Slovenija

Erjavec: Bratuškova je zamudila svojo priložnost

Ljubljana, 05. 06. 2014 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prva moža strank SD in DeSUS sta sklenila dogovor o sodelovanju na volitvah, ki pa ne prinaša skupne kandidatne liste. Hčerka se pridružuje materi, na to pravi Janša in dodaja, da bo še ena leva vlada najhitrejša pot do propada.

Stranki SD in DeSUS sta na srečanju voditeljev strank Dejana Židana in Karla Erjavca ustanovili t. i. socialdemokratski blok za vse generacije. Gre za predvolilno potezo, a stranki bosta na volitvah nastopili vsaka s svojo listo kandidatov. Namen povezovanja v blok je namreč sporočiti volivcem, kaj ta blok ponuja in to, da ima ambicijo sestaviti prihodnjo vlado.

Erjavec je pojasnil, da blok predstavlja tudi odgovor SDS, ki ima povsem drugačen program in vizijo razvoja Slovenije. Mandatarja bo predlagala stranka, ki bo imela več poslancev. Židan, ki predseduje SD, je ob tem pojasnil, da v primeru njegove stranke to pomeni, predsednika ali predsedujočega stranki. Erjavec pa je dodal, da enako velja tudi za DeSUS.

V obeh strankah ugotavljajo, da so si temelji programov obeh strank v marsičem podobni. Erjavec pravi, da imata stranki enake poglede na bistvena vprašanja, pri čemer je poudaril, da se strinjajo, da je treba varovati pravice starejših ter ohraniti javno zdravstvo in javno šolstvo.

SD trenutno predseduje Dejan Židan
SD trenutno predseduje Dejan Židan FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil Židan, so danes že sklepali tudi operativne pogovore, kako sodelovati v volilni kampanji. Oblikovali pa so tudi štiričlansko skupino, ki bo pripravila operativni program in na nek način tudi izhodišča za koalicijsko pogodbo, ki bo ponujena tudi drugim strankam.

Hkrati je povedal, da se precej operativno pogovarjajo tudi s Solidarnostjo, dogovor s to stranko pa pričakujejo še v tem tednu ali pa v začetku prihodnjega.

Zvečer se je Židan sestal tudi s predsednikom novoustanovljene stranke Verjamem Igorjem Šoltesom. Tema pogovorov je po Šoltesovih besedah možnost predvolilnega sodelovanja, kar pa je na koncu stvar odločitve strank. Dodal je, da je oblik sodelovanja lahko več: predvolilno, obvolilno, povolilno ... Za SD pa je po Židanovih besedah pomembno, da se z drugimi strankami sploh pogovarjajo, saj je stopnja nezaupanja med političnimi strankami v Sloveniji postala nevzdržna. "Verjamem, da se bomo pogovarjali in delno zgradili zaupanje med nami. Kako gledamo na volitve in možnosti koalicij po njih, pa so bolj resne razprave, za danes ali naslednje dni," je pojasnil.

Strankam, ki se na novo oblikujejo, kar velja tako za stranki Mira Cerarja kot Alenke Bratušek, pa bodo dali nekaj dni časa, da se konsolidirajo, nato pa jih bodo povabili na pogovore. A je Židan za Cerarjevo stranko dodal, da jih dejansko zanima, kaj ta stranka zastopa.

Naslednji petek bo imela SD konvencijo in kot pravi Židan, morajo biti stvari takrat dorečene.

Erjavec: Bratuškova je zamudila svojo priložnost

Že pred sestankom je Židan poudaril, da iščejo takšne skupine, ki imajo možnost, da zberejo dovolj glasov, da vstopijo v DZ, vse ostalo namreč povzroči razpršitev glasov. Pri tem je glede sodelovanja na levici poudaril, da pri SD ne gre za strah pred zmago Janeza Janše, in zagotovil, da SD ne bo imela negativne kampanje in negativnih sporočil, ker "se to ne spodobi".

