Slovenija

'Danes Pomurje, jutri Slovenija, pojutrišnjem ljudje'

Ljubljana, 28. 04. 2011 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijski minister je prepovedal uporabo strupenih semen, a mu še vedno ni jasno, kako je strup prišel do čebel. Medtem iz Prekmurja poročajo o novem pomoru, v SDS pa se sprašujejo, kdaj smo na vrsti ljudje.

Množični pogin čebel v Oplotnici - 8
Množični pogin čebel v Oplotnici - 8 FOTO: Mia Media
Ob tem, da bomo posledice pomora čebel čutili še nekaj časa, pa tudi ob predpostavki, da množičnega umiranja čebel ne bo več, posebej poudarjamo, da lepe besede in napovedi kaznovanja morebitnih krivcev ne bodo zalegle, štejejo le dejanja, ali pa smo morda naslednjič na vrsti ljudje. Franc Sušnik, SDS

Po podatkih kmetijskega ministra Dejana Židana je v Pomurju trenutno prizadetih okoli 16 tisoč čebeljih družin v lasti 45 čebelarjev. Stopnja umrljivosti se giblje od 10 do 50 odstotkov. Da bi preprečili nadaljno morijo, so danes predstavniki strokovnih inštitucij s čebelarji sedli za skupno mizo, kjer jim je minister predstavil prve izsledke analize pomora.

"V tem trenutku razpolagamo le z zasebnimi izvidi mrtvih čebel. Pri teh je ugotovljeno, da je najverjetnejši vzrok za pogin čebel kemikalija klotianidin,“ je pojasnil minister ter nadaljeval, da so to substanco našli v šestih od sedmih vzorcev. Ali se resnično nahaja in koliko ga je v spornih koruznih semenih, bo sicer pokazala analiza koruze, ki so jo poslali v nemške laboratorije. Sume, od kod prihaja ta strupena substanca, pa sicer raziskujejo v mnogih smereh, a bolj natančen minister ni bil. "Vemo, kaj je najverjetnejši vzrok za zastrupitve, a še vedno iščemo pot, po kateri je ta strup prišel do čebel. V tem trenutku nimamo dokončnega odgovora, a vse teče v to smer,“ pravi.

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: Blaž Garbajs
Ministrstvo začasno prepovedalo uporabo spornih semen

Na podlagi predlog stroke ter predstavnikov čebelarjev bo ministrstvo sprejelo nekaj nujnih ukrepov. "Najprej bomo uvedli začasno prepoved uporabe semena z neonikotianidi ter registriranimi pripravki,“ je potrdil minister ter dodal, da bo ta uredba še danes objavljena v Uradnem listu. Naslednji previdnostni ukrep je, da se takoj omeji uporaba sredstva biscay za namene tretiranja oljne ogrščice v času cvetenja, povečali pa bodo tudi vzorčenje v panjih, kjer še ni težav.

Naslednji sestanek bo v petek.

Kazenska ovadba zoper nekdanjega ministra

Novi pomor čebel je dvignil veliko prahu, napovedana je tudi kazenska ovadba. Gorazd Pretnar z Inštituta za zdravstveno varstvo namerava namreč kazensko ovaditi nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Kot razlaga Pretnar, je Pogačnik po pomoru čebel pri Domžalah leta 2008 znova dovolil uporabo škodljivega insekticida, ki, kot kaže, mori tudi tokrat. Po mnenju Pretnarja se je Pogačnik tako odločil, da bi proizvajalcu omogočil velik zaslužek.

Množični pogin čebel
Množični pogin čebel FOTO: Mia Media

Morija se nadaljuje tudi danes

Medtem ko minister išče vzroke in krivce za nastalo tragedijo, pa iz Prekmurja prihajajo nove slabe novice. Policisti so namreč okoli 13. ure sprejeli klic čebelarja iz Bakovcev. Po prihodu na kraj so ugotovili, da je imel prijavitelj zunaj naselja čebelnjak z 200 panji, v katerih je pomrla približno tretjina pašnih čebel.

O dogodku so že obvestili strokovne sodelavce Nacionalnega veterinarskega inštituta in kmetijski inšpektorat, vzorce pa so poslali na analizo.

"Danes Pomurje, jutri Slovenija, pojutrišnjem ljudje ... "

Oglasili so se tudi v SDS, kjer so izpostavili nepremišljeno ravnanje bivšega ministra ter kritizirali ukrepanje trenutnega: "Ob tem, da bomo posledice pomora čebel čutili še nekaj časa, pa tudi ob predpostavki, da množičnega umiranja čebel ne bo več, posebej poudarjamo, da lepe besede in napovedi kaznovanja morebitnih krivcev ne bodo zalegle, štejejo le dejanja, ali pa smo morda naslednjič na vrsti ljudje.“ Njihova poslanska skupina je podala tudi zahtevo za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer bi obravnavali razloge in odgovornosti za katastrofalni pomor čebel v Pomurju.

