Slovenija

V Žitu šest delavcev nima zakonitega statusa zaposlitve

Maribor, 04. 01. 2013 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/V.L./STA
Komentarji
192

Zaradi pogodb, ki so jih najeti delavci mariborskega Žita dobili v podpis, sta Žito obiskala inšpektorja. Ugotovila sta, da je šestim delavcem 31. decembra potekla pogodba o zaposlitvi. V Žitu pravijo, da bo morala agencija JOB service v celoti prilagoditi pogodbe z delavci.

Pogodbe za najete delavce v družbi Žito v Mariboru so dvignile veliko prahu. Podravska območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je opozorila, da so pogodbe sporne, saj v njih slovaška agencija JOB service navaja slovaško zakonodajo. Agencija je medtem poudarila, da spoštuje slovensko delovnopravno zakonodajo.

ZSSS je o zadevi obvestil inšpektorat za delo.
ZSSS je o zadevi obvestil inšpektorat za delo. FOTO: Thinkstock

Ker je sekretar podravske ZSSS Gregor Cerar zadevo prijavil inšpektoratu za delo, sta mariborsko Žito danes obiskala inšpektorja. Pregledala sta dokazila o statusu zaposlitve za vseh 142 delavcev in ugotovila, da delodajalec za šest delavcev ni predložil dokazil o zakonitosti zaposlitve. Tem šestim delavcev je namreč 31. decembra 2012 potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas.

Na inšpektoratu so nato pri vpogledu v bazo podatkov zavarovancev ZZZS ugotovili tudi, da teh šest delavcev ni več prijavljenih v obvezno socialno zavarovanje. Ugotovili so tudi, da so tem šestim delavcem obljubili nadaljevanje dela v mariborskem Žitu pod pogojem, da podpišejo pogodbo o zaposlitvi z agencijo za zaposlovanje JOB service. "Zahtevane pogodbe o zaposlitvi inšpektorja danes v inšpekcijskem nadzoru nista dobila na vpogled," so sporočili z inšpektorata.

So pa na inšpektoratu iz pogodbe, ki so jo dobili, ko so prejeli prijavo, ugotovili, da gre za pogodbo na podlagi slovaškega zakona o delu, ki naj bi bila podpisana v Košicah, in tudi pod pogoji, ki veljajo na Slovaškem.

Zaradi vsega tega sta inšpektorja mariborskemu Žitu prepovedala nadaljevanje delovnega procesa z delavci, ki nimajo zakonitega statusa zaposlitve. Na inšpektoratu postopek nadaljujejo.

Žito: Neposrednega vpogleda v pogodbe nismo imeli

Direktor kadrovskega in pravnega področja v Skupini Žito Zdravko Sančanin je dejal, da bodo do prihodnje srede posredovali inšpektoratu pogodbe, ki jih ima družba sklenjene z zaposlitvenimi agencijami. Dodal je še, da je inšpektorat zahteval pogodbe, ki jih ima JOB servis sklenjene z delavci, ki so prihajali na delo v to poslovno enoto preko te konkretne zaposlitvene agencije. Te bodo od agencije zahtevali.

Sančanin pravi, da doslej neposrednega vpogleda v pogodbe, ki jih ima sklenjene agencija s posameznimi delavci in jih tudi sama hrani, niso imeli. "Z agencijo smo namreč sklenili pogodbo v veri, da spoštuje slovensko delovno pravno zakonodajo v odnosu do posameznega delavca, s katerim agencija neposredno sklene pogodbo in ga pošlje v Žito ali v katero koli drugo podjetje v Sloveniji delat. Zaposlitvena agencija je tudi tista, ki oddaja vse prispevke za tako zaposlene delavce, s katerimi ima neposredno podpisane pogodbe, in poravnava tudi vse ostale obveznosti. Če nam ne bodo želeli izročiti teh pogodb, jih bo od te agencije moral terjati neposredno inšpektorat," pojasnjuje direktor kadrovskega in pravnega področja.

Agencija zagotavlja, da spoštuje delovnopravno zakonodajo.
Agencija zagotavlja, da spoštuje delovnopravno zakonodajo. FOTO: Reuters

Žito od agencije zahteval spremembo pogodbe

Ko so informacije o pogodbah prišle v javnost, je Žito tudi samo od agencije zahtevalo pojasnila. Kljub zagotovilu agencije, da je vse zakonito, pa so po besedah Sančanina zahtevali, da vse te pogodbe v spornih delih dopolnijo in uskladijo tako, da bo jasno, da velja delovnopravna zakonodaja Slovenije. "Tudi mi imamo namreč v pogodbi z omenjeno agencijo jasno zapisano, da Skupina Žito najema delavce v skladu z veljavno slovensko zakonodajo, ki ureja to področje," je dodal Sančanin. Poudarja, da bo morala agencija JOB servis v celoti prilagoditi pogodbe z delavci. "Če tega ne bo storila, bomo pogodbo o sodelovanju z njimi prekinili oziroma bomo ustrezno pravno ukrepali," je jasen Sančanin.

