Slovenija

Zgodba s tožbami okrog policijskih nadur se nadaljuje: presežke ur bo potrebno plačati kot nadure

Ljubljana, 15. 05. 2017 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhovno sodišče je potrdilo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije, da mora delodajalec po preteku referenčnih obdobij policistom plačati presežke ur kot nadure, razen če zaposleni poda soglasje za njihovo koriščenje v naslednjem referenčnem obdobju. Zgodba s tožbami zaradi nadur sicer sega še v leto 2013.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v sodnem postopku dobil potrditev, da mora delodajalec po preteku referenčnih obdobij policistom plačati presežke ur kot nadure, razen če zaposleni poda soglasje za njihovo koriščenje v naslednjem referenčnem obdobju. Enostranska kompenzacija nadur brez tega soglasja pa ni dopustna, so sporočili s sindikata.

Zgodba s tožbami zaradi nadur v policiji sega v leto 2013. Na podlagi prve odločitve, ki se nanaša na obdobje do 3. maja 2013, so po podatkih sindikata 700 zadev že rešili v poravnavah, nekaj pa jih je še odprtih in potekajo pogajanja s pravobranilstvom.

Kot so pojasnili v sindikatu, je po takratnem stališču sodišča delodajalec lahko enostransko določil kompenzacijo presežka ur v naslednjem referenčnem obdobju. Zaposlenemu je bil za ure, ki so bile nato kompenzirane v obliki prostih ur, priznan dodatek v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače. Za ure, ki niso bile kompenzirane, pa je bilo predvideno plačilo v višini 130 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Po zadnji odločitvi, ki jo je sedaj potrdilo tudi vrhovno sodišče, pa delodajalec ne more enostransko določiti kompenzacije ur, ampak za to rabi soglasje delavca, sicer pa mora izplačati odrejeno nadurno delo, poudarjajo v sindikatu. Sodišče je namreč določilo, da se vsak presežek ur v referenčnem obdobju šteje za naduro, če zaposleni v desetih dneh po preteku referenčnega obdobja ni podal soglasja za prenos presežka ur.

V sindikatu ob tem opozarjajo, da sodba prinaša še eno pomembno odločitev, in sicer, da gre morebiten manko ur v referenčnem obdobju v breme delodajalca, ki odreja delo in ni ravnal v skladu z zakonom in določbami kolektivne pogodbe. Delavcu pa tudi, če je dela manj, pripada polna plača.

Vrhovno sodišče je, kot so danes sporočili s PSS, zavrnilo predlog države oz. ministrstva za notranje zadeve (policije) za revizijo in tako potrdilo drugostopenjsko sodbo.

Zgodba s tožbami okrog nadur sega še v leto 2013.
Zgodba s tožbami okrog nadur sega še v leto 2013. FOTO: POP TV

Vrhovno sodišče je po navedbah sindikata nesporno ugotovilo, da je delodajalec kršil določbe kolektivne pogodbe za policiste in stavkovnega sporazuma iz leta 2013. V sindikatu so ob tem pojasnili, da je presežke ur (nadure) možno kompenzirati šele od uveljavitve omenjenega stavkovnega sporazuma, vendar le v primeru pridobljenega soglasja policista. To imajo sedaj eksplicitno zapisano tudi v svoji kolektivni pogodbi.

Ob tem so pojasnili še, da sta najbolj sporni leti 2013 in deloma 2014, ko so "imeli stavkovni sporazum, ki je imel v tem delu naravo kolektivne pogodbe, a je delodajalec ni priznaval". Kasneje so bolj ali manj začel izvajati kolektivno pogodbo v celoti. Bi pa zadnja odločitev lahko učinkovala tudi za druge zaposlene, denimo v zdravstvu, kjer opravijo precej nadur, ocenjujejo v PSS, kjer opozarjajo, da po mnenju sodišča veljajo ne le po kolektivni pogodbi, ampak tudi po zakonu o delovnih razmerjih enaka pravila.

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so glede plačila opravljenega dela ves čas sledili veljavni sodni praksi, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Sodbo vrhovnega sodišča v omenjenem kolektivnem sporu pa bodo v celoti spoštovali in ravnali skladno z novim stališčem vrhovnega sodišča.

V sindikatu so še pojasnili, da odločitev velja za zadnjih pet let, pred tem so namreč zadeve zastarale.

Kot so pojasnili, bodo to upoštevali pri vseh; tako pri vseh tožnikih, ki sklepajo izvensodne poravnave v individualnih delovnopravnih sporih za obdobje od 4. maja 2013, pri vseh uslužbencih policije, ki so vložili zahteve za odpravo kršitev pravic iz delovnega razmerja, kot tudi pri tistih, ki niso vložili ne tožbenih zahtevkov ne zahteve za odpravo kršitev iz delovnega razmerja.