K širjenju strupa pripomogla tudi suša in veter

Pri ugotavljanju, kaj je krivo za pomor čebel, je kmetijska inšpekcija ob pomoči veterinarske uprave na kmetijskih gospodarstvih preverjala izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sejanja koruze. Kot so že v ponedeljek sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in v vetrovnih vremenskih razmerah.

Na ministrstvu so sicer razložili, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
29. 04. 2011 18.19
kriv je Janša
rati
29. 04. 2011 15.25
dej prou na živce mi grejo čebelarji, mislijo kva so in se delajo največje reveže na svetu...kmet je pa zmer vsega kriv. 1. Kmetje so dolgo časa sami tretiral koruzo in ni blo nobenih problemov s tem. Potem so pa to prepovedal ker naj bi bli kmeti preveč ''butasti'' in zdej delajo to ''profesionalna'' podjetja. rezultat je tuki, plus da tok kokr tretirajo ta podjetja ni nč. Če pride hrošč nč ne pomaga in to kar tretirajo podjetja je sam blamaža, v resnic pa nč ne pomaga in tretirajo zato, da bi dobil denar, učinka pa ni ker je tam gor pesticida sam za vzorc, ki potem po možnosti še ''odleti''. 2. Število čebel je v Sloveniji na površino preveč. Mogl bi uvest tko kokr za kmete, na tok hektarjev travnikov spada največ tok glav živine. Ker pa je čebel preveč morajo letet daleč in so tok bl ranljive in ''utrujene''. 3. Slovenskega kmeta dost z*******o z vsemi škropivi, tečaji. V Sloveniji je to velik bol strogo kot po nekaterih drugih državah. Primer: pejte enkrat v trgovino in vzemte plastično gajbico od solate ter jo povohajte (najbolš da je itaijanska solata) in se boste zamislili - cela hiša smrdi po škropivih če jo pustite not. Poznam nekoga, ki je delal pri slovenskemu prodajalcu sadja in je z njim hodil v Italijo kupvat na največjo tržnco sadja in zelenjave. Strup (ne morm se spomnt katir), ki preprečuje gnitje solati je v Sloveniji prepovedan že več kot 10 let, v Italiji pa so imele ženske zadaj cele čebre oz. sode s tem strupom, zmešanim z vodo in vanj namakale oz. pomakale solato da ni gnila - potem pa so to vozili v Slovenijo. 4. zelo pametna bi bla uvedba obveznega kolobarjenje. tako se lahko uporablja netretirano koruzo - če pa na njivi seješ dve leti zapored koruzo pa more biti v druge tretirana. vendar zakaj ni te uvedbe? Zato, ker so pri vrhu samo veliki kmetje in poskrbijo tako, da je njim prav (majhni kmeti pa bodo ''pocrkali'). Mi redno kolobarimo in ni bilo problemov s čebelami in tudi posevki veliko bolje uspevajo manj škodljivcev ter posledično manj pesticidov oz. škropiv. ni vsa krivda na kmetih, ne rečem da so angeli, vendar pa bi se morali zamisliti vsi, država, čebelarji, velika podjetja in tudi kmeti.
sakatumi
29. 04. 2011 10.17
nas zastrupljate že desetletja,škoda da morajo tudi živali občutiti enako
scipio
29. 04. 2011 07.37
žalostno je gledat kako se na trebuščkih kranjskih čebel lomijo kopja kranjskega pridobitništva in tepejo interesi pogoltnih posameznikov, lobijev in združb, ki se potem razkazujejo po slovenski sceni z bazeni, vilami, jahtami in ultramercedezi in beemerji in se zalizujejo drug drugemu samo da vse ostane tako kot je njim prav in da jim ne neha teči noter. zdrav slovenski kmečki element je stvar preteklosti. pofinili smo se v smeri izdestiliranega rokovnjaštva. imamo dovolj lepih posameznikov, družin in združb ki so sposobni vsak dan požreti svoj klobuk in izdati lastno mater za novga jurja ter kup navadne raje, ki ne ve kam sama s seboj. vsak zdrav folk pa vedno ostane ravno na zdravem SREDNJEM SLOJU. če tega izgubi, igubi svoje telo in svojo perspektivo.
SEBASTI
29. 04. 2011 06.52
Tonček Balonček 28.04.2011, 21:04 Tonček Balonček 28.04.2011, 21:21 Tonček Balonček 28.04.2011, 21:53 Mojster, se mi zdi, da si malo zabredel....
Manu Cocker
29. 04. 2011 06.50
Kako lepo da se SDS zavzema za cebele - Janso takoj za predsednika Cebelarskega drustva - saj je m anipulacija s cebelami ze v druzini
