Slovenija

Žerjav Pahorju: Zbežati želite pred odgovornostjo!

Ljubljana, 01. 03. 2010 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O primeru Baričevič je tekla beseda tudi v DZ. Premier Pahor je večkrat zagotovil, da bo vlada storila vse, da ugotovi vse okoliščine, in da bo zato dala na mizo tudi vse razpoložljive informacije.

Radovan Žerjav.
Radovan Žerjav. FOTO: Blaž Garbajs

Poslanec SLS Radovan Žerjav je na premierja Boruta Pahorja naslovil vprašanje glede primera Baričevič. Na vprašanje, kako premier ocenjuje argument kmetijskega ministra Milana Pogačnika, da je ministrstvo pri vrnitvi bulmastifov moralo slediti napotkom upravnega sodišča, čeprav naj bi ti temeljili na napačni uporabi materialnega prava, spet nismo dobili konkretnega odgovora. Pahor je poudaril, da morajo organi vseh vej oblasti slediti pravnomočnim odločitvam sodišč, da pa je treba najprej ugotoviti dejstva in šele nato ocenjevati objektivno odgovornost ministrstva.

"Če bo kdo menil, da je treba priložiti informacije še katerega koli drugega organa, bo vlada storila vse, da bo podala tudi te informacije,“ je zagotovil Pahor. "Treba je ugotoviti dejstva, potem pa bomo ocenjevali odgovornost,“ je dodal in pojasnil, da gre pri tem za vprašanje delovanja različnih organov, od ministrstva, do pravobranilstva, do vprašanja spoštovanja zakonov. "Pristojni organ v primeru ministrstva za kmetijstvo je spoštoval sodišče. Po vašem pa bi moral ignorirati sodišče in ravnati po svojem mnenju,“ je še dejal predsednik vlade, ob tem pa dodal, da o odločitvi sodišča ne bo razsojal. Še enkrat je poudaril, da je ministrstvo upoštevalo pravnomočno odločitev, ki je bila v pristojnosti sodišča, razlogov, da bi se administracija odločila drugače, pa ni bilo.

Pahor je sicer še dopustil možnost, da se včasih zgodi tragedija, ne da bi bil kdor koli objektivno odgovoren za to.

Naj javnost ne misli, da poskušamo karkoli v tej tragediji prikriti zato, ker naj bi kdor koli od nas ali naših sodelavcev imel kakšen poseben, oseben, strankarski ali drug interes glede te zgodbe. Edini interes je, da se zgodba na dostojen način konča z ugotovitvami okoliščin te tragedije in da storimo vse, da se ne ponovi. Borut Pahor

Na njegove besede, da dokler nismo seznanjeni z vsemi informacijami, ne moremo komentirati odgovornosti kogar koli, je Žerjav odgovoril, da je nad tem presenečen. "Presenečen sem, da po vseh razpravah še vedno niste seznanjeni s primerom. Dobivam občutek, da želite zbežati pred odgovornostjo in ukrepanjem.“ Predsednik SLS je še dodal, da bi premier moral vedeti, kaj se je zgodilo. Poudaril je, da v stranki ne ščitijo nikogar, ga tudi nikoli niso, in prav tako tudi Pahor ne bi smel ščititi nikogar.

