Slovenija

Zidar mimo vrste?

Ljubljana, 09. 05. 2011 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zidar naj bi si za operacijo na hrbtenici zaželel in dobil kirurga, ki tisti večer ni bil dežuren in je v UKC Ljubljana opravil samo to operacijo. Vodstvo UKC preverja, ali je šlo za nujno operacijo oziroma ali je Zidar preskočil vrsto.

Prvič je bil Ivan Zidar zaradi hernije na ortopedski kliniki operiran februarja letos, domnevno sporna operacija v UKCL pa naj bi se zgodila 21. aprila. Zaradi zdravstvenih težav je Zidar trenutno izločen iz sodnega postopka.
Prvič je bil Ivan Zidar zaradi hernije na ortopedski kliniki operiran februarja letos, domnevno sporna operacija v UKCL pa naj bi se zgodila 21. aprila. Zaradi zdravstvenih težav je Zidar trenutno izločen iz sodnega postopka. FOTO: B.G.

Pri nadzoru, ki ga je odredila strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup, bodo sodelovali neodvisni strokovnjaki, ki bodo po pregledu celotne medicinske dokumentacije ugotovili, ali je bil operativni poseg nujen ali pa je šlo za preskakovanje čakalne vrste, poroča časnik Finance. Po njihovih podatkih naj bi operacija Ivana Zidarja oziroma vprašanje njene nujnosti razdelilo zdravnike v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL).

Na ministrstvu za zdravje so na podlagi današnjega pisanja medijev vodstvu kliničnega centra poslali zahtevo o pojasnilu v zvezi z operacijo Zidarja. Pojasnilo pričakujejo v najkrajšem možnem času.

Medtem ko navadni zavarovanec na operacijo, ki je ocenjena kot nenujna, lahko čaka tudi več let, pa naj bi Zidarju uspelo, da ga je, potem ko je bil kot nujni pacient sprejet v bolnišnico, v svojem prostem času ob asistenci dežurne sestre in anesteziologa operiral vrhunski nevrokirurg dr. Seyed Yousef Ardebili, poročajo Finance.

Pisanje o Zidarjevi operaciji po prepričanju njegovega odvetnika Boštjana Penka ,,prestopa meje novinarske etike''. Penko še pravi, da se Zidar za razliko od predsednika Türka zanaša na domače zdravstvo in da je njegov klient ''navsezadnje sezidal celoten kompleks'' Kliničnega centra, poročajo Finance.
Pisanje o Zidarjevi operaciji po prepričanju njegovega odvetnika Boštjana Penka ,,prestopa meje novinarske etike''. Penko še pravi, da se Zidar za razliko od predsednika Türka zanaša na domače zdravstvo in da je njegov klient ''navsezadnje sezidal celoten kompleks'' Kliničnega centra, poročajo Finance. FOTO: Blaž Garbajs

Zavarovanci si sicer lahko izberejo zdravnika, za katerega želijo, da jih operira, a le za redne operacije in če so pripravljeni čakati dlje. Ni še znano, ali je bila Zidarjeva operacija samoplačniška ali pa je šlo za operacijo v breme zdravstvenega zavarovanja.

Vir s Financ je prepričan, da je pri Zidarjevi operaciji šlo za zlorabo dežurne službe, saj bi v ''podobnem primeru navadnega Janeza Novaka'' pregledal dežurni kirurg, ki bi se odločil o nujnosti operacije. Dežurni kirurg ob času Zidarjevega sprejema v UKCL sicer prvega moža SCT po navedbah Financ ni ne sprejel ne pregledal.

Drug vir, na katerega se sklicujejo Finance, pa je prepričan, da je bila operacija nujna in bi Zidarju v nekaj urah grozila ohromitev noge, a dodaja, da bi bil operacijo sposoben opraviti kateri koli nevrokirurg, torej tudi dežurni.

