Slovenija

Vinarji: Napad na Židana je napad na nas. Sedaj, ko ga potrebujemo najbolj, se ga ruši

Ljubljana, 21. 03. 2017 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Da Slovenija izgubila bitko za teran, je kriv kmetijski minister Židan, zato bi moral takoj zapustiti svoj položaj, je prepričan del opozicije. Proizvajalci terana, združeni v civilni iniciativi, pa so presenečeni. "Napad na Židana je napad na vinarje. Sedaj, ko ga potrebujemo najbolj, se ga ruši," pravi predsednik Marjan Colja.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je glede terana že poslal pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu. Odločitev evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, da nadaljuje s postopkom sprejema delegiranega akta in dejstvo, da so službe komisije objavile predlog akta, je označil kot razočaranje. Hoganu je Židan pisal že v ponedeljek.

Timmermansu je izrazil tudi velika pričakovanja Slovenije po obisku predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v Sloveniji in njegovi obljubi, da bo komisija ponovno presojala dejstva in dokumente, ki naj bi bili podlaga za pripravo delegiranega akta. Slovenija ocenjuje, da komisija v tako kratkem času ni mogla izvesti temeljite presoje novih dejstev, niti ni seznanila Slovenije z rezultati te presoje.

Židan je Timmermansa še opozoril, da Slovenija še ni dobila v pregled zahtevanih dokumentov, povezanih s hrvaško vlogo za podelitev izjeme od zaščite terana, kljub priporočilom Evropske varuhinje človekovih pravic, kar bi ji omogočalo učinkovito izvajanje pravice do obrambe.

V pismu je minister opozoril tudi na neresnične navedbe v uvodni izjavi preambule, da ime sorte vinske trte teran ni bilo vključeno v uredbo komisije zaradi domnevnih pogajanj med Hrvaško in Slovenijo. Slovenija se namreč v tej zadevi ni nikoli pogajala, niti ni bilo sprejetega dogovora o bilateralnih pogajanjih.

Prvega podpredsednika komisije je pozval, da v okviru pristojnosti navedeno zadevo temeljito prouči in zaustavi postopek sprejetja delegiranega akta, dokler se Sloveniji ne zagotovi dostop in analiza dokumentacije Hrvaške, ki je podlaga za podelitev izjeme.

Židan je glede terana že pisal podpredsedniku Evropske komisije Timmermansu.
Židan je glede terana že pisal podpredsedniku Evropske komisije Timmermansu. FOTO: POP TV

Židana pozivajo, naj odstopi s položaja

Zaradi vsega tega v DZ odmeva vprašanje odgovornosti ministra Židana. Poslanec SDS Tomaž Lisec ugotavlja, da minister Židan očitno eno govori v Sloveniji, drugo pa se dogaja na evropskem političnem parketu. "Židan zavaja slovensko javnost, saj očitno tudi pogovori s predsednikom evropske komisije Junckerjem niso obrodili sadov," je ocenil.

Presečni datum, ko bodo morali nekaj narediti glede Židanove odgovornosti, pa bo po njegovem mnenju sprejem delegiranega akta o uporabi imena teran. Če tedaj premier ne bo ukrepal, pa bodo v SDS razmislili o ministrovi odgovornosti, tudi o interpelaciji, je napovedal Lisec. Potem bi bilo namreč po njegovem mnenju ministrovo govorjenje o tožbi na evropskem sodišču brezpredmetno in le izogibanje odgovornosti.

Poslanka NSi Iva Dimic je v izjavi v DZ ocenila, da je teran še ena propadla zgodba ministra Židana. Izpostavila je še druge težave na resorju, med drugim na področju kmetijstva in v slovenskih državnih gozdovih. Tako je po njenem mnenju pričakovati, da bo predsednik vlade Miro Cerar v prihodnjih dneh ukrepal glede ministra oz. ga pozval k odstopu. "Nobena skrivnost ni, da znotraj koalicije oz. v SMC ni več stoodstotne podpore ministru Židanu," je dodala.

