Slovenija

Žival ni darilo, je odgovornost in tudi strošek: toliko stane pes

Ljubljna, 17. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
141

Pes je brez dvoma človekov najboljši prijatelj in zato je zanj tako treba tudi skrbeti. Pes je odgovornost. Pred nakupom psa je treba dobro razmisliti, ali imamo zanj dovolj časa, prostora in sredstev, da mu nudimo ustrezno oskrbo.

Pes
Pes FOTO: Thinkstock

Vsak lastnik psa ali mačke lahko našteje številne razloge, zakaj ju imeti. Iskreno veselje ob snidenju, skrb za redno telesno aktivnost lastnika, stisk za tolažbo v težkih časih … vragolije z navadno plastično vrečko, skok v naročje in dotik nežne dlake ter značilno predenje. Še marsikaj bi lahko dodali neprecenljivega, kar nam ponujajo in vračajo štirinožni prijatelji.

V mesecu obdarovanja se nekateri odločijo, da bi (si) podarili tudi žival, a zavedati se je treba, da je žival predvsem odgovornost in tudi strošek. Prav zato je treba pred odločitvijo, da bi svoje življenje popestrili s pasjo ali mačjo družbo, dobro premisliti. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da po nekaj mesecih ali letih ugotovite, da niste ne časovno ne finančno sposobni skrbeti za žival, ki nato žal vse prevečkrat konča zapuščena na ulici.

Preverili smo, kakšne stroške nam lahko prineseta pes in/ali mačka. Izračun je okviren, saj lahko pri pregledu ponudbe najdemo potrebščine in storitve najrazličnejših cen, zato je marsikaj odvisno od lastnikove izbire, pa tudi od velikosti in pasme psa ali mačke. 

V današnjem članku je predstavljen stroškovnik za psa, jutri pa bomo objavili za mačko. 

PES

Nakup - od 0 do več kot 1500 evrov

Povprečna življenjska doba psa je med 8 do 19 let, odvisno od velikosti in pasme. Manjši psi (od 8 do 11 kg) praviloma živijo najdlje.

Če se odločite za pasemskega psa, lahko zanj odštejete od nekaj sto evrov do krepko čez tisoč evrov. Pri nakupih na podlagi raznih oglasov, predvsem pa pri nakupih iz tujine je treba biti pazljiv, da ne ostanete tako brez denarja kot psa. Če želite narediti še dobro delo, je zagotovo dobra izbira tudi obisk zavetišča. Za psa iz denimo ljubljanskega zavetišča boste odšteli 50,83 evra, a vse živali so pred oddajo v zavetiščih v celoti veterinarsko oskrbljene - pregledane, cepljene, čipirane in tudi sterilizirane oziroma kastrirane. Če pa si na primer želite mešanca, pa psa lahko zagotovo dobite tudi zastonj.

Za izračun stroškov psa smo si kot primer izbrali srednje velikega mešanca (nekaj več kot 10 kg), katerega življenjska doba je 15 let.

Nujna in priporočljiva veterinarska oskrba - v 15 letih za srednje velikega psa od najmanj 230 do okoli 1350 evrov

Mačka in pes
Mačka in pes FOTO: Thinkstock

Lastnik psa je dolžan, da psa do dopolnjenega tretjega meseca starosti označi z mikročipom in urediti prijavo psa ter ga tudi prvič cepiti proti steklini. Cena: od 50 do 60 evrov. Po pravilniku je za pse obvezno cepljenje proti steklini. Vsi psi morajo biti cepljeni prva tri leta zapored, nato na tri leta oziroma glede na priporočila proizvajalca cepiva. Če pozabite, se sistem podre in je znova treba psa cepiti tri leta zapored. Cepljenje pri večini veterinarjev stane okoli 30 evrov. V 15 letih bi za obvezna cepljenja odšteli 230 evrov.

