Slovenija

'Zgodba SDS se sesuje'

Ljubljana, 10. 02. 2011 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Majda Potrata iz SD opozarja, da se v SDS sklicujejo na javno dostopne dokumente, medtem pa opozarjajo, da so arhivi zaprti. S tem se jim "cela zgodba sesuje", je prepričana.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Blaž Garbajs

Komisiji za peticije tudi danes še ni uspelo zaključiti razprave o omejevanju dostopa do arhivov.

Večji del razprave je bil namenjen dokumentu, ki naj bi potrjeval, da je bil predsednik republike Danilo Türk obveščen o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu. V SDS so prepričani, da dokument dokazuje Türkovo laž, v SD pa menijo, da ne dokazuje ničesar.

Po mnenju predsednice komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eve Irgl je iz dokumentov jasno razvidno, da je predsednik republike lagal, ko je dejal, da je za napad v Velikovcu izvedel iz medijev.

Prepričana je tudi, da je bil ravno napad v Velikovcu razlog za zaprtje arhivov nekdanje Službe državne varnosti. "Očitno se želi zaščititi nekatere funkcionarje prejšnjega sistema, ki zasedajo visoke položaje še danes, na primer predsednika države," je prepričana. Tudi Branko Marinič (SDS) meni, da danes ni nobenega dvoma več, da je predsednik Türk lagal.

SD: SDS zatrjuje, da so arhivi zaprti, sklicuje pa se na javno dostopne dokumente

Enega od dokumentov, ki dokazujejo, da so g. Türka o ozadjih in podrobnostih dogodka neposredno obveščali, danes objavljamo v prilogi. Original dokumenta se skupaj s prilogami in z nekaterimi drugimi zanimivimi gradivi nahaja v Arhivu RS, kjer se hrani gradivo nekdanjih družbenopolitičnih organizacij (DPO) in ki je slovenski javnosti (vsaj zaenkrat) prosto dostopno. Stranka SDS na svoji spletni strani

S tem se ne strinjajo koalicijski poslanci. Janez Kikelj (SD) je denimo opozoril, da je bil omenjeni dopis poslan julija 1980, medtem ko se je bombni napad zgodil septembra 1979, torej skoraj leto prej. "In to naj bi bil kronski dokaz, da je bil Türk obveščen drugače kot iz medijev," pravi Kikelj in dodaja, da objavljeni dokument ni nikakršen dokaz o vpletenosti predsednika republike.

Enako meni Majda Potrata (SD), ki poleg tega opozarja, da se v SDS sklicujejo na javno dostopne dokumente, medtem pa opozarjajo, da so arhivi zaprti. S tem se jim "cela zgodba sesuje", je prepričana.

'To je poceni poskus blatenja predsednika'

''To, kar si privoščita SDS in še posebej njen predsednik Janez Janša, je žal le ceneni poskus blatenja predsednika države, poskus blatenja ustanove, ki zastopa vse nas državljane Slovenije. Takšnemu ravnanju, značilnemu za politiko brez pravih argumentov, pripravljeno načeti ali rušiti vse, kar ne odgovarja njenim interesom, lahko pravimo stroj za blatenje,'' pa pravi vodja poslanske skupine Zares Franco Juri.

Po njegovih besedah se SDS poslužuje tega stroja na način, ki jo v resnici smeši, a hkrati razkriva metode delovanja stranke, ki je v preteklosti zlorabljala oblast in tajne arhive za diskvalifikacijo političnih nasprotnikov. ''Danes se to jasno izkazuje. Pri poslanski skupini Zares smo že pozvali državno tožilstvo, naj primerno ukrepa, saj gre očitno za obrekovanje in žalitev predsednika Republike Slovenije,'' pravi Juri.

Državni svet na izredni seji ni izglasoval veta, ki ga je na nedavno sprejeto novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih zahtevalo 12 svetnikov. Novela, ki uvaja neke vrste sito pri vpogledu v arhiv nekdanje Službe državne varnosti, bo tako lahko začela veljati.

V razpravi so svetniki večinoma ponavljali že znana stališča, slišana že v dosedanjih razpravah o noveli.

'Dokumenti, ki jih SDS objavlja, dokazujejo njeno neresnost ter škodijo zlasti slovenski manjšini v Avstriji. Znameniti "dokazi" niso namreč nič drugega kot diplomatsko poročilo veleposlaništva SFRJ na Dunaju, ki je bilo razposlano – kot običajno – različnim naslovnikom skoraj leto dni po obravnavanem dogodku, s katerim hoče SDS povezati predsednika Turka. Vsakdo, ki je kdaj koli delal v diplomaciji, ve, da tovrstne depeše lahko romajo na različne naslove, to pa ne pomeni, da se vsi naslovniki z njimi tudi seznanijo. Če je to, kar je objavljeno, "krovni dokaz" obtožb SDS in Janeza Janše, bi se morala ta stranka opravičiti vsem državljanom, ker podcenjuje njihovo zdravo pamet,'' je še zapisal vodja PS Zares.