Po uradnih podatkih s spletne strani UKCL na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo je čakalna doba za redno operacijo hrbtenice 307 dni, lahko pa tudi več, če želi pacient opraviti storitev pri določenem zdravniku. Bolniki z napotnico nujno pa so v ljubljanskem kliničnem centru pregledani v 24 urah.

Na UKCL zadev v zvezi s primerom obravnave Ivana Zidarja ne bodo komentirali, dokler ne bodo znani izsledki strokovnega nadzora. Ali je bil operativni poseg nujen ali pa je šlo za preskakovanje čakalne vrste, bo predvidoma znano v dveh tednih.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artista
10. 05. 2011 22.05
se moram pridušat, ker sem bila v istem času na OK kot gospod, ki je tak revež. Tudi operirana na HD. Na lastne oči sem reveža videla, kako je mirno sedel na debeli riti in bral časopis. Če imaš hude bolečine in izpade, ki zahtevajo operacijo, te uštimajo na hitro, da boš pa sedel na riti več kot le za obrok, pa ni govora, ne prej ne po operaciji takoj. na nevrokirurgijo do Ardebilija iz ortopedske nimaš šans priti, če si navaden smrtnik - morajo biti že hudi zapleti. In tudi do sedaj še nisem po operaciji videla tolk hudega poslabšanja v rekordnem času slabih 2 mesecev, da bi te moral operirati naš najboljši nevrokirurg, ki ga morajo nenujni primeri čakat po eno leto. Ga ne kritiziram kirurga, ker sem videla, kaka je razlika med njegovim delom in delom katerega drugega, tip je briljanten. Lahko pa iz svoje izkušnje povem da se v tko kratkem času ne bi dala 2x rezat kar tako zaradi lepšega. Po mojem se je ves čas samo skrival na ortopedski, govorilo se je, da mu ni nič, imel je svojo luksuz sobo, privat strežnico 24 ur, varnostnika... ko v hotelu. za konec: običajen pacient je po operaciji HD odpuščen domov v 3 do 4 dneh - kaj je torej tam delal več kot en mesec???
rodar1
10. 05. 2011 15.59
+1
Doktor Ardebili je najprej ČLOVEK in šele potem vrhunski zdravnik. Iz izkušenj vem, da ne dela razlik med bolniki in se enako potrudi tako za malega človeka kot za VIP osebe. In to je lastnost, ki jo pri večini "naših" zdravnikov pogrešamo. Dr. Ardebili, vaši bolniki vemo, da ste se le zaradi svojega vrhunskega znanja znašli v tej zidarski godlji. Upam si napisati v imenu vseh vaših bolnikov, da vas 100% podpiramo in vam želimo, da vas ta afera čim manj prizadene.
Tonček Balonček
10. 05. 2011 09.11
Podpisal je pač pristopno izjavo zq Prvo zdravstveo asistenco in stopil iz vrste. To lahko stori vsakdo!
samajajca
10. 05. 2011 06.43
Kdo od vas pa je v prostem casu se pripravljen kaj naresti drugega kot pljuvati po forumih ?
12345s
10. 05. 2011 01.29
Verjetno mu je Pahor, prek Gadafija, zrihtal pri Ardebiliju.
partizan71
10. 05. 2011 00.07
Voluhar je pobasal cel kup denarja, zdaj pa pticki tekajo za njim da ujamejo drobtinice...
R.Maister
09. 05. 2011 23.13
Po hitrem postopku v zapor,ne pa v bolnico.
-anja
09. 05. 2011 22.50
očitno je rabu nujno operacijo... da ga ne bo hrbtenica preveč bolela medtem ko bo sedel v zaporu!
punke
09. 05. 2011 22.05