Proti ostalim kužnim boleznim (kuga, leptospiroza, parvoviroza) je cepljenje priporočljivo. Mladički morajo biti v razmaku enega meseca cepljeni 2-krat, nato vsako leto sledi revakcinacija. Pri več veterinarjih smo našli ceno cepljenja proti kužnim boleznim 29 evrov (v 15 letih torej 464 evrov). Odločite se lahko tudi za cepljenja psa proti klopni boreliji (prav tako enkrat letno), vendar pa mora biti pes v tem primeru še vedno zaščiten proti klopom. Če želite, da je vaš pes brez klopov in bolh ter drugih zunanjih zajedalcev boste mesečno ali pa na dva oziroma tri mesece aplicirali tudi kožne kapljice. Paketek treh pipet proti zajedalcem, ki jih je mogoče kupiti v lekarni, za psa težkega od 10 do 20 kg je okoli 26 evrov (cena je določena po teži psa), v trgovinah je možno tudi kupiti kapljice (ena pipeta) za 8 evrov. Lahko se odločite tudi za ovratnico proti bolham, kupi se lahko tudi šampon proti zajedalcem. Na vsake tri do štiri mesece je treba psa tudi razglistiti, posamezna tableta stane 35 centov (ena zadostuje za 10-kilogramskega psa). Na leto bi proti zajedalcem in glistam namenili okoli 35 evrov. V 15 letih pa po tem izračunu 525 evrov.

Če ne želite, da bi vaš kuža odhajal 'k puncam' oziroma da bi imela vaša psička potomce (še vedno so vse prevečkrat mladiči nezaželeni in posledično njihova usoda ni lepa), je priporočljiva tudi kastracija oziroma sterilizacija. Cena, v katero je praviloma všteta tudi anestezija, antibiotik, analgezija in drugo potrebno, je odvisna od velikosti psa (cene se pri posameznih veterinarjih zelo razlikujejo). Sterilizacija je dražja - za psičko, težko od 10 do 25 kilogramov smo našli cene od 130 do 190 evrov. Za psico, težjo od 50 kilogramov pa so cene sterilizacije nad 200 evrov. Kastracije (ker je poseg nekoliko lažji) so cenejše - za psa od 10 do 20 kg smo našli cene od 98 do 150 evrov.

Hrana in priboljški - v 15 letih od 3600 do več kot 18000 evrov

Psi
Psi FOTO: Reuters
Pes mora imeti ves čas na voljo čisto pitno vodo!

Na trgu je številna ponudba hrane. Strokovnjaki priporočajo, da svojemu psu namenite čim bolj kakovostno hrano, ki jo posledično poje tudi manj. Na embalaži je praviloma označeno, koliko hrane potrebuje pes, najboljša pa je kombinacija mokre in suhe hrane. Številni lastniki se sicer že odločajo, da psu kuhajo tudi sami (na spletu je mogoče najti najrazličnejše recepte). Koliko hrane pes potrebuje, je odvisno od velikosti, pasme, starosti in aktivnosti psa.

Številna ponudba prinaša tudi najrazličnejše cene. Za 400 gramsko konzervo smo našli cene od nekaj deset centov do okoli 2,5 evra (če je pes med občutljivimi ali pa da ima kakšno bolezen, denimo sladkorno, je hrana lahko še dražja).. Še večja je ponudba pri briketih, izbirate lahko brikete, prilagojene pasmam, starosti, aktivnosti, različna so tudi pakiranja .... Za 12 kilogramsko vrečo briketov pa lahko odštejete od 10 do tudi več 60 evrov. Seveda pa vreča zadostuje za kar nekaj časa. Sem ter tja je dobro svojega psa tudi pockrljati s kakšnim priboljškom, ki je dober za njegove zobe, dlako ...

Za primerjavo smo izračunali še, koliko bi v 15 letih odšteli za škatlico cigaret (po ceni 3,4 evra), če bi vsak dan pokadili eno. Izračun znese 18615 evrov.

Koliko hrane dati svojemu psu? Navodila za hranjenje so večinoma zapisana na embalaži hrane, se pa tabele razlikujejo, glede na vsebnost določenih sestavin in podobno. Za našega mešanca, ki smo si ga izbrali za izračun stroškov, ki tehta med 10 in 15 kilogramov, bi tako po večini razpredelnic rabili dnevno od 400 do 600 g hrane. Odvisno od izbire, lahko za hrano mesečno odštejete od 20 (pri najcenejši hrani je vprašljiva kakovost, ker je manj hranilna, bi jo pes potreboval tudi v večjih količinah) do več kot 100 evrov. V 15 letih od najmanj 3600 do več kot 18000 evrov.