Agencija izhodišč ne more spreminjati, lahko pa pri plačah doda alinejo

Predstavniki agencije JOB service pa so za 24ur.com sporočili, da je direktorica agencije razložila, da zaradi generične nastavitve pogodb o delu izhodišč ne morejo spreminjati, saj so vezana tudi na njihovo zakonodajo. Lahko pa dodajo alinejo pri plači, da se plača uskladi na določeno višino oziroma tako, da se zagotovi minimalno izplačilo, ki velja po slovenski zakonodaji.

Agencija je vpisana v evidenco

Zagotavljanje dela delavcev drugemu uporabniku ureja zakon o urejanju trga dela. V njem je predpisan tudi postopek za vpis v evidenco delodajalca s sedežem v drugi državi članici EU, EGP ali v Švicarski konfederaciji, ki želi na območju naše države opravljati dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku. Kot pravijo na inšpektoratu za delo, se lahko dejavnost začne opravljati z dnem vpisa v evidenco in agencija JOB service je v to evidenco vpisana.

Minister za delo Andrej Vizjak je dejal, da se mu zdi nesprejemljivo, da se za katerega koli delavca, ki dela v Sloveniji, ne bi spoštovala veljavna zakonodaja, zlasti ko gre za minimalne prejemke. Glede urejanja agencijskega dela v okviru reforme delovnopravne zakonodaje pa je minister povedal, da ga bodo uredili v okviru zakona o delovnih razmerjih. Dejal je, da bo ta primer gotovo dodatno osvetlil rešitve, ki jih predlagajo.

ZSSS se z agencijskim delom ne strinja

Celotna zgodba z Žitom in agencijo JOB service pa je vnovič odprla razpravo o agencijskem delu. Na ZSSS imajo glede take vrste dela zelo veliko pripomb in pričakujejo spremembe zakonodaje, ki bodo povečale varnost delavcev, zaposlenih v agencijah. Agencijsko delo je po mnenju predsednika ZSSS Dušana Semoliča ena izmed oblik največjega izkoriščanja delavcev, ki je namenjena predvsem povečevanju dobičkonosnosti delodajalcev in fleksibilnosti delovne sile.

Svetovalec ZSSS Goran Lukič je opozoril, da je inšpekcija za delo leta 2007 opravljala usmerjen nadzor nad delom agencij, ki posredujejo delo, pri 99 agencijah pa so odkrili kar 150 kršitev s področja delovnega prava. "Že ta številka, ki je stara pet let, nam pove marsikaj o razmerah," je poudaril.

V zadnjih letih se je obseg agencijskega dela precej povečal. Leta 2003 je bilo namreč v agencijah 1500 zaposlenih, sedaj pa je v agencijah zaposlenih nekaj več kot 6500 ljudi. Od tega je približno 85 odstotkov zaposlitev za določen čas, je poudaril Lukič. Po njegovem mnenju je treba okrepiti nadzor nad agencijskim delom in predlagati sankcije, ki bi preprečile takšne anomalije.

Izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko pa je poudaril, da je treba oblikovati seznam agencij, ki kršijo delovnopravno zakonodajo, ter sprejeti odločitev, da Zavod RS za zaposlovanje k njim ne bo več pošiljal brezposelnih oseb. Prav tako bi bilo treba uvesti kvote, ki bi določale maksimalen delež oseb, zaposlenih za določen čas v takšnih agencijah. "Ti ukrepi bi pomenili, da bi s trga izginile neresne in hišne agencije," je poudaril.

