Slovenija

Mi se lahko ohladimo, živali so odvisne od nas. Poskrbite zanje!

Ljubljana, 04. 07. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vročina je tu in medtem ko se ji mi lahko prilagodimo in se na več načinov ohladimo, pa to ne velja za živali, ki so povsem odvisne od nas. Zagotovite jim primeren prostor v senci, na razpolago naj imajo svežo vodo in hrano. Nikoli, prav nikoli, pa jih ne puščajte v pregretih avtomobilih!

V poletnih dneh, ko se temperature dvigajo nad 30 stopinj Celzija, ni vroče samo nam, pač pa tudi živalim. Razlika pa je v tem, da se mi lahko ohladimo na več načinov, one pa so povsem odvisne od nas.

Živali zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto, zato v vročih dneh potrebujejo ustrezno oskrbo. Zagotovite jim primeren prostor v senčni legi, po možnosti v hladnih prostorih. Na razpolago naj imajo svežo in pitno vodo ter hrano. To velja za vse živali, ne samo za pse in mačke, ki jih je kot hišnih ljubljenčkov največ.

Nikoli jih ne puščajte v avtomobilih!

Največjo pozornost moramo posvetiti psom. Najpomembnejša stvar, na katero opozarjamo vsako leto, pa se kljub temu dogaja, je, da jih NIKOLI ne puščajte zaprih v avtomobilu. V nekaj minutah namreč lahko temperatura v avtu naraste tudi na 50 stopinj Celzija in več. Četudi je avto v senci in so stekla delno spuščena, se senca lahko premakne v nekaj minutah in pes lahko umre, opozarja strokovnjakinja za pasjo prevzgojo Alenka Klemenčič.

Psa, zaprta v avtu na vročini
Psa, zaprta v avtu na vročini FOTO: bralka Maya

Pazite, da vaš pes ne dehidrira. Ves čas naj ima na razpolago svežo vodo. Tudi, če ste ob reki ali jezeru, poskrbite, da bo dovolj pil. Vedno imejte s seboj njegovo posodo za vodo in svežo vodo. V hribih in planinah se ne zanašajte, da se bo napil v potočkih. Ne pustite, da se na sprehodih (predvsem v hribih) napije vode, saj je velika nevarnost, da jo bo izbruhal, večjim psom pa se zaradi tega lahko celo obrne želodec. Dajte mu le toliko vode, da se odžeja.

Vroč asfalt mu lahko opeče blaznice na tačkah

V vročini psa ne vozite na dolge sprehode. Raje vstanite kakšno uro prej in mu privoščite sprehod, ko je še hladno. Drugi daljši sprehod naj bo šele v večernih urah. Čez dan ga peljite le na kratek sprehod, toliko, da opravi svojo potrebo. Poleg tega se asfalt v vročini segreje do zelo visokih temperatur, kar lahko pripelje do tega, da si pes opeče blazinice na tačkah. Če ga nimate možnosti sprehajati drugje, mu blazinice zaščitite s kremo ali vazelinom.

Po končanem sprehodu mu ne smete ponuditi neomejenih količin vode. Pes namreč zaradi vročine veliko hitreje diha, zato mu za začetek dajte le toliko vode, da se odžeja. Pazite tudi, da ne bo ledena, saj se lahko prehladi. 

Večina psov se rada kopa v vodi. Pazite, da vaš pes ne steče v mrzlo gorsko reko, ko je ves pregret, saj zaradi prevelike razlike v temperaturi lahko doživi infarkt, še opozarja Klemenčičeva. Po dežju ga ne pustite v reko, če je umazana. Bodite pazljivi pri stoječih vodah. Če je voda na videz motna, umazana in ima nenavaden vonj, mu ne pustite, da bi se kopal v njej. Morska voda zaradi soli draži pasjo dlako, zato psa vsak večer stuširajte s sladko vodo, da sperete z njega sol. Šampona vam ni treba uporabiti.

pes
pes FOTO: Thinkstock

Prepoznajte znake pregretja in mu pomagajte

Če se pes vendarle pregreje, boste to prepoznali po naslednji znakih: pospešeno dihanje, omotičnost in apatičnost. Pes leži, a je zelo nemiren. Sluznice ima blede. Če s prstom pritisnete ob dlesen in se le ta ne postavi nazaj v treh sekundah, je vaš pes dehidriran in ima lahko vročinski udar. Pregretega psa ne polivajte z mrzlo vodo, prestavite ga v senco oz. v hladen in temen prostor.