Erjavec je na vprašanje, ali je v povolilni koaliciji s SD in DeSUS dobrodošel tudi Verjamem, odgovoril, da je dobrodošel vsakdo, ki nima težav s korupcijo ali obsodbami. Tako ne vidi razloga, da se morda ne bi za povolilno sodelovanje pogovarjali tudi s SLS in NSi. A kot je dodal, bodo v tem primeru pogajanja zaradi razlik v programih precej težja.

Za Zavezništvo Alenke Bratušek pa je dejal, da bi se "moralo nekam vključiti, če želi doseči rezultat, ki bi mu omogočil vstop v parlament". Po besedah Erjavca je Bratuškova "zamudila svojo priložnost".

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Janša: Hčerka se pridružuje materi

Povezovanje na levici prvaka SDS Janeza Janšo spominja na geslo Maa Zedonga: "Korakamo v različnih kolonah, nastopamo pa enotno, ker smo ista vojska". Podobno po njegovih besedah velja tudi za DeSUS in SD, saj je DeSUS "stranka privilegiranih upokojencev", ki jo je ustanovila nekdanja ZLSD. "Zdaj se hčerka pridružuje materi," je dejal.

Še ena leva vlada bo najhitrejša pot do propada, najpozneje takrat pa bosta nastopila čas in mesto za drugo republiko, je še povedal Janša.

Bogovič: Tudi midva z Novakovo lahko sprejmeva izziv vodenja slovenske vlade

V organih SLS so se seznanili s potekom evidentiranja kandidatov za volitve v DZ, prvak SLS Franc Bogovič pa je dobil, kot pravi, jasen mandat za nadaljevanje sodelovanja z NSi. Pri povolilnem povezovanju po njegovih besedah ne želijo nikogar izključevati. Kot pravi, bo pri novi vladni koaliciji ključno to, da se jasno zapišejo programske usmeritve in reformni program. Bogovič se zavzema za program, ki bo temeljil na tem, "da bo v Sloveniji več dela, da se bo z več delovnimi mesti lahko tudi konsolidiral položaj v državi". Tako je za vstop v povolilno koalicijo zanj ključna spodbuda gospodarstvu in delovnim mestom.

Bogovič se je odzval tudi na napoved vodij SD in DeSUS, da bodo po volitvah državnemu zboru ponudili mandatarja, kar bi lahko bila Židan ali Erjavec. Kot pravi Bogovič, jim je to jasno že od vsega začetka, podobno pa po njegovih besedah lahko velja tudi za NSi in SLS, saj lahko oba predsednika sprejmeta izziv vodenja slovenske vlade, če pred tem dobijo zaupanje volivcev.

