Slovenija

'Zgledovati bi se morali po tigrovcih'

Ribnica, 12. 05. 2012 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik parlamenta Virant pravi, da bi lahko bila organizacija TIGR s tem, ko je združevala domoljube vseh političnih usmeritev, zgled pri iskanju dogovora za izboljšanje stanja v državi, hkrati pa upa, da bodo imeli ukrepi za izboljšanje čim širše soglasje.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant
Predsednik državnega zbora Gregor Virant FOTO: Damjan Žibert

Organizacija TIGR bi lahko bila s tem, ko je združevala domoljube vseh političnih usmeritev, zgled v sedanjem iskanju dogovora o ukrepih za izboljšanje stanja v državi, je na današnji prireditvi v počastitev prvega oboroženega spopada tigrovcev s fašističnim okupatorjem na Mali gori nad Ribnico dejal predsednik DZ Gregor Virant.

V organizaciji TIGR, ki je bila ustanovljena pred 85 leti, strankarska pripadnost in ideološka naravnanost nista bili odločilni, pravi Virant in dodaja, da bi se lahko v sedanjem položaju države po zgledu iz preteklosti skupaj dogovorili o racionalnih ukrepih za izboljšanje stanja.

Pri tem je izpostavil potrjen predlog umestitve zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ki mora sicer še dobiti dvotretjinsko večino na seji DZ, in dogovor o ukrepih za uravnoteženje javnih financ med vlado in sindikati javnega sektorja. Virant je izrazil upanje, da se bodo tudi nadaljnji ukrepi sprejemali na podlagi čim širšega soglasja in socialnega dialoga.

Izpostavil je tudi velik pomen organizacije TIGR in izrazil veselje, da organizacija, ki se je narodno zavedno in domoljubno zoperstavila fašizmu, dobiva zasluženo mesto v protifašističnem in narodnoobrambnem delovanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksander
14. 05. 2012 16.47
tigr je velika beseda,ki se nikoli ni dogajala v sloveniji ampak v italiji in je organizirana veja upora slovenskih kmetov proti fašizmu ki se je pričela v Marezigah KRUTA RESNICA JE TA,DA SO TIGR ODPRAVILI KOMUNISTI IN NIKOLI FAŠISTI,SAJ SO TIGROVCI PREŽIVELI FAŠISTE NJIHOVE KORENINE PA ŠE KOMUNISTE ...
santamaura
14. 05. 2012 13.22
+1
Resetiral je hotel Slovenijo, sedaj hoče pa resetirat še zgodovino
Tonček Balonček
14. 05. 2012 11.59
+1
Zakaj Turk ne bi smel nastavljat bomb, po tigrovcih bi s enaj pa zgledovali! A naj se danes zgledujeom po AL Kaidi? Pa kako morejo poštenjaki slaviti neko organizacijo, ki je bila tipično balkanska, jugoslovenarska, z vsem, kar spada k tema dvema pojmoma! Od kot ej zdaj ta TIGR postal nek simbol plemenitega boja za slovenstvo, lepo vas prosim. Imeli so istega sovražnika kot partizani, nasledniki domobrancev in fašistov, kolaboranti, jih pa povzdigujejo v nebo. Pa ne moreš hkrati častiti Alojzija Grozdeta in Tigra, kolaboracije in kar vsega po spisku!