no eni trepetli si še lehko privoščijo in z njimi delajo v rokavicah,... jah kej te češ,samo znejti se treba!
ichigo-chou
09. 05. 2011 22.02
fejst-glup... ti o tem, kok je blo zgodb z žalostnim koncem-je res..a vendar kirurgi niso bogovi, ampak se pa trudijo po najboljših močeh!! so seveda izjeme...ampak v veliki meri je pa potem tudi veliko od pacienta odvisno ali se drži navodil ali ne in koliko naredi za svoje zdravje!!
standard
09. 05. 2011 21.50
"je njegov klient ''navsezadnje sezidal celoten kompleks'' Kliničnega centra," Penko, on ni nič zidal. Samo aneks na aneks je dal pisati in za razliko od tistih, ki so res delali, mastno služil. Gnusno pa je, da ima privilegije kot da je res on delal. Tajkunček, ki nekemu revežu podaljšuje agonijo, ker čaka in čaka na operacijo, to je Zidar. Imam sorodnico, ki jo že leta prestavljajo, zato vem o čem govorim. Še njen osebni zdravnik je zgrožen.
thinkP
09. 05. 2011 21.43
prehlad
09. 05. 2011 21.02
KAKŠEN PROBLEM KO ZAČNE DENAR TIŠČAT ZIDARJA TAKOJ DOBI OPTIŠANCE ,KI PRITISKAJO NA NOGE . KAJ PA TISTI KI JIH TIŠČI V PRAZNEM ŽELODCU .
fejst_glup
09. 05. 2011 20.21
pa še to,... kar se nujnosti tiče in najbolšega kirurga,... kirurg ima šefe,...ne pa svoje opreme!! p.s..koliko zgodb z žalostnim koncem je bilo nujnih,...!!
fejst_glup
09. 05. 2011 20.19
hrbet???? pa tako lepo nas je vsa ta leta guncal,.. (glej sliko gospoda kako ga boli hrbet na otvoritvi vrca samo kako leto nazaj) p.s. očitno je bolje biti zidar kot prostozidar,.!!!
ichigo-chou
09. 05. 2011 20.03
Tukaj se strinjam z Darkotom32. Ardebili je super nevrokirurg, in vsak ki ima nujen primer oz. je operacija potrebna nujno, ga operira in tudi gleda na to, da boš prišel čimprej na vrsto. Mene je operiral in res svaka mu čast, nbenim drugim nebi zaupala operacije, ker ima tudi karizmo in osebnost. Veliko srce ima in če bi lahko bi vsak čakal na operacijo samo 1 teden, v nunih primerih še to ne...ampak ljudi s takšnimi in drugačnimi težavami je vse več... Tko da tle primer Zidar ni ključnega pomena, jst mu želim dobro okrevanje, čeprav si bo lažje privošču bolšo rehabilitacijo kot pa navadn delavec...je pač tako
Darko32
09. 05. 2011 19.52
No tukaj pa je javnost šla malo mimo. NAmreč postavlja se vprašanje v primeru hernie disci kakšni so postopki zdravljenja. KAkšni so ukrepi pri zrdavljenju in kakšni so ukrepi pri rehabilitaciji. Tukaj je lahko vsak najmanjši napačen gib usoden, saj gre za neposredni vpliv na živčni sistem človeka. Izključimo v tem primeru Zidarja ven. JAz sprašujem ali tudi velja čakalna vrsta za osebo, kateri je prišlo do zdrsa medvretenčne ploščice. Če velja je potrebno takoj ukrepati. Kolikor vem so vsi takšni primeri v RS obravnavani prednostno, saj so dragocene vse minute,
alterego
09. 05. 2011 19.13
zdrav Zidar bo lažje prisostvoval sodnim obravnavam?
Buena Vita
09. 05. 2011 19.11
TUNEL JE ZAZIDAN
Buena Vita
09. 05. 2011 19.10
HE,HE UMETNIN ZIDAR IMA CELE KUPE, LE OD KJE,ČE PA NI KRADEL SAM SEBI 40 SLAMNATIH FIRM JE IMEL,,VSEM FIRMAM JE NALEZLJIVO IN HITRO NAKAZOVAL EVROTE, PLAČE PA DELOVCEM RES NI POTREBNO DATI,LE ZAKAJ Č