Slovenija

Še en terminal v Tržaškem zalivu?

Ljubljana/Trst, 04. 06. 2010 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ne samo, da nam Italijani hočejo pred mejo zgraditi en terminal, gradili naj bi celo dva, pa tudi plinovod po morskem dnu, čeprav imajo v isti smeri na kopnem že speljan naftovod.

Predstavniki italijanskega okoljskega ministrstva so v Trstu slovenskim kolegom predstavili načrt za gradnjo plinskega terminala v Tržaškem zalivu. Gre za terminal sredi zaliva, ki je še v začetni fazi postopka, medtem ko je za terminal v Žavljah italijanska ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo že prejšnji teden dejala, da so za Italijo pogovori z našo stranjo končani.

Protest plinski terminal-4
Protest plinski terminal-4 FOTO: Blaž Garbajs

"Največ časa na sestanku so namenili slovenskim pripombam na nameravani drugi terminal sredi morja, a smo neuradno izvedeli, da se s tistih 500 metrov od slovenskih teritorialnih voda tudi v načrtih pomika proti zahodu, povrh tega je ekološko še spornejši od Žaveljskega, ki stoji na kopnem, nad že tako degradiranim zalivčkom med Miljami in tržaškim pristaniščem. Slovenska stran si zagotovo ne želi, da bi se zgodba končala tako kot se je Žaveljskim, da torej Italijani prekinejo razpravo takrat, ko se jim zdi, da so slovensko stran dovolj informirali,“ je v oddaji 24UR povedal novinar Iztok Presl.

Če želi slovenska vlada vsaj zavreti gradnjo v Žavljah, je tako edina pot na evropsko sodišče, kjer v tem trenutku poteka vsaj 16 tovrstnih tožb proti Italiji.

'Zgodba še ni zaključena'

Na podlagi meddržavnega tehničnega srečanja, na katerem so predstavili tehnično raven stališč in načrte z Luko Koper, med Italijo in Slovenijo ne bo možno ne na eni ne na drugi strani narediti kakršnih koli zaključkov, pa je pojasnil namestnik direktorja direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Peter Gašperšič.

Kot je pojasnil, so se na srečanju dogovorili, da želi slovenska stran še preučiti vse vplive na Tržaški zaliv, ki bi jih imela gradnja obeh terminalov ter načrtovanega plinovoda. "Menimo, da zgodba tu še ni zaključena. Nekateri pomisleki, ki smo jih danes izpostavili na srečanju, bodo obravnavali še na strokovni ravni, tako z vidika predpostavk, metodologij, ki smo jih uporabili in podobno," je povedal Gašperšič.

Italijanska stran je po njegovih besedah zagotovila, da bodo ti vplivi v nadaljevanju obojestransko proučeni in pojasnjeni. "Italijanska stran je bila na današnjem sestanku korektna, prisluhnili so našim argumentom. Izrazili so tudi pripravljenost, da te argumente podrobneje proučijo," je poudaril.

