Slovenija

Delavci zavetišča, ki ga je prevzela koprska komunala, po posredovanju policije: Bitko smo zmagali, vojne še ne

Ljubljana, 19. 06. 2015 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kot je bilo pričakovano, so župani občin Koper, Piran in Izola razdrli pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali. Obalno zavetišče je začasno prevzela koprska komunala. Odločitev je razburila delavce zavetišča, ki so poklicali policijo. V kratkem pa napovedujejo shod.

Zavetišče
Zavetišče FOTO: Reuters

Župani Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman so razdrli pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali o upravljanju zavetišča za zavržene živali v Sv. Antonu. Začasni interventni upravljavec je do izbire novega, preko javnega razpisa, pričakovano postal Komunala Koper. "Ta odločitev je bila nujna in edina razumna zaradi neprimernosti premeščanja v zavetišču zatečenih živali in zaradi nemotenega zagotavljanja nadaljnje oskrbe teh živali, kakor nemotenega poslovanja in udejanjanja poslanstva zavetišča," so pojasnili.

Občine: Odkrili smo več nepravilnosti v zavetišču

Kot so dodali v treh občinah, so pogodbo razdrli, ker je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin minuli teden spet odkrila več nepravilnosti v zavetišču. Poleg tega so izdali odločbo, po kateri upravljavec zavetišča ne sme več sprejemati novih živali, obstoječe pa mora v 30 dneh oddati novim lastnikom.

Kot dodajajo, se je izkazalo, "da društvo opravlja dve povsem različni funkciji, ki pa sta zakriti pod krinko prostovoljnosti in humanosti, četudi v eni pravnoorganizacijski obliki". V treh občinah še pojasnjujejo, da društvo kot zavezanec in kot upravljavec zavetišča ni pravilno vodilo evidenc živali oziroma jih sploh ni vodilo, kljub temu pa je lokalnim skupnostim redno zaračunavalo svoje storitve.

Pravijo še, da ni bilo sledljivosti podatkov od prihoda živali v zavetišče do odhoda. Tudi inšpekcijski organ je ugotovil, da se evidence vodijo pomanjkljivo in nepovezano, svojo odločitev o prekinitvi pogodbe pojasnjujejo v treh občinah.

Primopredaja prekinjena, Popovič napoveduje kazenske ovadbe

Komunala, ki jo vodi Gašpar Gašpar Mišič, bo pod svoje okrilje, če bodo to želeli, prevzela tudi zaposlene v zavetišču, so še sporočili. A odločitev je delavce zavetišča tako razburila, da so takoj na svoji Facebook strani pozvali podpornike, naj se jim pridružijo in protestirajo, saj se bojijo prisilne odstranitve. Ena od prostovoljk je za Primorske novice dejala, da so jim naročili, da podrejo mačjake in se znebijo mačk.

Ko je komunala opravljala primopredajo, se je skoraj zgodil incident, na kraj je celo prišla policija. To je potrdila tudi tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Kot je pojasnila, so na kraj res prišli policisti, a nobenih ukrepov niso izrekli, saj so uspeli umiriti situacijo. "Bitko smo zmagali, vojne še ne. Rabili bomo vašo pomoč. V kratkem vam bomo sporočili datum za shod," so ob tem zapisali na Facebook strani zavetišča.

Komunala je primopredajni postopek danes prekinila, prevzem bodo nadaljevali prihodnji teden. Predsednica društva Andreja Bogataj Krivec se bo v ponedeljek srečala z Gašparjem Gašparjem Mišičem, še poročajo Primorske novice.

"Počakali bomo do ponedeljka, da se glave ohladijo in nato poskusili na miren način izvesti primopredajo. V kolikor bodo predstavniki društva tudi v naslednjem tednu nadaljevali z nasiljem, grožnjami in ustrahovanjem, bodo občine primorane nemudoma poskrbeti za novo zavetišče, ob tem, da bodo seveda podane vse ustrezne kazenske ovadbe zoper tiste, ki so onemogočali zakonito ravnanje uradnih organov," je dogajanje komentiral Boris Popovič.

