Slovenija

Zganimo svet, da ne bo prepozno!

Ljubljana, 22. 04. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Okoljevarstveniki vse več pozivov namenjajo posameznikom. Vsi smo odgovorni za naš planet in vsak od nas lahko prispeva k bolj zdravemu okolju. Začnimo doma s tako preprostimi ukrepi, kot sta ugašanje luči in ločevanje odpadkov.

Letošnji, že 42. svetovni dan Zemlje, poteka pod geslom Zganimo svet. Mednarodne okoljevarstvene organizacije pozivajo države, naj se vendarle vključijo v projekte, s katerimi bi zaščitili naš planet. Svetu sporočajo: Skrajni čas je, da rešimo, kar se rešiti da!

Mnogi se še vedno ne zavedo, kako ranljivo je naše okolje.
Mnogi se še vedno ne zavedo, kako ranljivo je naše okolje. FOTO: Thinkstock

Lansko leto so aktivnosti potekale pod geslom Milijarda aktivnosti za zeleno, v okviru te akcije pa nameravajo organizatorji zbrati milijardo ukrepov za zmanjšanje učinkov globalnega segrevanja ozračja. Na spletni strani Earth day network lahko prijavite tudi svojo aktivnost oziroma ukrep, s katerim boste prispevali k zaščiti našega okolja.

Čebelarji na dan Zemlje odpirajo vrt medovitih rastlin v Mozirskem gaju, saj je z obeležitvijo dneva Zemlje neposredno povezano tudi ohranjanje čebel.

V okviru dneva Zemlje tudi v Sloveniji poteka veliko okoljevarstvenih akcij. V šolah in drugih izobraževalnih ustanovah je večina dogodkov v povezavi z dnevom Zemlje potekala zadnji teden. V soboto je potekala tradicionalna taborniška prireditev Taborniški feštival, ki jo je v počastitev dneva Zemlje in dneva tabornikov pripravila Mestna zveza tabornikov Ljubljana, številne prireditve pa so potekale tudi danes.

Premier: Ne moremo porabiti več, kot imamo

Dan Zemlje nas spomni, kako so naši viri omejeni in kakšne posledice naše neodgovorno ravnanje že ima. "Vedno več nas je na svetu, pa vendar trendi kažejo na staranje prebivalstva in pomanjkanje naravnih virov, s katerimi bomo lahko zadovoljili naše potrebe. Prišel je čas, ko se morajo vsi narodi, ne le Evropa, ukvarjati s sistemskimi spremembami, ki uvajajo ukrepe za prilagajanje novi situaciji. Brezbrižno izčrpavanje bo onemogočilo kakovostno življenje prihodnjim generacijam. Negativne posledice našega ravnanja nas vsak dan opominjajo, da tako ne moremo več nadaljevati," je včeraj opozoril premier Janez Janša.

Ceniti moramo, kar imamo doma. Slovenija ima še neizkoriščene naravne danosti, ki v svetu postajajo luksuzna dobrina in ki so pomemben vir za razvoj gospodarstva v prihodnje. premier Janez Janša

Poziv vladi pa je ob dnevu zemlje naslovila tudi organizacija Greenpeace Slovenija. Organizacija Združenih narodov je leto 2012 razglasila za leto trajnostne energije za vse, zato pozivajo slovensko vlado k preusmeritvi Slovenije iz fosilne in jedrske energije k virom, ki izkoriščajo naravne danosti Zemlje. "Slovenija je izredno bogata z obnovljivimi viri energije. Imamo gozdove, reke, veliko sonca, nekaj vetra in veliko pameti ter spretnih rok, da lahko te vire s pridom izkoristimo." Vlado pozivajo naj odločneje spodbuja tiste rešitve, ki prinašajo zeleni razvoj, ustvarjajo kakovostna delovna mesta, zagotavljajo učinkovito ravnanje z viri in zmanjšujejo človekov negativni vpliv na okolje.

