Slovenija

Zgodba, ki se zapleta že devet let: garaža pod tržnico po poti Plečnikovega stadiona?

Ljubljana, 31. 01. 2017 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
125

Zgodba o garaži pod ljubljansko tržnico se zapleta že devet let. Začetek gradnje 31,4 milijona evrov vrednega projekta je napovedan za leto 2018, a bodo morali pred gradnjo pridobiti številna soglasja, tudi okoljevarstveno. To pa se zna zavleči, saj na soglasje Plečnikov stadion čaka že sedmo leto.

Garaža pod osrednjo ljubljansko tržnico je bil eden od 22 ključnih projektov župana Mestne občine Ljubljana (MOL ) Zorana Jankovića, s katerimi je prepričal večino volivcev. Tako si že devet let prizadeva, da bi celovito uredili tržnico, ob garaži še Vodnikov trg in prizidek k Mahrovi hiši. Če Janković od namere nikakor ne želi odstopiti, so na drugi strani precej razdeljeni Ljubljančani. Po zadnji anketi Ninamedie, objavljene v Dnevniku, se jih je malenkost več - 47,3 odstotka izreklo za garažo kot proti njej - 43,8 odstotka.
 

Tako imenovani tržniški 'ping pong' se vleče že devet let.
Tako imenovani tržniški 'ping pong' se vleče že devet let. FOTO: Miro Majcen
Bili so protesti, pa začasna razglasitev kulturnega spomenika državnega pomena, zbirali so podpise za referendum, padlo je gradbeno dovoljenje. Ker niso našli zasebnega investitorja, so odstopili od namere, da bi bil v Mahrovi hiši manjši hotel s tremi zvezdiami. Zdaj bo v njej - poleg mestne hiše in Kresije - del mestne uprave.
 
Na drugi strani so odločno proti garaži v civilni iniciativi Tržnice ne damo. Marinka Kurilić je prepričana, da "bo tržnica zamrla", če bo pod njo garaža. In ob tem pove: "A veste, koliko mamic pride sem iz dolgega časa, malo poklepeta s prodajalkami in gre napolnjena z energijo domov. Ne tega vzeti ljudem," Janković je prepričan, da tržnica "ne bo uničena, bo boljša, bo lepša, bo bolj uporabna".
 
Tako naj bi bila videti nova osrednja tržnica v Ljubljani.
Tako naj bi bila videti nova osrednja tržnica v Ljubljani. FOTO: Kombinat arhitekti

Arhitekturni biro Kombinat, ki je pred devetimi leti zmagal na natečaju, je projekt zaradi arheoloških raziskav in smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine že večkrat spremenill. Garažo so zmanjšali za 200 avtomobilov, na okoli 400. Načrtujejo štiri etažno garažo, dve za stanovalce starega mestnega jedra, eno za obiskovalce, prva pa bo namenjena potrebam tržnice - za skladišča, hladilnice, garderobe, smetnjake, dovoze, dvigala. Pokrita tržnica se seli v prizidek k Mahrovi hiši, medtem ko bodo tekstilni del tržnice selili v sedanjo pokrito tržnico. Ob tem je Matej Höfler povedal: "Projekt smo zadržano oblikovali prav zaradi okoliških zgodovinskih objektov in Plečnikove arhitekture."
 