Pes
Pes FOTO: Reuters

Obalno društvo proti mučenju živali: Smo zgroženi in ogorčeni

O tem, da je med ljubitelji živali na Obali završalo, smo poročali že maja. V Obalnem društvu proti mučenju živali so takrat dejali, da so "zgroženi in ogorčeni, predvsem zaradi tega, ker nam nobena od občin, v vseh 12 letih opravljanja javne službe zanje, nikoli ni na noben način omenila, da bi bili kakor koli nezadovoljni z našim delom''.

Poudarili so, da so svoje delo ves čas opravljali zgolj v dobrobit živali, hkrati pa tudi v korist občanov, kar pomeni najmanjšo možno porabo davkoplačevalskih sredstev, saj so za oskrbo živali po 30 dneh sami zagotovili sredstva, kot tudi za vsa manjša vzdrževalna dela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DenisDeluks
20. 06. 2015 16.11
+9
Zetta?? A si ti plačana da to pišeš? Vsak, ki vzame psa, nekaj plača (ponavadi cepljenje) in tako tudi italijani. Če izgubiš psa in ga oni najdejo, seveda plačaš njihovo delo, intervencijo, saj to ni plačano iz proračuna. Prav tako ta storitev ni brezplačna za lovce. Ljudem v stanovanju..... Po pravilih oni ne smejo dati psa komur koli. Če presodijo, da oseba ni ustrezna, imajo vso pravico mu ne dat psa. O kozmetiki ne morem komentirat ker ne vem nič o tem. Vem pa, da se vsi tam trudijo v dobro živali. Če bi evtanazirali pse po zakonu, torej po 30 dneh , jaz ne bi mogel posvojiti staro \"nikakvo\" psičko, ki je tam preživela cca 6 let, in nam je prinesla neverjetno veselje v naša življenja. In vse stroške nad 30 dni je krilo društvo samo!!! Za njeno zdravljenje smo porabili čez 1000 eur, in spet bi naredili isto, če bi bilo treba. Če pa imaš kak dokaz proti zavetišču, ga pokaži, drugače pa zapri svoja lažnjiva usta.
zetta
20. 06. 2015 20.07
+0
Zakaj žaljiva? Ker si upajo povedati tudi drugo plat zgodbe? Se strinjam, da je potrebno društvu prispevati nekaj za intervencijo in oskrbo, a cifre ki so se v Kopru plačevale so absurdne...Pa še to...stanovanje v Kopru za oddajo ni bilo dobro, stanovanje v Trstu pa ja...zanimivo? Tržačani so bili pripravljeni plačati več...veš, kar nekaj je tudi prostovoljcev, ki so sami se odmaknili iz tega zavetišča, ker so videli veliko nepravilnosti...
DenisDeluks
20. 06. 2015 22.59
+1
Si ti med njimi? Kar nekaj se jih je umaknilo, ker se niso mogli okoristiti z denarjem.
DenisDeluks
20. 06. 2015 23.01
+2
Včasih je bolje reči, da stanovanje ni ok kot pa da ne daš psa nekomu, ki ga nabavlja otroku za 5. rojstni dan.
zetta
20. 06. 2015 14.29
-6
No, no...vprašajte se tudi zakaj društvo noče sodelovati z občinami in imeti nadzora nad svojim delom....Verjemite, da Obalno društvo proti mučenju živali ima tudi veliko masla na glavi...sedaj pa igrajo uboge žrtve...a ko so prodajali pse italijanom, ko si moral plačati jim oskrbo za izgubljenega psa, ko si je ga. predsednica kupovala kozmetiko v drogeriji na račun društva, kjer je dodala le par konzerv in rekla, da gre račun na zavetišče, ko so lovcem zaračunavali izubljene pse, ko mačke s hrano odpeljejo v gozd in jih tam pustijo, ko.... veliko je tega o čemer molčijo... da o pogojih, ki so si jih sami izmislili za oddajo živali ne govorimo....človek, ki živi v stanovanju ne more posvojiti psa... a mu je bolje v smrdečem boksu, kot pa na kavču v bloku???? tako, da ni vse zlato kar se sveti...pravi stari pregovor... to je samo en delček plati tudi druge strani