nemarx
14. 05. 2012 13.23
+2
Ko so se TIGR-ovci borili proti fšizmu, so komunisti še v Sremski Mitrovici in drugih zaporih študirali Lenina, Marksa, Stalina in še Hitlerja. Potem so se udinjali Hitlerju ion Stalinu, potem so se Hitlerju odrekli, potem so se odrekli tudi Stalinu, saj so se po 2. svetovni vojni tako opomogli, da so že kar sami izvjali množične poboje, potem so skregali med sabo in na koncu Jugoslavijo potegnili v novo morijo in sedaj zopet rovarijo, ker jim trda prede in želijo tudi v Sloveniji zanetiti državljansko vojno. Kakšen narodnoosvobodilni boj, to je bila krvava revolucija, 2. svetovno vojno pa so dobili Američani in Rusi, ostali so se pa k zmagi prilepili. Domobrancev je bilo na slovenskem za vzorec (glede na število prebivalcev) in tudi partizanov je bilo za vzorec, le kakih 3.000 ob koncu vojne. Potem so pa vzniknili majski borci in v začetku junija 1945 je bilo partizanov že 25.000 in število je še kar narščalo. Tudi domobrancev so komunisti po koncu vojne umetno ustvarili kakih 30.000 in jih nato pobili, da je bila zmaga bolj veličastna. Še danes po 70 letih je borcev 25.000 in vlečejo borčevske penzije. Evlucijski fenomen, ki presega meje rimske ceste v vesolju.
Tonček Balonček
14. 05. 2012 13.43
-3
Pa zakaj so se borili proti fašizmu, kaj ni bila to stvar velesil kot v Lljubljani in ni imelos misla? Zakaj se niso pridružili fašistom kot belogardisti in se uprli komunizmu, tudi Italjani so ga imeli!
SOVDT
14. 05. 2012 10.57
+3
podlasca še nikol ni bla tigr.....take bi tigrovci poscal, ne pa požrl.....
vetlan
14. 05. 2012 11.20
+1
vetlan
14. 05. 2012 11.21
vetlan
14. 05. 2012 11.22
Tonček Balonček
14. 05. 2012 09.50
+1
Še sreča, d as eniso spopadli z belogardisti, saj jih takrat še ni bilo. Koga bi potem slavili. Ne manka pa dosti, ko bmo priče laščenju ORJUNe, vsaj tako kaže! S Tigroms o je Orjuna kar nekaj časa lepo sdelovala, potem so se pa razšli!
Bojan-F
14. 05. 2012 10.30
Česa (desnosučni) nočejo vedeti pa bi morali: . - ekipa s pivškega je bila nedvoumno pod neposrednim upravljanjem ORJUNE še preden so se Goričani in Tržačani zbudili - TIGR-ovci,ki so se zatekli v Kraljevino SHS oz. Jugoslavijo, so dokaj lahko dobili zaposlitev v JS (npr.: železnica ali žandarstvo) - TIGR je po naročilu SIS izvajal teroristične akcije v aneksirani Avstriji - V sredini 30-tih let so se KPJ, KPI in KPA sporazumeli, da imajo Slovenci pravico živeti v eni državi t.j. Jugoslaviji in da KPJ in KPA temu nebodo na nobe način - še vedno iščem kakršnokoli sled, da so tudi meščanske stranke tistega časa dosegle podoben mednarodni sporazum
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 10.47
+1
Jaz še vedno iščem, kje so komunisti spoštovali kak dogovor, vključno s tem ki ga omenjaš.