Potrebščine za psa: povodec, ovratnica, igrače, vrečke za kakce .... - od 200 do več kot 500 evrov

Med nujno opremo za psa sta tudi ovratnica in povodec, saj pes dnevno potrebuje sprehajanje. Ovratnico pri sprehodih lahko zamenjate za oprsnico. Za zelo majhnega psa lahko ovratnico kupite že za nekaj evrov, za večje in močnejše pse pa lahko odštejete tudi okoli 50 evrov. Večinoma pa se cene gibljejo okoli 15 evrov.

Oprsnica za majhnega psa stane okoli pet evrov, za velikega pa okoli 30 evrov. Za srednje velikega od 10 do 15. Tudi pri povodcih se cene razlikujejo glede na velikost psa - od 2, 3 do 45 evrov. Za 12 kilogramske pse povodci stanejo od 12 do 17 evrov. Na sprehodih se bo kuža tudi pokakal in to je treba pobrati. 60 vrečk stane od enega do 3 evrov. Treba mu je kupiti tudi posodo za hrano.

Še posebej igrivim mladičkom je simpatično privoščiti tudi kakšno igračo, ki jih z veseljem lovijo tudi veliki psi. Cene od evra do tudi več kot 20 evrov.

Kuža
Kuža FOTO: Thinkstock

Glede na velikost se razlikujejo tudi cene postelj za psa - od nekaj evrov do več kot 100. Seveda lahko tu marsikaj naredite tudi sami, saj mu lahko ležišče uredite iz vaših odej, ipd. Če bo pes zunaj, je treba v stroške vračunati tudi pesjak in utico (a ne pozabite, da če zunaj pozimi zebe vas, zebe tudi vašega psa). Manjšemu psu lahko kupite tudi torbo za transport, prav tako zaščito za sedeže in mrežo za avtomobil. Psa pa lahko tudi oblečete, da ga ne zebe ali pa v primeru dežja - oblekice stanejo od 10 (za manjšega psa) do 60 evrov (za večjega). Psu je dobro nameniti tudi kakšno brisačo, da ga zbrišete, ko je moker.

V izračunu za našega mešančka smo upoštevali, da mu bomo v 15 letih nekajkrat zamenjali ovratnico, oprsnico in povodec, kupili mu bomo nekaj igrač, posteljo bo imel v hiši. Oblekic pa mu ne bomo kupovali. Od najmanj 200 do več kot 500 evrov.

Nega, šolanje, hotel … - v 15 letih najmanj 250 evrov

Vaš najboljši prijatelj potrebuje tudi nego, ki je odvisna predvsem od dolžine dlake. Redno ga je treba krtačiti (za krtačo oziroma glavnik lahko odštejete od nekaj evrov do več kot 20). Ko bo zares umazan, bo psa treba tudi skopati (prepogosto šamponiranje je za psa škodljivo). Šamponi stanejo od nekaj evrov do več kot 15 (posebni šamponi, če ima pes težave s kožo).

Nekateri psi rabijo tudi redno striženje. Cene pri pasjih frizerjih so za striženje od okoli 25 (za majhnega psa) do 35 ali celo več kot 40 evrov za velikega psa. Frizerji sicer nudijo tudi kopanje in razčesavanje psa, hkrati pa tudi nego ušes (steklenička posebnega čistila od 8 do 12 evrov), oči (steklenička okoli 8 evrov) in krempljev. To je namreč prav tako priporočljivo redno pregledovati in čistiti.

Pes
Pes FOTO: Reuters

Vsekakor je pred nabavo psa treba razmišljati tudi o tem, kam s psom, ko greste na dopust. Boste psa lahko vzeli s seboj ali ga boste pustili v varstvu? Obstajajo tudi pasji hoteli - za 24urno varstvo je treba v pasjem hotelu odšteti okoli 20 do 25 evrov (za večje pse tudi več).

Psa lahko peljete tudi v šolo. Mala šola pri različnih ponudnikih stane od 100 do 175. Nato lahko izberete tudi različne nadaljevane tečaje.