'Dokončno je izgubil kredibilnost'

Nasprotnega mnenja so v NSi, kjer menijo, da objavljen dokument Türka postavlja v zelo neprijeten položaj. "Predsednik je dokončno izgubil vso kredibilnost in kot tak bo v prihodnosti tudi težko zastopal Slovenijo v tujini," menijo.

Dodajajo še, da lahko nejasne okoliščine o obveščenosti Türka pri napadu v Velikovcu negativno vplivajo na mednarodne aktivnosti slovenske države.

Magajna: Postopek zaradi nezakonitega uničenja gradiv

Nepovezanemu poslancu Andreju Magajni pa se zdi najbolj sporno dejstvo, da je dostop do gradiv onemogočen, ker so bila ta nezakonito uničena. Zato bi morali po njegovem mnenju sprožiti postopek proti odgovornim za nezakonito uničenje arhivskega gradiva.

Spomnimo

Predsednik Türk je na današnji tiskovni konferenci zavrnil trditve stranke SDS, dejal pa je tudi, da gre za podtikanja.
Predsednik Türk je na današnji tiskovni konferenci zavrnil trditve stranke SDS, dejal pa je tudi, da gre za podtikanja. FOTO: Sani Karič

Komisiji za peticije sicer tudi danes še ni uspelo zaključiti obravnave točke, o kateri so danes razpravljali že četrtič. Sejo bodo zato nadaljevali, saj morajo še odločiti o predlaganih sklepih.