Židanov odstop so, kot pravi, pričakovali že pri njegovih preteklih neuspešnih projektih, za katere je zagotavljal, da jih bo ministrstvo izpeljalo. Po besedah poslanke je čas, da minister že sam ugotovi, kaj se je v preteklosti dogajalo in da so njegove obljube padle v vodo.

Tudi poslanec ZL Franc Trček meni, da bi Židan moral položaj že prej zapustiti, pri čemer kot problematično navaja denimo vprašanje samooskrbe. Sicer pa se je ta zgodba glede terana po njegovem mnenju zgodila zato, ker se prej ni zgodilo, kar bi se moralo. Trček ob tem izpostavlja vprašanje upravičenosti nekoga, ki ne zna dobiti niti zgodb, ki bi "logično gledano morale biti dobljene", da vodi nek resor. Tudi Trček je sicer izpostavil delovanje Slovenije v Bruslju, prav tako po njegovem mnenju ne znamo sodelovati z ljudmi, ki jih imamo v institucijah EU.

V poslanski skupini SMC pa menijo, da odstop ministra za kmetijstvo ne bi rešil težave. Po besedah poslanca Marka Ferluge pa je vprašanje, ali je bilo glede zaščite terana doslej dovolj narejenega v začetni fazi ter kako je svojo vlogo odigral pristojni minister. Izpostavil je tudi vprašanje, ali sta svojo vlogo odigrala slovenska diplomacija ter naše veleposlaništvo v Bruslju. "Vedno sem jezen na naše predstavnike v Bruslju, da se ne potegnejo za naše stvari," je povedal poslanec v izjavi v DZ in dodal, da bi tudi Židan kot pristojni minister moral "resnično delati v dobro slovenskih vinogradnikov in vinarjev".

Na vprašanje, ali po njegovem mnenju ne dela v njihovo dobro, ni odgovoril konkretno, bistveno pa po poslančevih besedah je, da se težava reši. Koliko je minister naredil dobrega in ali je naredil dovolj, je po ocenah Ferluge težko povedati. "A glede na to, kam so šle poti, verjetno ni," je ugotavljal in ocenil, da je težko reči, da je bilo s strani slovenskega kmetijskega in zunanjega ministrstva vse narejeno, kot bi moralo biti.

Vinarji: Židana se ruši, ko ga najbolj potrebujemo

Marjan Colja, predsednik civilne iniciative, v kateri so združeni proizvajalci terana, priznava, da so bili ob objavi delegiranega akta vinogradniki in vinarji žalostni, saj so komisiji predstavili nova dejstva, ki so dokazovala poneverbe, česar pa komisija ni upoštevala. "Ko smo bili na sestanku pri evropskem komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu, smo verjeli, da nas posluša, a vse je bila samo manipulacija, pridobivanje časa. V ničemer nas niso poslušali," je dejal.

Za sestanek so zaprosili tudi Junckerja, a jim je odpisal, da je zadevo prepustil komisarju Hoganu, ki da jih bo v nekaj dneh obvestil o nadaljnjih korakih. Colja je poudaril, da sporočila Hogana do danes še niso prejeli. "Potihem sem upal, da bo komisija razkrila dokumente hrvaške strani, s katerimi so zahtevali izjemo. Da bodo potem dali Sloveniji nekaj časa, da odgovori na navedbe, a vse je bila le manipulacija z nami. Ne ozirajo se na argumente," je bil razočaran.

Po novici, da se bo sprejemanje delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena terana, v slovenski politiki odmeva vprašanje odgovornosti ministra Židana. Nekateri ga že pozivajo, naj zapusti položaj ministra.

Colja je nad pozivi presenečen, saj da je napad na Židana obenem napad na vinarje. "Sedaj, ko najbolj potrebujemo ministra, ki nas zastopa od vsega začetka in mu popolnoma zaupamo, se ga ruši. To je zame neodgovorno. Je edini politik v Sloveniji, ki nam stoji ob strani, pa še tega je treba rušiti," je bil oster Colja, ki se mu zdi tak način delovanja politike neprimeren.