Dan Zemlje praznujemo od leta 1970, prvo praznovanje pa je potekalo v ZDA.
Dan Zemlje praznujemo od leta 1970, prvo praznovanje pa je potekalo v ZDA. FOTO: Thinkstock

22. april 1970 je datum, ki velja za tako imenovano ’rojstvo’ sodobnega okoljevarstvenega gibanja. Prvi dan Zemlje so 22. aprila 1970 praznovali v ZDA. Na ta dan se je po vsej državi na protestih zbralo prek 20 milijonov ljudi, ki so opozarjali na okoljske probleme. Leta 2009 je Generalna skupščina ZN 22. april razglasila za mednarodni dan Zemlje.

Problemov je veliko, onesnaževalcev pa še več

Vsako leto nas okoljevarstvene organizacije opozarjajo, kako zelo pomemben je pravilen odnos do našega planeta z vidika varčevanja z energijo, varčevanja s pitno vodo, ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, z vidika omejevanja izpustov toplogrednih plinov, odgovornega ravnanja s kmetijskimi površinami, gozdovi in živalmi, s katerimi si delimo naš planet.

Spomladanska suša nas je spomnila, kako težko je živeti brez vode. A problem ni samo v pomanjkanju vode, pač pa tudi v velikem onesnaževanju. Po podatkih portala Care2 zaradi pomanjkanja vode trenutno trpi okoli 2,7 milijarde ljudi, do leta 2025 pa bi lahko bili prizadeti že dve tretjini svetovne populacije. Zemlja je res vodnat planet, a kaj, ko je komaj 2,5 odstotka vode na Zemlji pitne. Še huje, precejšen del te vode niti ni dostopen, saj gre za vodo v globljih plasteh ali zaloge vode zamrznjene v večnem ledu. Nič pozitivnih napovedi ne namenjajo strokovnjaki že tako najbolj problematičnim območjem. V podsaharski Afriki ima že zdaj dostop do čiste pitne vode le 61 odstotkov prebivalcev, v prihodnosti pa naj bi bil ta odstotek še nižji.

Slovenci smo precej potratni porabniki vode. Še leta 1980 je Slovenec na dan porabil okoli 86 litrov vode, leta 2010 že 117.

Pitne vode je malo, še tisto, ki jo imamo, pa onesnažujemo. Organizacija Unwater poroča, da človeštvo naravnost v vodo na dan zavrže dva milijona ton odpadkov. V državah v razvoju gre naravnost v reke in potoke kar 70 odstotkov industrijskih odplak. In to v iste reke in potoke, ki nato napajajo rezervoarje pitne vode ali se uporabljajo za namakanje polj ali kot voda za živino. 

Opozorila veljajo tudi glede prekomerne rasti prebivalstva. Do leta 2050 naj bi na Zemlji živelo že devet milijard ljudi, kar pomeni, da bo treba poiskati nove kmetijske površine, kjer bomo lahko pridelali potrebne količine hrane. Po nekaterih napovedih bo treba posekati in očistiti okoli 900 milijonov hektarjev večinoma gozdnih površin, če bomo želeli zagotoviti hrano za naraščajoče prebivalstvo. A kaj, ko toliko zemlje sploh ni na voljo. Ekonomist Jeffrey Sacs opozarja, da je kmetijstvo glavni krivec za večino ekoloških problemov. Nekontrolirano posegamo v biotsko raznolikost, kmetijska dejavnost pa je odgovorna za tretjino svetovnih emisij toplogrednih plinov. Prav tako je največji porabnik vode, hkrati pa z uporabo gnojil in pesticidov močno onesnažuje površinske in podzemne vode.