Tudi pri tem delu skrbi za psa je marsikaj pri izračunu odvisno od izbire lastnika. Denimo, da smo za našega vzorčnega mešančka izbrali malo šolo, negovali bi ga sami, striženja ne bi potreboval, prav tako bi mu varstvo uredili pri sorodnikih in prijateljih. Izračun v 15 letih: najmanj 250 evrov.

Kaj pa če pes zboli?

To vsak lastnik upa, da se ne bo zgodilo. Prvič zato, da njegov ljubljenček ne bi trpel, drugič pa tudi za to, ker lahko to močno udari po denarnici, kar je razvidno že iz hitrega pregleda posameznih cenikov storitev pri veterinarjih. Že za obravnavo manjše rane (ki bi jo pes denimo dobil ob ugrizu drugega psa) lahko pri ugodnejšemu veterinarju odštejete okoli 100 evrov. Seveda so tu še preiskave, da pes pri ugrizu ni staknil stekline ali kakšne druge bolezni.

Cene operacij tumorjev na koži ali seskih se gibljejo od 210 do tudi več kot 300 evrov. Številnim posegom sledijo dnevni obiski veterinarjev, morebiti tudi hospitalizacija … Pri psih so denimo pogosti tudi posegi na zobovju. Cene se razlikujejo glede na težo psa - od 50 do več kot 200 evrov.

Veterinarska operacija
Veterinarska operacija FOTO: Reuters

Psa lahko tudi zavarujemo. Povpraševanje smo poslali na več slovenskih zavarovalnic. Za osnovni paket (pogin ali usmrtitev psa) bi premije za psa z zavarovalno vsoto 500 evrov znašale od 40 do 82 evrov pri eni izmed zavarovalnic, pri drugi pa 49,50 do 63,80 evra, pri tretji pa so nam poslali izračun za psa, vrednega 700 evrov (in ni starejši od 18 mesecev) - osnovni paket bi stal 32 evrov. Dražje so premije, ki vključujejo tudi zdravljenje Od 88 do 178 evrov s 30-odstotno soudeležbo zavarovanca pri plačilu stroškov zdravljenja, 65 evrov s 30-odstotno soudeležbo ali 45 s 50-odstotno ali pa 120 evrov s 25-odstotno soudeležbo.

Ne glede na končne številke, bi se večina lastnikov strinjala z izjavo, da svojega psa ne bi zamenjali za noben denar na svetu.

Ob koncu življenja našega psa pa je treba vračunati tudi morebitne stroške evtanazije. Za do 10-kilogramskega psa so cene od 35 do 50, za težjega kot 25 kilogramov in naprej pa od 60 do več kot 100. Za srednje težkega psa (od 10 do 25 kg) pa se cene gibljejo od 45 do 65 evrov.