"Predlagam, da se strinjava v eni stvari: da je treba razčistiti vse okoliščine tragedije,“ mu je odgovoril premier. "Če bi sprejel odstop ministra, bi ustregel želji po katarzi, jaz pa tega nisem želel. Imeti hočem vse informacije v zvezi z okoliščinami,“ je poudaril še enkrat. Dodal je, da je cilj vsega tega, da proučimo, ali so vsi obstoječi predpisi dobri, in ali so potrebne spremembe zakonodaje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
12. 03. 2010 14.11
Pahor mi je najbolj všeč, kadar molči. Tedaj saj ne daje neumnih izjav. Vsakič ko odpre usta pa spet nova domislica. Ala mu vera, njega je pamet zaobšla, da defenetivno in za vedno !!
LaStellaRossa
02. 03. 2010 10.00
Semafor uspešnosti sedanje vlade...manjka zadnja kolumna (volitve) in tam bodo imeli rdeč magnetek.
SherlockH
02. 03. 2010 08.59
Očitno je še vedno rdeča luč na tistem patetičnem semaforju pri dotični problematiki-kohezijski!?, heh.
?in?
02. 03. 2010 08.52
BEDNIK PAHORJEV
mamica55***
02. 03. 2010 08.41
. . . da storimo vse da se ne ponovi. ja le pazite ! ! !
HC85
02. 03. 2010 08.31
Spodnašanje države pa se je začelo z afero Patria, ko so novinarji in sednanji vladjaoči vpili in govorili ter obtoževali JJ......govora je bilo o nekih dokazih in d ase za črko J sigurno skriva janša....od tega bo počasi 2 leti.... JJ pa lepo taktično vložil tožbe....pametno....ker na sodišču bodo mogli vsi svoje obtožbe dokazati, dokaze bodo mogli pokazati, drugače bodo obsojeni.... :D In kaj potem? eno vprašanje zavse? kaj če se izkaže, da JJ in SDS nista popolnoma nič kriva pri aferi Patria?
HC85
02. 03. 2010 08.27
sprint 02.03.2010, 07:11 -5 ŽERJAV, JANŠA & CO. Nehajte podirati to državo, pustite že te ušive pse na miru in se začnite ukvarjati z državnimi posli. Predvsem staknite glave z vlado in najdite rešitev za izhod iz krize in začnite delati za blagostanje državljanov, ki smo vas volili. To kar pa zdaj počneta, je diverzija in spodnašanje države. SPOMIN maš bolj slab, a ne? Saj pa je SDS že jeseni 2008 ponudila vladi paket ukrepov,ki pa jin niso hoteli sprejti (to je celo "levi" predsednik Turk priznal in okaral levico, da so naredili s tem napako), SDS je pripravil tudi 2 in 3 sveženj ukrepov (ja, res, kar nekaj od teh je bilo populističnih in jih javne finance nebi zdržale) , nekateri pa so bili dobri (kar so na soočenjih na tv potrdili tudi strokovnjaki z ekonomskega in pravnega inštituta) Opozicija je tista, ki e lahko ukvarja s čimerkoli, koalicija je tist, ki naj prevzame odgovornost......in teh par ur gor ali dol za razprave.....že skoraj leto in pol imajo časa, pa do zadaj niso naredili nič pametnega.....nekateri pa bi še radi opoziciji vzeli legalne in legitimna pravice in pravna sredstva....a to je za tebe demokracija???
godhead
02. 03. 2010 08.17
pahor je resda nesposoben, ampak žerjav pa je poleg tega še antipatičen snob
Marko Varga
02. 03. 2010 08.16
tale Žerjav je edini,ki mu podpora še vedno pada,kljub temu da stalno nekaj grozi in poziva,komaj čakam volitve,da se pridružijo NSI-ju na smetišču zgodovine..
resslovenka
02. 03. 2010 07.54
Odgovor na gornje vprašanje: Ne, ne bo. g. Pahor pa ... Kaj naj rečem, že kot kandidat mi ni deloval kot bogve kakšna izbira. Mislim, da smo na najnižji možni točki še vzdržnega. Vase zagledani oblastniki pa nas brezsramno prepričujejo o nasprotnem. Upam, da bo vse to državljane streznilo in bodo globoko premislili koga bodo volili na naslednjih volitvah. Da ne bi slučajno doživeli spet kakšnih "sprememb".