MOL načrtuje, da bodo že to pomlad med 60 in 70 areologov začelo arheološka izkopavanja ostalin nekdanjega Frančiškanskega samostana. Trajala naj bi kakšno leto. 31,4 milijona evrov vreden projekt naj bi začeli graditi prihodnje leto. Bodo pa pred izdajo gradbenega dovoljenja potrebovali številna soglasja, tudi okoljevarstveno. Spomnimo. Agencija za okolje o soglasju pri Plečnikovem stadionu odloča že sedmo leto. A to župana se skrbi, saj pričakuje, "da bo prevladala pamet".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maj1986
01. 02. 2017 18.31
Seveda sem za obnovo tržnice in izgradnjo parkirne hiše itd. Ampak po vrsti kot so hiše v Trsti, najprej naj dokonča en projekt potem naj nadaljuje. Torej konča naj projekt Stožice, ne da vse razpada, potem naj pogleda finance in , če je kaj notri, seveda na juriš z gradnjo.
Pingo44
01. 02. 2017 16.59
+0
Ker nisem Ljubljančan mi je za tržnico malo mar. Da je teren prodnat pomeni, da se bodo sosednje stavbe posdale in pokale - tako, kot Uršulinska cerkev ob "obnovi" kongresnega trga. Smešno mi je brati vaše komentarje in zavzemanje pustiti se vleči za nos. Ko gre neposredn o iz vašega žepa ste Slovenci škrti do nezavesti. Za en privarčevan EUR se daste tudi j***t - in prepričan sem, da 99% tistih, ki se zavzemate za garažo ne parkirate v nobeni garažni hiši, ker so zunanja parkirišča cenejša. Obenem pa mirne duše gledate, kako se npr. NKBM dokapitalizira z 870 milijonov in prodana za 250 milijonov - vsakega slovenskega državljana je ta transakcija stala nič manj kot 310 EUR. Da o stroških vzdrževanja Stožic niti ne pišem. Kot slovenskega davkoplačevalca me moti, da bom ta nov nasedli projekt najbrž plačeval tudi jaz - tako, kot Stožice. Če bi g. Janković verjel v ta projekt, bi vložil svoj denar. Pa ga ne bo. In vse ovce, ki podpirajo g. Jankovića pri tem projektu pozivam, da sami s svojim denarjem financirajo garažo pod tržnico. Dokler ne spregledate vas definitivno g. Jankovič premalo striže.
maneno48
01. 02. 2017 14.55
+0
jankovič hoče izkopavat na samostanskem vrtu, dvorišču . . . ker verjame, da bo najdu en star pisker poln dnarja nje
makarinka
01. 02. 2017 14.31
-1
Janković niti z enim argumentom ni pojasnil, zakaj hoče graditi garažo na zelo občutljivem področju: na eni strani tega načrtovanega izkopa je Ljubljanica, ki izpodjeda Plečnikove arkade; na drugi strani pa je grajski hrib, ki sam po sebi drsi, kar lahko vsakdo vidi na pločniku pod grajskim drevoredom. Pri tem pa imamo v Plečnikovih arkadah dovolj prostora za hladilnike nekdanje ribarnice. Z malo spretnim načrtovanjem, bi se našlo tam še dovolj prostora za potrebe tržnice. Kdor pa ne more brez avtomobila, pa svojega železnega konjička lahko parkira v bližnji garaži v Kapitlju ali pa v drugih bližnjih garažnih hišah, do tržnice pa se sprehod peši, sreča prijatelje .... Pa morda za tiste, ki ne razmišljate vedno s svojo glavo. Prodajalec Klemen Dovč se zavzema za garažo in pravi, da je na trgu od jutra do večera. Ali za njega ne velja tržni delovni čas, kot za druge prodajalce? Kako je njemu to dovoljeno?
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 02. 2017 14.28
+4