SimonaHamer
13. 05. 2012 23.15
+1
MED PSOGLAVCI VRTOVI so mračni. V krtovem naročju je zdaj kraljestvo živih. Oviti v mesečino se potikajo po globelih vitezi in potepuhi. Med njimi ga ni, ki bi mogel z mirno vestjo reči kri, vino ali bog. Vsem se zdi, da od nekod prihaja dim, ki suši potone kaplje po obrazih, potoke po poteh. Vrtinči se hladen dan, samotno časje, ki, kamorkoli se pogleda, prebudi pogoltne pošasti in črne luči. MOLILI so pred leti, ko je vrag prepustošil hribe in doli, nanosil strupa v kamre in krtine, ko je veseljaku počil meh, ker se je preveč priklonil nad bokal, mislil smo, da se vsi, kar nas je, ne bomo več znašli po krajih, kjer smo večno domovali. Zdelo se nam je, da je vse, kar pred nami gre, pogreb, vse poslednji beg pred vragom. Poljubili smo prvino vseh prvin, mater zemljo, in odšli srečni k počitku. Tako vse dni, tako mi. MRLIČI so pobežali po roveh in grbastih kucljih. V nas so se vselili kot dvom, zavist ali katera prijaznejših skrbi. Ukrotit jih nismo mogli niti s palicami, mazačicami, vse so nam požrli, do zadnje kaplje krvi: vso žalost, kes, veselje, smeh. Kot berači smo se nato znašli v prazni kamri, kjer je od sten strahljivo šlo: Vas ni, vas ni, vaši časi so minili! Blaž Lukan
Katja10
13. 05. 2012 22.43
+3
Je zimski čas in je drevo in lovcev črna četa in je osamljeno telo na poti v mrzla leta. Je nežen čas, ko pod nebo beži kristalna reka in je izmučeno meso živali in človeka. Je čas, ko jezerske vode okamenijo v ledu in ko utrujene roke obstanejo v neredu. Je tihi čas in dolgi čas po hišah in vrtovih. Je ura, ko se toči mraz vodeno po zidovih. Ko zablešči ob svitu dne iz sanj zeleno morje. A eno samo sonce gre počasi čez obzorje. (Kajetan Kovič: Tihi čas)
RISHA.
13. 05. 2012 20.38
+6
hehe ti si en tigrovc PREVIRANT
br.0001s
13. 05. 2012 16.49
+6
virant zakaj ne narediš delovna mesta pa daš vsakemu 2000 evrov plače. pa zakaj lopove ne preženete pa naredite končno enkrat da bo prav. vsak dan v katerem ne vzpostavite kakega delovnega mesta je zgubljen. mi vas ne rabimo. zakaj mamo sploh politike. kaj se te gre folk po palačah???
Tonček Balonček
13. 05. 2012 20.33
+9
Kako naj najde delovna mesta, če je pa še sam, tako sposoben človek, nezapoljiv preživel celo leto!
JezekTekaTeka35
13. 05. 2012 16.17
-12
Kerga leta ?!?!?! ... a morte ta rdeča komunajzerska jajca skoz pogrevat ... o zgodovini, ki Slovencem ni v ponos je treba minimalno pisat ... vse ven iz učbenikov vržt in morilce nedolžnih Slovencev posthumno degradirat in razvrednotit ... ker opravičili se itaq ne bodo nikoli ...
titovka
13. 05. 2012 17.44
+5
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2012 19.45
+5
Ježek, verjamem da imate problem s ponosom glede vaše zgodovine gnusnega izdajalstva in lazenja v rit okupatorju. Mi nimam težav glede ponosa na našo zgodovino upora proti okupatorju.
Tonček Balonček
13. 05. 2012 20.34
+4
Tonček Balonček
13. 05. 2012 20.44
+4
Tržaška skupina (Franjo Marušič, Vekoslav Španger, Zvonimir Miloš in Drago Žerjal) je ustanovila ilegalno organizacijo Borba. Izdajali so časopis Borba, v letih 1929-1939 pa Svoboda. Obe organizaciji (TIGR in Borba) sta delovali po načelu trojk (med seboj so se poznali le člani trojke, stike z naslednjo trojko oziroma z vodstvom je imel le vodilni v skupini), ki so se povezovale v celice, sektorje in srenje. Organizacija Borba je takoj pričela izvajati akcije (požigali so poitalijančene šole, vrtce, uničevali skladišča orožja italijanske vojske), goriška veja organizacije TIGR pa se je zlasti v začetku posvečala ohranjanju slovenske besede med ljudstvom (čitanka Cirila Drekonje Pod domačim krovom, tiskanje in razmnoževanje ilegalne literature). Z razširjanjem ilegalnega materiala so skušal doseči množični bojkot plebiscita za formalno priključitev Julijske krajine Italiji. Ker se je ilegalni material v Istri uničil oziroma izgubil, so istrski tigrovci streljali na skvadriste, ki so kmete na silo vodili na volitve. Vladimir Gortan je bil kot »vodja slovanskih teroristov« aretiran in nato obsojen na smrt (17.10.1929). Italijanske oblasti so organizacijo TIGR odkrile šele po atentatu na uredništvo tržaškega časopisa Il Popolo di Trieste. Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič so bili obsojeni na smrt (5.9.1930), drugih dvanajst obtožencev pa na zaporne kazni. Po t.i. prvem tržaškem procesu so se člani organizacije začeli povezovati z italijanskimi antifašisti (KPI). V letih 1938 in 1939 so tigrovci začeli iz jugoslovanskih vojaških skladišč preko ilirskobistriškega in pivškega območja tihotapiti orožje, organizacija pa se je povezala tudi z britansko obveščevalno službo (British Intelligence) in posredovala podatke, ki jih je zbirala o italijanski oborožitvi, vojaški moči in pripravljenosti. Nekateri člani so ob obisku Benita Mussolinija v Kobaridu leta 1938 načrtovali atentat, vendar ga zaradi morebitnih civilnih žrtev med Slovenci niso izpeljali. Po obtožbi devetih članov organizacije zaradi »terorizma in vojnega vohunstva« ter usmrtitvi peterice (Viktor Bobek, Ivan Ivančič, Simon Kos, Pinko Tomažič in Ivan Vadnal) na Opčinah so organizacijo onesposobili. Tigrovci so se leta 1941 vključili tudi v OF in se po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije pridružili partizanskim vrstam, vendar jim že medvojna in kasneje povojna oblast ni bila naklonjena.
titovka
13. 05. 2012 22.19
-1
hahahaha tonček balonček...saj nimaš pojma kdo so tigr...leta 1941 so nehali obstojati, ker njihovi voditelji so bili zaprti.zaprli so jih že pd poletja 1940.tigr je bil pred italijanskim napadom na jugoslavijo razdeljen na zavedne rodoljube, pa tudi na rupnikovo zaledno gverilsko fronto, ki naj bi razplamenela v uporu kot izpostava jugoslovanske kraljeve vojske. Of ni mogla izkoristiti tigr, ker skupine tigr takrat več ni bilo…ne vem ali res ne poznate zgodovino tigr ali pa namerno zavajate. ZATO VAS SPRAŠUJEM, KOGA NAJ BI OF POVABILA V SVOJE VRSTE KOT PREDSTAVNIKE TIGRA?TIGROVCE ZAPORNIKE ALI TIGROVCE, LOJALNE KRALJEVI VLADI????
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.53
+1
Na Mali gori nad Ribnico sta se pa Tito in njegov Lux spopadla z Italijani...
Tonček Balonček
14. 05. 2012 09.08
Titovka, od kod tebi zavest, da tigrovci niso šli v partizane? Seveda Tigra ni bilo več, bili so pa ljudje! Saj tudi Zveze komunistov ni več!
Tonček Balonček
14. 05. 2012 09.44
+1
Torej Peter Skalar in JAnko Premrl nista bial tigrovca ali kaj?
WikiX
13. 05. 2012 15.45
+3
Organizacija TIGR je prva začela oborožen boj proti tedanji tajni policiji nacional socialistov, ki je pod krinko socialistične revolucije in demokracije, začela širiti vpliv fašistov v Kraljevino Jugoslavijo. Upam, da se preVirant tega zaveda, če bi TIGR obstajal še danes, bi se namreč boril proti njemu in ostalim nacional, krščanskim boljševikom.
titovka
13. 05. 2012 17.45
+2
nima pojma o pojmo kdo so bili tigr...morebiti namerno ali nena merno???
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.54
+0
Bojan-F
13. 05. 2012 13.41
-1
Mogoče niste hoteli vedeli: - prvi (kao) TIGR je bil praktično ogranak ORJUNE - (kao) drugi TIGR so financirale protiobveščevalna služba jugoslovanskekraljeve vojske in angleški SIS Ne bi bilo za preskočiti dejstva, da so TIGR-ovci dojemali svoje akcije kot teroristične.