catman
20. 06. 2015 10.24
+10
Dupli bo poskrbel, da bodo naenkrat občine Koper, Piran in Izola imele čudežno za polovico manj stroškov z oskrbo zapuščenih, mučenih, zlorabljenih živali, sam bo pa dobil dodatek za uspešnost, konkreten.
Hary6
20. 06. 2015 09.36
-23
vsa žavetišča je treba zapret živali pa usmrtit z inekcijo
catman
20. 06. 2015 10.24
+10
MitraljezovDarko
20. 06. 2015 11.11
+4
Hary....to kar si zdaj izjavil te bo stalo....dosti stalo!!!Spomni se ko te udari na tole izjavo in takšno razmišljanje!!!!
janezccc
20. 06. 2015 12.51
+6
Hary6, najprej je treba očitno tebe. Pa bolje, da nikdar ne izvem kdo si, ker bi se zate slabo končalo.
tali?ni tom
20. 06. 2015 09.14
+4
tlele v tem poslu je dnar da glava peče , zato je tak dren okol tega! vv naši bližnji okolici ma en tip zavetišče! je bil prej vse kar je možno od s.p.-ja in v vsakem poslu je propadu! ko je začel s tem je en najbogatejši tam okol! država da za vsako žival na mesec več kot za človeka v domu starejših občanov recimo in tle se vrtijo dnarji da te kap! že dan oskrbe , ne vem je če samo prideš po svojega psa ki ga poberejo če ti uide nekje sto evrov! brez drugih stroškov! skratka , tle se ne gre za živali ampak za profit in nekomu je zadišal , nekomu ki lahko prevzame zadevo na "legalen" način!
LOPOVEpredZID
20. 06. 2015 07.40
+10
Narod bo moral narediti konkretno potezo, da se bodo te naši vrli politiki, gospodarstveniki in ostali grobarji, malo zamislili in videli da je življenje minljivo kot sladoled na soncu!!!
PanterSLO
20. 06. 2015 05.06
+16
Money, money, money, must be funny in Gašpar, Gašpars world
BULDOH
20. 06. 2015 06.42
-8
Angela Franko
20. 06. 2015 06.47
+21
Tvoj Gašper skrbi sam za sebe in Popoviča tako bodo kužki dobili bore malo od tega samo so mu prekrižali načrte pravi ljubitelji in skrbniki kužkov .
peugeot19
20. 06. 2015 00.41
+29
Živali niso smeti,komunalci naj se raje poskrbijo za odvoz smeti in čiščenje po mestu,ne pa skrivat v grmovje svoje kante in iskat svoje sonarodnjake,da jim mine čas,mobitel je obvezen,tudi po dve uri kante počivajo...
pmx
20. 06. 2015 10.00
+7
Edini razlog za vse to je, ker želita Cesar in Napoleon zagotoviti službe še za 15 svojh novih ljudi tam, ki pa jim bo dol viselo za živali. In to je največja tragedija. In tukaj je treba nekaj narediti.
Skopušnik Janez
19. 06. 2015 23.06
+37
Pazite kaj delate, živali ne damo za vaše spletke!
Karantanija
19. 06. 2015 22.54
+32
Zavetišče za živali morajo voditi za to usposobljeni ljudje. Pa naj bo to v Komunali, živalskem vrtu ali v zavetišču. In veliko ljubezni do ubogih zapuščenih bitij morajo imeti.
Skopušnik Janez
19. 06. 2015 23.05
+9
pozabljen_na_polici
19. 06. 2015 22.49
+29
Najboljše zavetišče v državi bodo spravili na raven ljubljanskih Gmajnic, kjer je posvojitelj nebodigatreba, žival pa sredstvo za pridobitev subvencije. Zakaj pa ta dva tcifurja ne odpreta še azila za svojo volilno bazo - klošarje, zastonjkarje in priseljence?
pozabljen_na_polici
19. 06. 2015 22.51
+5
Tudi tak azil bi lahko bil komunalna storitev...
Angela Franko
20. 06. 2015 06.49
+3
NE za takšne pa ne ti pa znajo govoriti z njimi se pač nebi ukvarjali pa pokasirat nemorejo !!!!
