcev Vrhnike. Poleg tega naj vlada pripravi in predstavi nacionalni načrt ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč, ki bo vključeval jasna navodila glede komunikacije in koordinacije v primeru nesreč z večjim potencialnim vplivom na okolje in zdravje ljudi, in naj pristojnim organom naloži spremljanje stanja na prizadetem območju še najmanj šest mesecev po požaru ter z ugotovitvami sproti seznanja slovensko javnost. Poslanci vladi še priporočajo, naj od pristojnih institucij zahteva pripravo poročila o izvajanju nadzora glede izpolnjevanja varnostnih in protipožarnih predpisov v Kemisu in z ugotovitvami seznani DZ.

Po dopolnitvi s strani predlagateljev je danes DZ potrdil tudi priporočilo ministrstvu za okolje in prostor, naj preuči okoljevarstvena dovoljenja vseh podjetij v Sloveniji, ki opravljajo dejavnost, ki lahko povzroči onesnaženje okolja večjega obsega in je nevarno za zdravje ljudi, ter so locirana v bližini naseljenih območij in zaščitenih naravnih okolij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
09. 06. 2017 20.26
+4
problem je par rib, kva pa vrhničani pa vse do logatca, k je vse zasvinjan
funk
09. 06. 2017 22.58
+1
Ti izvedo čez nekaj let ob obisku specialistov :(
proofreader
09. 06. 2017 18.18
+5
Rodovitno zemljo, ki jo bo odkopala Magna, lahko porabijo na Vrhniki. Dve muhi na en mah.
linkok
09. 06. 2017 18.14
+2
mallonge
09. 06. 2017 18.46
+5
wolfterier
09. 06. 2017 22.46
+7
Zadnje čase gorijo skladišča nevarnih odpadkov.Upajmo,da bo do tal pogorela NLB !!!
supergigi
09. 06. 2017 16.30
+3
Da ne bo živali v potoku? Saj če bi bile, bi jih pa ribiči polovili.
flojdi
09. 06. 2017 17.37
+7
.sj. anede = Hudo velika Razlika , če Umre Gojena Riba ali NeGojena. RIBA.
Mich Diam
09. 06. 2017 16.13
+2
men se kar smilijo, kako bodo nastradali in odgovarjali odgovorni! Ubogi, ubogi! (ups)
flojdi
09. 06. 2017 18.05
+1
.sj. / meni je Resnično Žal samo za Umrle Nič Krive RIBICE
flojdi
09. 06. 2017 16.11
-3
.tudi voda tega poto(č)ka Pride do Morja. / in (tudi)zato kiti v morju delajo samomore. tako pač Mislim.