sottozero
02. 03. 2010 07.49
Tu se deloma strinjam z ŽERJAVOM...ampak samo deloma, saj Pahor še nikoli nase ni prevzel odgovornosti...le takrat, ko so odstavili Erjavca, ki pa je pameten sam odstopil in se sedaj, čeprav je DESUS v vladi, lahko obnaša kot opozicija in nabira politične točke. In tako bo pridobil naklonjenost volilcev, ter preskočil prag za vstop v parlament. LDS in ZARES pa bosta končali pod pragom in postali izvenparlamentarni stranki. In le to bo omogočilo OČIŠČENJE mrež, ki so jih pletli, napletli in jih še vedno pletejo. Včasih so delovali podtalno...skrito...danes pa na očeh vse Slovenske in vesoljne javnosti, ko vsi vidijo povezave in kako sprevržen je njihov pogled na svet in življenje...se nič kaj prikrito smehljajo in AROGANTNO brez primere smejijo v brk Slovenskim državljanom. take arogance ni nikjer v bivši državi...tako se ne obnaša nihče. LDS je znova postavila "politične standarde" ! Pahor pa ne vlada in ni vladal še nikoli v mandatu. Dvojec, ki vlada in se bori za prevlado GOLOBIČ - KRESAL je tisti, ki vleče niti. In v SD je cel kup "bivših" LDS-ovcev (ubežniki?), ki so se infiltrirali v stranko in počasi prevzeli vajeti v svoje roke. VSE ČESTITKE. LDS je znova postavila "politične standarde" !
Buena Vita
02. 03. 2010 07.45
mmmmmmmmmmmm,vau
Buena Vita
02. 03. 2010 07.43
CVIKL--KAKO PA TI VEŠ KOT HODI ŽERJAV
sottozero
02. 03. 2010 07.41
Vodijo nas "zamaskirani lopovi", ki se predstavljajo kot ELITA! LDS ZARES in SD so lastniki kapitali in nimajo nič skupnega z levico. Gre za TOTALITARNO združbo formulirano po vzoru Južnoameriških diktatur, z stilom življenja iz Mehiških nadaljevank in NAGRABLJENIM denarjem na svojih računih in računih tajkunov, ki so jih ustvarili. Manjka jim samo še paradiranje v uniformah in veselje ljudskih množic bo popolno !
Marko Varga
02. 03. 2010 07.14
zanimivo je,da SLS sploh več Žerjava ne pošilja na razna soočenja....
sprint
02. 03. 2010 07.11
ŽERJAV, JANŠA & CO. Nehajte podirati to državo, pustite že te ušive pse na miru in se začnite ukvarjati z državnimi posli. Predvsem staknite glave z vlado in najdite rešitev za izhod iz krize in začnite delati za blagostanje državljanov, ki smo vas volili. To kar pa zdaj počneta, je diverzija in spodnašanje države.
Krimsky
02. 03. 2010 06.20
Če bi kdo hotel zbrati VSE informacije o neki zadevi – jih ne bo zbral nikoli (»možda i kasnije«). Vedno smo prisiljeni, da se odločamo na osnovi nepopolnih informacij. Odločiti pa se je neizogibno, da se potem lahko ukvarjamo s pomembnejšimi stvarmi.
askralj
02. 03. 2010 05.05
Pahor je marjoneta bogatih perverznezev, on ima prenizki iq da bi lahko sam prišel na oblast. Kdo še sploh vrjame v njegove samovšečne govore in to da je zdaj ključni čas in da se bije zdaj bitka kdo bo zmagovalec... če bi bil karakter bi razčistil pred pragom kaznoval znane krivce in ukrepal tak se mu pa samo vsi od zadaj smejijo, jaz si sploh ne morem predstavljat da bi merklova na tv prišla z nekimi semafori ljudje bi misliili če se ji je zmešalo.
Pincopalino
02. 03. 2010 04.16
Imam občutek, da bo gospod Pahor moral malo paziti na njegovo umetno klavjaturo, če ne bo delal pravilno za slovenski narod. Afera Baričevič ni edina, ki jo bi Pahor pomel pod preprogo.
bnam 2707
02. 03. 2010 03.04
Kadarkoli vidim reklamo za pasjo hrano,se spomnim naše elite.