Zokiju dam čisto prav.... Tržnica kakršna je danes je katastrofa.... Vse razpada, neurejeno, polno smeti leži naokrog, okolica popolnoma zabačena z avtomobili, brez hladilnic, tovornjaki in dostavna vozila pa vozijo kar po tržnici sami... Spominja me na kongresni trg pred obnovitvijo.... Izgovori nasprotnikov so povsem neutemeljeni, so ljudje ki živijo v preteklosti in se niti ne zavedajo, kako izgledajo tržnice v sodobnih evropskih prestolnicah.... Nihče jim ne bo vzel možnosti prodaje ali kupovanja na tržnici, tudi Plečnikov arhitektura bo ostala nedotaknjena... To so ljudje ki se bojijo sprememb, živijo v nostalgični preteklosti... Medtem pa zaradi take zadrtosti spomeniško zaščiteni objekti po Ljubljani propadajo in postajajo zbirališča za narkomane in brezdomce....
makarinka
01. 02. 2017 14.37
-4
Očitno ste strahopetnež, ker si ne upate povedati svojega imena. Nihče v civilni iniciativi ne nasprotuje obnovitvi tržnice, pač pa nasprotujemo škodljivemu izkopu za garažo.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 02. 2017 14.42
+5
Izkop je v vsakem primeru potreben... Če ne za garažo pa za dostavo ter shrambe in hladilnice.... Brez izkopa je obnova potrata denarja, saj je največja težava obstoječe tržnice logistika....
makarinka
01. 02. 2017 15.17
-2
Za koga logistika? Za denar v privatne žepe? Janković niti z enim argumentom ni pojasnil, zakaj hoče graditi garažo na zelo občutljivem področju: na eni strani tega načrtovanega izkopa je Ljubljanica, ki izpodjeda Plečnikove arkade; na drugi strani pa je grajski hrib, ki sam po sebi drsi, kar lahko vsakdo vidi na pločniku pod grajskim drevoredom. Pri tem pa imamo v Plečnikovih arkadah dovolj prostora za hladilnike nekdanje ribarnice. Z malo spretnim načrtovanjem, bi se našlo tam še dovolj prostora za potrebe tržnice. Kdor pa ne more brez avtomobila, pa svojega železnega konjička lahko parkira v bližnji garaži v Kapitlju ali pa v drugih bližnjih garažnih hišah, do tržnice pa se sprehod peši, sreča prijatelje ....
Absolutist 1
01. 02. 2017 12.45
+5
Janković je s svojo pogoltnostjo pustil za seboj športni center s "trgovinami" Stožice ogromno luknjo za preko 500 miljonov evrov.Še ene pa ne rabimo več.
BŠK
01. 02. 2017 12.41
+1
Ta Zokonja drugega kot uničevati ne zna! Pa kje ste našli te mulce za na tržnico?
popravc
01. 02. 2017 12.32
+3
zakaj pa nihče v prispevku ne omeni, da je le streljaj zraven parkirna hiša Kapitelj??? spet plačan prispevek s strani Zokija (ki ne ve čisto točno ali želi avte v mestu ali izven njega - vse v dobrobit lastnega služenja)
medo90
01. 02. 2017 11.34
+2
No Ljubljančani v vsemu morate biti proti!!!!! Bog nedaj, da to zgradite, se pa ne zavedate, da počasi izgubljate na vseh frontah. Veliko ljudi se na delo vozi iz periferije in "kmetov". Zavedajte se, da se podeželje veliko hitreje razvija in odpirajo se delovna mesta. Na tržnici pa prodajajo kdo?? Čas vas je povozil na polni črti.
Pingo44
01. 02. 2017 17.36
-1
Seveda se podeželje razvija, sploh na oni drugi strani Karavank.
METKA102
01. 02. 2017 11.25
+4