Skupno bi za našega srednje velikega mešančka v 15 letih porabili od najmanj 4200 (če bi upoštevali najcenejšo hrano in samo obvezna cepljenja) do več kot 20.000 evrov (ne upoštevajoč bolezni). V povprečju torej okoli 12.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 21.30
+7
Res je.Imeti žival pomeni skrbeti za njo redno ukvarjanje z njo in stroški niso majhni predvsem,če zboli oziroma tudi pri manjših prehladih in tako naprej.Ampak,če jo imaš stroški niso pomembni in v primeru,da zboli ji moraš pomagati z zdravniško pomočjo ne glede ali imaš ali nimaš nekako se moraš znajti.Pri nas je pes družinski ljubljenček in je tudi res,da živi bolje od marsikaterega človeka.Sedaj imamo spet 3 leta staro Rotwailerko pred tem smo pa imeli staro 9 let katera je pa po krivici živinozdravnika kateremu se je nekaj speljalo in se je pozneje obesil umrla po operaciji napačne diagnoze in neustrezno opravljene operacije.Povedal bom le,da sem za operacijo plačal ogromno in potem še zdravljenje katero je seveda bilo zaman.Ni mi žal tistega denarja čeprav mi je kak mesec že malo škripalo ampak mi je žal tistih teden dni muk,ko sem gledal kako se je psička mučila.Dan in noč sem jo vozil na veterinarijo kjer ji je tale,da ne bom pisal kaj je bil dajal neke injekcije pa ni nič pomagalo.Ko sem na vsezadnje ugotovil že sam kaj je narobe z njo z klicanjem na razne druge veterinarije je na žalost bilo že prepozno ker mi je čez noč v groznih mukah preminila,ko sem jo pripeljal z veterinarije.Mislil sem,da se mi bo zmešalo in sem dobil tudi živčni zlom,ko sem po preiskavi izvedel kaj mi je tale naredil z psičko.Nikomur ne privoščim ampak za tega je bolje,da se je obesil sam.Dali so ga pa tudi v disciplinski postopek,ker je pričelo na dan prihajati čedalje več enakih primerov.No malo me je zaneslo iz smeri ampak ni pomembno.Hotel sem pa povedati,da ni večje radosti in veselja,če imaš najboljšega in najbolj zvestega pasjega prijatelja za katerega veš,da te nikoli ne bo izdal ali razočaral.To kar nudiš ti njemu in kako se do njega obnašaš ti bo z neizmerno hvaležnostjo vračal,ker žival ni neumno bitje.
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.39
+32
Ljubimo svojo žival, če jo imamo. Če tega nismo sposobni je raje ne imejmo. Azili so polni čudovitih bitij, ki jim je človek obrnil hrbet. Svojo simpatijo do njih lahko izrazimo s kako donacijo ali čim podobnim.
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 21.04
+5
ARMEL
18. 12. 2015 14.05
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++,lp
ONniON
17. 12. 2015 20.07
+5
dandanes je vse drago ne glede kaj kupiš, razen za tiste ki imajo debele žepe
MaJya
17. 12. 2015 18.21
+26
Zivali so tok nedolzna bitja. Radi te imajo takega kot si in so ob tebi tudi, ko si bolan, žalosten.. lepšajo nam življenje! So pa čisto odvisni od nas.. če že imamo žival, moramo tudi poskrbeti zanjo in to tudi stane. Sama imam kužka s katerim hvalabogu ni bilo nikoli težav. Vsi stroški, ki so bili, je bila hrana in cepljenje. Zdaj ima pa kuža 11 let in ima težave s hrbtenico. Ker sem finančno obremenjena, in ker nočem, da bi trpel, malo stisnem, sebi kaj odrečem in nekako gre skozi ; ) je pa ogromno ljudi, ki jim je hišni ljubljenček samo igrača ali modni dodatek ter pes čuvaj, za katerega pa ne poskrbijo, ko jih kuža rabi.
Poginuli Kazuar
17. 12. 2015 18.02
+6
Topoumna domislica, da je čistorkvni pes bolj sposoben in oh in sploh kot mešanec je samo še ena bedastoča ljudi, ki želijo sami sebe prikazati v višjem rangu. To je isto, kot če bi trdil, da so mulati oz. ljudje s starši različnih ras bolj nesposobni kot belci ali črnci.
Apostol1