V Združenju agencij za zaposlovanje (ZAZ) pa poudarjajo, da ne podpirajo ravnanj agencij za zaposlovanje, ki so v nasprotju z veljavno slovensko zakonodajo in ne spoštujejo pravic delavcev. Poudarili so, da je trenutno v usklajevanju nova zakonodaja, s katero se bodo lahko izboljšale razmere na trgu dela.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didiss
06. 01. 2013 22.07
+3
kaj ste pozabili ,drzave ni vec ,umrla je!
tron3
06. 01. 2013 12.30
+7
Da se takšne svinjarije dogajajo je kriva Država oziroma zakonodajalec, namesto da bi sankcioniral takšno početje delodajalcev, jih boža, kazen za kršitev delovno pravne zakonodaja npr. za pravno osebo milijon evrčkov, za odgovorno osebo pa pol milijona, verjemite ni junaka v deželi tej, da bi si upal kršit. Tako bi moralo biti urejeno! Kako je to preprosto, samo napisati je treba in sprejeti v prarlamentu! Vendar takšnega zakona, sedanje politične elite niso niti pod razno pripravljene podpreti!
scernig
06. 01. 2013 09.45
+8
Kje so naši vrli sindikalisti!!Nisem še slišal pametnega komentarja.Čas je,da tudi njih naženemo , nič iz njih VOLUHARJI!!!
polnalunca
06. 01. 2013 09.32
+5
joj,k to berem ,bi rada povedala toliko da bi bla novica na vseh prvih straneh,ampak ja nimam jajc ker sem navadna delavka in mam doma tri otroke in sem že tri mesece brez plače in vem toliko sranja da bi firmo lahko jutr zaprl.....delavci ne vemo kam naj se obrnemo da ne bomo tepeni,ne morš kar vzet knjižco in it stran,k pol ti tud zavod ne pripada....nimamo denarja za drage odvetnike ampak samo čakamo in poslušamo same obljube....
iggy5
06. 01. 2013 08.50
+7
NE DELAM PREKO AGENCIJE,SLIŠIM PA MARSIKAJ O NJIH,KAR VERJETNO MEDIJI ZAKRIVAJO,KO SE BO IZVAJAL PRITISK NA AGENCIJE IN Z SPREMEMBO ZAKONODAJE BODO PONIKNILE.
comment123
05. 01. 2013 22.14
+9
BOJKOTIRALA BOM VSE NJIHOVE IZDELKE IN ŠIRILA TO MED VSEMI, KI JIH POZNAM!
GSMG
05. 01. 2013 21.38
+10
Slišati je, da to še zdaleč ni osamljen primer izkoriščanja. Lepo bi bilo, da nam odgovorni povedo, kako je mogoče, da pri 130.000 brezposelnih v SLO izdajo tuji firmi dovoljenje za delo, poleg tega pa še nihče ne kontrolira takega zaposlovanja. Z eno besedo "BEDNA KATASTROFA"!
resslovenka
05. 01. 2013 23.04
+8
Hja, to je spet ena pogruntavščina naših gospodarstvenikov. Zakaj bi se ubadali z delavci. Dejte mal vprašat delavce, ki so zaposleni preko teh agencij. Vam rečem, beda da večje ni. Držte me za jezik, če lažem. Pogodbe za določen čas, podaljšajo jih samo tistim, ki so tiho tudi če polena na njih sekajo, del zasluška poberejo kot svojo provizijo ... In kakor slišim (iz zanesljivega vira) je teh v Žitu velika večina. Ni volje, da bi bilo drugače, ker se delavca smatra zgolj kot nepotreben strošek, ki se ga je treba znebit takoj ko kakšno zine oz. zahteva čisto osnovne pravice, ki mu zaenkrat po zakonu še pripadajo. Pa še te klestijo do onemoglosti. Marsikaj bi se morali naši učiti od tujine, kjer imajo te zadeve zgledno urejene. V svoje dobro in v zadovoljstvo delavcev.
jan?ika80
06. 01. 2013 12.12
+4
Pa študenti,ki to niso ,ampak obupanci ki delajo preko tujih napotnic katere jim jih priskrbijo Šefi!!!
Tomozuki
07. 01. 2013 00.19
+1
Mogoče bi pa nacionalizacija takih podjetij kaj pomagala...?
unatm
05. 01. 2013 20.41
+12
se pravi... ŽITO iz nakupovalne košarice out !
edin.zn
05. 01. 2013 18.57
+9
P.S.: Žito proizvaja tudi beli in polbeli rezan kruh za LIDL IN SPAR!
demokracijakajjeto
05. 01. 2013 20.12
+10
comment123
05. 01. 2013 22.15
+2
topo
05. 01. 2013 18.40
+8
Takih primirov je precej v Sloveniji,kajti izgleda da vse vlade do sedaj to podpirajo,ker jim za delavce ni mar,Naj pridejo v Cerkno pogledat na ETA ali v hotel.ETA Cerkno,kjer zelo poceni delajo po 12 ur penzijonistke in to take ki imajo vsega dovolj,raze pameti ne namesto da bi zaposlili nezaposlene itd.