ZEG: Ogrožamo svoj obstoj

Sedanjo industrijsko družbo, ki je s stališča naravnih krogotokov zapravljiva in škodljiva, je treba prilagoditi naravi, opozarja Zveza ekoloških gibanj Slovenije.
Sedanjo industrijsko družbo, ki je s stališča naravnih krogotokov zapravljiva in škodljiva, je treba prilagoditi naravi, opozarja Zveza ekoloških gibanj Slovenije. FOTO: Reuters

Današnja civilizacija se še vedno vzdržuje predvsem s trošenjem naravnih rezerv oziroma virov in za seboj pušča poškodbe in odpadke, ki povzročajo nove poškodbe v naravi, opozarja Zveza ekoloških gibanj Slovenije (ZEG). Čeprav vemo, kako bi morali delati, posvečamo premalo pozornosti temu, v kaj spreminjamo neuničljivo materijo. Predpisi so premalo zavezujoči in nepopolni, zakonske ureditve vedno prepozne. Posledično temu je rešenih le malo problemov, ki jih v okolju že dolgo spremljamo oziroma jih v takih okoliščinah niti ni mogoče rešiti.

Pravilen način sožitja z naravo je po njihovem mnenju le v trajnostnem izkoriščanju obnovljivih in razpoložljivih virov. V tem stališču ne more biti nobenih popustov, poudarjajo na zvezi.

Vsak od nas lahko prispeva

Marca je potekala druga vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo.
Marca je potekala druga vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Vsak od nas je odgovoren za svoja dejanja. 24. marca je potekala druga vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo, s katero želijo organizatorji razširiti zavest, da moramo vsi prispevati, če želimo, da bo naš življenjski prostor postal lepši, boljši in predvsem bolj zdrav. V akciji je sodelovalo preko 270.000 prostovoljcev, več kot 200 organizacij ter več kot 600 šol in vrtcev. Prostovoljci so pobrali približno 5000 ton odpadkov. Ta akcija poteka v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012). Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) je doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