18. 12. 2015 09.17
+1
Tako se strinjam in dodam še to da se primerjava lahko tudi uporabi za prihajajoči referendum, Istospolni niso nič slabši ljudje ,kot dvospolni, čeprav se agitatorji s cerkvijo vred sklicujejo na naravo in uporabljajo moto v svojem križarskem pohodu za otroke gre.Zašel sem v drugo temo ampak kakšen je pravilen odnos do živali ve vsak ,kakšen je pa pravilen odnos do soljudi ,ki so pač drugačni kot mi pa ne ve vsak in zato se mi zdi to pomembno ,če se le da , omeniti tudi pri takih temah kot je ta.in še mimo grede pri naši hiši so psi odkar pomnim in vsi razen enega so dočakali visoko pasjo starost ,le tisti eden je imel žal nesrečo.
Poginuli Kazuar
17. 12. 2015 18.02
+3
Iz prve roke povem, da je v policiji in vojski vsaj polovica psov mešancev, samo v papirjih psov pač piše drugače. Potem pa prideš v center za šolanje službenih psov, pa že na 100 metrov vidiš, da pes komajda spominja na npr. kakega belgijskega ovčarja. Sploh za iskanje drog, trupel itd. uporabljajo večinoma mešance in to tam tudi sami povedo.
Ata_Smrk
17. 12. 2015 17.46
+30
Dober clanek! Moj nemski ovcar je..., nepopisna zival! Trdim, da mu gre bolje, kot kakemu cloveku in imamo ga neizmerno radi! Zvest prijatelj do konca svojih dni. Vsak dan je lepsi z njim, srecen nas je, ko pridemo domov. Delavec, cuvaj, igrackar, nagajivec... Inteligenten modrec, cuteca zverinica... Lepotec pravi, zdravilo za cloveka. Bozati to dlako je prava terapija.
MaJya
17. 12. 2015 18.34
+6
Oprosti ata smrk, sm ponesrec dala minus. Imas moj +
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 20.55
+1
bema1201
18. 12. 2015 08.50
+2
Pes, najboljši človekov prijatelj, nikoli te ne razočara.
Apostol1
18. 12. 2015 09.20
+1
Pes je pač edini prijatelj ,ki ga lahko kupiš .
RdecaZvezda
18. 12. 2015 10.29
+1
nemški ovčar je isto kot -mercedes,najboljše med najboljšim.
Villeroy
17. 12. 2015 17.15
+17
Žalostno, srce parajoče je gledati uboge, nič krive, zavržene živali...Vedno se vprašam, le kakšen človek stoji za to žalostno usodo nič krivega, ubogega bitja?? Jaz moje Cuci muci kužike ne bi dala za noben denar na svetu... Ne bi mogla gledati, da bi trpela, bila lačna, zanemarjena....Strinjam se, da žival ne more in NE SME biti darilo, hkrati pa je živa resnica, da s tem bitjem dobimo najbolj zvestega prijatelja, bitje, ki ti za vse porabljene dinarčke vrne neizmerljivo veliko...Srečo, toplino, igrivost..Če le znamo in zmoremo to ceniti...Jaz jo skoraj povsod peljem s seboj in prav nič mi ni odveč in napoti...Odločila sem se zanjo in več kot kristalno jasno mi je, da moram za njo poskrbeti z vso odgovornostjo... .
Ata_Smrk
17. 12. 2015 17.40
+7
puspan
17. 12. 2015 17.45
+5
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.42
+2
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 20.55
Primož Urankar
17. 12. 2015 15.54
-30
Zalostno, da berem kako eni nabavijo psa zaradi zvestobe ipd. Mar smo res tok zabredli? No ja... kaj sprasujem ce vem odgovor. Drugace se pa strinjam. Ce imamo na vse zivo davek bi lahko tudi na ljubljencke. Ker npr. pes ima funkcijo. Da varuje posestvo ali pa sodeluje v lovu. Ne pa da skupaj s tabo gleda tv in skaklja okoli ... Glede dreka po mestih pa ostro kaznovat. Pa dajmo enkrat uporabit razum in ne neka nebulozna čustva osnovana na programiranih filmih s tv-ja
yaks
17. 12. 2015 17.08
+15
Jaz bi dal davek na tebe in tvojo neumnost.
Poginuli Kazuar
17. 12. 2015 17.21
+3
Primož Urankar
17. 12. 2015 17.34
-9
Kar talajte minuse. Ampak zaradi taksnih kot ste vi so zavetisca polna ter mnogo mrtvih zivali. Medtem ko je moj obraz cist. Kdo vam pa kaj lahko ane ... pač v takih časih živimo kjer je vse smešno in zabavno.
