Slovenija

Agencija: Daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini kljub podražitvi ostaja med najcenejšimi

Velenje, 26. 04. 2017 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Lokalna skupnost, ki je pred leti glasno navijala za gradnjo še šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, je zdaj na okopih, saj jih je Agencija za energijo obvestila, da se bo daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini podražilo. Medtem ko na komunali zatrjujejo, da je podražitev neupravičena in dvomijo v pravilnost podatkov, na agenciji očitke zavračajo.

Prebivalci Šaleške doline bodo morali za ogrevanje plačevati precej več kot do zdaj. Velenjska komunala jih je namreč včeraj obvestila, da je Agencija za energijo sprejela sklep, s katerim je Termoelektrarni Šoštanj potrdila povišano ceno toplotne energije za namene daljinskega ogrevanja Šaleške doline. To pa pomeni, da bo nova povprečna cena od 1. maja maja znašala 17,25148 evra na MWh, kar pomeni 57-odstotno povišanje glede na obstoječo ceno, ki je znašala 11 evrov na MWh.

Prebivalci Šaleške doline so zaradi predvidene podražitve upravičeno besni, kakšna bo ta, pa še ni povsem jasno. Po okvirnih izračunih agencije na podlagi sedaj znanih podatkov bi to pomenilo približno 30-odstoten dvig cene za končnega odjemalca toplote, kljub dvigu pa bo cena oskrbe s toploto v Šaleški dolini še vedno med najnižjimi v Sloveniji, pojasnjujejo na agenciji.

Daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini se bo maja podražilo, in to kar za 57 odstotkov.
Daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini se bo maja podražilo, in to kar za 57 odstotkov. FOTO: Miro Majcen

Komunala: podražitev je neupravičena

Z velenjske komunale so sporočili še, da gre za neupravičen in neutemeljen dvig cene toplotne energije, zato bodo lokalne skupnosti takoj zahtevale dodatna pogajanja za znižanje cene z vodstvom Holdinga slovenskih elektrarn. "Cena toplotne energije mora vključevati tudi odškodnino zaradi negativnih vplivov na okolje, kar je bilo predlagano in obljubljeno s strani prejšnjega vodstva Holdinga slovenskih elektrarn," navajajo v sporočilu za javnost in dodajajo, "lokalne skupnosti so podprle izgradnjo Bloka 6 s ciljem zmanjšanja stopnje onesnaženosti okolja, izboljšanja kakovosti in energetske učinkovitosti, saj je za enako količino proizvedene energije porabljeno približno za 30 odstotkov manj premoga. Posledično to pomeni, da je bilo pričakovano znižanje stroškov za proizvodnjo toplotne energije in s tem nižjo ceno za uporabnike komunalnih storitev."

Lokalne skupnosti zahtevajo dodatna pogajanja s Holdingom slovenskih elektrarn, saj so prepričani, da so podražitve neupravičene in da je breme, ki pade na lokalno skupnost, preveliko.

Prav tako so na velenjski komunali izrazili dvom o pravilnosti podatkov, ki jih je Agencija za energijo uporabila kot stroške za oblikovanje cene toplotne energije. Na komunali še opozarjajo, da potrjena cena toplotne energije ni dokončna. Ta bi se namreč v primeru, da bo Termoelektrarna Šoštanj za zagotavljanje oskrbe uporabila plinske turbine, lahko še povišala.

Agencija zavrača očitke glede pravilnosti podatkov

Agencija za energijo skladno s pristojnostmi po energetskem zakonu regulira ceno toplote za daljinsko ogrevanje distributerjev toplote, ki izvajajo gospodarsko javno službo, in ceno toplote, ki jo regulirani proizvajalec toplote zaračunava distributerjem toplote. Ker družba TEŠ izpolnjuje kriterije za reguliranega proizvajalca toplote, je cena toplote, ki jo zaračunava distributerju toplote, to je družbi Komunalno podjetje Velenje, regulirana.

Na agenciji še pojasnjujejo, da je TEŠ agenciji že v letu 2015 posredoval zahtevo za izdajo soglasja k izhodiščni ceni toplote, ki jo je agencija po končanem ugotovitvenem postopku zavrnila. Posledično so vse do sedaj ostale v veljavi nespremenjene cene toplote. TEŠ je nato v drugi polovici leta 2016 ponovno posredoval zahtevo za izdajo soglasja k izhodiščni ceni toplote, v kateri so odpravili nepravilnosti, ki so bile razlog za zavrnitev soglasja k izhodiščni ceni toplote iz leta 2015. "Načrtovani upravičeni stroški v zahtevi, ki jih je presojala agencija, temeljijo na poslovnem načrtu družbe, ki ga je potrdil lastnik, in upoštevajo sodila za razporejanje stroškov po posameznih dejavnosti družbe, ki jih je revidiral pooblaščeni revizor. Agencija je torej izdala soglasje k predlagani ceni na podlagi uradnih in s strani pooblaščenih revizorjev revidiranih podatkov, zato Agencija za energijo ni imela nobenega razloga za dvom v njihovo pravilnost," še pojasnjujejo.