In kaj lahko vsak od nas naredi? Najprej začnimo pri sebi. Spremenimo svoje razmišljanje in svoje razsipne navade. Bodimo vzor svojim otrokom. Naučimo jih osnov varčevanja z vodo in elektriko, pokažimo jim, kako se ločuje odpadke. Privzgojimo jim pozitiven odnos do drugih bitij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnative
23. 04. 2012 10.46
+2
Največja okoljevarstvena poteza bi bila razorožitev sveta.... In edina smiselna.
lolipoly
23. 04. 2012 06.57
-2
Komu bo zemlja, ce nebi bilo clovestva na nje?
Tonček Balonček
22. 04. 2012 21.49
+8
NAj nas že nehajo nategovati s temi ugašanji luči, zbiranji zamaškov in pripiranju vode. To so neumnosti! Pri ejdrski elektrarni ne moreš kar večati in manjšati proizvodnej, še pri termoelektrarnah ni to ensotavno, Belgija ima takoreekoč vso državo na JE, ponoči nimajo am z elektriko, je sve svetlo kot podnevi! Vojan v Afganistanu porabi toliko energije, d abis e vam zmešalo od nej! Mi naj ap ugašamo tisskalnike in pazimo na ogljični oidtis, gradijo nam pa 1000 megavatno elektrarno na lignit!!PA ne nas imeti za norca! NAj nehajo iz enega onca Evrope na rugega voziti vodo, krombir in kupe ičvedne robe, bo pol manj prometa! Jejmo lokalno hrano. AMpak imao direktive in vote, več sploh ne smemo pridelati, sladkorno tovarno smo morali zapreti, tobačo smo prodali in zaprli itd. Vi pa tu o ugašanju luči!
miha.123
22. 04. 2012 22.33
+5
Edini problem je tole pojasniti ekotom,... za to pa potrebuješ več energije kot vse Belgijske in Francoske JE skupaj :-) (veliko !)
saturnative
22. 04. 2012 17.28
+2
Ma kere buče! Naj začnejo pri vrhu z največjimi onasneževalci. Multicorpi ipd... Kar se nas navadnih ljudi tiče nas narava vse prežveči in izpljune. Mi bi reševali zemljo? Še sebe ne moremo.... Ko bomo že vsi zdavnaj pod rušo, bo zemlja še vedno dihala in se obnavljala. Pejte raj objemat drevesa v park pa buče prodajajte otrokom.
Frane Šajn
22. 04. 2012 17.18
+1
REVOLUCIJA PO CELEM SVETU IN POTEM MIR!
ill_be_back
22. 04. 2012 17.46
+5
KONEC SVETA in potem bo mir - bo prej verjetno kot pa revolucija po celem svetu. Ljudje enostavno niso sposobni naresti revolucijo treba je to priznati sam sebi in drugim,
ill_be_back
22. 04. 2012 18.00
+4
komentiranje na 24 ur ni revolucija, veš xD
ill_be_back
22. 04. 2012 14.15
+0
PREPOZNO JE !! PREPOZNO !! SAMO ČUDEŽ bi lahko REŠIL SVET ! get a life tudi od tega trenutka dalje boste naredili NATANKO NIČ ! niente, nothing, nicht manj kot nič ! če že tolko let se trobi o tem pa se ni storili nič se še sedaj nebo ! Propad za veliko šptevilo ljudi je neizogiben !
simevlado
22. 04. 2012 14.06
+3
americani se pa vozijo z popvprecno 5.0 motorjem in 25l/100km povprecne porabe...A njim kdo meri izpuste co2? :D mirlm in pol jaz da neki sparam in gledam na vsakem vogalu...
haaaahahahaha
22. 04. 2012 12.59
+2
Prej ko bo zgnila Zemlja prej , bo šla Elita v qurac .Tako da , prižgite vse luči , olje zlivajte v skret ,vozite avtomobile na čim višjih obratih , v glavne onesnažujte kokr se da
titovka
22. 04. 2012 12.46
-6
zaman!nam je že itak vse prepozno!!!
JezekTekaTeka35
22. 04. 2012 12.50
-1
swa666irl
22. 04. 2012 12.42
+4
Poglejte si film I AM (režiser Tom Shadyac) ali pa film BAG IT (r:Suzan Beraza) in se seznanite s tem kaj lahko kot posameznik nardite za čistejše okolje in boljši jutri. Če nimate časa za ogled pa si vsaj zapomnite pravilo treh R-jev, sploh ko gre za embalažo (predvsem plastično) in plastične nakupovalne vrečke, ki so velik onesnaževalec okolja. REDUCE, REUSE, RECYCLE!!!
Urban Ušeni?nik 1
22. 04. 2012 12.32
+8
