Slovenija

FOTO: Pohorska vzpenjača se je porušila zaradi rje

Maribor, 20. 07. 2009 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
46

Inšpektorat za promet je na Pohorju, kjer se je porušil eden od stebrov vzpenjače, že opravil izredni nadzor. Sumijo, da je do nesreče prišlo zaradi rje.

Inšpektor na ministrstvu za promet Zlatko Bahovec je po porušenju pohorske vzpenjače v nedeljo opravil izredni inšpekcijski nadzor. Po pregledu dokumentacije upravljavca žičnice ni ugotovil večjih nepravilnosti pri vzdrževanju žičnice. Skoraj gotovo pa gre za to, da je zaradi korozije prišlo do porušitve veznih elementov med vezno podporo in temelji, je ocenil.

Kot je še povedal, je bil steber prebarvan, zato se brez dodatnih pregledov ne bi dalo ugotoviti, da rjavi. Na kraj nesreče pa so prišli tudi predstavniki Zavoda za gradbeništvo, ki je pooblaščeno podjetje za popravila na žičnici. "Vzpenjača je bila sicer nazadnje prebarvana pred petimi ali šestimi leti in navzven res ni bilo videti, da je kaj narobe ali da rjavi," je še povedal Bahovec.

Zaradi nesreče naj bi prišlo zaradi rje.
Zaradi nesreče naj bi prišlo zaradi rje. FOTO: Jani Dolinšek

Postopek vodijo tudi kriminalisti

Na kraju so bili tudi kriminalisti, ki še zbirajo informacije. Po mnenju Baloha je šlo v tem primeru skoraj zagotovo za neustrezno varovanje, zato bo policija verjetno sprožila postopek. Inšpektorat zato zaenkrat postopka ne bo pričel, lahko pa se bo vključil kasneje, v kolikor policija ne bi reagirala.

Poostren nadzor v bodoče

V bodoče bi bilo treba pogledati tudi, kako oskrbovalci dejansko izvajajo preglede, ne pa samo preveriti, kako je to zapisano na papirju, še meni Bahovec. Več o tem pa bodo povedali na zavodu za gradbeništvo po opravljenem pregledu.

Pohorska vzpenjača je sicer ena najstarejših žičnic v Sloveniji. Čeprav je stara okoli 52 let, je bila do sedaj dobro vzdrževana. Rjavenje pod barvo pa so očitno spregledali, še dodaja Bahovec.

Policija vzroke in morebitno odgovornost za podrtje stebra še raziskuje

Policija primer še raziskuje
Policija primer še raziskuje FOTO: Dare Čekeliš

Iz policijske uprave Maribor pa so sporočili tudi točen potek nedeljskih dogodkov. Okoli 10.30 se je podrl osmi steber pohorske vzpenjače, zaradi česar so tri gondolske kabine padle v globino. Gondola, ki se je nahajala v bližini osmega stebra in v kateri sta bila 16-letni fant iz okolice Raven na Koroškem in 17-letni fant iz okolice Črne na Koroškem, je padla približno 35 metrov v globino. Za tem je vlečna naprava vlekla gondolo še okrog 70 metrov. Med vleko je gondola udarila v betonsko in kovinsko konstrukcijo, zaradi česar je izpadla tudi šipa. Po tem se je ustavila. Fanta, ki sta bila v njej, sta bila lažje telesno poškodovana, odpeljali pa so ju v UKC Maribor.

