Slovenija

'Zgodovinski rezultat pogajanj'

Celovec, 27. 04. 2011 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravljajo dogovor glede dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Z dogovorom na uradu pa kljub temu niso povsem zadovoljni.

Dogovor, ki so ga na četrtem krogu pogajanj v torek zvečer dosegli predstavniki avstrijske zvezne vlade, deželne vlade avstrijske Koroške in treh organizacij koroških Slovencev, predvideva postavitev dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na avstrijskem Koroškem. Dogovor vključuje tudi druge ukrepe, med drugim sistemsko ureditev slovenske glasbene šole in finančno podporo dvojezičnim vrtcem. O doseženem dogovoru bodo na južnem Koroškem potekali referendumi.

V torek zvečer dosežen dogovor glede dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem je v Avstriji tako na deželni kot zvezni ravni poskrbel za olajšanje. Kancler Werner Faymann je vsem udeležencem pogajanj čestital za "zgodovinski rezultat pogajanj", dogovor so pozdravile tudi avstrijske stranke.

"Na Koroškem so tisto, kar združuje, ločili od tistega, kar ločuje," je v sporočilu zapisal Faymann. Po več desetletjih trajajoči razpravi dosežen dogovor predstavlja zaključek, ki je skladen z ustavo in predvsem razumen, je menil avstrijski kancler in izrekel polno podporo hitri obravnavi dogovora v parlamentu.

Po mnenju vodje koroške Ljudske stranke (ÖVP) Josefa Martinza lahko zdaj prebivalci Koroške končno zadihajo. Tudi koroški socialdemokrati (SPÖ) v dogovoru vidijo "zmago razuma". Vodja stranke na Koroškem Peter Kaiser je še menil, da je bil čas še prezrel za rešitev tega "v preteklosti večkrat politično zlorabljenega" vprašanja.

Zadovoljstvo so izrazili tudi Zeleni

Dvojezična tabla
Dvojezična tabla FOTO: Reuters

Predstavnik avstrijskih Zelenih za manjšinska vprašanja Wolfgang Zinggl je vseeno spomnil, da "na Koroškem 56 let niso upoštevali Avstrijske državne pogodbe (ADP) in ustave". "Zdaj se lahko končno začne sodelovanje vseh Korošcev, ne glede na to, ali je njihov materni jezik slovenščina ali nemščina," je še dejal.

Tudi koroški svobodnjaki (FPK) so z dogovorom zadovoljni. "Kar v zadnjih 56 letih ni uspelo rdečim in črnim deželnim voditeljem, je uspelo ekipi svobodnjakov" na čelu s koroškim deželnim glavarjem Gerhardom Dörflerjem, je poudaril vodja FPK Uwe Scheuch. Nekoliko zadržano se je odzvalo le Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), kjer bodo dogovor še pozorno preučili.

Žekš: Dogovor o dvojezičnih tablah kompromis, ki ne zadovoljuje nobene strani

Referendumom nasprotuje tudi predsednik Enotne liste (EL), slovenske stranke na avstrijskem Koroškem, Vladimir Smrtnik. Po njegovem mnenju bi pomenili zgolj "nepotrebno potrato denarja in vnašanje konfliktov v dvojezične vasi", so danes sporočili iz EL. Kljub temu Smrtnik podpira torkov dogovor, čeprav je bil kritičen na račun ureditve glede uradnega jezika v Dobrli vasi in Škocjanu. "Upam na nujno potrebno spremembo miselnosti, ki bi omogočila, da bi dvojezičnost postala samoumevna," je menil Smrtnik.

Na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravljajo torkov dogovor glede dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Z dogovorom na uradu niso povsem zadovoljni, bo pa po mnenju ministra Boštjana Žekša vseeno bistveno prispeval k izboljšanju položaja slovenske manjšine v Avstriji in tamkajšnje klime.

Žekš dogovor označuje kot kompromis med željami obeh strani, ki pa "kot vsak dober kompromis ne zadovoljuje nobene strani". "Zato tudi mi nismo popolnoma zadovoljni z dogovorom," navaja. Bo pa dogovor po mnenju ministra "bistveno prispeval k izboljšanju položaja slovenske manjšine v Avstriji in k izboljšanju klime, kar bo omogočilo reševanje drugih problemov in uveljavljanje ostalih obveznosti iz Avstrijske državne pogodbe".

Na uradu še poudarjajo, da je do sporazuma prišlo predvsem zaradi enotnega nastopa vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev, "ki so ob vsej svoji različnosti uspele uskladiti svoja stališča do ključnih problemov in v pogajanjih nastopati enotno".

Nekoliko nenavadno se jim na uradu, kjer v pisnem sporočilu povzemajo ministrove besede, sicer zdi, da nameravajo na Koroškem dogovor preveriti še na terenu. Ob tem pa izražajo prepričanje, da to ne bo preprečilo doseženega dogovora, saj verjamejo, da si večina prebivalcev na Koroškem, ne glede na to kateremu narodu pripadajo, želi rešitve.