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.45
+5
Stavim, da razen uši nimaš nobene domače živali. Naj ostane tako. Bitje bi se mi smililo v dno srca...
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 20.56
ce.ce.
18. 12. 2015 08.52
+1
Urankar živi zase, nase in vase. Za vse ostalo ga boli...k.
domentovornik
17. 12. 2015 15.27
+11
poznam ljudi, ki imajo psa, 3 mačke, jedo najboljšo hrano Oz znamko hrane... sami pa životarijo
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.47
+4
Živali so vedno 100 odstotno iskrene in hvaležne, za razliko od mnogih licemernih sosedov...
RdecaZvezda
18. 12. 2015 10.30
bema1201
17. 12. 2015 14.51
+45
Če se odločiš, da boš imel psa moraš biti pripravljen ne samo na stroške, ampak tudi na odrekanja, če hočeš da bo pes imel lepo življenje, če ne ,je bolje, da ga nimaš.Ta prisrčna žival ti vse povrne, da ti več kot človek, od ljubezni, zvestobe, veselja, hvaležnosti.V življenju mi ni nikdar bilo tako hudo kot za štirinožnimi prijatelji, ko je prišel njihov čas in so me zapustili. Če bi imeli ljudje pol toliko dober značaj, kot te živali bi bilo lepše na svetu.
deathbite
17. 12. 2015 15.02
+43
+, "Bolj ko spoznavam ljudi, raje imam svojega psa!"
MaJya
17. 12. 2015 18.38
+5
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.47
+1
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 20.57
bema1201
18. 12. 2015 08.52
Nek moj znanec mi je nekoč dejal, od vseh ljudi imam najraje psa, nikoli me ne razočara.
HAILWOODmike
17. 12. 2015 13.29
-42
S mojim pesom nimam enega stroska! Cucek je ka od juzne ostane...tu pa tam dobi kako kos da gloda in to je to! Serrhe pa v goši!
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.50
+2
Ko pride tisti čas mu privošči tudi kak obisk pri veterinarju. Vsi bomo enkrat ostareli in zdravnika potrebni. Takrat boš imel priložnost dokazati iskreno ljubezen do svojega psa.
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 21.00
+2
To kar je napisal on je zapostavljanje in mučenje psa.Če bi vedel kdo je bi ga prijavil inšpekciji ali mu pa šel psa sam odvzel.Taki ne bi smeli imeti živali,ker jih niso sposobni vzdrževati.
RdecaZvezda
18. 12. 2015 10.33
+1
HAILWOODmike,zakaj pa sam ne ješ pomij,to ni za psa
macro
17. 12. 2015 12.31
+29
Nas pes zivi boljse kot jaz :)
Montekristo
17. 12. 2015 12.29
+45
No ja, sam sem vedno imel psa pri hiši (zadnji, Zlati prinašalec, je žal spomladi v 13. letu preminil) in zopet načrtujem novega! Ni bolj zveste živali in večjega veselja, ko vidiš kako se pes veseli ob tvoji vrnitvi domov! Nikar se ne ustrašite stroškov; zgoraj navedeni stroški so zgolj statistika in bi pes moral vsako leto imeti res vse naštete in vse možne bolezni, pa še potem ne bi stroški dosegli navedene višine v 15. letih!!! Torej privoščite si psa, pa tudi otroci bodo imeli z njim veliko veselje in pes z otrocmi! Pa ne potrebujete psa z dragim rodovnikom, niti ni potrebno, da je čiste pasme; Mešančki se ponavadi zelo hitro učijo, kaj lahko in kaj ne, zbolijo redkeje, jedo pa lahko tudi skoraj vse; moj je imel najraje tisto, kar je meni ostalo od kosila, raje kot drago kupljeno pasjo hrano, pa je bil vedno zdrav!!! Pa, da me ne bi zdaj kdo obtožil, da sem ga zgolj z ostanki hranil; vedno je imel v drugi skledici tudi pasje brikete na razpolago, tako, da se je sam odločal kaj bo jedel!!!
mulc-slo
17. 12. 2015 13.05
+12
strinjam se s tem da pes lahko kdaj dobi tudi kaj drugega kot suhe brikete, vendar pa naj večino naše hrane nebi jedli, saj je preveč začinjena, ogljikovim hidratom pa se tudi treba izogibati saj psi nimajo nekaj veliko amilaze
yaks
17. 12. 2015 14.04