kot slovenci smo skozi zgodovino nekaj naredili. npr. osamosvojitev je bil največji dogodek v zadnjih 20ih letih. v tem času smo stvari hudo zafukali. globalno segrevanje je SCAM oz. izmišlotina, s pomočjo katere Al Gore služi mastne denarce na račun ne izobraženih ljudi. Zemlja se hladi, kar je bil vedno povod za ledeno dobo...in navsezadnje CO2 ni tako preklemano škodljiv kot bi si mislili. Treba se je podučiti kaj je res in kje nas hočejo obrati do kosti. Uporabljajte možgane in svojo glavo, dokler je še legalno.
Hmeljko
22. 04. 2012 12.51
+7
Ja to glede globalnega segrevanja se strinjam da je izmišljotina. Ločevanje odpadkov in ponovna uporaba ter podobne stvari pa so kar pametne, konec koncev resnice je pa veliko da resorsi so vedno manjši in človeštvo jih zelo intenzivno zlorablja, tko da možnost da se stvar reciklira in ponovno porabi je pozitivna. Po drugi strani pa saj ne želimo živeti o smeteh, a ne?
saturnative
22. 04. 2012 17.32
+1
Pa davek na CO2... To je šele buča za ignorantsko rajo... CO2 je vir življenja in to ve vsak osnovnošolec ki ni sedel na ušesih med poukom. Brez njega ne bi bilo življenja. Kako si lahko nekdo s svojo firmo lasti svetovni CO2 in pobira od vseh držav davke nanj. Vse te okoljevarstvene fore so samo nov marketinški trik in pohlep. Pa naše smeti... Kaznujejo te če ne ločuješ. Plačuješ za odvoz, potem pa vse te ločene smeti komunalci prodajajo in spet zaslužijo. Sam pohlep, nobene ekologije.
Kritik19
22. 04. 2012 12.13
+11
To je isto nakladanje kot s krizo. Mali človek naj rešuje gospodarsko krizo, varuje-rešuje okolje, da bodo bogati še naprej lahko bogateli in poneumljali narod. Največ lahko naredimo, če stopimo ven iz kapitalističnega kolesja potrošniške družbe. Manj ko kopujemo neumnosti, manj bo odpadkov, manj bo industrije in lepše bo okolje, ampak zato ne potrebujemo samozvanih ekologov.
saturnative
22. 04. 2012 17.33
Pohlep, konzumizem in razplod so gonilna sila multikorporacij. mali človek zaslepljen pa samo išče udobje in ugodje...
vzhod
22. 04. 2012 12.05
+4
Svet unicujejo mesta.Ce bi se ljudje umaknili iz mest na podezelje bi bili dosti bolj zdravi,srecnejsi in cenili bi prave stvari.Kaj lahko kupis za 1.000.000€ na kmetiji kjer dalec na okoli ni nobenega mesta ? nic. Denar je edina stvar ki je brez kritja.in zaradi slave in denarja nam unicujejo svet.Tudi z tem ko so staro satanisticno ucenje da je clovek nastal iz neke zivali ki jo je Lamarx predstavil kot teorijo evolucije se lepse pa jo je zapakiral in prodal Darvin hocejo cloveku vzeti voljo in smisel.Ljudje ki sedijo v najtemnejsih sobah tega sveta hocejo da smo suznji in da delajo,zaposlili so nas z filmi z igricami z sluzbami namesto da pocnemo prave stvari torej da se posvecamo druzini,otrokm prijateljem in pocnemo prelepe stvari.
maliButalec
22. 04. 2012 12.08
+1
miha.123
22. 04. 2012 22.35
-1
Pojdi na deželo - živi v majhni kolibi, jej majhne jabolčke pa krompirček IN NE SMETI PO INTERNETU !
Jules_Verne
22. 04. 2012 11.49
-4
Treba je kupovati ekološko pridelanohrano direktno od kmetov, to je velik prispevek k ohranjanju okolja. Tudi sam in veliko znancev hrano kupujemo na bližnji ekološki kmetiji. Tako prispevamo k ohranitvi okolja, kajti ta kmet si je potem z izkupičkom od prodaje ekološke zelenjave lahko kupil luksuznega terenca, ki izpolnjuje najstrožje elološke norme in porabi 25% manj goriva, namesto 20l samo 15l na 100 km. Prej se je pa moral voziti z nekim 5 let starim majhnim avtomobilčkom, ki je izpolnjeval komaj normo EURO 4, skratka katastrofa za okolje. Pa takšnim primerov dobre prakse je še ogromno, to je treba vzpodbujati.
Spetsnaz
22. 04. 2012 12.11
+5
Jules_Verne A si samo munjen ali si zelel biti humorist?
ill_be_back
22. 04. 2012 14.19
+4
Če ded trolla na vlko da se kadi kaj sploh mu taka bustasta vprašanja postavljaš če se vidi več kot očitno da trolla.
maliButalec
22. 04. 2012 11.47
+14