kiboko
19. 06. 2015 22.40
+1
Tu je res težko ugotoviti kdo je slabši, dobro plačani uradniki v društvu ali komunala na čelu z MiškoMiško. Ne verjamem ne eni, ne drugi strani.
Peach.ess
19. 06. 2015 23.39
+1
Postene
19. 06. 2015 22.21
+16
Lopo vic je od zmeraj bil Lopovic , nikoli ni znal nic delati , zmeraj pa je znal goljufati , svercati in keasti !
Matjaž Poto?nik 1
19. 06. 2015 21.41
+32
dragi primorci-moj "sovražni" govor je bil izbrisan... vsi posvojitelji iz MB zavetišča smo z Vami! GGM-OMG !
luckyss..
19. 06. 2015 20.52
+56
Gašper je sam povedal, da bo tam zaposlil nekaj svojih ljudi...To je verjetno edini razlog za ta sovražni prevzem - je pa žalostno, da bodo zaradi tega trpele nič krive živalce...Upam, da tega človeka nikoli ne srečam osebno..
ssecnik
19. 06. 2015 22.51
+17
Titan_
19. 06. 2015 20.11
+65
Včasih ko sem hodil po KP in okolici je pri vsaki drugi baraki od "vrtičkarjev" bil sredi največje vročine privezan pes, ki je bil prepuščen sam sebi. Že nekaj časa se mi zdi, da se je kultura izboljšala. Verjamem, da tudi zaradi angažiranja društva. Potem pa tako plenjenje. To ni za verjet. Eni zajedalci bi radi vse kar je dobrega uničili oz. se prisesali in sesali in sesali, do onemoglosti. Žalost. Če civilna družba ne bo enkrat skidala gnoja, res ne vem kam bo vse skupaj šlo.
Titan_
19. 06. 2015 20.11
+10
Včasih ko sem hodil po KP in okolici je pri vsaki drugi baraki od "vrtičkarjev" bil sredi največje vročine privezan pes, ki je bil prepuščen sam sebi. Že nekaj časa se mi zdi, da se je kultura izboljšala. Verjamem, da tudi zaradi angažiranja društva. Potem pa tako plenjenje. To ni za verjet. Eni zajedalci bi radi vse kar je dobrega uničili oz. se prisesali in sesali in sesali, do onemoglosti. Žalost. Če civilna družba ne bo enkrat skidala gnoja, res ne vem kam bo vse skupaj šlo.
Titan_
19. 06. 2015 20.07
+45
Pa da jih ni sram, res paraziti ne poznajo nobene meje. Harajo dokler gostitelj ne podleže.
mikmik 2
19. 06. 2015 19.40
+52
Bravo obalna mafija županov...delate kar vam srce poželi!
Titan_
19. 06. 2015 20.12
+9
Včasih ko sem hodil po KP in okolici je pri vsaki drugi baraki od "vrtičkarjev" bil sredi največje vročine privezan pes, ki je bil prepuščen sam sebi. Že nekaj časa se mi zdi, da se je kultura izboljšala. Verjamem, da tudi zaradi angažiranja društva. Potem pa tako plenjenje. To ni za verjet. Eni zajedalci bi radi vse kar je dobrega uničili oz. se prisesali in sesali in sesali, do onemoglosti. Žalost. Če civilna družba ne bo enkrat skidala gnoja, res ne vem kam bo vse skupaj šlo.
mikmik 2
19. 06. 2015 21.40
+13
Ja nič, če nočeš da ina pes bolhe in klope mu daš temu primerno ovratnico oz. ampulo...očitno bo treba tud kaj takega izumit za naše keš parazite in ovratnico do konca zategnit.
pmx
19. 06. 2015 19.26
+44
Izprašajte si vest tisti, ki ste tej * dali moč. Popovič ni prišel na oblast z državnim udarom, tako ste odločili volilci oz. NEvolilci. In enako velja za JJ, Cerarja, .... Saj, včasih je tako, da ni dobrih na voljo, ampak je dostikrat veliko že, če ne zmaga najslabši. Ostat doma pa pomaga izvoliti ravno takega.
Angela Franko
20. 06. 2015 06.53
+2
sedaj imamo vsaj upanje da nam obsojeni ljudje nemorejo več vladat .