edin.zn
05. 01. 2013 18.33
+12
Zato je pa vodja pekarne Žito na Viču na bolniški, kao viroza, gripa :) Vir? Tam delam...In sem delal z enim novim delavcem, ki ima pogodbo s to agencijo, medtem ko že obstoječi delavci iz Bosne, Srbije itd. ki delajo preko drugih, bolj pravičnih agencij niso hoteli podpisati (vsem je bilo rečeno Ali podpišete s slovaško agencijo ali pa vas ne rabimo)...
topo
05. 01. 2013 18.42
+12
Čudno da se delavci ne spomnijo da je čas kolin,saj prašiča imajo....
edin.zn
05. 01. 2013 18.56
+2
Z njihove agencije (obstoječih delavcev) so jim rekli naj zaenkrat molčijo, kar je po moje tudi prav, kajti njihova matična agencija bo storila vse kar se da, da ukrepajo...Smo se ravno včeraj pogovarjali...
jan?ika80
06. 01. 2013 12.19
Lepo,da se agencija trudi,ampak,če žito prekine pogodbo z obstoječo agencijo in najde cenejšo,pol ima njihova stara agencija zvezane roke
edin.zn
08. 01. 2013 12.20
Jančika80, ti delavci delajo tu že dolgo, uvajanje novih tujih delavcev ki se stežka priučijo sistema v Žitu pa ni smiselno, tko da je tole šah...mogoče celo mat?
civitasstain@gmail.com
05. 01. 2013 18.11
+12
Ti ne moreš služiti dvema gospdoma, pravi sveto pismo. Družbi Žito in Job sevic.
bobo11 1
05. 01. 2013 19.36
+6
Zato ti pa ena družba vzame del tistega, kar bi pripadalo tebi.
bobo11 1
05. 01. 2013 18.01
+13
Agencije za delo lahko obstajajo in živijo samo zato, ker Zavod RS za zaposlovanje slabo dela. Povečati je potrebno učinkovitost in fleksibilnost Zavoda RS za zaposlovanje, pa bojo te izkoriščevalske agencije dela same spuhtele in izginile.
demokracijakajjeto
05. 01. 2013 17.46
+16
Kje so sedaj glasnikI ulice. Pravice in življenje v Sloveniji se bo spremenilo na bolje , ko bodo ljudje bojkotirali take delodajalce. NE KUPUJEM VEČ IZDELKOV ŽITA. So pa dolgo rabili, da je prišlo dogajanje v Žitu v javnost. Bi bilo dobro , da bi poslovanje pregledala kaka neodvisna revizija.
Jacko
05. 01. 2013 20.25
+9
danes sem imel žitovo pecivo že v nakupovalni košari, pa sem se spomnil na te izkoriščane delavce in sem ga vrnil na polico. Do nadaljnega bo tako tudi ostalo pri vseh njihovih proizvodih
comment123
05. 01. 2013 22.17
+3
tudi jaz sem se ognila vsemu, kar sicer njihovega pade v košaro, danes pa ni in ne bo več....stran z gnilim kapitalizmom in izkoriščanjem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
scernig
05. 01. 2013 17.15
+14
Za sebe so dobro priskrbeli, menedžerji astronomske odpravnine,poslanci 12 mesecev po tri jurje,županom nič ne moreš-so nedotakljivi...navadna raja pa prek agencij za kruh in vodo. In prav je tako očitno nam gre še predobro smo kar tiho in jamramo tam,kjer ni treba!!!
Huey
05. 01. 2013 16.52
+19
Namesto samostalnika ''delavec''...lahko kamot uporabite samostalnik ''suženj''! Hvala vlada, hvala parlament, hvala javna uprava in javni sektor!!
iggy5
05. 01. 2013 16.32
+22
PA NAJ POSLANCI DELAJO PREKO AGENCIJE ČE JE TAKO FINO
iggy5
05. 01. 2013 16.31
+14
zakaj pa takšna tišina o AGENCIJAH,ker lahko pogledamo lastniške ssteukture agencij pa bomo dobili HOBOTNICE
iggy5
05. 01. 2013 16.29
+20
SKRAJNI ČAS DA UKINEJO TE AGENCIJE ZA DELO novodobno suženstvo
jaka
05. 01. 2013 16.18
+2
Če jim je potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, potem naj se javijo na uradu za delo. Če pa so se sedaj zaposlili pri novem delodajalcu v TUJINI, potem pa ne vem, če imajo slovenski sindikati in inšpektorji kaj za rešiti. Vsi bi kar nekaj v tujini počeli, na koncu pa doma jokajo, kako so jih napeli...
Dobri Ivek
05. 01. 2013 16.26
+4
Ja, jih je najbolje kar na cesto zabrisat, pa pomest to blamažo pod debelo preprogo! To je vse, kar so zmožne dobro plačane pristojne službe!