Slovenija

'Zgodba o porodnišnicah je spolitizirana'

Ljubljana, 25. 01. 2011 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glede zapiranja porodnišnic naj svoje najprej pove stroka, nato pa naj lokalna politika melje po svoje, meni Rajko Kenda. Stroka se namreč zavzema za zmanjšanje števila porodnišnic.

Ne gre za zapiranje porodnišnic, ampak za strategijo razvoja slovenske ginekologije in porodništva, pravi Kenda.
Ne gre za zapiranje porodnišnic, ampak za strategijo razvoja slovenske ginekologije in porodništva, pravi Kenda. FOTO: Reuters

Zdravstveni svet je danes obravnaval končno različico strategije razvoja in celostne ureditve ginekološko porodniške službe v Sloveniji. Strategijo so člani sveta označili kot temeljni akt, ki naj ministrstvu služi kot podlaga za pripravo akcijskega načrta. Strategija gre v prihodnjih dneh v javno razpravo.

Predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda je v uvodu današnje seje kritično ocenil dosedanje odzive javnosti na strategijo. Vsa zgodba je po njegovi oceni "popolnoma nepotrebna in lokalno politično vodena, prenapihnjena in spolitizirana". Znova je poudaril, da v tem primeru ne gre za zapiranje porodnišnic, ampak za strategijo razvoja slovenske ginekologije in porodništva.

"Podobne zgodbe bomo v kratkem slišali še za pediatrijo, interno medicino in druga področja. Naj najprej stroka pove svoje, potem pa lahko lokalna politika melje po svoje," je dejal Kenda.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je izrazil prepričanje, da je taka strategija "prava pot za postavitev temeljev zdravstvenega sistema do leta 2020". Izrazil je upanje, da v javni razpravi ne bo politizacije in populizma in da "si ljudje ne bodo vzeli pravice pometati s stroko". Napovedal je še, da bodo podobne strategije kmalu sledile tudi na drugih strokovnih medicinskih področjih, ginekologije so se lotili prve, ker je bila stroka na tem področju najbolj odzivna.

Predsednica strokovne komisije, ki je pripravila strategijo, Helena Meden Vrtovec je znova izpostavila nekatere ugotovitve komisije. Ambulantni ginekologi se na primer ne vključujejo v dežurstva. Predlagajo uvedbo regijskih dežurnih mest, kar bi zmanjšalo potrebno število dežurnih zdravnikov v bolnišnicah.

Podatki o številu opravljenih velikih in malih ginekoloških operacij so od porodnišnice do porodnišnice tako presenetljivo različni, da strokovna skupina predlaga sprejem enotnih kazalnikov in standardov poročanja o opravljenem delu.

V nekaterih porodnišnicah opravijo tako malo različnih vrst porodov (carskih rezov, medeničnih porodov, porodov dvojčkov in drugega), da s tem ne dosegajo niti minimalnih pogojev, ki zagotavljajo varnost porodnic in otrok. "Nihče ne bi želel leteti v ZDA s pilotom, ki vozi letalo dvakrat letno," je problematičnost majhnega števila in različnih vrst porodov ponazorila Meden Vrtovčeva.

Strokovna skupina tudi ugotavlja, da imajo babice premajhno strokovno avtonomijo, čeprav bi lahko pomembno razbremenile zdravnike.

Člani sveta večinoma pozdravili strategijo

Rajko Kenda
Rajko Kenda FOTO:

Člani zdravstvenega sveta so večinoma pozdravili strategijo in izrazili prepričanje, da bi se tudi na drugih strokovnih področjih v medicini morali lotiti podobne naloge. Če bi tudi za druge stroke imeli take strategije, bi bilo tudi delo zdravstvenega sveta lažje, je ocenila Bojana Beović iz UKC Ljubljana.

Tit Albreht z IVZ je izpostavil, da so današnje razmere v primerjavi s tistimi izpred 40 ali 50 let zelo drugačne – v Sloveniji ni več 40.000 porodov letno, ležalna doba porodnic ni več 10 ali 12 dni, razdalje so se z boljšo prometno infrastrukturo skrajšale, stroka pa je postala boljša. Zato dostopnost po njegovem mnenju ne bi smela biti osrednja tema, ampak je kakovost obravnave tisto, čemur bi morali slediti.

Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je glede nekonsistentnosti podatkov o številu posameznih posegov, ki jih opravljajo v posameznih porodnišnicah, dejal, da bi sam "šel v vsako porodnišnico in pač preštel, koliko česa opravijo". V zvezi s tem je Meden Vrtovčeva poudarila, da niso želeli posebej izpostaviti neke porodnišnice, ampak le opozoriti, da bo treba drugače opredeliti spremljanje opravljenega dela v posameznih ustanovah.

Strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek je v zvezi z različnim poročanjem o opravljenem delu od ustanove do ustanove dejal, da "smo soočeni z dejstvom, da imamo isti sistem po vsej državi, a je v različnih okoljih prišlo do lastnega razvoja in deviacij". Podprl je usmeritev, da se postavijo primerljivi kriteriji. Take kriterije bi po njegovem mnenju morali postaviti za vse stroke.

Ministrstvo bo strategijo v prihodnjih dneh poslalo v javno razpravo, za tem pa naj bi na njeni podlagi pripravili terminski načrt uresničevanja posameznih predlogov iz strategije.

 

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tux187
26. 01. 2011 04.51
Cim prej treba ukinit pa prerazporediti zdrav. osebje. Pa se naj zmanjsajo nenujne resevalne prevoze, pa bo dovolj denarja ne pa da se netransparentno zapravlja.
asul
26. 01. 2011 00.32
Še ena spodbudna za odhod s te države.... Mladi so brezposelni - pustimo penzjoniste delat do onemoglosti. Premajhna rodnost - zaprimo porodnišnice. ŽIVELA NESPOSOBNOST.
Barbara Rudnik
25. 01. 2011 22.56
vidim da se nekateri (tux187, zigavv,...) sploh ne zavedate kaj govorite!!!! Sama sem pacientka bolnišnice Trbovlje in lahko pišem samo pozitivno. Nekaj se očitno ne zavedate, v ljubljanski porodnišnici je porodničar skos v porodni sobi in je plačan isto, pa naj bo en porod ali trije na njegovi smeni, pri nas je malo drugače. Moj osebni ginekolog - dr.Jurca dela kot ginekolog v ambulanti, kot porodničar v porodni sobi in tudi kot kirurg in dežurni ginekolog na ginekološkem oddelku. Kot pravim je moj izbrani gin., kot njegova pacientka sem imela privilegij da sem imela operacije pri njemu in ne pri nekomu ki me ne pozna in tudi v naslednjih dneh, ko bom rodila, bo z mano v porodni sobi. Jaz mu zaupam, vem kaj je naredu za naju z možem in vem da se lahko zanesem na njega in kako lahko trdite to tisti, ki pridete v LJ porodnišnico, ki ste tam številka za statistiko???? Jaz mam do LJ, če je brez gužve uro in pol, do Celja malo manj, ampak v Celje ne grem rodit, sploh pa ne moji bivši ginekologinji, ki me je pred 9leti poslala domov, češ z mano se ne splača ukvarjat, ne bom nikoli imela otrok???? - danes sem noseča 39tednov in 5dni - AJA je blo pač treba malo pomagati in se zavzeti za mene Drugače pa reorganizacija, racionalizacija,... BLA, BLA, BLA... Roko na srce - država špara; ja ampak spet na račun državljanov. Po drugi strani pa, zakaj pa rabijo vsi ministri svoje šoferje in tajnice in njihove tajnice tajnice in ekipo ljudi okoli sebe, ki ne delajo drugega kot lužijo naš denar. Ne govorit o varčevanju, ker naši ministri ne varčujejo, ker varčevati začneš pri sebi, da lahko veš kako drugje!!! Pa še nekaj za tiste, ki ste navdušeni nad tovrstnim varčevanjem - zakaj pa ministri niso varčevali v decembru, ko so bili zaključki? V naši firmi si sami plačamo svoj zaključek, ne vem zakaj bi morala cela država plačevati zaključke in podobne nepotrebne dogodtke (če se še gremo) našim ministrom in njihovim ekipam??????
SAUC001
25. 01. 2011 22.47
Naj ukinejo še plačevanje zdravstvene blagajne ne samo porodnišnic .... Pa recimo brezvezno VZAJEMNO naj ukinejo .... ne pa da se tam pase okrog 100 odstranjenih komunističnih kadrov ....
Buena Vita
25. 01. 2011 22.34
VSE KAR VELJA TA RDEČA POKVARJENA PAHORJEVSKA ELITA LOPOVOV UNIČI
Buena Vita
25. 01. 2011 22.33
MI IMAMO V SLOVENIJI SAMO SKORUMPIRANO G-AMAD NA POLOŽAJIH, STROKE NIHČE NE VPRAŠA ZA NIČ,,DOKLER SO NA OBLASTI LOPOVI IN KRIMINALCI SE ZA STROKO NE ZMENI NIHČE L
sinjigaleb84
25. 01. 2011 22.07