Prav zaradi slabe dostopnosti Centralne tržnice, hodim v BTC. Tam parkiraš zastonj (pa tudi če ne bi) v bližini, tam je tudi vsako leto bolje in lepše urejeno. Navsezadnje bodo "okoljevarstveniki" dosegli povsem isto, kot so za Bežigradom s Plečnikovim stadionom. Podrtijo. Že sedaj je vse skupaj precej ubogo. Naj se izjasnijo mladi o tem, kako in kaj, saj bodo tržnico v življenju še veliko koristili.
medo90
01. 02. 2017 11.36
+3
Točno tako. Ostareli intriganti pa tudi delajo levjo uslugo mladim.
Lublančan
01. 02. 2017 13.01
Lublančan
01. 02. 2017 10.13
+0
Če bi resno hoteli garažo, bi jo lahko zgradili znotraj grajsekga hriba z vhodom iz prulske strani. ampak tukaj je več dobička zavohanega.
Lublančan
01. 02. 2017 10.07
+2
sem ljubljančan in sem proti, ker to pomeni ,da bodo avtomobili obremenili že sedaj obremenjeni center. Ljudje se ne zavedajo da bo promet v in iz garaž nevzdržen. Poleg tega je to območje zgodovinsko pomembno, ker so tukaj nekoč stala vzhodna vrata v srednejveško mesto. Garažna hiša nikakor ne paše v ta kontekst. sem ljubljančan in sem proti, ker to pomeni ,da bodo avtomobili obremenili že sedaj obremenjeni center. Ljudje se ne zavedajo da bo promet v in iz garaž nevzdržen. Poleg tega je to območje zgodovinsko pomembno, ker so tukaj nekočstala zahodna vrata v srednejveško mesto. Garažna hiša nikakor ne paše v ta kontekst.
ageless
01. 02. 2017 08.19
-4
Najvecji problem niso okoliski prebivalci al pa denar ampak teli zlickarji k se bodo zdej pasl tri leta da bodo en glavnik pa dva kozarca najdl
Lublančan
01. 02. 2017 10.08
+6
Koliko let osnovne šole si uspel dovršiti?
proofreader
31. 01. 2017 18.37
+8
Če bodo ljudje lahko parkirali, jih bo kvečjemu več.
Lublančan
01. 02. 2017 10.09
+2
gregolin
31. 01. 2017 17.41
-1
Zoki bo spet mal pobasu...hahahhaaha
proofreader
31. 01. 2017 18.37
+5
Lublančan
01. 02. 2017 10.10
+1
Jasno , samo za kaptialski donos jim gre, samo običajniki tega ne zaštekajo.
jakec1575
31. 01. 2017 15.55
-3
Za vse navijace Zokija Zorana Jankovica. Res je naredil veliko,a za kaksno ceno? Za vas je dovolj, da veliko dela. Mene pa zanima kako dela in kako preudarno dela s sredstvi. Vecino projektov je preplačanih v tej obcini. Tudi garaza pod trznico bo zvisala proracun. nic skrbet. takih projektov se ne da delati na kljuc. ker ne ves kaksni so skriti stroski zemeljskih del. Ima se može se. s tujim denarjem. Preberite porocilo obcine za zadnjih 5 let. 4mio € je slo v luft za vnaprej izgubljene tozbe. To so tiste tozbe ko se toznik in tozenec zmenita, da si razdelita denar od dobljene tozbe tozenca. S svojim denarjem tega zihr ne bi pocel. Z nasim obcinskim pa lahko. Sem za razvoj mesta in Zoki je premaknil to, sem proti kakafoniji ki jo pocne. Najbolj uspesen je bil v unicenju konkurence protikandidatov. Preprosto jih ni. Če se pojavi kdo in zgubi volitve proti zokiju ne dobi 25 let nobenega projekta v mestu, če ma kaj besede zmagovalec Zoki. V Sloveniji znamo voliti ali politike in JU, ki nimajo pojma o vodenju projektov ali pa Zokije, ki delajo predvsem zase. Zelena prestolnica?? Certifikati žeže. Realnost? paviljon s pitno vodo, 200 posajenih dreves od zaposlenih na MOL, tobogan s trošenjem pitne vode in potrosniskimi jumboreklamami. To je to. Kaj pa urejene kolesarske steze po vsem mestu? Dodatne krozne avtobusne linije med vpadnicami? Zelena delovna mesta, Urejene recne struge' ok Špica in mostovi. Odprta kuhinja je projekt priseljenca v Ljubljano, ne Zokija. itd. Samo drage kockice, kjer se da skriti debele provizije. Pa veselo drsanje po zokijevih pločnikih želim. Darilo odjuga.