Izpostavil je, da so imeli vinarji skupaj z ministrom nešteto sestankov o zaščiti terana, in da je zanje naredil "absolutno veliko". Prepričan je, da Evropska komisija dobro pozna slovenske politične razmere ter da jih tudi dobro izkorišča. "Takoj ko bi se komisija rešila Židana, bi bila pot Hrvaške popolnoma odprta. Komisija se zaveda, da Židan vztraja pri zaščiti, in kaj je lepše od tega, da se rešiš človeka, ki tako močno zagovarja slovensko stališče," je poudaril Colja.

Teran - 3
Teran - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Spomnimo
 
Evropska komisija je minuli petek objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra, piše v prvem členu osnutka akta, ki je dolg pet strani in ima tri člene.
 
Tako podrobno opredeljeni pogoji za označevanje v primeru odobritve takšne izjeme so neobičajni in izjemni, kar kaže na prizadevanja komisije za zaščito slovenskega vina teran, so pojasnili viri pri komisiji konec februarja, ko je osnutek delegiranega akta prvič pricurljal v javnost.
 
Ob omenjenem obisku Junckerja v Sloveniji v začetku marca so slovenske oblasti komisiji posredovale dodatne elemente v povezavi z dosjejem teran. Ti elementi se po navedbah komisije nanašajo na nekatere dokumente, na podlagi katerih je komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.
 