Bartolomeus
28. 04. 2011 22.50
Poleg čebel je tragedija tudi v tem, da bo večina kmetov, ki na ta način sejejo koruzo, v naslednjih desetih letih zbolela za rakom. Seveda tega ne bo nihče povezoval s koruzo, še manj pa nosil odgovornost.
Tonček Balonček
28. 04. 2011 21.53
Janša je vedel za ta strup, ampak je čakal, da čebele začnejo umirati pod to vlado, potem bo bo ap preživele rešil in jih gojil tam pod B postajo kaninske žićnice in bomo na volilnih konvencija dobivali poleg kemičnih svinčnikov in kapic še vsak po eno merico slovenskeha medu! Ganjen bom!
Nauders
28. 04. 2011 21.45
vse je jasno, vse se ve, ampak se samo spreneveda, zaradi denarja seveda Farmacija La Cosa Nostra !
Zdravko Preradovi?
28. 04. 2011 21.43
Kaj pa SDS bluzi zakaj janša ni pre odkrio kakšni strup mori čebele..veči plen je pri šverc orožja ko pobija ljudi..samo skreču pozornos od odgovornosti.....
Tonček Balonček
28. 04. 2011 21.21
Janša, reši najprej čebele, potem Slovenijo, na koncu pa še nas, še bolje bi bilo, če se tega posla lotiš v obratnem vrstnem redu! Čakamo! "Dajte nam oružje!"
Tonček Balonček
28. 04. 2011 21.04
Stvar je bolj resna, kot si morda kdo predstavlaj. če ne bo čimprej novih volitev in ne bo kmetijski minister spet Podobnik ali Lukančičleva, bomo vsi pomrli, prej ali slej, morda gre za umiranje na obroke, kar ej še huje. Gre za naša življenja, življenja naših otrok in sploh vseh, tudi naših ljubljenčkov! Dilema je le ena, ali nove volitve ali pa revolucija, državni udar, tako en gre več, saj vidite, da umirajo čebele, streljajo medvede, smo priče umorom, morilci so že kolesarji, kaj nam sploh še preostane! Le kdo se je spomnil te osamosvojitve, pa 57. številek Nove revije in kapitalizma? To je bila velika napaka, očitno smo zabredli s to demokraciojo in strankami, Slovencem in Afganistancem tak sistem očitno ni pisan na kožo!
tali?ni tom
28. 04. 2011 20.49
upam da se začne z recimo sds
zalijanc
28. 04. 2011 20.41
strupeno seme je že v zemlji, le to pa kmetje še dodatno škropijo s strupi, pa naj še kdo reče, da je pitna voda iz podtalnice v Prekmurju zdrava. Slovenci so bili lažnjivci in kradljivci sedaj hitijo biti že morilci.Bravo !
SAUC001
28. 04. 2011 20.13
Židan in njegova PANVITA .... to so pa kmetijski tajkuni ...
Alojz Antoni?
28. 04. 2011 20.07
mi smo danes ljudje,bili smo včeraj in bomo tudi v naprej inkdo tvori državo mi vsi.
nightangel
28. 04. 2011 19.32
krtaca1528.04.2011, 10:426 Glej članek Maddy. Če bom dodal še kaj bom cenzuriran. Dejstvo pa je, da bo naftni (farmacevtski) lobi kmalu potonil. Iz tvojih ust v božja ušesa,drugače se nam ljudem slabo piše,saj nobeden več ne gleda na zdravje ljudi,samo še na to,da čimveč zaslužijo,samo se nekateri glavonje ne zavedajo,da če bomo pocrkali mali,bodo tudi oni in jim noben denar več ne bo pomagal!
BlaBlaGluposti
28. 04. 2011 18.47
hovdec 28.04.2011, 08:07 -3 Sem že enkrat povedal - čebele niso kure ali ptiči da bi kljuvale seme in se s tem okužile. Pa kaj jim ni jasno, da čebele na koruzo gredo šele ko le ta cveti. Do tega bo preteklo pa še nekaj vode. Res je da bo preteklo veliko vode, vendar iz nezdravega semene ne more zdravo cveteti.... In kot vidimo tudi ministru za kmetijstvo niso jasne osnove...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
28. 04. 2011 18.01
Ker zares ne prisluhnemo materi zemlji in jo se naprej unicujemo bomo vsi umrli cez eno leto .Moramo se zavedati da je bilo 1 teden v Sloveniji mocno sevanje ceprav je resnica prekrita .Ce ze je nekaksen Bog niti ta nas ne resi vec.Nemoremo vec resiti nasega planeta ker denar se vedno prevladuje.Kaj nam bo ves denar ko bo clovestvo mnozicno umiralo eden za drugim .Rad imam vse ljudi ampak zares smo obsojeni se samo na smrtPrelep pozdrav
desklan
28. 04. 2011 17.07
.....ma sej ta SDS in J.J. so pa res strokovnjaki za vse.....škoda, da tega niso znali pokazat, ko so imeli priliko - čast in oblast.....res škoda.....