WikiX
13. 05. 2012 16.00
+1
TIGR je bil sekcija orjune ravno tako kot je bila Osvobodilna fronta sekcija združenj študentov ali kmečke mladine oziroma drugih športno kulturnih društev, ki so jo tvorile.
WikiX
13. 05. 2012 16.06
+5
Orjuna je bila bolj Udba Kraljevine Jugoslavije, medtem ko je bila TIGR teroristična skupina, ki se je borila proti kolonizaciji Slovenske istre s strani Italijanskih fašistov in ni imela s Hrvati praktično nobene veze, le da so sodelovali z raznimi tedanji disidenti.
Bojan-F
14. 05. 2012 00.14
Bojan-F
14. 05. 2012 00.37
Malo me * komunikacija s 24UR. Vedno nekaj izgine! Manj načitanim sem napisal: če že nočete vedeti da je odločilno vlogo v začetku aktivne borbe Slovencev in Hrvatov v Kraljevini Italiji za svoje narodne pravice imela ORJUNA bi morali vedeti da so v (poskusu) prisege TIGR-ovci navedli cilj \"za osvodboditev Julijske krajine, ki mora biti združena z Jugoslavijo.\"
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.54
+1
Ja itak, Tito je bil pa sekcija Rdečega polmeseca.
Jimi1
13. 05. 2012 12.02
+14
Hmmmm.... TIGR je bil razglašen za teroristično organizacijo, ki se je borila proti zatiralcem slovenskega naroda.... Se strinjam g. Virant. Ravnokar bi nam bila v tej državi potrebna podobna organizacija, ki bi na kraju samem kaznovala tajkune, politikante, kvazi lopovske menežerje in podobno drhal, ki uničuje ta narod.... Ta narod resnično potrebuje vseslovenski TIGR !
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.56
+2
Rabli bi kakega Tigrovca da v zrak vrže kakega lj tajkuna kot so nameraval Mussolinija.
Jimi1
14. 05. 2012 07.56
+2
Italijani so v teh dneh že začeli s svojimi barabami čistiti. Menda RAF ponovno živi ? Pri nas "posvečeni" še vedno kradejo naprej, kot so v zlati dobi Janše in Pahorja. Nedotakljivi pred zakoni te pravniške države...
balonca23
13. 05. 2012 11.55
+4
M_teorija
13. 05. 2012 10.27
+8
Kakšen pomen naj bi imeli Tigrovci iz današnje perspektive!? Morda kot dokaz, da niso le komunisti vodili protizavojevalsko vojno, da so bili tudi med antikomunisti svetle zvezde izjeme, podobno kot med župnikih tistega časa. Ene par bi se jih namreč našlo, da so pomagali pri NOB. Škoda le ker so bili tigrovci teroristična organizacija in kot takšna niso mogli v svoje vrste prepričati antikomunistov, ki so raje izza zapečka, v udobnih foteljih sodelovali pri uničevanju vsega kar je slovensko. Torej, ker so Tigrovci neka izjema med antikomunisti in potrdilo, da le niso vsi sodelovali pri avtogenocidu lahko predstavljajo neko BRV (most je že drzno optimistično) za spravo!? Torej, da semena ene opcije, pa le niso čisto nekaljiva, da bi bilo lahko kakšno seme vseeno uporabno!?
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.56
-1
Kako pa lahko karkoli uničuješ izza fotelja?? Razen prevleke mislim...