Na MZZ dogovor, ki potrebuje še pravno implementacijo, razumejo kot nadaljnji korak Avstrije k izpolnjevanju njenih mednarodnopravnih in notranjepravnih obveznosti, v smeri polne izpolnitve obveznosti iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP).

"Pri tem Slovenija kot naslednica ADP meni, da je kakršna koli oblika ureditve sprejemljiva le, če omogoča in zagotavlja nadaljnji razvoj manjšine ter uveljavljanje njenih pravic v skladu z ADP in drugimi relevantnimi mednarodnopravnimi akti. Kot zaščitnica slovenske manjšine si bo Slovenija v skladu s svojimi pristojnostmi za to še naprej prizadevala," so še zapisali na MZZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 04. 2011 19.58
BUDERUS VTIHNI,
buderus
27. 04. 2011 16.47
Neko kockanje gor in dol, sploh ne vem kaj hočejo s temi tablami. vsaka manjšina se prilagodi deželi, v kateri živi in če so te dvojezične table tako pomembne.? Sicer pa, kaj manjka našim koroškim slovencem v avstrji, so zapostavljeni, ne živijo spodobno, nimajo služb....edina slabost, je ta popačena slovenščina z hrkanjem - to pa so sprejeli. !
Javoje
27. 04. 2011 15.44
No, naslednji zaplet prihaja. Dogovor bo z referendumi v večini občin zavrnjen. In bomo spet na začetku - samo zato, ker se pogajajo o odločbi Ustavnega sodišča, ki bi se morala samo uresničiti. Dobor jih je avstrijska stran spet speljala na limanice ... in spet so šli nanje. Naravnost neverjetno kakšna nesposobnost oceniti položaj.
Vandal2
27. 04. 2011 13.29
ja podobno so se odločili stari Veneti po vsej nemčiji in Avstriji... Dragi Slovenci. Bojim se, da je zgodovina, ki se je učite v šolah, je povsem zlagana... Slovencem še danes skušajo vtepsti v glavo, da so Karantanci bili neki Kelti ali celo Nemci! Kakšne laži, da mi je kar slabo... Da, Koroški Slovenci so se pač tako odločili in se ponemčili, ampak imamo zgodovinsko pravico, da uveljavimo svojo težnjo nad zemljo, ki je od nekdaj govorila Slovensko. In upam, da bo še dolgo ostalo tako
Vandal2
27. 04. 2011 13.21
Balonček Tonček :) Etruščani ali "Eto Ruscani" ("To so Raseni") ali Raseni ali Rasi so bili stari Rosti ali Rusi. Njih poreklo se je imenovalo "RASA", kar pomeni "Rasa". Iz te besede izvira znani Rimski rek "Tabula Rasa" (beli, nepopisani list papirja -mlad otrok) - rasti (rosti) - biti Etruščan... to je prava etimologija besede, o kateri našu "lingvisti in zgodovinarji", podobno kot zahodni nimajo pojma
Vandal2
27. 04. 2011 13.17
stari Slovani so se po pričevanju vira imenovali Venedi (Veneti). Goti so jih klicali Vendi ali tudi (V)Anti... pred kratkim sem zasledil neko internetno stran, kjer neki slovenski alternativni zgodovinarji trdijo ravno enako...
Vandal2
27. 04. 2011 13.15
iz Ruskih (kraljevih) virov sem dobil informacijo, da so se nekoč "nemška" mesta imenovala povsem Slovansko; denimo: Brandenburg (Branibor), Leipzig (Lipsk), Dresden(Drozdiany), Galle(Dobresol), Volgast(Vedegosh), Graz(Korenitsa), Mecklenburg(Mikulin Bor), Berlin (Berlo, Berlog)... No zgodovinarji, me prav zanima vaše hlapčevsko mnenje
mac4_m
27. 04. 2011 13.15
vse kar je manj kot avstrijska državna pogodba je sramota in še ena izguba slovenskega ozemlja. Namreč kar italjani in avstrijci pa tudi hrvati in madžari že desetletja počno je, da želijo zabrisati vsak sled, da je slovenski narod nekoč živel na delu zasedenega ozemlja. In dokler vladajo šibki ritol.....ci kot sedaj, jim bo to najbolje uspevalo. Leta grejo in sledi se vztrajno brišejo. Kako preroško je pisal Prešern: da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak...
AufbiksMB
27. 04. 2011 12.44
Kaj to je danes kot objava malo za tole komuniste da bodo imeli obcutek da so spet okupirani in da je treba rdece zastave spet iz omar stegnit in se dreti OF OF ?! malo cudno je da ste to danes objavili ker se nemotim je to bilo ze par dni nazaj o tem debata...
Tonček Balonček
27. 04. 2011 11.52
Ali pan s evrnejo v Zakarpatje ali med Etruščane, saj pravzaprav sploh nihče ne ve, od kod so prišli tja!
Tonček Balonček
27. 04. 2011 11.51
Pa zakaj s eti Avstrijci niso prej posvetovali z bavčarjem in drugimio "pomladniki" in bi te Slovence na Koroškem izbrisali iz evidenc, niso lojalni, basta!