Na agenciji še dodajajo, da je določanje cen toplote po novem zakonu bolj pregledno in temelji na istih izhodiščih za celotno območje Slovenije oziroma za vse odjemalce. Dodajajo analizo cen toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja v preteklih letih, ki kaže, da je bila cena toplote Komunalnega podjetja Velenje v letu 2015 oziroma pred prehodom na nov način določanja cene najnižja v Sloveniji oziroma je znašala le 43 odstotkov povprečne cene oskrbe s toploto v Sloveniji.

Srečko Meh je zagovarjal investicijo v novi 600-megavatni blok.
Srečko Meh je zagovarjal investicijo v novi 600-megavatni blok. FOTO: POP TV

Zgrešeno investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bodo morali zdaj posredno plačati tudi prebivalci Šaleške doline z dražjim daljinskim ogrevanjem. Ironično je, da je pred leti, ko se je začela gradnja šestega bloka, lokalna skupnost z nekdanjim županom Velenja Srečkom Mehom na čelu podpirala gradnjo Teš 6, sindikati pa so vsakič, ko je kazalo, da bi se projekt lahko ustavil, grozili s socialnim uporom.

Občina Velenje: Podražitev ni posledica gradnje šestega bloka

Dvig cene za Komunalno podjetje Velenje velja s 1. majem, to pa pomeni, da datum prenosa dviga cen na končne uporabnike še ni znan oziroma ni dokončen, pravijo na velenjski občini, kjer računajo tudi na uspešna pogajanja z vodstvom HSE.

Za pojasnila smo prosili tudi Mestno občino Velenje, kjer so dejali, da žal lokalne skupnosti na podražitev nimajo vpliva. "Vseeno pa ne gre zanemariti dejstva, da smo v izogib dogodkom, ki so se v preteklosti že dogajali – to je ustavitev dobave toplotne energije s strani TEŠ za končne uporabnike, sedaj uspeli doseči nemoteno oskrbo Šaleške doline s toplotno oskrbo, kar pomeni, da do samovoljnih prekinitev s strani TEŠ ne bi smelo več prihajati," navajajo na občini, kjer poudarjajo, da se z dvigom cen nikakor ne strinjajo. "Z vodstvom HSE bomo zahtevali dodatna pogajanja za znižanje cene odkupa toplotne energije, saj menimo da je Šaleška dolina za nemoteno oskrbo Slovenije z električno energijo že preveč žrtvovala," navajajo na občini.

Na očitke, da so lokalni veljaki v preteklosti zagovarjali ta prenapihnjen projekt, zdaj pa posledice čutijo njihovi prebivalci, pa na občini odgovarjajo: "V Šaleški dolini še vedno trdimo, da Slovenija ta blok potrebuje. Dvig cene toplotne energije ni povezan z obratovanjem bloka Teš 6, saj ima le-ta boljši izkoristek. Prav tako bo v prihodnje, kot kaže deloval tudi blok 5."