Ko je prišlo do podrtja stebra, sta strojnika v zgornji postaji pohorske vzpenjače slišala nenavadno obremenitev in delovanje motorja, zato sta vzpenjačo ustavila s pritiskom na tipko za zaustavitev v sili, še pravijo na policiji. Po tem je nemudoma stekla reševalna akcija, v kateri je sodelovalo 14 delavcev gorske reševalne službe, 9 gasilcev prostovoljnega gasilskega društva Radvanje in več delavcev pohorske vzpenjače. Reševalci so iz petih gondol rešili 12 oseb. Vse so prepeljali v dolino, kjer jih je pregledal zdravnik in jim je bila nudena oskrba. Nihče ni bil poškodovan ali imel kakšnih drugih zdravstvenih težav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suckhead
20. 07. 2009 12.43
pa ne me j ebat da zaradi rje sramotno res
Leandra
20. 07. 2009 12.38
In zakaj so izbrisali moj komentar ki je že naprej napovedal, da so Ekonomisti in managerji denar za barvo in vzdrževanje pretopili v diagrame samohvalo, poslovne uspehe in dobičlček.. Zato pa managerji ekonomisti so kot jedrski odpadki vsi se jih otepajo nihče jih noče kjer koli so pa se uniči, vse segnije in propade..
someone70
20. 07. 2009 12.26
poznidan Ne, sploh ne zagovarjam ŠC Pohorje!!! nasprotno: takoj naj nehajo odirat ljudi s temi muzejskimi eksponati, obenem pa trobiti kako so v korak z evropskimi smučišči oz. smučarskimi centri! Sam že dolgo več ne dam niti centa v njihovo blagajno, ker za težko zaslužen denar grem smučat v tujino, kjer imam nekaj od tega. O vzroku nesreče pa razmišljam s stališča moje stroke, kjer se ukvarjam prav s takimi stvarmi!
Granitna_kocka
20. 07. 2009 12.24
quantum, 20.07.2009, 12:21 Rja je razjedala kovino malce dlje kot od začetka tega mandata ;)
docepe2
20. 07. 2009 12.22
A je kdo pomislil, da obstajajo naprave s katero se lahko zmeri debelina materilala? Drugače je pa logično, da bo po cca. pedestih letih nekje prerjavelo sploh v stiku z zemljo in vlago. Vzdrževalo se je pa najbrž samo na papirju.
quantum
20. 07. 2009 12.21
Nesreča se je zgodila zaradi slabega inšpekcijskega nadzora nad transportnimi napravami, za kar je odgovoren minister za promet. Ker svojemu delu ni dorasel, naj nemudoma odstopi.
galaxy21
20. 07. 2009 12.12
,,V teh dneh je bila tudi sicer napovedana dvodnevna ustavitev obratovanja vzpenjače zaradi rednih vzdrževalnih del,,....... me zanima če bi v teh dveh dneh pogledali stanje stebrov... samo izgovori. vse skupaj dol podret dokler se še ni samo podrlo in koga ubilo. šalabajzerji
poznidan
20. 07. 2009 12.11
mataljaz: ta bo verjetno iz "dobro obveščenih krogov" ŠC Pohorje?!
someone70
20. 07. 2009 12.06
kiki82:nekje sem zasledil informacijo, da se bi naj kolesarja gugala in je gondola zahaklala steber in ga je celotna sila potegnila naprej. Bi se strinjal! saj na steber ne deluje nobena večja sila razen tiste navpično proti zemlji- poteka skozi center vpetja na temeljni betonski nosilec, vrvi ( vlečna potuje preko vležajenih koles, nosilna pa preko drsnikov) zato pa ne povzročata večjih sil v smeri porušitve stebra! zato se zdi ta trditev o zibanju zelo mogoča. pa saj bodo tako ali tako vse zatučkali.
poznidan
20. 07. 2009 12.02
Ta dva koroška bajkerja sta doživela drugo rojstvo, hvala bogu, da nista bila težje poškodovana. V 52 letih pa je že potreben kak poglobljen pregled stebrov. Prefarbat in jih potem čez prst pregledat znamo vsi. Postavlja se mi vprašanje o stanju drugih naprav na Mariborskem Pohorju. Tiste pred leti nabavljene rabljene sedežnice me nič več ne mikajo. No, eno novo le imajo.
kiki82
20. 07. 2009 12.00
lastnik kabinske žičnice je občina in le ta mislim, da je zavirala izgradnjo nove v preteklosti. will see..
MAGNUM50
20. 07. 2009 11.57
pa saj to ni več za uporabo,zadnjih 30 let je največji vzdrževalec barva,ki se je na mestih,kjer je rja prebijala barvalo na centimetre debelo in naj kar po pravici povedo,kolikokrat so njihovi delavci nehote morali po ukazih nadrejenih barvati in barvati na mestih,kjer je rja bila bitko z časom!!! Zopet denar in dokler bo na tem svetu tako,bo velikokrat kaj narobe!!! Pred 30 leti je šel denar,ki je bil namenjen za obnovo v obnovo,novodobni kapitalizem pa ima druge interese in jih ne skrbi toliko za varnost naprav ampak svojih žepov!!
fmarty@email.si
20. 07. 2009 11.51
nič boljši nismo kot bosanci, ki se jim je zrušil ringelšpil! v tej naši državi itak VSE propada! sramota!
JozaFric
20. 07. 2009 11.43
Direktor se pa še smeji, ko daje izjavo. Upam, da jih potniki pošteno tožijo.
pogan
20. 07. 2009 11.42
in seveda je rja prišla zaradi redne prebnove al kaj? s to žičnico sem se dostikrat peljal!
markokrajnc
20. 07. 2009 11.38
Direktorji 52 let pobirajo denar za vozovnice in sedijo na svojih stolčkih in se ukvarjajo z vsem drugim, samo za to ne, kar so plačani, poleg tega pa trdijo, da "je bila vzpenjača dobro vzdrževana". Slovenci smo malo pozabili, da če si plačan, moraš za to tudi nekaj narediti... No - tokrat se na srečo ni zgodilo nič hujšega. Upam, da bo to kakšnemu direktorju dalo kaj za mislit...
JozaFric
20. 07. 2009 11.37
Verjetno so vsi stebri isti. Mene ne vidijo več na tej žičnici, dokler ne zgradio nove. Ker to je itak stamota Maribora. 50 let stara Yugu žičnica s kabino za 4.
bose46
20. 07. 2009 11.35
Sramota. Lahko pa bi bilo še več poškodovanih.
CKKPJ_Milko
20. 07. 2009 11.29
Isti inšpektor je najverjetneje pregledoval tudi ostale enake naprave po Sloveniji...in najverjetneje povsod je bil rezultat sledeč.....Po pregledu dokumentacije upravljavca žičnice ni ugotovil večjih nepravilnosti pri vzdrževanju žičnice...... Tudi inšpekorat je namreč prebarvan s tako barvo....se navzven nič ne vidi...
Feels_good_man
20. 07. 2009 11.27
hehe, če rjavi je bolje malo barve čez nametat namesto da bi kej naredili