Na ministrstvu so še pojasnili, da ocene, koliko dodatnih sredstev bo potrebnih za izplačilo presežkov ur konec posameznih referenčnih obdobij posameznim uslužbencem policije, v tem trenutku še ni mogoče podati. Preveriti je namreč treba dokumentacijo za vsako uro, ki jo je posamezni uslužbenec policije opravil v tem obdobju, prav tako pa tudi višino že izplačanih osnovnih urnih postavk in višino že izplačanih dodatkov, ter ugotoviti, do česa je javni uslužbenec še upravičen in v kolikšni višini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
16. 05. 2017 12.52
Če v gospodarstvu delaš dlje, nekaj več ustvariš, če javni sektor dela nekaj dlje, pa denar pobira tistim v gospodarstvu!!! Policisti pa skrbijo, da še več denarja poberejo tudi iz prometnih kazni, tudi abotnih kazni - torej ima sodeišče prav! Policisti so vendar Zakon!
Uporabnik113089
15. 05. 2017 21.22
+2
V gospodarstvu moraš soglašati da se ti presežek ur prenese v t.i. doprinos. Če ne soglašaš ti lepo pokažejo Ausgang... Drugo vprašanje pa je koliko so policisti uspešni pri svojem delu. Kaj pomagajo petletno zasledovanje narko dealerjev in narejenih 5.000 nadur, ko dokaze ki jih zberejo na skrajno šlampast način, vsak tretjerazredni odvetnik na sodišču z lahkoto ovrže?
FC Chelsea2
15. 05. 2017 21.04
+1
edino pravilno, da tožijo, če imamo lahko ministre z dodatki za pripravljenost naj bodo tudi drugi pravično vsaj pčačani.
tipero
15. 05. 2017 20.06
+3
poštarje pa vsi pluvate...
frako
15. 05. 2017 19.46
+3
Dokler ne polovijo vseh korputivnežev v državi jim plače na minimalca dat brez plačila nadur in dodatkov. Da se naujo sam na narod spraulal.
Skalinada
15. 05. 2017 19.38
Zadost policajev naj zaposlijo, pa ne bo nobenih nadur treba delat.
TOX6
15. 05. 2017 19.36
+0
Vse je treba plačat-ampak operativno ne funkcionira pol stvari. Folk prehaja čez mejo kot ptice selivke, sedaj jih vračajo celo italijani.Da o bančni luknji ne govorimo in tistih ki so prisesani na državni denar,denar pušča kot iz sitaBo treba zavihat rokave in ne lovit samo vaških posebnežev,, ki jih vaški špiclji zatožijo kolegom policistom ko spijejo flašo pira ali glažek preveč!!! Potrebno se bo začeti igrati za POLICITE in ne MiLIČNIKE!!!!
bandit1
15. 05. 2017 19.19
-1
Prva stvar je ki jo "šefi" in "sindikalisti" v policiji na razumejo kaj je nadura. Pa jim povem to je tisto delo ki ga je moral dokončati ko ga je začel po izteku njegovega časa in ne neko kvazi nabijanje ur ko bi bil fraj - nesposobni šefi z razporedi.
?asjeza
15. 05. 2017 18.30
-3
če ne vejo nadure se v gospodarstvu ne izplačuje že od leta 2008 ...........nadure se izkorišča na dopustu
dr.dare
15. 05. 2017 18.39
+6
fabrika ki svojega delavca pošteno ne plača naj čim prej gre v bosno
?asjeza
15. 05. 2017 18.24
-1
haha kaj pa delajo policaji koristnega za gospodarsko rast?
super_man
15. 05. 2017 18.40
+3
ROMELS
15. 05. 2017 17.53
+1
Kako je to preprosto v javnem sektorju. Zato pa rinejo vsi v js. Pri zasebnikih je to ne mogoče.
dr.dare
15. 05. 2017 18.22
-2
Uporabnik215111
15. 05. 2017 18.25
+8
Obstajajo zadebniki,ki vse lepo in po zakonu plačujejo brez nepotrebnih tožb. Kjer so pa tožbe potrebne p podjetje sploh ne bi smelo obstajati...
dr.dare
15. 05. 2017 18.37
+1
se strinjam, samo da taka podjetja obstajajo so krivi delavci sami ker pustijo da z njimi delajo kot z živino
Maata
15. 05. 2017 18.52
+5
Delavec je v prvi vrsti delavec, omeji ga delodajalec s pogodbo ki mu je vnaprej znana,kmalu po pričetku nove službe pa se začne šikaniranje-kateremu ni konca,danes je pač tako..
dr.dare
15. 05. 2017 19.00
-1