Lokalna skupnost zgrožena

Na spletni strani Velenje.com se je po objavi načrtovane podražitve že razvila živahna diskusija. Tako je eden od uporabnikov zapisal: "Kje so zdaj delovna mesta, priložnosti za mlade, svetla prihodnost, predvsem pa cenejša energija in ogrevanje?", kar so obljubljali zagovorniki projekta. Prav tako opozarja, da so vsi, ki se niso strinjali s šestim blokom, bili označeni za sovražnike napredka premogovnika in celotne Šaleške doline. Spet drugi opozarja, da je čas, da gredo prebivalci na ulice. "Dovolj je izkoriščanja in plačevanja tujih grehov in lopovščin."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Abuh_
27. 04. 2017 09.52
+1
V saleski dolini bi morali zaradi tesa imeti zastonj ogrevanje.
FesterAdams
26. 04. 2017 22.29
Tale Meh meša drek že nekaj desetletij predolgo.
genius2013
26. 04. 2017 20.02
+1
Komunistično prebivalstvo Šaleške doline je vajeno, da jim praktično zastonj ogrevamo podarjena stanovanja..Živijo izven realnosti življenskih stroškov ostale Slovenije in prav je ,da pokrijejo del izgube TEŠ-a.. če komu ni kaj prav, naj si omisli svoj vir zastonjskega ogrevanja..
Maxx365
26. 04. 2017 19.34
+1
kaj se bunite za ogrevanje zdaj ob koncu sezone
NeMoresVerjet
26. 04. 2017 18.21
+4
Prav jim je. Naj jim podražijo za 300%. Ko je bila cela država proti, ker se je videlo, da številke ne držijo, so bili pametni, ker so gledali samo na svojo rit. Uživajo naj v kakovosti zraka in ceni. Kot občani so imeli večjo možnost protestirati/blokirati pa niso, ker so jim bile všeč številke na položnicah.
johanca123
26. 04. 2017 17.24
+0
Zoki v Ljubljani na žalah kuri v prazno, pa se nihče nič ne buni!
srebrnibreg
26. 04. 2017 19.38
+2
johanca123
26. 04. 2017 17.23
+2
Kje pa je un okoljevarstveni ovčerejec iz Trbovelj, da še kobajagi tu red naredi
rekapaka
26. 04. 2017 17.14
-4
Naj ti kvazi strokovnjaki iz Agencije za promet pridejo dihat onesnažen zrak v Velenje in ob dnevih brez vetra vohat vonj po metanu. Naj pridejo gledat oblake dima, ki grejo skozi celo Šaleško dolino. Kamor koli se povzpneš imaš pogled na TEŠ in oblake dima. Poleg tega je to toplota, ki nastane s hlajenjem turbin. Tako ali tako bi šla v zrak. Tako pa jo prodajajo nam uporabnikom....
Maxx365
26. 04. 2017 19.26
+2
pravilno da jo prodajajo, temu se reče tržna usmerjenost, kdor je ne želi, naj se greje na svojo kurjavo, ampak kot kaže je toplota iz Teš očitno bolj cenovno ugodna
genius2013
26. 04. 2017 20.05
+2
toplota iz TEŠ-a je praktično zastonj v primerjavi z katerim koli načinom ogrevanja ostale Slovenije..
mzz66
27. 04. 2017 08.15
Pa saj ste sami forsirali in podpirali gradnjo te bedarije v Velenju. Dihajte zdaj to kar ste hoteli imet. Če vam je pa cena energije previsoka, si pa kupite svojo peč ali pa infra grelce , če ste v stanovanjskem bloku.
proofreader
26. 04. 2017 16.35
+4
Palice v roke in do Rotnika na obisk.
janez Kovač 1
26. 04. 2017 16.18
+2
Če to energijo ne bi porabili bi šla v zrak čez hladilni stolp,torej zakaj podražitev-bojkotirat,pa naj jo spuščajo čez hladilnik,oni pa nam naj plačajo onesnaženi zrak!
Transformerji
26. 04. 2017 14.52
+3
Dejstvo je, da v samostojni sloveniji še ni bilo investicije, kjer se ne bi kradlo! Tako se bodo ministri za gospodarstvo, ne glede, kdo bo to bil, hvalili še naprej z novimi investicijami. Vse pa preplačamo najmanj za polovico. Kradlo se bo, dokler bodo imeli državljani še denar za počitnice, smučanje, morje..... in razne druge nepomembne stvari.
toukr
26. 04. 2017 14.46
+5
Zdaj jim ne bodo več pekli radiatorji. Zdaj jih že pečejo tazadnje luknje.
wikikriki
26. 04. 2017 14.38
+4
Da jim mi plačamo še to. A?
a.kralj1994
26. 04. 2017 14.19
+6
ja a niso takrat znalci, strokovnjaki in politiki ter njihovi lobisti rekli - dajmo zgraditi šesti blok, da bo vse skupaj potem za potrošnike oz. uporabnike cenejše???
Aven