Eastman
31. 01. 2017 18.38
+13
@jakec1575 A mi znaš za boga povedat kam je šel denar v prejšnjih letih pod drugimi župani. Takrat se ni naredilo skoraj nič, edino Ruplu je ratalo začet s to čistilno napravo. Če Zoki krade se ga bo obsodilo. Zaenkrat dela dobro, mene fascinira kako pozna Ljubljano, za vsako ulico ali del Ljubljane ve kaj se dela ali kdaj je kaj v planu. Pač on ni politik je človek dejanj. Aja sem bil v Mariboru, Domžalah, Medvodah, Litiji pa ne boš verjel povsod LEDENI PLOČNIKI... mater a se zgledujejo po Zokiju?
proofreader
31. 01. 2017 18.38
+7
Saj bomo dobili nekoč župana po tvojem okusu in bo podrl vse mostove ter odprl center za avtomobile.
flexi22
31. 01. 2017 15.33
+6
če ti birokrati niso sposobni (izdat) pripravit ustrezne dokumentacje v razumnem roku .od tu naprej bi morali obresti stroškov v njihovo breme.
wolfterier
31. 01. 2017 16.19
+8
Naj že Zokni neha afne guncat s to garažo...
proofreader
31. 01. 2017 18.39
+2
Če v 30 dneh ni prepovedano, je dovoljeno. Tako imajo v tujini.
jz321
31. 01. 2017 15.24
+3
"A veste, koliko mamic pride sem iz dolgega časa, malo poklepeta s prodajalkami in gre napolnjena z energijo domov. Ne tega vzeti ljudem," Od mamic, ki pridejo na tržnico iz dolgega časa malo poklepetat nimajo prodajalke nič in od njih ne bi mogle preživet. Pa tržnica tudi ne. Prodajalkam se ne splača hodit na tržnico zaradi mamic, ki nič ne kupijo, ali zaradi tistih, ki kupljeno odnesejo peš v eni mali vrečki, ampak od tistih kupcev, ki nakupljeno naložijo v prtljažnik avtomobila. Ti kupci pa potrebujejo parkirišče v bližini tržnice. V nasprotnem primeru se bodo pač odpeljali na tržnico v BTC, ki ima dovolj parkirišč.
Lublančan
01. 02. 2017 10.15
+0
In kaj je s tem narobe? A BTC ni dovolj fensi al kaj?
Pingo44
01. 02. 2017 17.41
+1
Od tstih, ki bodo morali plačati parking in bodo šli rajši v BTC tudi prodajalci ne bodo imeli nič - je res?
Verbena
31. 01. 2017 15.22
+13
Sem Celjanka, a vidim stvari tudi drugje, zato ne vem, kaj bi se spremenilo, če bi se pod tržnico naredili parkirni prostori...edini razlog bi lohka bil, da je pač center mesta za promet zaprt...tržnica sama rabi tudi kake spremembe, velik del je prej namenjen za nakupe v lepem vremenu, ko dežuje je pa najbrž fajn se stegovat čez tisto mizo...po hrbtu ti pa kaplja ...v Celju imamo tržnico celo lepo pokrito pa tudi avtobusno postajo...če koga bolijo noge, se lohka med čakanjem, da pripelje njegov avtobus, še mal usede...v Ljubljani pa vse na prostem, ko čakaš pred avtobusom te v deževnih dneh mimogrede še kdo zmoči ko zapelje v kakšno luknjo na cesti...delat je treba, se razvijat, ne ostajat na mestu...seveda pa tudi upoštevati, da se vsaka nova stvar v enem starem delu lepo vklaplja, ne kazi !!!!...
dr21
31. 01. 2017 15.11
+11
Potem pa hodimo po tujini in se čudimo kakšne lepe stvari gradijo tam
Pingo44
01. 02. 2017 17.41
-1
Res je, ampak tam pajacov kot je g. Janković je izbirajo za župane.