SMC se bo o povezovanju odločala prihodnji teden

Člani izvršnega odbora Stranke Mira Cerarja (SMC) so na prvem sestanku razpravljali predvsem o pripravah na volitve, glede povezovanja strank pred volitvami pa so se odločili, da razpravo nadaljujejo prihodnjo sredo. "Takrat bo izvršni odbor sprejel dokončno odločitev glede možnosti povezovanja. Odločitev bomo takrat predstavili javnosti, a sklep bo moral potrditi še svet stranke," je povedal Cerar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (768)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
08. 06. 2014 16.56
Janša,je nenadoma postal politični analitik! Popljuva vse počez,čudno da mu ne zmanjka sline,od silnega pljuvanja,togote in nemoči. Mogoče se bo umiril na "počitnicah" v arestu.
dejgateprat3
06. 06. 2014 19.10
-2
Po hudem fiasku na evropskih volitvah si stranke koalicije ližejo rane. Najhuje je v Virantovi državljanski listi, kjer zdaj stavijo na točko, s katero bodo nastopili v tekmovalnem programu državnozborskih volitev. Velika rošada se je zgodila tudi v do nedavna Lukšičevi SD. Čeprav so mnogi stavili, da bo vodstvo prevzela kraljica Majda I., je ženska kvota tudi tokrat odpadla in na položaj se je zavihtel kmet Dejan
prašekk
06. 06. 2014 15.48
-2
Le povezujte se , ampak zmagal bo pa Cerar !
zvit kot presta
06. 06. 2014 15.50
-2
maksi54
06. 06. 2014 15.43
+1
Nisem Jankovičev pristaš.Bi pa go.Sodja vprašala, če bi ji uspelo takole provicirati Janšo?Ne vem, koliko je resnice v vseh napadih, je pa eno res. Jankovič je po naravi prijazen človek.Pa še o Trohi.Mislim, da je Troha poštenjak, zato mu je pa počil film.Bil je eden prvih, če ne celo prvi, ki je opozoril na korupciji v vojski.Take uničijo tisti, ki so brez vesti in pri koritu.
dejgateprat3
06. 06. 2014 15.34
+0
....kako že poje virant ?...vsi enaki...ampak eni bolj...drugi lačni??....vsi za na smetišče zgodovine.....ampak kdor temu erjavcu pelje,je munjen še en mal bolj!!
Transformerji
06. 06. 2014 15.19
+0
Res je, strašno se jim mudi s tem povezovanjem levih in desnih. Levi imajo tudi enake programe (na papirju in v ustih) - do sedaj ni bilo nobenih rezultatov. Erjavcec se pa čudi Cerarjevi stranki, ki ni ne leva in ne desna. Kaj se ve, mogoče pa ta stranka gleda naprej z dejansko vizijo??? Bomo videli....
dejgateprat3
06. 06. 2014 15.15
-2
...IN KAJ PHAVI NA SPODNJE KAHL EHJAVČEV??
HOLIYDAI
06. 06. 2014 15.11
+2
KO BODO VOLITVE ZA PARLAMENT,BI MORALI VSI KATERI BI PRIŠLI NOTER DVAKRAT(2X) V MANDATU NA POLIGRAF .... to bi bilo zanimjivo
janez139
06. 06. 2014 15.00
+2
Vsaka čast novinarki Sodja - da je naredila pogumno tale intervju in se ni dala lažnjivemu kljukcu. Za razliko od ogromno podrepnikov okrog Jankovića, vključno z udeleženci procesije na magistratu...
izlakarr
06. 06. 2014 12.28
+1
Zakaj,še Janeza ne vprašaš za poligraf...saj ne da sem za Jankoviča,sam ga je prva nesramno napadala. Janša je itak na prvem mestu,kar se tiče poligrafa...naj začne ostale nadaljujejo..pa se bo vidlo,kako je,kolk znajo lagat in sebe prepričevat..
dejgateprat3
06. 06. 2014 12.02
+6
.....jp...trohe je več v gatah...kot vse ostale bangladešijske politike skupaj!!
King_of_Gonzo
06. 06. 2014 11.40
+1
kak boste levi pali da se bo kar kadilo hahahah
King_of_Gonzo
06. 06. 2014 11.39
+5
to troha :D legenda :D vsi bi še kar filozofiral model pa vse od sebe hahaha počelo je!!!!!!!!!!
zvit kot presta
06. 06. 2014 11.21
+0
HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,................................
dejgateprat3
06. 06. 2014 11.18
+3
...jah.....erjavcu se to ne more zgoditi....da bi zamudil priložnost.....on se bo prigural na oblast,dokler bo slovenija!!
deathbite
06. 06. 2014 09.46
+5
ivan komentira Maa Zedonga......on že ve !
belaovca
06. 06. 2014 09.38
+0
Ajajajaja....Ljubica Jelušić daje lekcijo desničarjem....zverko ne more bit komisar....volitve niso bile za komisarja.....
belaovca
06. 06. 2014 09.48
-2
MICLA
06. 06. 2014 09.16
+4
ali naj kritiziram SDS pa verjetno ne boste zbrisali.
MICLA
06. 06. 2014 09.15
+4
saj so v tej vladi itak sami taki kot je rjavc ki skačejo s stranke v stranko in kaj so delali leta 42 s takimi.
belaovca
06. 06. 2014 09.18
+1
Rrjavec je predsednik stranke in ne skače iz stranke v stranko...
King_of_Gonzo
06. 06. 2014 09.04
-1
pa prosim da se zavedate,da je Bogovič=Gorenc!!!!!!!!!!
belaovca
06. 06. 2014 09.08
+6
to pomeni...da gre težko od njega.....ne pa da je orožje švercal......