Psa ohlajajte od spodaj navzgor. Ponudite mu vodo za pitje. Pregreti psi je na začetku nočejo piti, ker so v šoku, zato mu jo po malem zlivajte po dlesni. Z mlačno vodo mu hladite šape. Polivajte ga po trebuhu in pod pazduho. Ne močite mu hrbta. Če se stanje v parih minutah vsaj malo ne umiri, morate čim prej do veterinarja, ki mu bo pomagal z infuzijo, še svetuje Klemenčičeva.

Če gredo z vami na dopust, jim omogočite udobno vožnjo

Nadzor nad izvajanjem Zakona o zaščiti živali in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji ter inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, vsak od teh v okviru svojih pooblastil in pristojnosti. Nadzor opravlja tudi policija, ki ukrepa ob kršitvah določb. Poleg tega sodeluje s pristojnimi veterinarskimi in inšpekcijskimi službami na področju preprečevanja in zatiranja nalezljivih živalskih bolezni ter jim nudi asistenco pri opravljanju njihovih nalog, kadar je to potrebno. Sodeluje tudi z društvi za zaščito živali, kadar gre za neprimeren zakol ali ravnanje z živaljo, in s carino v primeru tihotapljenja živali čez mejo.

Nekaj napotkov glede tega, kako ravnati z živalmi v vročini, so sporočili tudi policisti. Če se za dlje časa odpravljate od doma, je treba za živali najti bodisi oskrbo na domu bodisi namestitev v hotelih za male živali ali drugih organizacijah.

Če boste dopust preživeli skupaj s svojimi hišnimi ljubljenčki, pa se je treba zavedati, da Zakon o zaščiti živali določa posebne pogoje za prevoz živali, pri čemer je treba paziti, da ne prevažate živali, ki niso sposobne za prevoz. Živali, ki jih boste prevažali s seboj, naj bodo deležne posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine vode ipd. Med prevozom jim je treba omogočiti udobno in predvsem varno vožnjo (uporaba transportnih boksov za prevoz živali) in se na trasi potovanja večkrat ustaviti ter živali omogočiti sprostitev.

Če skupaj s svojim hišnim ljubljenčkom potujete v druge države, se pozanimajte o dokumentih, ki jih žival potrebuje za prestop državnih meja. Prav tako se je treba pozanimati o nevarnosti kužnih in drugih bolezni na tistem območju.

Lastniki oz. skrbniki eksotičnih živali morajo poskrbeti, da te niso nevarne za okolico, in zanje zagotoviti primerno fizično varstvo.

Živini zagotovite senco in dobro prezračevanje hlevov

Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Naloga skrbnika živali je, da ji zagotavlja pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature, poudarjajo tudi na UVHVVR.

V prvi vrsti je treba omeniti potrebo po zadostnem vnosu vode, ki jo vsak kopenski organizem pri visoki temperaturi pospešeno izgublja. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.

Drugi pomemben dejavnik tveganja je neposredna izpostavljenost soncu. Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna (npr. drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Predvsem je pomembno zagotoviti senco živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Krave - 3
Krave - 3 FOTO: Thinkstock

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru, kakor tudi zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Posebno pozornost je treba nameniti živalim v transportnih sredstvih. Načrtovanje poti je izjemnega pomena, saj je tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