...če kdo malo pozna zgodovino Brežiške porodnišnice ve da so v njej za časa Jugoslavije in tudi še po tem rojevale ženske iz sosednje hrvaške! pa imajo večje klinike po Zagrebu a je bila Brežiška znana po kvaliteti porodništva in ginekologije tako kot je še danes! in tuki nekdo govori o stroki? SRAMOTA!!!! v naši državi je pa tako jasno da vse kar je dobro je treba ukinit! Slovenija je kot titanic potaplja se počasi pa sigurno!!!!
sinjigaleb84
25. 01. 2011 21.57
eno vprašanje za ministra pametnajkoviča od stroke!? kaj je več vredno racionalizacija ene porodnišnica ali en oz. dva človeška življanja???? sej imamo živ dokaz kaj nam stroka dela!- propad! če bi bili malo strokovno podprti ne bi tako razmišljali!! nekateri v bližini brežic rabijo 25 minut do samih brežic kje je še novo mesto skoraj uro! SRAMOTA ZA SLOVENSKO DRŽAVO! stroka bi poskrbela za kaj bolj pomembne stvari! ne pa da delajo zdravniki stari po 70 let in nimajo pojma kaj še delajo tm! to pa podpirate-SVAKA VAM ČAST -!
matija888
25. 01. 2011 21.53
Stroka se namreč zavzema za zmanjšanje števila porodnišnic. In kje je tu stroka?
tux187
25. 01. 2011 21.43
Sploh jih ne bi rabili odpirat. Takoj zapret, ker sploh ni potrebe. Edina in prva dobra poteza ministra za zdravje.
zigaVV
25. 01. 2011 21.17
Hvala Bogu, končno... 50. let isto, pol se pa neki spremeni pa vsi v luft. Aja - pozabu na Slovenclje... vsaka fara občina, pa v vsaki fari šolo, pa gostilno, pa zdravstveni dom, pa porodnišnico, pa letališče... Alpa nej se pove kolk to stane in se vsakmu Slovenclju 100 € na mesec dodatno obriše, pa bomo vidl kdo bo za tako neracionalno organizacijo. Bravo minister!
xxdrgregoryhouse
25. 01. 2011 20.05
ne šparat v zdravstvu
xxdrgregoryhouse
25. 01. 2011 20.03
nobene zapret,kaj vm ni jasn..
kr--en
25. 01. 2011 19.46
Ljuba MajciSlo9! Rizične nosečnost že zdaj pošiljajo v Ljubljano, Vsaj tiste z malo večjim tveganjem. Razmišljanje v slogu "naše XY zadeve" ne damo, je skregano s strokovno in ekonomsko logiko. Ni treba, da je človek ekonomski ali medicinski Einstein, da ugotovi, da imamo nenavadno veliko porodnišnic. Katero zapreti? Naše seveda ne. Dajte raje eno drugo.
terra luna
25. 01. 2011 19.36
sj je avstrija pa hrvaška blizu, ukinimo vse porodnišnice
MajciSlo9
25. 01. 2011 19.33
Sramota!!! Sramota za tiste na višjih položajih, da hočejo zapreti porodnišnice! Marsikatera zaradi takšne ali drugačne rizične nosečnosti (ki jih je zaradi okolja čedalje več) ne bo uspela pravočasno pridet ! Zakaj parlament skrbi samo za svojo Ljubljano - nas ostale v Slo pa zanemarja?!?! Totalno zgrožena sem!
devlon
25. 01. 2011 19.22
vsaka vas ne rabi porodnišnice, sploh če ima samo 4 porode na dan.
petmar
25. 01. 2011 19.21
Zmeraj se zamislim, ko vidim minister za zdravje zdravnik, direktor bolnice zdravnik, direktor zavarovalnice zdravnik, zdravstveni dom zdravnik. Na vseh menedžerskih in političnih funkcijah v zdravstvu zdravniki. Pa se ne čudim kam to pelje v propad. In isto je v kulturi, kmetijstvu,in še kje.
kr--en
25. 01. 2011 19.20
Pri nas so stvari prišle do točke, ko nihče nikomur nič ne verjame. Vsi so strokovnjaki za vse. Avtoritet ni ali pa se jih ne upošteva. Zakaj, pri milem bogu, bi šla ženska rodit v porodnišnico, kjer je verjetnost zapletov večja, kot v neki drugi. Zato, ker je pred nosom? Ker so bolj prijazni? Meni izkušnje in strokovna obravnava pač pomenijo več."Industrijsko" obravnavo moram na žalost vzeti v zakup.
Darko32
25. 01. 2011 18.49
Trditev, da bo stroka podala svoje mnenje je pa višek vsega. Stroka podaja mnenja, kakor ji politika in tisti, ki imajo korist od tega povedo. Torej trdim in lahko tudi na primerih vidimo, da stroka dela po navodilih politike. Naj že enkrat nehajo tile STROKOVNJAKI NAKLADAT, DA DELAJO NEODVISNO. Zato pa ni čudno, da imamo več globalnih problemov, kateri bodo zadali hude udarce seveda v škodo malih ljudi.