Odločitev komisije za delegirani akt temelji na relevantni zakonodaji in na širokem naboru elementov, vključno s tistimi, ki jih vključuje hrvaška vloga za izjemo, so še pojasnili v komisiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
22. 03. 2017 16.58
-2
Nekdo od komentatorjev je napisal, da so vsi Kraševci levičarji za to podpirajo Židana. Mislim, da je res in zato se borijo za svoj Teran.Borili so se tudi za svoj košček zemlje. Niso se pridružili okupatorju.
Janezek1a
22. 03. 2017 11.37
+0
Židan je zaspal, sedaj ropota in s prstom kaže na EU, toda bistvo problema je v tem, da je Židan in njegova ekipa zaspala! Sedajle potrebuje podporo in pa jasno sporočilo: Tvoj položaj in vseh, ki so bili zadolženi za ta projekt je vezan na status Terana. Ko pade zaščita Terana, tudi vas več ni na plačilni listi!
Castrum
22. 03. 2017 09.08
+4
Ponarejeni dokumenti !? Če so res ponarejeni kot trdijo naši, potem je samo ena pot: Potrebno je narediti velik rompompom. Seveda s tožbo a tudi preko vseh medijev , v EU Parlamentu, itd povsod na veliko udariti s svojimi argumenti.
vstajnik1941
22. 03. 2017 09.06
+3
Očitno so pridelovalci terana levičarji, ker tolk zagovarjajo Židana!
wolfterier
22. 03. 2017 09.39
+0
Napad na Židana je napad na socijalizem,na Tita,na tekovine revolucije...hehe !
vstajnik1941
22. 03. 2017 12.08
+1
Ja - čas svinjskih farm, kjer bi se lahko izkazal, je minil!. Kraški pršut delajo iz nigic prašičev iz Nizozemske in Madžarske, pa se noben ne buni da to ni kraški pršut. Pitaj boga iz česa tile avtohtoni teranovci delajo svojo teransko kislico!
wolfterier
22. 03. 2017 16.07
+1
Kraški Teran...Kras se začne v Italiji in se rasteza do Črne gore...Karso,Kras,Krš...eno in isto.
Adolph
22. 03. 2017 08.57
+1
Imam obcutek,da so vsi komentatorji precej pod gasom,ko se tako razkokodakajo radi te kraske kislice . . . .
VSEZNALECno1
22. 03. 2017 08.05
+2
ahahahah židan tipičen predstavnik negativne slovenske selekcije, hinavc in nesposobnež, na videz pa Fajn fant, tile fajn fantje bodo slovenijo pokopali......
Nightyfly
22. 03. 2017 10.08
+1
jo je ze ,oni z orglicami ,,,leta 91 , ko je forsiral , da dobijo izdajalci najlepse dele Slovenije .
Ata_Smrk
21. 03. 2017 23.17
-1
pahor zidan eno in isto. se stranka. veliko besed. pa pa teran. bravo hrvati. vam vsaj nekaj uspeva...
BPGC
21. 03. 2017 21.21
+3
Kaj pa kranjska klobasa in malverzacije pri podeljevanju pravic do odkupa lesa v slovenskih gozdovih. Kaj pa podeljevanje koncesij za vodo?
BPGC
21. 03. 2017 21.18
+2
Zidana se rusi....ce je pa nesposoben. Saj nimas kaj rusit.
Kollerik
21. 03. 2017 20.55
+4
Že 25 kupujem teran po domačijah na Krasu (redkeje še refošk na Obali) in tako bo tudi vnaprej. Hrvaškega "terana" se ne bom dotaknil nikoli.
Netajkun
21. 03. 2017 20.57
-3
Kollerik
21. 03. 2017 21.08
-3
Adolph
22. 03. 2017 08.53
+1
wolfterier
22. 03. 2017 09.42
+1
Ko so na veliko prodajali sadike je bilo v redu,zdaj,ko pa bogato rodijo,je pa panika.Če posadiš češnjo,ne rodi češpelj,a ne !
LLLEPI
21. 03. 2017 20.42
+1
Kaj mi sploh potrebujemo nase politike premjera precednika itd Saj ne vejo da so zivi in niso krivi za nic in ne vejo kaj se dogaja v Sloveniji IN eu; Znajo samo krast in polnit svoje zepe in zepe raznih svetovalnih podjetij ki so ntu sao zato da se lazje prekrijejo kraje delavskega denarja.Kakor kaze bi vsaka cistilka bolse vodila to drzavo kakor pa nasi vele izobrazeni politiki ki ne vejo o nobeni stvari nic. Aja samo cistilka v nasem parlamentu mora imeti potrdilo o nekaznovanju. Za nase politike pa je splosno znano bol ko je podkupliv vecji lopov ko je boljse so njegove reference da poseze po najvisjem polozaju
LLLEPI
21. 03. 2017 20.36
+4
Kdo je pa kriv za sklade zvon ki jih bo placal slo delavec???
LLLEPI
21. 03. 2017 20.35
+1
Kdo je pa kriv da smo cerkvi senkali narodj park pokluko bled itd ???
LLLEPI
21. 03. 2017 20.34
+7
Kdo pa je kriv da smo poklonili Hrvatom hotele na Slo obali????
LLLEPI
21. 03. 2017 20.33
+6
kdo je pa kriv za placilo ljubljanske banke hrvatom ??? k
LLLEPI
21. 03. 2017 20.32
+5
KDO JE PA KRIV ZA PLACILO ELEKTRIKE IZ ATOMSKE CENTRALE ???
LLLEPI
21. 03. 2017 20.31
+6
Kdo bo pa kriv za izgubo PIRANA ?? A bo to mogoce moja stara mama ?
wolfterier
22. 03. 2017 09.44
+0
TRUMPP
21. 03. 2017 20.25
+5
A ta članek je Židan naročil,....Kje je pa bil do sedaj,.......Če ne bi do sedaj spal tega problema ne bi bilo,...Treba je začeti na začetku dragi židanković.....posle jeb,....nema kajanja pravijo oni od tam dol,....pa še prav imajo,...
LLLEPI
21. 03. 2017 20.23
+1
Kriv je nas glavni moz ki ne udari po mizi in pokaze EU tako kot jim je HRVAT ki je dejal nad nami je samo se bog in se malo pos ... na EU IN NJENE ZAKONE IN SCITI SAMO HRVASKO
LLLEPI
21. 03. 2017 20.12
-2
A vam se ni jasno da se EU norcuje iz SLOVENIJE IN VSEH SLOVENCEV?? Koliko casa mislite bit se hlapci ?? Za Slovenijo je edina resitev da
LLLEPI
21. 03. 2017 20.13
-2
iztopi iz te unije dokler se obstaja ker bo kamalu izginila iz oblicja zemlje
ginger 1
21. 03. 2017 20.53
+4