procesoid
06. 07. 2015 18.21
+4
Pes je človekov najboljši prijatelj! Ne zlorabite njegovega zaupanja!
superjezek
05. 07. 2015 17.14
+4
Strinjam se z tistimi, ki bi razbili šipo in pomagali živali, ki je v pregretem avtu. Problem je pa da veliko ljudi ne zna razsodit.. en primer je ta da je avto v senci z napol odprtimi okni nekdo se ti bo pa vseeno spotikal zlasti, če pes laja ker čaka lastnika..
Tone 12345
05. 07. 2015 13.11
+34
Živali so zakon-ne pustite jih na cedilu,ker vam bodo vse vračale!So bitja ki ne poznajo hinavščine kot človek in so zveste!!
RoccoS
04. 07. 2015 13.12
+28
V cestenm prometu znamo uvest enormne kazni, v tem primeru pa ne? Kriva je država!
razocarani
04. 07. 2015 13.21
+26
ni vse v drzavi ,,krivi so brezvestni ,neljudje ,,tega ne pocne drzava pac pa sebicni osebki ,,
Ševednonaskradejo
05. 07. 2015 08.13
+28
Dolgi nos, če država izvaja denarno kazen zoper lastnike, ki v gozdu sprehajajo psa brez povodca, hkrati pa zoper mučitelje živali prav nič ali nezadostno ukrepa, potem je s to državo dejansko nekaj hudo narobe!!! Ali konkretno: v mariborskem Stražunu prejmeš 200 evrov kazni, če se tvoj pes neprivezan igra z drugimi neprivezanimi psmi. Da nikjer v Sloveniji ni ograjenih pasjih parkov, kjer bi se lahko kosmatinci prosto natekali, igrali in medsebojno družili, je gotovo odgovornost države in lokalnih skupnosti. Za pasme, ki potrebujejo veliko gibanja, je tudi sprehod na obvezni vrvici, oblika mučenja. A nič ne de. Pomembno je polnjenje proračuna... za saniranje bank i n s tem tajkunskih kreditov. O, ja, ta država je kriva za množico plačilnih nesorazmerij in posledičnih krivic.
todi83
05. 07. 2015 08.53
+5
Ja poglejte si pa tako ljubezen do živali npr.teh,ki so prišli na shod v kp s psom po taki vročini na soncu.
Principat
05. 07. 2015 13.07
+4
rigorozno poostrit zakon o lastnikih malih živali , predvsem za pse in mačke ,, več kot polovica jih ima ker je to trend in nimajo niti trunkice odgovornosti
plan9
05. 07. 2015 13.25
+4
trilian
04. 07. 2015 12.01
+22
No pri nas bo danes veselica, glavna nagrada pa živ kozliček,v majhni kletki, čist zraven muske, vročina, kdo to dovoli??????????
flojdi
04. 07. 2015 16.12
-6
.dobrtek pa lahko s r anje še v naprej. ( cilj življenja je zaPolnjevat svoj Lasten Vam p.. vse Ostalo naj pri MirniDuši kuj lohk po Crka. ? mar ne ....
Ševednonaskradejo
05. 07. 2015 08.18
+3
Flojdi, če želiš biti razumljen, potem piši razumljivo.
mikiy 1
04. 07. 2015 10.56
-12
Svaka cast danijel men se smilijo ljudje ko delajo po tej vrucini drgac zvau sod za v bajto ne pa v blok
razocarani
04. 07. 2015 13.22
+10
tudi zival z vdemi nogami in dvemi rokami ne sodi v blok ,,kam sodi pa tu ne smem napisat ,,
Gavrane20
04. 07. 2015 10.45
+12
Zivali lahko poskrbijo zase v takih trenutkih razn ce je lastnik ***** pa jih zapre v avto da na vrvico ali pac kako drugace .. use kar rabte narest je da je voda tm k more bit pa bo vse kul
danijel73
04. 07. 2015 09.46
-44
z vsem spoštovanjem do hišnih ljubljenčkov, vendar imamo dandanes resnejše probleme, ljudje so lačni, nimajo kje spat a tu pa tak naslov na naslovni strani ... v demokraciji oz kapialuzmi je na žalost tako, da tisti čovek ki nima denarja mora crkniti na ulici kot pes, so rekli nekdaj, vendar danes to ne drži, ker se za živali poskrbi v azilu, s človekom pa dejansko opravi ulica, ker pač nima denarja. tolko samo v razmislek. pa lep dan vsem naprej, zdaj pa grem ven jezik držat z gobca namesto cucka, da njemu ne bo vroče, jaooo, kere glavce imamo mi v sloveniji, no ne samo v sloveniji, kakopak tudi širše
felix58
04. 07. 2015 10.07
+22
Dani moje mnenje je pa žal tako, da je človeštvo nesposobno in da je zadnji čas, da človeška rasa na tem lepem planetu izumre.....nadaljuje pa naj ena izmed najbolj razvitih in inteligentnih živalskih vrst