Predstavniki meddržavne tehnične skupine so se v Trstu ponovno sestali po dveh letih. Se pa konkretno o kopenskem terminalu v Žavljah tokrat niso pogovarjali, saj, kot je pojasnil Gašperšič, italijanska stran za to ni imela mandata. "To zgodbo je treba presojati v luči skupnih učinkov vseh posegov, ki so načrtovani," je še poudaril, kdaj naj bi se skupina ponovno srečala, pa ni znal povedati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
06. 06. 2010 09.26
in kje je komentar????
mirjana.ck@siol.net
06. 06. 2010 09.04
+1
spoštovana pajtler branka...ker zlivate vaš strup žekar dolgo časa, dovolite, da vas opozorim, da je terminale podpirala (in še kako!) tudi prejšnja vlada,..opozicija je bila proti,...sedaj jih podpira ta in opozicija je proti, kar da razumeti le eno...polotika še zdaleč ne vleče niti v deželi naši, ampak kapital iz ozadja. Zato bi se državljani/ke lahko prenehali prerekati med seboj zaradi teh lutk, pa morda pomislimo da se združimo v naših skupnih interesih, saj to je tudi naša dolžnost in odgovornost. Prav nič nimajo tukaj ne levi ne desni,...imamo pa MI! Kot lahko razumemo gre kar za tri terminale v tej že tako zapackani mlakuži. O Žavljah se Italijani sploh ne mislijo več z nami pogovarjati,..vprašanje zelo kratkega časa pa je da nam flosnejo tudi tistega na morju. FVG pa je zavrnila naš DPN Luka Koper zaradi čezmejnih vplivov. Pa naj povem, da je civilna družba v Italiji preko društev in organizacij še kako učinkovita,..z njimi lepo sodelujemo,..kaj če bi se raje pridružili,..brali bolje kaj se dogaja in prenehali pluvati drug čez drugega?LP
LoretdeMar
05. 06. 2010 19.30
Večkrat sem že napisala, da je Slovenska obala ena sama kanalčizacija in umazanija, kar ni to je preho na lastno odgovornot, ter kamenje pada tiste umazane soline so pa bolj podobne greznici kot solinam. Dela je zadosti, Buldožerje, čistila, minerje in narediti nekaj iz te Obale. In naj ne pometajo tuh prag, je naš zadosti usran.
mac4_m
05. 06. 2010 18.22
okupacija sosednjih držav ima očitno smisel v tem, da vso svin...rijo in odpadke lahko nas...ješ v teh predelih in ne svin....aš po lastni zemlji..
Osvald
05. 06. 2010 14.01
Se pravi nič več ognjemeta na obali.
mac4_m
05. 06. 2010 13.37
ninjaRus 05.06.2010, 08:28 2 ...zgradimo nuklearko na Debelem rtiču... He, he, he, he, he
porka.malorka
05. 06. 2010 13.13
Sej ni problema mi jim pa pošlemo vse odpadke po vodi saj gre tok v njihovo smer
tovarišinajuriš
05. 06. 2010 08.28
...zgradimo nuklearko na Debelem rtiču...
peterb110@gmail.com
05. 06. 2010 08.05
To se dogaja ravno zato, ker se ne upremo, ker nasi politiki ne znajo drugega kot kleceplaziti, popuscati in izgubljati. Tujci so to ze davno ugotovili in zato se temu primerno obnasajo...in temu ne bo konec ce se ne upremo To je se en dokaz, da se moramo upreti in narediti hlapcevanju konec
scipio
05. 06. 2010 05.20
ko so se pa avstrijci pritoževali zaradi naše "nevarne" NE Krško, smo jih pa mi nekam pošiljali. ali res mislite, da bo zaradi tega našega morskega kotička katera od sosednjih držav opustila svoje razvojne strategii je? tržaški zaliv je tehnično in pristaniško morje. če benetke preživijo v tej soseščini, bosta pa piran in portorož tudi. tudi turistično in prav zaradi te bližine razvitim krajem. zato pa za turizem v naravnem okolju toliko bolj rabimo hrvaško v EU, odpravo meja tudi z odgovornostmi in zavezami, ki iz tega zanje nastajajo iz naslova EU. mi, italijani, hrvati, cela EU in vsi. ne moreš imeti koprskega terminala in kornatskega morja na 40 km, ki jih imamo mi. smešni ste vsi, ki hočete vse samo na svojem kupu in pri tem ovirate vse ostale, ki imajo slučajno še česa več kot mi. sosedu naj krava crkne. je to naša glavna blagovna znamka?
Machiavelli2
05. 06. 2010 02.13
Pahorjeva razprodala slovenske zemlje se nadaljuje.
Osvald
04. 06. 2010 23.13
Ne pahor bo slavnostni trak prerezu.
Tonček Balonček
04. 06. 2010 21.49
Naj počnejo kar hočejo, važno je, da dobimo Piranski zaliv, ha, ha! Kjer s eprepirata dva, tretji dobiček ima! Še sreča, da je naš priljubljeni politik Janez Potočnik šef za okolje, bo že zrihtal, da bo prav, ha, ha!!! Evropa zdaj, Hrvatom pa NE!
infa
04. 06. 2010 21.36
Takoj ko so začutili našo šibkost, so udarili in to 2x Mislim, da ni to dogovorjeno v zameno za tisti milijon, ki ga je prejelo kulturno društvo v Trstu Danes ne vidim človeka, ki bi si upal reči Italijanom NE! SREČNO na slovenski obali
deko66
04. 06. 2010 21.27
Zdaj so pa še Italijani začel, ker smo popuščali Hrvaški. Bo kdo od naših sploh upal tožit Italijo?!?Moral bi!!
Buena Vita
04. 06. 2010 21.01
Buena Vita
04. 06. 2010 21.01
TA VLADA BO TOTALNO UNIČILA SLOVENIJO
Abcdef_
04. 06. 2010 20.15
zakaj ne govorijo o atentatu ki se je zgodil na naftnem terminalu par 10let nazaj?ze trak bi se lahko zgodila narasfna katastrofa....
am_staff
04. 06. 2010 18.49
Bo za našo domovino vse rešil hrvaški Slovenec. Kar njemu prepustimo vse, bo v našo škodo
zajebant1
04. 06. 2010 18.38
Ta vlada bo tudi tu pogrnila, ker se pusti komandirati večjim državam