26. 04. 2017 14.21
+5
Ja - to so tisti, ki zdaj navijajo za NEK2. Ampak res - to me preseneča. Nekaj jih poznam.
Aven
26. 04. 2017 14.15
+4
Po eni strani jokajo da je ponoči presežek energije in potem občine gradijo javno razsvetljavo, da se višek ponuca - tukaj ne vidim smisla - zakaj ob 2:00 (nobenega zraven) - pa sveti. Po drugi pa spet jokajo - da solarne pa ponoči ne dajo nič od sebe. Po tretjem je pa prenos energije iz enega dela države v drugi z vsemi izgubami - OK. Kdo je nor?
Aven
26. 04. 2017 14.18
+2
Od iste osebe dobil - kot prvo - problerm presežka in potem problem solarnih celic > tale je samo še za bolnico.
Aven
26. 04. 2017 14.20
+12
Se ponoči peljem čez Nemčijo - kej pa kje luč. V Avstriji tema (po vaseh čista tema). Pridem v SLO - kakor novo leto - pa ni važno - kaj datum kaže.
HorstWiesel
26. 04. 2017 14.24
-1
Če pogledaš kako nočno sliko evrope boš videl, da je cela razsvetljena
Nikiiy
26. 04. 2017 13.41
+0
Velenjčani že sedaj plačujejo 76 evrov MW/h
srebrnibreg
26. 04. 2017 13.45
+7
V torek, 25. 4. 2017, se je Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., seznanil z novo nakupno ceno toplotne energije na podlagi sklepa Agencije za energijo, ki je Termoelektrarni Šoštanj potrdila povišano ceno toplotne energije za namene daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Nova povprečna cena znaša 17,25148 EUR/MWh, kar pomeni 57-odstotno povišanje glede na obstoječo ceno, ki je znašala 11 EUR/MWh. Nova nakupna cena začne za Komunalno podjetje Velenje veljati s 1. 5. 2017...............To sem prekopiral iz portala komunale iz Velenja. Kaže, da lažeš in zavajaš kot v večini svojih postov.
fafajonka
26. 04. 2017 14.06
+6
srebrnibreg
26. 04. 2017 14.08
+4
To bi pa šlo. Zdaj pa ne vem, če zgoraj laže ali se moti.
HorstWiesel
26. 04. 2017 14.25
+3
In kako lahko plačuješ letno 76 evrov za MW/h?????? Alo fizika pa enote pa to
HorstWiesel
26. 04. 2017 14.26
+0
MW/h je megavat na uro, en megavat v eni uri. Če češ imet letno moraš to MW/h pomnožit z 24 in z 365
srebrnibreg
26. 04. 2017 14.57
+1
Verjetno je mislil, da za celo leto ogrevanja plačajo toliko.
HorstWiesel
26. 04. 2017 15.00
+1
fafajonka
26. 04. 2017 15.05
+3
Če doma trošiš megavate jih kar plačuj, jaz porabim samo kilovate.
Kolani
26. 04. 2017 13.41
+4
Čisto enostavno. Ko bo ogrevanje dražje od elektrike, odklopimo toplovod in kurimo na elektriko.
srebrnibreg
26. 04. 2017 13.40
+10
Zavajajoč članek. Vsi ostali porabniki daljinskega ogrevanja po Sloveniji morajo plačevati 50-60 evrov za KWh v Velenju pa sedaj po novem komaj 17 evrov. Ostali so si morali svoje kurilnice graditi sami ali jih plačujejo preko te visoke cene v Velenju smo pa teš iz katerega se ogrevajo gradili vsi državljani. Torej ostali plačujejo drago kurjavo ne Velenjčani.
Nikiiy
26. 04. 2017 13.42
-3
Velenjčani skupaj z priključno močjo Megavat plačajo okoli 80 evrov..
Hary6
26. 04. 2017 13.38
+2
ta šesti blok ne bo nikder ispolačan zgrajen je pa biu po nepotrebnjem sedaj pa sledi novi tir iz kopra ker se dogajajo nove lopovščine v političnem vrhu
BildiTheEmperor
26. 04. 2017 13.42
+0
Termoelektrarne se ne gradijo da bi se izplačale. Gradijo se da imaš stabilno električno dobavo tudi ko drugi viri tega ne morejo zagotavljat. Ni sonca, vetra, suše, remont jedrske. Razen če želiš biti 100% odvisen od tujine in ranljiv na izsiljevanja trgovcev z elektriko?!? Ni problem v tem da se je zgradila ta elektrarna. Problem je da so levaki pokradli za 3 take ob tej gradnji.
mzz66
27. 04. 2017 08.21
Za ta denar bi 200 let kupovali elektriko. Ja kaj je pa Slovenija, saj nas še za en Muenchen ni. Toliko kot mi porabimo je en prdec za proizvodnjo elektrike v Evropi.
igy02
26. 04. 2017 13.33
+3
Jutri je praznik OF in ne vznemirjajte ljudi. Naj v miru prepevajo in pijejo. kako je bilo lepo v komunizmu. Še Tito stoji tam in nadzira.