billie_jean
04. 07. 2015 10.21
+39
Danijel: Domači ljubljenčki so povsem odvisni od človeka, sami zase ne znajo poskrbeti, medtem ko človek zna oz. bi moral znati. Človek velikokrat trpi zaradi svoje vzvišenosti in lenobe. Domača žival pa večinoma trpi zaradi človeka.
razocarani
04. 07. 2015 13.32
+10
dragi dani ,saj je res ,,a clovek ima dovolj razuma da ce hoce poskrbi za svojo lakoto ,,domaca zival pa naj bo to hisni ljubljencek ali kravica kozlicek ,pujsek kokoska in ostale ,,si same ne znajo vec priskrbeti hrane ,,to je krivda cloveka zato je clovek dozam poskrbez za njih ce jih ima ,,,, to pa ko ti pravis da so pri nas ljudje lacni hrane je bolj bosa ,,so pa res lacni ostalega ki ni tako zivljensko potrebno ,,za prezivetje rabis samo hrano in te humanitarne ustanove razdelijo dovolj da ne bi smel biti nihce lacen ,,ce pa komu ta hrana ne gre v delikaten razvajen zelodcek naj bo kar lacen,,,zal je teg azelo veliko ,,sem imel priliko videti v zivo ,,ko je podarjena neoporecna hrana koncala za prvim vogalom ,se v smetnjak se jim je ni ljubilo vrec ,,pa ne enkrat ,,pac pa veliko preveckrat ,,in ti isti ljudje so prisli spet naslednji dan fehtar ,,a so bili bolj zeljni dinarckov
razocarani
04. 07. 2015 13.33
+10
billie jean ,,ja res je a veliko ljudi tega noce dojeti ,,sebicnost ali omejenost ,,ali celo malo zlobe ,,
RentAKunta
06. 07. 2015 06.31
-2
si pa res danijel živali so problem lastnika za vzdrževanje ljudje pa problem države in ker v državo uzamejo uso nasnago jim dajo stanovanje socialno pa še otroške dodatke ker se množijo kot podgane je zadeva drugačna use ukint kaj maš otroke če jih nisi sposoben preživlat
WhoLetTheDogsOut
06. 07. 2015 12.07
+0
@RentAKunta, kakšni otroci v Sloveniji? Prihajamo v čase,ko bodo psi deležni boljše oskrbe kot otroci in starejši. Živimo v državi kjer imamo več psov kot šolo-obveznih otrok.In če greš samo do kakšne OŠ ali vrtcec vidiš okoli igrišč vse polno pasjih iztrebkov.Zaradi takšnih bi jaz uvedel prepoved približevanja otroškim igriščem,poostren nadzor in visoke kazni.Prav tako bi za vse, ki imajo več kot enega psa uvedel plačilo davka.., če jih imaš tako rad in zmoreš skrbeti zanje,pa plačaj še tistih nekaj evrov letno.
jamajaka
06. 07. 2015 18.36
edini problem je ker si ko si žejen greš po vodo ali bilo kaj pes ne mo more če je zvezan zato vsaj v tej vročini posvetit tudi živalim če maš kaj usmiljenja
Machoman007
04. 07. 2015 09.32
CandySkull
04. 07. 2015 09.23
+38
Če vidite kakšnega psa v avtu sredi parkirišča na razbeljenem soncu, šipo razbit pa psa domov odpeljat, tak lastnik si psa ne zasluži!
Miha37 1
04. 07. 2015 09.37
+17
Se strinjam sam ne sam eno šipo razbit ampak vse da si bo zapomnil!!!!
danijel73
04. 07. 2015 09.52
+25
zblojeni ljudje, taki ki vlačijo pse s sabo še posebej v tej vročini, kot da v avto v tej hici že ni tako zadosti zadušeno..pes sodi na travo pred hišo, pa če mu paše bo šol v senco, pa dal vse štiri od sebe, obhod pa itak vse na tolko naredi da so stvari pod kontrolo
Draža
04. 07. 2015 08.36
+47
Uvesti živalsko policijo
BMWmunja
04. 07. 2015 09.30
+26
In dovoljenje vsakemu, če vidi v stoječem zapuščenem avtu psa ali mačko, da razbije steklo in ubogo žival reši. To žival pa lastniku brez komplikacij odvzeti in ga kaznovati. Škodo na vozilu seveda nosi lastnik sam, zraven pa mu dati še enih par "strokovnih" po kepi...
RentAKunta
06. 07. 2015 06.32
ja ta bo dobra mamo že redarje in navadne policaje k ne delajo nč rabmo še nove zaposlene da so plačani za vrtanje po nosu v firmo pa proizvajat
catman
04. 07. 2015 08.17
+43
Tako je, poskrbet moramo za živali. Nadzorniki, pri osebkih, ki tega ne bodo storili, pa ukrepajte takoj, brez dela v rokavicah, brez pardona.