Zakaj te članke in dejstva postavljate navadnim ljudem. S takim člonkom odidite do Elite, ki črpa nafto in zavira alternativni razvoj, odidite do korporacij, ki izsekavajo gozdove, da si polnijo žepe in še bi lahko našteval. Zaključek: Tista peščica pohlepnih ljudi bo dokončno izčrpala in uničila Zemljo, s tem pa našo civilizacijo. Z Materjo Naravo se ni za igrati. Mi smo njej Rak in ko se bo počutila ogoroženo, nas bo počistila. Amapk Elita živi samo za ta trenutek - za danes in ji ni mar, če bo pitna voda na Zemlji čez 100 let, pa čeprav je že več kot 15 milijard let pitna. Joj kaj vse dela pohlep in požrešnost. Kot zanimivost (uporabnik Jure Herer je že zelo dosti napisal o tem). Namesto nafte, bi lahko posadili obnovljivi vir, ki sliši na ime kanabis in iz njega pridobili gorivo za vozila, iz njega izdelali papir, da nam nebi bilo potrebno sekati gozdov, iz njega naredili armaturno ploščo avtomobila, namesto, da sedaj uporabljamo ostanke nafte in plastike. Dalo bi se marsikaj naredit, samo v kanabisu ni takšnega dobička, kot je v nafti, pa kot drugi problem, vsak bi lahko gojil kanabis in nebi bil odvisen od korporacij. Pa ne mešat kanabisa (industrijske konoplje) in marihuane - samo tega ne, ker potem izpadete zelo neumno in kažete vsem nam, kakšno neznanje imate v glavi. Če bo kdo uničil ta planet, ga nebo množica ljudi, ki smo okoljsko osveščeni, ampak tista peščica najbolj pokvarjenih ljudi na našem Planetu.
Jules_Verne
22. 04. 2012 11.55
-3
Tako je, tudi sam sem ekološko zelo ozaveščen, zato kupujem samo energijsko najbolj učinkovite aparate, ki prihranijo veliko energije. Ker je bilo letošnje poletje zelo vroče sem kupil klimatsko napravo, potem pa še pomivalni in sušilni stroj. Vsi ti aparati, ki sem jih kupil spadajo v najvišji energijski razred, sami AAA. Prodajalec mi je zagotavljal, da celo prihranijo energijo. Potem so mi pa z elektra poslali višjo položnico z obrazložitvijo, da se mi je poraba enormno povečala, kjub temu, da sem vložil ogromno denarja v nakup varčnih naprav. Nekdo nas nateguje.
Jules_Verne
22. 04. 2012 11.45
+3
Ne vem zakaj se toliko ukvarjamo s to ekologijo, ko pa imamo na svetu en kup držav, ki bi nam bile lahko za zgled kar se ekologije tiče. Npr. Severna Koreja je najbolj ekološka in v trajnostni razvoj usmerjena država. Tam pač ni potrošniške družbe, avtomobilov skoraj ni, zrak v mestih je čist, kljub temu, da ne poznajo nobenih ekoloških norm. V mestih je vse tako čisto, da so počistili tudi koše za smeti, saj jih ne rabijo ker pač smeti sploh nimajo. Zato jih tudi ne rabijo reciklirati. To je pravi trajnostni razvoj, kot je rekel Janša "ne moreš porabit več kot imaš".
Audy
22. 04. 2012 11.37
+2
"ugašanje luči in ločevanje odpadkov" Naj pogledajo ekološko katastrofo v delti reke ngier, o kateri se NIČ ne piše. Pod kontrolo naj spravijo big oil firme, drugače nima veze kaj mi delamo.
petelin25
22. 04. 2012 11.23
+3
sej ločujm,pa ne mečm več smeti sploh pločevink,pa plastike v naravi(r*) sam ne me j....,kva smo mi proti ameriki pa kitajski,pič.in dim v onesnaževanju zemle,tko da ne mi solit tle neki,sploh poglejte enkrat ispuh kamijona,avijona al pa kšne tovarne,zdej bom pa jst gledu ker avto vozm!!!!!!!!!!!!
billie_jean
22. 04. 2012 11.32
-2
Petelin: Zrno na zrno, kamen na kamen... Drugače res ne gre in lahko vržemo puško v koruzo.
9794106
22. 04. 2012 11.19
Cyberworm samo eno vprašanje - Kaj pa ima fizika z zadnjo nedeljo v mesecu marcu in mesecu oktobru???? Bo sedaj bolje?
sejvam
22. 04. 2012 11.17
Sicer to ni za v to temo, ampak se nisem mogu zadržat:Od 30 zemalja regije(ECA), negativan rast predviđen samo za Hrvatsku i Sloveniju (objavljeno včeraj v hrvaških medijih,pri nas pa ne duha in sluha o verjetno malo bolj pomenbnejši novici kot je ta..se vam ne zdi??)