Ker so nekateri predlagani sklepi zaradi minuli teden sprejete novele zakona o varstvu arhivskega gradiva postali brezpredmetni, predsednica komisije v sprejem predlaga nove sklepe. Tako naj bi komisija med drugim obsodila postopanje državnih organov, ki preprečujejo in onemogočajo vpogled v arhive, ter ugotovila, da so s tem kršene človekove pravice do informiranosti in objektivne zgodovinske resnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
11. 02. 2011 00.55
beri6610.02.2011, 21:23 1 Jožajoža, lepo povedano, a od česa naj se hrani Janša, če ne od preteklosti,ta človek je ostal zamrznjen v času in prostoru...človek preteklosti. PODPIS
HLAPCI.HLAPCI
11. 02. 2011 00.54
wizeman10.02.2011, 21:53 0 Očitno je tak karakter, da ga ni sram. Dobro, s tem bi se človek še sprijaznil, je pač "posebnežež". A nikoli mi ne bo jasno, kako lahko ima tak človek toliko oboževalcev in sledilcev. In po teh forumih sodeč jih ima vsaj 100 do 150. Mene je sram, da je moj sodržavljan, sonarodnjak. Sram me je, da sem nekoč stal na shodih in barikadah in mu izražal podporo. Ta človek seje samo mržnjo in razdor, nič mu ni sveto (razen on sam). ta človek nima trohice nacionalne zavesti in patriotizma. Tudi jaz ga dojemam kot čisto negativo
wizeman
10. 02. 2011 21.53
@472683 10.02.2011, 21:41 Očitno je tak karakter, da ga ni sram. Dobro, s tem bi se človek še sprijaznil, je pač "posebnežež". A nikoli mi ne bo jasno, kako lahko ima tak človek toliko oboževalcev in sledilcev. In po teh forumih sodeč jih ima vsaj 100 do 150. Mene je sram, da je moj sodržavljan, sonarodnjak. Sram me je, da sem nekoč stal na shodih in barikadah in mu izražal podporo. Ta človek seje samo mržnjo in razdor, nič mu ni sveto (razen on sam). ta človek nima trohice nacionalne zavesti in patriotizma.
472683
10. 02. 2011 21.41
janša, kot obrambni minister je v tujini blatil legitimno izvoljenega prvega predsednika samostojne države Slovenije, kar je dogodek brez primerjave v politiki in ga je lahko sram, zato je takih umazanih del navajen in izvirajo iz njegovega umazanega karakterja.
robba
10. 02. 2011 21.32
beri66 10.02.2011, 21:23 0 Jožajoža, lepo povedano, a od česa naj se hrani Janša, če ne od preteklosti,ta človek je ostal zamrznjen v času in prostoru...človek preteklosti. berija,kdor se sramuje svoje zgodovine, ni dobro zanjga, kdor pa ne pozna svoje zgodovine,ta ne obstaja. sam ti to mal težko razumeš. in ni zamrznjen. ta je izgubljen. drevo brez korenin,al še z gnilimi...berija...
beri66
10. 02. 2011 21.23
tudi SDS se bo sesul pod Janšo....
beri66
10. 02. 2011 21.23
Jožajoža, lepo povedano, a od česa naj se hrani Janša, če ne od preteklosti,ta človek je ostal zamrznjen v času in prostoru...človek preteklosti.
Jožajoža
10. 02. 2011 21.07
vsak človek ima nekje svoj arhiv, ki pa žal ne more biti dostopen ne državi, ne partnerju, ne sorodnikom. kako se bi počutil z janša, če bi lahko prišel do kartoteke svoje urške in ugotovil, da je že imela dva splava in da je že bila ukužena z gonorejo. to je samo hipotetično povedano. verjemite mi, da mu ne bi bilo všeč. zato se naj zgodovina zapečati in pusti naslednje generacije, da se začno ukvarjati same s seboj in da začno živet za zanamce.
robba
10. 02. 2011 21.04
Dazhbog 10.02.2011, 18:49 -2 dovani10.02.2011, 17:38-3 Sramota,da imamo takega predsednika države. @ Janša je samo predsednik stranke, ne države tako, da se nam ni potrebno sramovat. hi, i am mr. d most bjutiful president, all over d world, and maybe in our milky way 2.so i am very beautiful....and i am president too..
robba
10. 02. 2011 21.01
Miki777- 10.02.2011, 19:12 0 "odbogaposlan" tvoj post v bistvu nima veze s temo o SDS, kljub vsemu se strinjam s tabo... sam sem imel čast, da sem spoznal enega izmed gospodov Rotchild, ki mi je potrdill, da zadeve, ki jih omenjaš v svojih postih, obstajajo. hehehehehehehehee, saj se ne morem nehat smejat, spoznal rotschilda?!še imena ne znaš izgovort, ne pa da si ga spoznal.torej al si neka zlo "visoka" živina, ki si se slinila okol teh pacovov,pa bi se rad slikal z njimi, pa ti ni uspel, še bolj verjetn je da se mal zadevaš,pa se ti fleši dogajajo... so, mr. odboga poslan, mi je kao nekaj reko.ja, ja sure, it is true, definetly, no doubt...hehehehehheheee
wizeman
10. 02. 2011 20.52
Ha, zdaj bodo predsedniku Türku obesili še, da je bil nekoč fanatični samomorilski bombaš v službi SDV-ja...
titancic
10. 02. 2011 20.18
Tisti, ki so v preteklem času živeli, ne rabijo nobenih arhivov, da bi vedeli, kaj se je dogajalo. Tisti, ki lažejo sebi, pa se arhivov seveda bojijo.
monobloc
10. 02. 2011 19.42
dejmo naši,janez se plaši in tako kriči vode,kruha vode,kruha......
jacfive
10. 02. 2011 19.23
JJev nagrajeni govor: Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. eden svetilnikov 21. stoletja. Ustvarjalnost, delavnost, podjetnost, predanost, pravičnost, odprtost, strpnost, poštenje, solidarnost. Stare slovenske vrednoste, nova slovenska samozavest. Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši. Blairov govor kakšnih 10 let prej: "Today i want to set an ambitious course for this country. To be nothing less than a model 21. century nation, a beacon to the world. It means drawing deep into the richness of British character. Creative, compationate, outward looking. Old british values but a new british confidence. We can never be the biggest. We may never again be the mightiest. But we can be the best.
20712
10. 02. 2011 19.13
arhivov pa ja ne bodo odprli ......... lahko tam Rodetovo partijsko knjižico najdejo....hhe drugače pa v strica googla vtipkajte mikstone1 ......... ogromno zanimivega branja o ex politkomisarjiu Ivanu!!!!
Miki777-
10. 02. 2011 19.12
"odbogaposlan" tvoj post v bistvu nima veze s temo o SDS, kljub vsemu se strinjam s tabo... sam sem imel čast, da sem spoznal enega izmed gospodov Rotchild, ki mi je potrdill, da zadeve, ki jih omenjaš v svojih postih, obstajajo.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 02. 2011 19.10
24 UR ZELO DOBRO DA PRISLUHNEM SOCLOVEKU IN NE VERJAMEM NJIM KI LAZEJO TEMU NARODU .MOGOCE NEKATERIM SE PEREJO MOZGANE Z MEDIJI IN DNEVNIKI .AMAPAK V TEJ SLOVENSKI POLITIKI SO ZARES SAMI LOPOVI NAROD PA ZIVOTARI.POGLEJTE RESNICNO V SRCE IN MI POVEJTE CE JIM VI VERJAMETE.LEP POZDRAV
korintos1
10. 02. 2011 18.49
odbogaposlan Se ti je prikazal?
Dazhbog
10. 02. 2011 18.49
dovani10.02.2011, 17:38-3 Sramota,da imamo takega predsednika države. @ Janša je samo predsednik stranke, ne države tako, da se nam ni potrebno sramovat.
Danger_Mouse
10. 02. 2011 18.47
Hahaha admin, vsaka čast! Po SSKJ lahko besedno zvezo "spolno občevanje z lepo docentko" nadomestimo s "...". Temu se reče zgledno opravljanje svojega dela. Brez dvoma te (vas) čaka bleščeča kariera v slogu našega predsednika z "docentko" ali pa brez.