+23
Ne blebetaj. Pes JE strošek. In ko si nabaviš psa, moraš v ta strošek všteti tudi morebitne nepričakovane bolezni in poškodbe. Hvala bogu, nekateri tega stroška nimajo, vendar če nimaš denarja za veterinarja, psa ne moreš imet. Če si lahko privoščiš samo najcenejšo hrano ala. Chappy ali Pedigree, je tudi boljše, da ga nimaš.
yaks
17. 12. 2015 14.05
+10
Je pa čisto vsak strošek vreden svoje cene.
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.54
+3
Če daješ pesu samo hrano tipa Chappy ali Pedigree, in pri tem prihraniš, boš vse to moral finančno nadoknaditi, ko bo zbolel na ledvicah ipd. Takrat bo strošek zdravljenja vse prihranke požrl...
blablaaaafefef
17. 12. 2015 12.20
+3
za razliko od nekaterih, ki psa dajo na 3x3 metre ograjen pesjak in se ne more normalno gibati
wolfterier
17. 12. 2015 15.50
+8
V pesjaku 3x3 se bolj normalno giba,kot na verigi.Je pa nujno potreben dolg sprehod najmanj dvakrat na dan,tega pa na žalost mnogi lastniki ne naredijo !
blablaaaafefef
17. 12. 2015 12.19
-5
dolgi, ker drugo se vse hitro strga in pa najlažje se lahko šeta okoli saj je dolga zajla 6m
macro
17. 12. 2015 12.18
-10
Imam Aibota. Cena 1500€. Ne lula kaka ne rabi na sprehod prinese mi kost. Pokaze mi z repom da je vesel.. Ce mi kaj ne pase ga resetiram
KomentatorPolde
17. 12. 2015 13.30
+10
KomentatorPolde
17. 12. 2015 12.17
+46
Nobeden strošek se ne more primerjati z zvestobo, ki ti jo pes vedno izkazuje !
bema1201
17. 12. 2015 14.59
+16
Kuža je duševna hrana za človeka, če ima to žival rad, vso dobroto ti večkratno povrne, kar ti noben človek ne bo.
Matjaž Rauter
17. 12. 2015 12.15
+6
Dandanes nekateri še tega ne razumejo, da otrok ni darilo, niti pravica, temveč obveznost in odgovornost, ki potrebuje medsebojno se ljubeča mati in očeta.
Zmagovitoplemeniti
17. 12. 2015 20.57
-3
ZATO PA NA REFERENDUMU: PROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTI !!!
blablaaaafefef
17. 12. 2015 12.04
+16
Kako vas ni sram KUPOVATI psa, to je kot bi kupil otroka, namesto ga posvojil. Mi smo leta 2007 posvojili iz zavetišča majhno 2 mesečno kepico mešanko, ki bi jo usmrtili čez par dni, zdaj je tako zvesta kužika, tako ljubezniva, inteligentna in prava čuvajka kadar je treba, ko gremo z družino na sprehod vedno počaka do zadnjega člana, ko hodimo, da se ne bi kdo izgubil, ve kje mora kakati, lulati, če se strga njena zajlica čaka celo noč na predpražniku pred vhodom v hišo, zna si sama z gobčkom odpret vrata če so malo priprta, boji se pirotehnike in ostalega pokanja, je pridna nikoli ne zbeži nikamor, ko je odvezana, je en angelček, nobenih zdravstvenih težav, ima pa 9 Kg:), bolj idealne kužike ne bi mogli dobit, je oče imel v otroštvu 5 psov že, pa je rekel, da noben še ni bil tako idealen kot ta. Res izkazuje hvaležnost in zvestobo, ker smo jo rešili. Tako to je vse haha malo imam preveč časa lp
macro
17. 12. 2015 12.13
+11
Kaksna zajlica??? Celo noc veni na mrazu tak mali pes???
blablaaaafefef
17. 12. 2015 12.18
-8
veni? Neveš kakšno dlako ima in podlanko, sploh nemara biti noter, poleg tega pa ima hiško in ima noter mrvo prav uživa v hiški, če pa je ekstremno mrzlo jo pa tudi v garažo damo.... ja na zajlici tanki je privezana dol
mulc-slo
17. 12. 2015 13.06
-2
lepo je posvojiti psa, malček nerodno pa je če ima ta kužek kakšno travmo iz otroštva in potem ugrizne npr poštarja...
yaks
17. 12. 2015 14.07
+19
Nikoli ne bom razumel ljudi, ki si nabavijo psa, da ga imajo potem na zajli zunaj privezanega.
wolfterier
17. 12. 2015 15.53
-4
Nikoli ne bom razumel ljudi,ki si nabavijo psa,potem se jim pa po posteljah in kavčih valja.Kaka pa na otroškem igrišču pred blokom !