Bojan-F
13. 05. 2012 09.46
+7
Priletim mimo in vidim, da en Ljubljančan spet razglablja o Primorcih. Zanimivo je, kakšen odnos so imele slovenske meščanske stranke in njih ugledni narodni zastopniki iz Ljubljane do TIGR-a: . Ko so ugledni narodni zastopniki v začetku junija 1941 potovali v Rim na sprejem k Duceju, so za en dan postali v Trstu. V spremstvu župana so si ogledali Grad in cerkev svetega Justa, Koronejskih zaporov pa ne. V njem je 60 primorskih rodoljubov (26 komunistov, 22 intelektualcev in 12 "nacionalrevolucionarjev"), čakalo na sodbo. Za 5 od njih je bila sodba usmrtititev, ki jih je doletela konec istega leta. . Mimogrede: . - za TIGR sem vedel "od vedno", moj nono je bil TIGR-ovec "prvega dne", ko TIGR še ni bil TIGR - sošolec v osnovni šoli je bil sorodnik (verjetno nečak) za posledicami nasilja OVRA umrlega 14-letnega Goričana - kot gimnazijec sem si na Kromberškem gradu leta 1973 (?) ogledal razstavo o TIGR-u - TIGR se je boril za priključitev Primorske k Jugoslaviji
Mr.JanHara
13. 05. 2012 23.02
+1
Glej no glej, kak visoki obisk (v mimoletu). Bomo o salsi tudi katero slišali?
Bojan-F
14. 05. 2012 01.14
Salsa? . 1. Hvala za vprašanje! 2. Vedno bolje in bolje. Zelo cenjen v teh krogih. Psihoanalitiki bi rekli, da je "of narcissistic supply". Gospe od 35 do 55 se po eni salsi z menoj počutijo kot prerojene 3. Najmanj dvakrat na teden. Rekord izpred leta je 9 krat v 7 dneh na jako različnih lokacijah. Še vedno zdržim 2 uri vseh mogočih "complicado" variant . Za manj poučene: govora je o kubanski salsi (da nebi kdo pomislil na portoriko surogat!)
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 01.58
-1
Se pravi da komunisti in nacionalrevolucionarji niso bili intelektualci, ampak butlji?
LambadoTheGreat
12. 05. 2012 23.59
+3
TIGR, prvi protifašisti v Evropi, mi pa za dan boja proti okupatorju izberemo dan ko je bila ustanovljena protiimperialistična fronta.
AlternativeFacts
13. 05. 2012 00.44
-2
Lambada - Če bi ti kaj v šole hodil bi vedel za nemški imperializem in nemško vzhodno afriko.vedel bi od kdaj so furali svoj raich in na koncu ne bi pisal takih neumnosti kot .... "..mi pa za dan boja proti okupatorju izberemo dan ko je bila ustanovljena protiimperialistična fronta."...In ta vlada še hoče šolstvo klestit...uboga država,kaj jo še čaka.
LambadoTheGreat
13. 05. 2012 11.26
+2
PIF ni imel nobene veze z bojem proti okupatorju.
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 02.00
+0
Pif in paf sta se borila proti dolgčasu - na papirju so potapljali angleške pa ameriške kapitaliste.
ibra177
12. 05. 2012 22.44
+17
Točno tako, zgledovat bi se morali po njih. Zdej bi imeli celo Istro in otoke. Ampak mi smo imeli Kučana & Co. in zaradi njih bomo še ob pol Piranskega zaliva.
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 02.01
+2
Ampak spremembo zazidalnosti Barja smo pa vseeno priborili! Hura Zoki in Milan!!!
darvil
12. 05. 2012 22.09
+2
Najprej mora nekdo bit resnični domoljub in če je nekdo takšen potem se mu ni potrebno zgledovati po nobenem.Ker pa pri nas na tem področju-domoljubja,udriha huda recesija že dorih dvajset let,pomeni da zaenkrat ni potrebe po volitvah za izbor naj vzornika.
darvil
12. 05. 2012 22.11
+1
še najmanj je primeren Virant za pridigarja na to temo
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2012 02.01
+1
Jaz bi rekel, da je ata Brko Pojoča Žaga...
neziie
12. 05. 2012 22.01
+5
Nič zgledovanja po drugih,samo osnovno kulturo bi mogli še enkrat predelat.